Kuveyt Emiri'nden ülkede 'reformun sabır gerektirdiği' açıklaması
Kuveyt/AA
TT
TT
Kuveyt Emiri'nden ülkede 'reformun sabır gerektirdiği' açıklaması
Kuveyt Emiri Şeyh Nevaf el-Ahmed el-Cabir es-Sabah, reformun sabır gerektirdiğini ve bir gecede gerçekleşmeyeceğini belirterek, güvenlik ve istikrarı garanti eden herhangi bir karar almaktan çekinmeyeceğini vurguladı.
Veliaht Prens Şeyh Meşal el-Ahmed el-Cabir es-Sabah'ın, hükümet ile Meclis arasında yaşanan gerginliğin ardından Kuveyt Emiri Şeyh Nevaf adına yaptığı açıklama, ülkenin resmi ajansı KUNA'da yer aldı.
Emir Şeyh Nevaf, reformun bazı aşamaları ve yolları olduğunu, bir gecede gerçekleşmediğini, bunun için büyük bir çaba, sabır ve halk dayanışmasının gerekli olduğunu kaydetti.
Kuveyt Emiri, "aziz vatanın imkân ve kazanımlarını korumak için hiçbir çabadan kaçınmayacaklarını" vurguladı.
Kuveyt Emiri ayrıca, ülkenin güvenliğini ve istikrarını güvence altına alacak herhangi bir kararı vermekten çekinmeyeceklerini ifade etti.
Kuveyt Başbakanı Şeyh Sabah el-Halid el-Hamed, Meclis'te hükümetten güvenoyunu çekme talebinin değerlendirilmesinden hemen önce 5 Nisan'da Veliaht Prens Meşal'e hükümetin istifasını sunmuştu.
Kuveyt Başbakanı'nın istifası henüz Kuveyt Emiri tarafından onaylanmadı.
Kuveyt Meclis Başkanı Merzuk el-Ganim ise 19 Nisan'da yaptığı açıklamada, siyasi otoritenin hükümetin istifası konusunda karar verinceye kadar Meclis oturumlarının askıya alındığını duyurmuştu.
Kuveyt'te Başbakan Şeyh Sabah, ilki Kasım 2019'da olmak üzere iki buçuk yıl içerisinde 4 kez hükümeti kurmakla görevlendirilmişti.
Hacılar, Teşrik günlerinin ikinci gününde Cemarat'a taş atmaya devam ettihttps://turkish.aawsat.com/k%C3%B6rfez/5152128-hac%C4%B1lar-te%C5%9Frik-g%C3%BCnlerinin-ikinci-g%C3%BCn%C3%BCnde-cemarata-ta%C5%9F-atmaya-devam-etti
Hacılar, Teşrik günlerinin ikinci gününde Cemarat'a taş atmaya devam etti
Hacılar, ruhani bir atmosfer içinde Mina’da hac ibadetlerini yerine getirmeye devam ediyor. Hacılar, ikinci teşrîk günü olan bugün (pazar), şeytan taşlamanın üç cemresini de kolaylıkla, düzenli ve güvenli bir şekilde tamamladı. Bu süreç, hacıların hareketlerini kolaylaştırmayı ve bu büyük ibadeti yerine getirirken onlara en üst düzeyde koruma ve hizmet sağlamayı hedefleyen planlı düzenlemeler çerçevesinde gerçekleşti.
İbadetini erken tamamlamak isteyen hacılar, Zilhicce ayının on ikinci günü olan bugün güneşin zevalinden sonra, Mina’da üç cemreyi –önce küçük, sonra orta, ardından büyük cemreyi– her birine yedi taş atarak tamamladıktan sonra, hac ibadetlerinin son adımı olan veda tavafını gerçekleştirmek üzere Mekke’deki Mescid-i Haram’a yöneldi. Öte yandan, hacıların tamamı Kurban Bayramı’nın dördüncü günü olan pazartesi günü (yarın) ibadetlerini tamamlamış olacak.
Hac Güvenlik Kuvvetleri, Hacıların güvenliğini ve selametini sağlamak amacıyla tüm insan gücü, araç, ekipman ve teknolojik imkânları seferber etti. (Fotoğraf: Gazi Mehdi)
Hac Güvenlik Kuvvetleri Komutanı Tümgeneral Abdullah el-Kureyş, hacıların güvenliğini ve selametini sağlamak amacıyla insan gücü, araç, ekipman ve teknolojik imkânların tamamının seferber edildiğini vurgulayarak, hacıların ibadetlerini kolaylık, güvenlik ve huzur içinde yerine getirip ailelerine sağ salim dönmelerini sağlamayı hedeflediklerini ifade etti.
El-Kureyş, “Hac Güvenlik Kuvvetleri, Mina’dan erken ayrılmak isteyen hacıların hareket planlarını uygulaması için tam teşekküllü bir şekilde teyakkuz hâlinde. Aynı şekilde, Mescid-i Haram ve Cemarat alanında kalabalıkları yönetmek ve düzeni sağlamak üzere ikinci teşrîk gününde Hac Güvenlik Kuvvetleri olarak tüm hazırlıklar daha da artırıldı” ifadelerini kullandı.
El-Kureyş, Hac Güvenlik Kuvvetleri’nin, Mina’dan Mescid-i Haram’a doğru erkenden ayrılan hacıların taşınmasını kolaylaştırmak için araç trafiğini düzenleme ve yönetme görevini sürdürdüğünü belirtti. Ayrıca, Yol Güvenlik Devriyeleri’nin, hacıların Mekke'den çıkışlarını takip ettiğini ve tüm yollar üzerinde onların güvenliğini sağlamak için görev başında olduğunu ifade etti.
Hac Güvenlik Kuvvetleri Komutanı hacılara şu çağrıda bulundu: “Cemarata yönlendirme programlarına riayet edin, yanınızda eşya taşımayın. Ne Cemarat alanına ne de Mescid-i Haram’a giderken yanınızda bir şey götürmeyin. Cemreleri taşlarken, tavaf ve sa’y yaparken sükûnet ve itidal içinde olun. Yollarda ve girişlerde, Cemarat alanında ve Mescid-i Haram’da güvenlik görevlilerinin talimatlarına mutlaka uyun.”
Hacılar, Teşrîk günlerinin ikincisinde Cemarat’a taş atıyor. (Fotoğraf: Gazi Mehdi)
Mina’dan Mescid-i Haram’a yapılan dönüş, hac ibadetinin en hassas ve en yoğun evrelerinden biri olup, bütünleşik ve titizlikle hazırlanmış bir operasyonel sistem dâhilinde yürütülüyor. Bu sistem, düzenli ring seferlerine dayanan ulaşım, aşamalı yönlendirme ve kalabalığın zaman ve mekâna göre dengeli dağıtılması esasına göre işliyor. Plan kapsamında, yayalardan tamamen ayrılmış özel ring otobüs güzergâhları tahsis edildi. Her biri 125 yolcu kapasiteli 100 körüklü otobüsle saatte 20 bin kişiye hizmet verilecek şekilde seferler düzenleniyor. Bu sayede ulaşım süresi yalnızca 20 dakikaya iniyor ve tavaf ibadetinin kısa sürede gerçekleştirilmesi kolaylaştırılıyor.
Öte yandan Medine’deki resmî kurumlar, hac ibadetini tamamlayarak Zilhicce’nin on ikinci günü otobüslerle ve Haremeyn Hızlı Treni seferleriyle kente gelmeye başlayacak olan hacıların ilk kafilelerini karşılamak için hazırlıklarını tamamladı. Ziyaretçilerin ve namaz kılmak isteyenlerin Ravza-i Mutahhara’ya girişlerini kolaylaştırmak için rehberlik ve düzenleme hizmetleri sağlanıyor. Bu süreç, resmî uygulamalar üzerinden yapılan ön rezervasyonlara ve kapasiteye göre yürütülüyor.