15 Temmuz darbe girişimi ve Gezi Parkı olaylarına ilişkin davada karar

15 Temmuz darbe girişimi ile Gezi Parkı olaylarına ilişkin davada yargılanan Osman Kavala, hükümeti ortadan kaldırmaya teşebbüs suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapse çarptırıldı.

Osman Kavala (DPA)
Osman Kavala (DPA)
TT

15 Temmuz darbe girişimi ve Gezi Parkı olaylarına ilişkin davada karar

Osman Kavala (DPA)
Osman Kavala (DPA)

Anadolu Kültür AŞ Yönetim Kurulu Başkanı Osman Kavala, firariler eski CIA danışmanı Henri Barkey ve Can Dündar'ın da aralarında bulunduğu 9'u firari 17 sanığın "15 Temmuz darbe girişimi" ile "Gezi Parkı olayları"na ilişkin iddialar kapsamında yargılandığı dava, karara bağlandı.
İstanbul 30. Ağır Ceza Mahkemesi, Anadolu Kültür AŞ Yönetim Kurulu Başkanı Osman Kavala'ya, TCK'nın 312/1 maddesi gereğince "Türkiye Cumhuriyeti Hükümetini ortadan kaldırmaya veya görevlerini yapmasını kısmen veya tamamen engellemeye teşebbüs etmek" suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verilmesini kararlaştırdı.
Mahkeme heyeti, sanığa verilen toplam ceza süresi ve infaz koşullarını dikkate alarak Kavala'nın bu suçtan hükümle beraber tutuklanmasına hükmetti.
Osman Kavala hakkında, TCK'nın 312/1 maddesinden ceza verildiğine vurgu yapan mahkeme heyeti, bu nedenle sanığın, "mala zarar verme", "Nitelikli mala zarar verme" tehlikeli maddeleri izinsiz olarak bulundurma", "İbadethanelere ve mezarlıklara zarar verme", "Nitelikli yağma", "Nitelikli yaralama" suçlarından hüküm kurulmasına yer olmadığına karar verdi.
Mahkeme heyeti, Kavala'nın "Siyasal ve askeri casusluk" suçundan her türlü şüpheden uzak, tam bir kanaat uyandıran kesin ve yeterli bir delil bulunmaması nedeniyle beraatine hükmederek bu suçtan tahliyesini kararlaştırdı.

Diğer sanıklar
Tutuksuz sanıklar Ayşe Mücella Yapıcı, Şerafettin Can Atalay, Tayfun Kahraman, Ali Hakan Altınay, Yiğit Ali Ekmekçi, Çiğdem Mater Utku ve Mine Özerden'e TCK'nın 312/1 maddesi gereğince ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası veren mahkeme, sanıkların eylemlerinin "yardım" kapsamında kaldığına kanaat getirerek, 18'er yıl hapisle cezalandırılmasına hükmetti.
Mahkeme heyeti, bu 7 sanığa verilen ceza miktarı ve üzerlerine atılı suçun niteliğini dikkate alıp adli kontrol tedbirlerinin bu aşamada yetersiz kalacağına kanaat getirerek, bu sanıkların tutuklanmasına karar verdi.
Heyet, firari sanıklar Henri Jack Berkey, Ayşe Pınar Alabora, Can Dündar, Gökçe Yılmaz, Handan Meltem Arıkan, Hanzade Hikmet Germiyanoğlu, Mehmet Ali Alabora, Yiğit Aksakoğlu ve İnanç Ekmekçi'nin dosyalarını ayrılmasına karar verdi.



Partisinin açıklamasına göre Çad eski başbakanı evinden kaçırıldı

Eski Çad Başbakanı Soksi Masra (AFP)
Eski Çad Başbakanı Soksi Masra (AFP)
TT

Partisinin açıklamasına göre Çad eski başbakanı evinden kaçırıldı

Eski Çad Başbakanı Soksi Masra (AFP)
Eski Çad Başbakanı Soksi Masra (AFP)

Partisinden yapılan açıklamaya göre, muhalefetin önde gelen isimlerinden eski Çad Başbakanı Succes Masra, bu sabah Encemine'deki evinden askeri üniformalı adamlar tarafından "kaçırıldı."

Değişim Partisi'nin resmi Facebook sayfasından yapılan paylaşımda, "Cumhurbaşkanı Succes Masra, 16 Mayıs günü sabah 05.56'da partinin genel merkezi olarak da kullanılan evinden silah zoruyla kaçırıldı" denildi.

Paylaşımda, siyasetçinin onlarca silahlı ve askeri üniformalı adamla çevrili bir şekilde evinden ayrıldığını gösteren güvenlik kamerası görüntüleri de yer aldı.

Şarku’l Avsat’ın AFP'den aktardığına göre Cumhuriyet Başsavcısı Ömer Muhammed Kidelay, yaptığı açıklamada, Masra'nın adli polis tarafından gözaltına alındığını doğruladı ve bugün ilerleyen saatlerde basın toplantısı düzenleyeceğini duyurdu.

Fransa ve Kamerun'da ekonomi eğitimi alan 41 yaşındaki Succes Masra, Mayıs 2024'te yapılacak cumhurbaşkanlığı seçimlerinden beş ay önce başbakan olarak atanmıştı. Masra, seçimlerde %60'ın üzerinde oy alan Cumhurbaşkanı Muhammed İdris Debi'ye karşı benzeri görülmemiş bir mücadeleye girmişti.

Seçimler, mevcut cumhurbaşkanının babası İdris Debi Itno'nun 30 yılı aşkın iktidarının ardından cepheye giderken isyancılar tarafından 2021'de öldürülmesiyle, ülkenin tanık olduğu geçiş döneminin sonu oldu.