TSK, Rakka'nın kuzeyindeki SDG mevzilerini vurdu

Fotoğraf (AA_Arşiv)
Fotoğraf (AA_Arşiv)
TT

TSK, Rakka'nın kuzeyindeki SDG mevzilerini vurdu

Fotoğraf (AA_Arşiv)
Fotoğraf (AA_Arşiv)

Türk Silahlı Kuvvetleri, Suriye'nin kuzeydoğusunda ‘Barış Pınarı’ olarak bilinen bölgede Suriye Demokratik Güçleri’nin (SDG) mevzilerini bombalamayı sürdürdü. Edinilen bilgilere göre, SDG milisleri, Tel Ebyad bölgesinde Selib köyünün karşısında TSK’ya ait bir zırhlı araca güdümlü roket ile saldırdı.
TSK, topçu birlikleri ve obüslerle, Bi’r Arab, Muallak, Sayda, Halidiye köyleri ile Ayn İsa Kampı civarındaki SDG mevzilerini hedef aldı. SDG’nin kayıpları bilinmezken, bir sivilin yaralandığı bildirildi. TSK’nın topçu atışları sonucu Tel Ebyad kırsalındaki Bender Han köyünde bir kişi hayatını kaybetmişti. TSK birliklerinin ayrıca Tel Ebyad’ın batı kırsalında Barış Pınarı bölgesindeki rejim ve SDG temas noktalarını da bombaladığı bildirildi. Türk ordusuna ait zırhlı bir aracın, Tel Ebyad’ın kuzeyinde Türk sınırları içinde güdümlü roket saldırısında isabet aldığı iddia edildi.  
Türkiye İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, 911 kilometre olan Suriye sınırında inşa edilen güvenlik duvarının 837 kilometrelik bölümünün inşasının tamamlandığını duyurdu. Helikopterle Çaldıran-İran sınırında inşa edilen güvenlik duvarı ve güvenlik yolunu inceleyen Soylu, çalışmalar hakkında bilgi aldı.  3,5 yılı aşkın süredir doğu ve güney sınırında güvenlik duvarı çalışmalarının yürütüldüğünü belirtti. Soylu  “Bugüne kadar özellikle Ağrı, Iğdır sınırı ve içine bulunduğumuz Çaldıran sektörü dahil 191 kilometre duvar yapılmıştır. 837 kilometre duvar da Suriye sınırında gerçekleştirilmiştir. Toplam 1028 kilometre duvar şu ana kadar yapılmıştır” ifadelerini kullandı.
Sınırlardaki güvenlik duvarlarının 2023’e kadar tamamlanacağını kaydeden Soylu, ‘’ Doğu sınırımızın tamamı 2023'te Cumhuriyetimizin 100. yılında hem duvarlarla hem optik kulelerle hem termal kameralarla hem de güvenlik yollarıyla tel çitleriyle kontrol altında tutulacak. Burası sınır ve burada karakollarımız var. Ayrıca mayın tarlalarını temizliyoruz.’’ dedi.  
Suriye-Türkiye sınırında kaçakçılar oldukça aktifti, Türk hükümeti kaçakçılığı ve topraklarına yasadışı girişi önlemek amacıyla 2015 yılından itibaren Suriye sınırı boyunca beton bariyerlerden oluşan bir güvenlik duvarı inşa etmeye başladı. Türkiye, İran ve Suriye sınırlarının büyük bölümlerinde, sınır güvenliğini sağlamak amacıyla optik kuleler yerleştirmiş durumda, tel çitlerle de çevrili sınırlar termal kameralarla izleniyor. Suriye sınırını koruyan birliklere son dönemlerde, 82 adet Zırhlı 4x4 Sınır Gözetleme ve Güvenlik Aracı tahsis edildi. Türkiye’nin doğu ve güneydoğu sınırlarında 211 gözetleme kulesi ve 130 optik kule hizmete alındı. TSK İran ile olan sınırlarının 182 kilometrelik bölümünde, Suriye ve Irak’la olan sınırlarının ise 350 kilometrelik bölümünde sürekli ve aktif bir şekilde tam bir gözetleme sağlayabiliyor. 2021 yılında 451 bin yasadışı göçmenin Türkiye’ye girişi engellendi. Türkiye Göç İdaresi’nin verilerine göre bu yıl girişi engellenen yasadışı göçmen sayısı 127 bine ulaşmış durumda.



Gazze Şeridi'ndeki gıda krizi nedeniyle Filistinliler kaplumbağa eti yiyor

 Filistinli çocuklar, Gazze Şeridi'nin merkezindeki Nuseyrat mülteci kampında biraz yiyecek alırken (AFP)
 Filistinli çocuklar, Gazze Şeridi'nin merkezindeki Nuseyrat mülteci kampında biraz yiyecek alırken (AFP)
TT

Gazze Şeridi'ndeki gıda krizi nedeniyle Filistinliler kaplumbağa eti yiyor

 Filistinli çocuklar, Gazze Şeridi'nin merkezindeki Nuseyrat mülteci kampında biraz yiyecek alırken (AFP)
 Filistinli çocuklar, Gazze Şeridi'nin merkezindeki Nuseyrat mülteci kampında biraz yiyecek alırken (AFP)

Magda Qinan, İsrail'in uyguladığı boğucu abluka ve yardımların engellenmesi nedeniyle açlık tehlikesiyle karşı karşıya olan Gazze Şeridi'nin güneyindeki Han Yunus'ta bir çadırda yaşayan yerinden edilmiş ailesini doyurmak için üçüncü kez kaplumbağa pişirmek zorunda kaldı.

61 yaşındaki Magda eti temizliyor, un ve sirkeyle karıştırıyor, yıkıyor ve eski, hasarlı bir tencerede kaynatıp kızarttıktan sonra soğan, domates ve biberle çeşnilendiriyor. “Çocuklar kaplumbağadan korkuyorlardı, biz de onlara dana eti kadar lezzetli olduğunu söyledik,” diyerek odun ateşinde pişen kırmızı eti izlerken AFP'ye “Bazıları yedi, bazıları ise reddetti” diyor.

İsrail 2 Mart'ta Gazze'ye tam bir abluka uygulayarak ateşkesle birlikte yeniden başlayan uluslararası yardımların girişini engelledi ve ana tuzdan arındırma tesisine giden elektrik arzını kesti.

Bir grup uluslararası sivil toplum kuruluşu bu hafta “kıtlık sadece bir risk değil; Gazze'nin neredeyse tüm bölgelerinde hızla gelişiyor gibi görünüyor” uyarısında bulundu.

Filistinli bir çocuk, Gazze Şeridi'nin merkezindeki Nuseyrat mülteci kampında kısıtlı yemeğini yiyor (AFP)Filistinli bir çocuk, Gazze Şeridi'nin merkezindeki Nuseyrat mülteci kampında kısıtlı yemeğini yiyor (AFP)

İsrail'in çarşamba günü Gazze'ye insani yardım girişini engellemeye devam edeceğini açıklamasının ardından, Hamas perşembe günü yaptığı açıklamada İsrail'i “açlığı bir silah olarak kullanmakla” suçladı. Şarku’l Avsat’ın AFP'den aktardığına göre Hamas bu kararın “baskı araçlarından biri... ve bir savaş suçunun kamuoyu önünde yeniden kabulü” olduğunu belirtti.

Magda Qinnan, “Sınır kapıları kapalı. Pazarda domates, salatalık ve biberden başka bir şey yok” diyerek 80 şekele (19 avro) iki küçük torba sebze aldığını ve hiç et olmadığını belirtiyor. Kaplumbağaları yakalayıp kestikten sonra pişirdiklerini “birkaç aileye paylaşmaları için dağıttığını” söyleyen kadın, “bunların satılık olmadığını” ifade etti.

 Filistinliler, Gazze Şeridi'nin merkezindeki Nuseyrat mülteci kampında sıcak yemekten paylarını almak için yiyecek dağıtım noktasının önünde bekliyor (AFP)Filistinliler, Gazze Şeridi'nin merkezindeki Nuseyrat mülteci kampında sıcak yemekten paylarını almak için yiyecek dağıtım noktasının önünde bekliyor (AFP)

“Bir gün kaplumbağa yiyeceğimizi hiç düşünmemiştik” diyen balıkçı akrabası Abdul Halim Qinan, kaplumbağa etinin yiyecek yerine geçtiğini belirtti: “Savaş başladığından beri ne bize ne de başkasına yiyecek var. İhtiyacımız olan protein ve besin maddelerini yerine koymaya çalışıyoruz. Et yok, kümes hayvanı yok, sebze yok” şeklinde konuştu.

Birleşmiş Milletler İnsani İşler Koordinasyon Ofisi (OCHA) bu hafta “insani durumun savaşın başlamasından bu yana geçen 18 ay içinde muhtemelen en kötü durumda olduğu” uyarısında bulunarak “Gazze'ye geçişlere bir buçuk aydır izin verilmediğini, bunun bugüne kadarki en uzun tedarik kesintisi dönemi olduğunu” kaydetti.

Filistinli çocuklar, Gazze Şeridi'nin merkezindeki Nuseyrat mülteci kampında sıcak yemekten paylarına düşen kısıtlı miktarı alabilmek için sırada bekliyor (AFP)Filistinli çocuklar, Gazze Şeridi'nin merkezindeki Nuseyrat mülteci kampında sıcak yemekten paylarına düşen kısıtlı miktarı alabilmek için sırada bekliyor (AFP)

Dünya Sağlık Örgütü Doğu Akdeniz Bölge Direktörü Hanan Balkhi haziran ayında, Gazze sakinlerinin lağım suyu içmeye ve hayvan yemi yemeye zorlandığı uyarısında bulundu.

İsrail ordusu, 19 Ocak'ta başlayan ateşkes ve esirlerin serbest bırakılması anlaşmasının çökmesinin ardından 18 Mart'ta yeniden saldırıya geçmesinden beri Gazze Şeridi'nde hava bombardımanını yoğunlaştırdı ve kara operasyonlarını genişletti.