Mısır Eski Eserler Merkezi'nin 66 yıllık başarı hikayesi

Nuba'yı gömülmeden önceki belgeleri

Nuba'nın kurtarılmadan ve şimdiki yerlerine transfer edilmeden önceki eski eserleri (Mısır Turizm ve Eski Eserler Bakanlığı)
Nuba'nın kurtarılmadan ve şimdiki yerlerine transfer edilmeden önceki eski eserleri (Mısır Turizm ve Eski Eserler Bakanlığı)
TT

Mısır Eski Eserler Merkezi'nin 66 yıllık başarı hikayesi

Nuba'nın kurtarılmadan ve şimdiki yerlerine transfer edilmeden önceki eski eserleri (Mısır Turizm ve Eski Eserler Bakanlığı)
Nuba'nın kurtarılmadan ve şimdiki yerlerine transfer edilmeden önceki eski eserleri (Mısır Turizm ve Eski Eserler Bakanlığı)

Mısır'ın ve dünyanın en önemli arkeolojik bilim merkezlerinden biri olan Mısır Eski Eserler Kayıt Merkezi’nin 66. kuruluş yıl dönümü kutlandı.
Merkez, bilim adamlarına ve araştırmacılara çalışmaları için gerekli bilimsel materyali sağlamanın yanı sıra, Mısır eski eserlerinin tescil edilmesi ve bilimsel olarak yayınlanmasında önemli rol oynuyor. Aynı zamanda, Eski Eserler Yüksek Kurulu tarafından yürütülen restorasyon çalışmalarında ve periyodik denetimlerdeki bilimsel tescil çalışmalarından yararlanmada, tescil yoluyla toplanan belgelerin muhafaza edilmesinde ve çeşitli bilim kuruluşları ve üniversitelerin faydalanmasında rol oynuyor.
Mısır Eski Eserlerinin Tescil Merkezi İdaresi Başkanı Dr. Hişam el-Leysi'ye göre, merkezin bilimsel kariyeri, onu eski eserlerin tescili ve belgelenmesi için uluslararası bilim merkezlerinin ön sıralarına taşıyan önemli hizmetlerine tanık oldu. Arkeologlara göre merkez kariyerine dev bir çalışmayla başladı. Kuruluşundan sonraki ilk projeleri, Nuba bölgesinin antik eserlerini baraj ve Nasır Gölü'nün inşası sırasında meşhur tapınakları belgeleyerek ve restore ederek gömülmekten kurtarmak oldu.
El-Leysi dün yaptığı basın açıklamasında, merkezin, tüm eski Mısır antik eserlerini kaydetme ve belgeleme konusundaki yegane resmi sorumluluğu üstlenmesinin, kendisine önemli bir konum kazandırdığını söyledi. Bu durumun, tüm anıtların fotoğraf, resim ve mühendislik çizimlerinin hazinelerini içeren zengin bilimsel arşivinde açıkça görüldüğünü belirtti.
Merkezin Mısır Firavun’unun antik eserlerini tespit ettiği belgeler, antik kentin tüm ayrıntılarını içeren fotoğraflar, sanatsal tablolar ve mühendislik çizimlerini içerdiğinden tüm arkeolojik anıtlar için bilimsel ve teknik referans niteliğinde.
Luksor'da belgelediği en ünlü simge yapılar arasında Ramesseum Tapınağı, Medinet Habu Tapınağı ve en ünlülerinden biri olan Kraliçe Nefertari'nin mezarları olan Kraliçeler Vadisi mezarları ve Krallar Vadisi mezarları yer alıyor. Ayrıca, mezarların belgelenmesi, tüm içeriğinin, teknik, mühendislik ve arkeolojik detayların sanatsal ve bilimsel kaydını içeriyor.
Merkez, nadir belgeleri korumak için bir yandan da Firavun antik eserleri, tapınakları ve mezarları hakkında ayrıntılı bilgilerin de olduğu bilimsel ve sanatsal arşivini dijitalleştirmeye devam ediyor. Merkez ayrıca yeni arkeolojik keşifleri belgelemek ve kaydetmek ve bunları bilimsel arşiv projesine eklemek için Mısır'da faaliyet gösteren yabancı arkeolojik misyonlarla işbirlikleri yapıyor.
Teknolojik gelişmeye ayak uydurmak ve nadir belgeleri, haritaları ve fotoğrafları korumak için merkez yetkilileri son yıllarda özel birimlerden oluşan bir sistem geliştirdi. Böylece insan kemiklerini, yapılarını ve mumyalarını belgelemekten sorumlu kemik birimi, papirüs birimi ve tüm Mısır müzelerindeki çömlekleri belgelemek için proje başlatan çömlek birimi, anıtlar ve koleksiyon parçalarını özel bilimsel yolla kaydedilebiliyorlar.



Sisi'nin Rusya'daki gündeminin başında Gazze savaşı ve ikili iş birliğinin derinleştirilmesi var

Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah Sisi (Mısır Cumhurbaşkanlığı)
Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah Sisi (Mısır Cumhurbaşkanlığı)
TT

Sisi'nin Rusya'daki gündeminin başında Gazze savaşı ve ikili iş birliğinin derinleştirilmesi var

Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah Sisi (Mısır Cumhurbaşkanlığı)
Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah Sisi (Mısır Cumhurbaşkanlığı)

Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah Sisi'nin Moskova ziyaretinde Mısır ve Rusya arasındaki ikili iş birliğinin derinleştirilmesinin yanı sıra Gazze savaşındaki son gelişmeler ele alınacak. Sisi, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in davetiyle Zafer Günü'nün 80’inci yıldönümü kutlamalarına katılmak üzere dün Rusya'nın başkentine geldi.

Şarku’l Avsat’ın Mısır resmi haber ajansı MENA’dan aktardığına göre Sisi bu akşam Rus mevkidaşı ile bir araya gelecek. Zafer Günü'nün 80’inci yıldönümü münasebetiyle bugün Moskova'daki Kızıl Meydan'da askeri bir geçit töreni düzenlenecek ve ardından devlet başkanları Alexander Bahçesi'ndeki Meçhul Asker Anıtı'na gidecek... Sisi ve diğer devlet başkanları anıta çiçek bırakacak, ardından toplu fotoğraf çektirecek.

Mısır'ın Rusya Büyükelçisi Nezih en-Necari, Sisi'nin Zafer Günü'ne katılma davetinin Rus mevkidaşının kendisine duyduğu yakın ilişki ve sevgiyi yansıttığını söyledi. Mısır Nil televizyon kanalına verdiği demeçte en-Necari, Sisi'nin Moskova ziyaretinin ikili ilişkiler ile uluslararası ve bölgesel arenadaki durum, özellikle de Gazze Şeridi'ndeki durum, devam eden İsrail saldırganlığı ve kendi kaderini belirlemek ve kendi devletine sahip olma hakkını elde etmek isteyen Filistin halkı üzerindeki baskılar hakkında istişarelerde bulunmak için bir fırsat olacağını belirtti.

“Mısır her zaman Filistin davasının ilk savunma hattında yer almıştır” diyen en-Necari, Cumhurbaşkanı Sisi'nin bu konuda büyük çaba sarf ettiğini söyledi. Rusya'nın uluslararası arenada önemli bir role sahip olduğunu ve Filistin davasına yönelik tarihi bir rolü olduğunu kaydeden en-Necari, İsrail'in acımasız saldırganlığını durdurmak için neler yapılabileceği konusunda iki cumhurbaşkanı arasında koordinasyon ve istişare gerektiğini vurguladı.

15 Ocak'ta Gazze Şeridi'nde ateşkes anlaşmasına varıldığı ve İsrail ile Hamas arasında Mısır, Katar ve ABD'nin arabuluculuğunda üç aşamada uygulanmak üzere esir ve mahkûm değişimi yapılacağı açıklanmış ve anlaşma 19 Ocak'ta yürürlüğe girmişti. İlk aşama, anlaşmanın başlamasından 42 gün sonra ateşkesi istikrara kavuşturacak bir anlaşmaya varılamadan sona erdi.

Mısır, ateşkesin istikrara kavuşturulması, esir ve mahkûmların serbest bırakılması ve insani yardım malzemelerinin Gazze Şeridi'ne girişi de dâhil olmak üzere anlaşmanın üç aşamasının uygulanmasını sağlamak için çabalarını sürdürüyor.

fgthyju
Yerlerinden edilmiş Gazzeli kadın ve çocuklar, eşyalarıyla birlikte bir kamyonetin arkasında seyahat ediyorlar. (AFP)

Rusya'nın Kahire Büyükelçiliği, Sisi'nin Zafer Günü kutlamalarına katılmak üzere Moskova'ya gelişini memnuniyetle karşıladıklarını açıkladı. Büyükelçilik dün yaptığı açıklamada, Rusya'nın ‘Cumhurbaşkanı Sisi'yi eski ve değerli bir dost olarak’ karşıladığını belirtti. Büyükelçilik, 9 Mayıs Zafer Günü yıldönümü kutlamalarının ve bugün yapılması planlanan zirve düzeyindeki görüşmelerin, iki halk arasındaki derin karşılıklı sempati ve iki lider arasındaki güçlü ve yakın ilişkilere dayanan Rus-Mısır ortaklığına yeni bir ivme kazandıracağına inandığını kaydetti.

Mısır'ın Rusya Büyükelçisi en-Necari, Rusya ve Mısır devlet başkanları arasındaki görüşmelerde Sudan, Libya ve Suriye'deki durumların ele alınacağını, Mısır'ın bölgenin istikrarında tarihi bir rolü olduğunu ve bölgesel ortamın mümkün olduğunca istikrarlı hale getirilmesiyle ve kardeş Arap halklarının barış ve istikrar içinde yaşamasıyla ilgilendiğini ifade etti.

Mısır Cumhurbaşkanlığı'na bağlı Devlet Enformasyon Servisi’ne göre, Mısır-Rusya ilişkileri Cumhurbaşkanı Sisi döneminde yeni ve güçlü bir ivme kazanmış ve istikrarsızlıkla karakterize edilen mevcut uluslararası koşullar ışığında daha belirgin hale gelmiştir. Ayrıca Mısır'ın Rusya ile ilişkileri, Mısır-Rusya yakınlaşmasında önemli bir rol oynayan uluslararası düzeydeki siyasi koşullarla bağlantılıdır.

sdfrgt
Mısır ile Rusya arasındaki ekonomik ilişkiler önemli büyüme kaydediyor. (Fotoğraf: Abdulfettah Ferec)

Mısır ve Rusya arasındaki mevcut projelerle ilgili olarak en-Necari, iki devlet başkanının bu projelerin gerekli hız ve doğrulukla tamamlanması için siyasi irade yoluyla büyük bir itici güç oluşturduğunu ve bunun aralarında bir istişare konusu olduğunu belirterek, “Moskova, Mısır'daki Rus sanayi bölgesine büyük önem veriyor” dedi.

En-Necari, Mısır'ın BRICS grubuna üyeliğinin ticaret ve yatırım alanındaki ekonomik rolünün bir teyidi olduğunu ve gelecekte Mısır'a çok şey kazandıracağını vurguladı. Öyle ki BRICS, Mısır devletine, küresel ekonomiye ve dolayısıyla üye ülkelerin ekonomilerine daha fazla istikrar getirmek için izlenebilecek politikalar konusunda istişarede bulunma ve ticaret, yatırım ve teknoloji alışverişi alanlarında iş birliğini geliştirme imkânı veriyor.

Mısır ve Rusya arasındaki ekonomik ilişkiler, iki ülke arasındaki ticari alışverişin yeni bir rekor seviyeye ulaşarak 2024 yılında 8 milyar dolara ulaşması nedeniyle önemli bir büyümeye tanıklık ediyor (Mısır bankalarında 1 ABD doları 50,6 cüneyh).