Hibetullah Ahundzade, uluslararası toplumu Taliban hükümetini tanımaya çağırdı

Hibetullah Ahundzade’nin, Mayıs 2016'da Taliban tarafından dağıtılan bir fotoğrafı. (AFP)
Hibetullah Ahundzade’nin, Mayıs 2016'da Taliban tarafından dağıtılan bir fotoğrafı. (AFP)
TT

Hibetullah Ahundzade, uluslararası toplumu Taliban hükümetini tanımaya çağırdı

Hibetullah Ahundzade’nin, Mayıs 2016'da Taliban tarafından dağıtılan bir fotoğrafı. (AFP)
Hibetullah Ahundzade’nin, Mayıs 2016'da Taliban tarafından dağıtılan bir fotoğrafı. (AFP)

Taliban’ın en üst düzey lideri Hibetullah Ahundzade, Ramazan Bayramı'yla ilgili yayınladığı mesajında, uluslararası topluma, Afganistan’da yönetimi ele geçiren Taliban hükümetini tanımaları çağrısı yaptı. ‘Dünya’nın küçük bir köye’ dönüştüğünü belirten Ahundzade, Afganistan'ın dünya barış ve güvenliğinde önemli bir yeri olduğunu, bu sebeple dünyanın İslam Emirliği'ni tanıması gerektiğini, bu şekilde sorunların diplomatik normlar çerçevesinde ele alınabileceğini’ ifade etti.  
Afganistan’da 2021 Ağustos ayında yönetimi ele geçirmesinin ardından henüz hiçbir ülke Taliban yönetimini tanımış değil. ABD’nin geri çekilmesinin ardından ülkede iktidarı ele geçiren Taliban, kadınları kamu görevlerinden uzaklaştırdı, ülke dışına ya da şehir dışına ancak bir ‘namahrem eşliğinde’ çıkmalarına izin verdi. Ahundzade bayram mesajında, kız öğrencilerin ortaokul eğitimlerini sürdürebilmeleri de dahil olmak üzere uluslararası toplumla gerilimi arttıran önemli sorunlara değinmedi. Uluslararası toplumun önce Afganistan yönetimini tanıması gerektiğine işaret eden ‘Emir el-Müminin’ lakaplı Taliban lideri, ‘sorunların diplomatik normlar ve geleneklerle’ çözülebileceğini savundu.
Yıllardır ortalıkta görünmeyen ve Taliban'ın kalesi Kandahar'da inziva halinde yaşayan Ahundzade, terör örgütü DEAŞ tarafından üstlenilen Hazara azınlığına yönelik saldırılara ve güvenlik sorunlarına değinmemeyi tercih etti. Ancak Afganistan’ın, ‘İslami ve ulusal bir ordu ile güçlü bir istihbarat mekanizması kurmakta’ başarılı olduğunu vurguladı.  
Taliban'ın iktidarı ele geçirmesinin ardından on binlerce kadın kamudaki görevlerini kaybetti. Taliban, kız çocuklarının eğitim gördüğü ortaokulları kapatarak uluslararası toplumun tepkisini çekti. O dönemde bazı üst düzey yetkililer, söz konusu kararın bizzat Hibetullah Ahundzade’nin talimatıyla alındığını ifade etmişti. Ahundzade mesajında kız çocuklarının eğitimine herhangi bir atıfta bulunmadı. Ancak yakında ‘din eğitimi ile hadislerin öğretildiği okullar’ açacaklarını belirtti. Ahundzade komşu ülkeler ve diğer ülkelerden, Afgan sığınmacılara uluslararası standartlara göre muamele etmesini talep ederken, bu kişilerden Afganistan'a dönmek isteyenlere kolaylık sağlanması ve haklarının ihlal edilmemesi gerektiğini vurguladı. 
Hükümetinin İslami ilkeler çerçevesinde, ifade özgürlüğüne imkan tanıdığını savunan Ahundzade, ‘’Bizler şeriatın kadın ve erkekler için belirlediği tüm hakları uygulamak ve saygı duymakla mükellefiz. İnsanlar kendi öz iradeleri ile bu ilkeleri benimsemelidir, dayatmayla değil. İlgili kişiler insanları hikmet ve yumuşaklıkla şeriata davet etmelidir, bu hususta aşırılığa başvurmamalıdırlar” dedi.  
Genel af ilan etmiş olduklarını hatırlatan Ahundzade, "Bu af temelinde, bir kez daha tüm Afganları ülkelerine gelmeye ve barış içerisinde yaşamaya davet ediyorum. Bu ülkede kimse artık bir komplo kurmaya muktedir değildir. Herhangi bir taraf ülkede savaş çıkarmaya çalışırsa, sert ve ağır bir karşılık veririz” değerlendirmesinde bulundu.  
Taliban’ın 2016’dan beri en üst düzey lideri konumunda olan Hibetullah Ahundzade’nin 70'li yaşlarında olduğu tahmin ediliyor. Taliban ülkede iktidarı ele geçirse de Ahundzade Kandahar’dan ayrılmamayı tercih etti. Kamuya açık alanlarda görünmemeyi tercih etmesi, öldüğü yönünde spekülasyonlara neden oldu. Ancak Taliban, Ekim ayında Ahundzade’ye ait olduğu iddia edilen bir ses kaydı yayınlayarak iddiaları reddetti.



Fransa'yı sarsan tecavüz davasında görüntüler kan dondurdu

Geçen ayki duruşmada Gisele Pelicot, "Bunlar bana ne yaptığını çok iyi biliyordu" demişti (Reuters)
Geçen ayki duruşmada Gisele Pelicot, "Bunlar bana ne yaptığını çok iyi biliyordu" demişti (Reuters)
TT

Fransa'yı sarsan tecavüz davasında görüntüler kan dondurdu

Geçen ayki duruşmada Gisele Pelicot, "Bunlar bana ne yaptığını çok iyi biliyordu" demişti (Reuters)
Geçen ayki duruşmada Gisele Pelicot, "Bunlar bana ne yaptığını çok iyi biliyordu" demişti (Reuters)

Fransa'yı sarsan toplu tecavüz olayında davacı Gisele Pelicot, eşinin çektiği görüntülerin mahkemede gösterilmesini sağladı.

Provence-Alpes-Côte d'Azur bölgesindeki Avignon şehrinde cuma günü yapılan duruşmada, 72 yaşındaki Pelicot'nun nasıl tecavüze uğradığı gözler önüne serildi. 

Yargıçlar, "uygunsuz ve şoke edici" olduğu gerekçesiyle videoların duruşmada gösterilmesine izin vermemişti. Gisele'in avukatlarından Antoine Camus, "Bu tecavüz gerçeğini görmek zorundayız" diyerek, video ve fotoğrafların gösterilmesinin çok önemli olduğunu vurguladı. Amerikan gazetesi New York Times'ın (NYT) aktardığına göre duruşma salonunda yaşanan hararetli tartışmanın ardından yargıçlar kararını değiştirdi. 

Davayı yürüten yargıç Roger Arata, tüm videoların değil sadece "gerçeğin ortaya çıkması için kesinlikle gerekli görülen" videoların gösterilmesine karar verildiğini duyurdu. 

Bunun üzerine kamuya açık mahkeme salonundaki ekranlarda yaklaşık 12 video ve 10 fotoğraf gösterildi. 

NYT'nin aktardığına göre videoların çoğunda Pelicot çıplak görünürken, bazılarında jartiyer, iç çamaşırı ve beyaz çorap giymişti. Haberde, videoların bazılarında Pelicot'nun hafifçe hareket ettiği görülse de hiçbirinde tecavüzcülerin dokunuşuna tepki vermediğine işaret ediliyor.

2 Eylül'de başlayan duruşmada Dominique Pélicot, eşi Gisele'e ağır uyuşturucular vererek farklı erkekler tarafından 10 yıl boyunca tecavüz edilmesine neden olduğu iddiasıyla yargılanıyor. 71 yaşındaki Dominique, 16 Eylül'deki duruşmada hakkındaki tüm suçlamaları kabul etmişti. Zanlı ayrıca eşine ilaç verdikten sonra ona bazen farklı kıyafetler giydirdiğini de itiraf etmişti. Olayda Dominique'in yanı sıra yaşları 26'yla 74 arasında değişen 50 erkek daha tecavüzle yargılanıyor.

Hakimler, ilk başta davanın kapalı kapılar ardında yapılmasını istemiş fakat Gisele hukuki sürecin kamuya açık yürütülmesini talep etmişti.

Söz konusu video ve fotoğraflar ilk kez gösterildi. NYT, bu materyallerin mahkeme salonunda büyük rahatsızlık yarattığına işaret ederek şunları yazıyor:

Sanıklardan biri yüzünü eğdi. Birçok avukat ve gazeteci ekranlara bakmayı bıraktı.

Videoda görünen sanıklardan 61 yaşındaki Thierry Postat, bunun bir eş değiştirme partisi olduğunu düşündüğünü iddia etti. Ancak Gisele Pelicot'nun avukatlarından Camus, sanığın açıklamasına itiraz ederek "Orada bir çift görüyor musun?" diye sordu. Sanıksa "Yaşananları böyle hatırlıyorum" diye yanıtladı.

Videoda Gisele'e tecavüz ettiği görülen 43 yaşındaki Simone Mekenese de duruşma salonundaydı. Davacının avukatlarından Stephane Babonneau, "Gisele'in bilincinin yerinde olmadığının farkında değil miydin?" diye sorunca, sanığın "Hayır değildim. Biraz sonra aramıza katılacağını düşünmüştüm" yanıtını verdiği aktarılıyor.
Davayı birçok kadın hakları savunucusu yakından takip ediyor (AFP) ​​​​​​​

Davayı birçok kadın hakları savunucusu yakından takip ediyor (AFP) 

NYT, yaklaşık 2 saat süren video ve fotoğraf gösteriminin ardından duruşmanın bir anda sonlandırıldığını yazıyor. Davayı takip eden 58 yaşındaki hemşire yardımcısı Anne-Marie Galvan, "Hepimiz şoke olduk" diyor. Eşi Serge Galvan da mahkeme salonundaki deneyimine dair şunları söylüyor: 

Erkek olduğumdan neredeyse utanç duydum.

Polis soruşturmasında Dominique'in çeşitli elektronik cihazlarında, 2011-2020'de yaşanan tecavüz olaylarıyla ilgili 20 bine yakın video ve fotoğraf olduğu tespit edilmişti. Çoğu materyal "Abus" (İstismar) adlı bir dijital klasörde yer alıyordu.

Independent Türkçe, New York Times, BBC