Mossad İran'ın İstanbul, Almanya ve Fransa'da suikast düzenleme girişimini engelledi

Hedefte ABD’li bir general, İsrailli bir diplomat ve Fransa’da çalışan bir gazeteci vardı

İran defalarca suikasta kurban giden ‘Kudüs Gücü’ Komutanı Kasım Süleymani'nin intikamını alma tehdidinde bulundu (Reuters)
İran defalarca suikasta kurban giden ‘Kudüs Gücü’ Komutanı Kasım Süleymani'nin intikamını alma tehdidinde bulundu (Reuters)
TT

Mossad İran'ın İstanbul, Almanya ve Fransa'da suikast düzenleme girişimini engelledi

İran defalarca suikasta kurban giden ‘Kudüs Gücü’ Komutanı Kasım Süleymani'nin intikamını alma tehdidinde bulundu (Reuters)
İran defalarca suikasta kurban giden ‘Kudüs Gücü’ Komutanı Kasım Süleymani'nin intikamını alma tehdidinde bulundu (Reuters)

İsrailli yetkililer, İsrail'in dış istihbarat servisi Mossad’ın yakın bir zamanda İran ‘Kudüs Gücü’ tarafından Türkiye, Almanya ve Fransa'daki üç Batılı ve İsrailli şahsa karşı planlanan suikast girişimini engellediğini söyledi. Yetkililer bu şahısların İsrail'in İstanbul Konsolosluğu’nda çalışan bir diplomat, Almanya’daki üst düzey ABD’li bir general ve Fransa’da çalışan bir gazeteci olduğunu aktardılar. Yedioth Ahranot gazetesinin İbranice haber sitesi Ynet ve İsrail Kamu Yayın Kuruluşu (KAN), İsrailli kaynakların operasyonun başarısızlığa uğratılmasının arkasında Mossad’ın olduğunu teyit ettiklerini aktardı.
İsrail tarafından gelen bu teyit, İngiltere’nin başkenti Londra’dan Farsça yayın yapan muhalif İran televizyon kanalı ‘Iran International TV’ tarafından yayınlanan bir habere yönelik geldi. Söz konusu haberde; İran'ın, İran Devrim Muhafızları Ordusu’na (DMO) bağlı Kudüs Gücü bünyesindeki ‘Birim 840'ın bir üyesi aracılığıyla İsrail'in İstanbul Konsolosluğu’nda çalışan bir diplomata suikast düzenlemeye çalıştığı öne sürüldü.
Haberde, suikastı gerçekleştirmeye çalışan İranlı şahsın, ‘İran dışında bir terör altyapısının planlanmasını ve kurulmasını üstlenen’ ve Batılı ve muhalif kişileri hedef alan gizli bir operasyon biriminde çalıştığı ifade edildi. Habere göre İstanbul'a suikast görevi için gönderilen İranlı şahıs, Almanya'da üst düzey ABD’li bir generale ve Fransa'da çalışan bir gazeteciye suikast düzenlemeye gidiyordu. İranlı suikast zanlısı halihazırda Avrupa'da gözaltında tutuluyor.
Gözaltına alınan İranlı casus, soruşturma esnasında suikast hazırlıkları için 150 bin dolar aldığını ve üç hedefi öldürmesi halinde yerel uyuşturucu kaçakçılarının yardımıyla 1 milyon dolar daha alacağını itiraf etti.
Haberde söz konusu girişimin, İranlıların dünya genelinde ve özellikle İstanbul'da İsrailli yetkilileri ilk hedef alma girişimi olmadığına dikkat çekildi. KAN tarafından iki ay önce Türkiye ve İsrail istihbarat birimlerinin İsrailli iş insanı Yair Geller’e yönelik suikast girişimini engelledikleri aktarılmıştı. Habere göre suikastın amacı, ‘Ankara ve Telaviv ilişkilerinin normalleşme olasılığını engellemek ve 2020 yılında öldürülen İranlı nükleer bilimci Muhsin Fahrizade’nin intikamını almaktı.
Geller KAN’a verdiği röportajda “İranlıların beni takip ettiği konusunda bilgilendirildim. Grubun yakalanmasına sevindim. Beni korumaya çalışan herkese teşekkür ederim. Türkiye'de yaşayan İsrailli bir iş insanıyım. Mühendislik üzerine bir araştırma geliştirme (AR-GE) şirketim var. Bir gün İranlıların beni takip ettiğini ve bana suikast düzenlemeyi planladıklarını öğrendim. Bunun üzerine vakit kaybetmeden İsrail'e dönmem tavsiye edildi” ifadelerini kullanmıştı. Şarku’l Avsat’ın edindiği bilgiye göre  Türk istihbaratı o sırada, Geller'in evi ile şirket merkezi arasındaki hareketlerini takip eden İran suikast hücresinin sekiz üyesini tutukladı.
İran, 2020 yılının başlarında Bağdat Havaalanı yakınlarında ABD tarafından Irak Haşdi Şabi Başkan Yardımcısı Ebu Mehdi el-Mühendis ile öldürülen Kudüs Gücü Komutanı Kasım Süleymani'nin intikamını almakla tehdit etmişti. Aynı zamanda 2020 yılının sonlarında suikasta kurban giden İranlı nükleer bilimci Muhsin Fahrizade’nin intikamını da almakla tehdit etmiş ve bu olayın arkasında İsrail'in olduğunu öne sürmüştü.
Öte yandan İran yerel medya organları, İran istihbaratının ülkenin kuzeybatısındaki Kürdistan eyaletinde faaliyetleri yasaklanan solcu bir Kürt örgütünün üyelerini tutukladığını aktardı. Tesnim Haber Ajansı’nda yer alan habere göre, Kürdistan eyaletindeki İstihbarat Servisi yaptığı açıklamada, “Komünist terör grubu Komele’nin hücresi tespit edildi ve üyeleri tutuklandı” ifadelerini kullandı. Açıklamada tutuklu sayısı veya operasyonun yapıldığı tarih hakkında bilgi verilmedi.
Tahran, Irak-İran sınır bölgesinde faaliyet gösteren bu grubun üyelerinin ‘yurt dışından yönlendirildiklerini’ ve İran istihbaratına göre ‘Dünya Kudüs Günü’ ve İşçi Bayramı (cuma ve cumartesi) yürüyüşlerinde güvenlik zafiyeti oluşturmaya çalıştıklarını söyledi. 1979 Devrimi’nden sonra faaliyetleri yasaklanan Kürt Marksist grup Komele’nin üyeleri Kürt nüfusun çoğunlukta olduğu İran’ın kuzeybatısında daha önce birçok kez güvenlik güçleriyle çatışmaya girdi. 1969’da kurulan grup, Şah döneminde gizlice faaliyet gösteriyordu.



Şi Cinping ay sonunda Şanghay İşbirliği Örgütü zirvesinde Putin ve Guterres'i ağırlamayı planlıyor

Çin Devlet Başkanı Şi Cinping, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri António Guterres, (Şarkul’l Avsat)
Çin Devlet Başkanı Şi Cinping, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri António Guterres, (Şarkul’l Avsat)
TT

Şi Cinping ay sonunda Şanghay İşbirliği Örgütü zirvesinde Putin ve Guterres'i ağırlamayı planlıyor

Çin Devlet Başkanı Şi Cinping, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri António Guterres, (Şarkul’l Avsat)
Çin Devlet Başkanı Şi Cinping, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri António Guterres, (Şarkul’l Avsat)

Pekin, bugün yaptığı açıklamada, Çin Devlet Başkanı Şi Cinping'in bu ayın sonunda Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, BM Genel Sekreteri Antonio Guterres ve 20'den fazla dünya liderini, Çin'in bölgesel nüfuzunu artırmayı amaçlayan siyasi ve güvenlik amaçlı bir toplantı için ağırlayacağını bildirdi.

Çin Dışişleri Bakan Yardımcısı Liu Bin, 31 Ağustos'tan 1 Eylül'e kadar Tianjin'de düzenlenecek Şanghay İşbirliği Örgütü (ŞİO) zirvesine ilişkin hazırlıklar hakkında düzenlediği basın toplantısında, katılımcıların aralarındaki ilişkileri güçlendirmek için yeni planlar açıklayacaklarını söyledi.

Zirve, Pekin'in yıllardır düzenlediği en büyük askeri geçit törenlerinden birine birkaç gün kala ve ABD Başkanı Donald Trump'ın özellikle İsrail, Gazze ve gümrük vergilerine yönelik dış ve ticaret politikalarının bölgedeki önemli aktörleri Çin'e yaklaştırdığı bir dönemde gerçekleşiyor.

Çinli yetkili, İran Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan ve Hindistan Başbakanı Narenra Modi'nin de davetliler arasında olduğunu açıkladı.

Malezya Başbakanı Enver İbrahim de ekim ayında Trump ve Güneydoğu Asya Ülkeleri Birliği'nin diğer liderlerini ağırlamadan önce zirveye katılmayı planlıyor.