Mısır Cumhurbaşkanı Sisi: İhvan yönetimi orduyu üç kez tehdit etti

Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah Sisi, Ramazan Bayramı vesilsiyle şehit ve yaralıların aileleriyle buluştu.
Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah Sisi, Ramazan Bayramı vesilsiyle şehit ve yaralıların aileleriyle buluştu.
TT

Mısır Cumhurbaşkanı Sisi: İhvan yönetimi orduyu üç kez tehdit etti

Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah Sisi, Ramazan Bayramı vesilsiyle şehit ve yaralıların aileleriyle buluştu.
Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah Sisi, Ramazan Bayramı vesilsiyle şehit ve yaralıların aileleriyle buluştu.

Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah Sisi bugün, Mısır’daki Müslüman Kardeşler (İhvan-ı Müslimin) yönetimi dönemine dair yeni sırları açıkladı. Sisi, Mısır’da ‘terörist’ olarak sınıflandırılan grubun, eski Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi’nin 3 Temmuz 2013 tarihinde devrilmesinden önce Mısır ordusunu üç kez tehdit ettiğine dikkat çekti.
Mısır Cumhurbaşkanı’nın katılımıyla Kahire’deki el-Manara Salonu’nda, Ramazan Bayramı münasebetiyle şehit ve yaralıların ailelerine yönelik bayramlaşma töreni düzenlenirken Ramazan Ayı boyunca ekrana gelen ‘El-İhtiyar 3 (Seçim 3)’ ve ‘El-Aidun (Geri Dönenler)’ adlı dizilerin  oyuncuları da sahneye çıktı. İki dizinin kahramanlarına seslenen Sisi şu ifadeleri kullandı:
“Öncelikle hepinize iyi bayramlar ve emekleriniz için teşekkürler. Sizlere şunu söylemem gerekiyor; yaptığınız işlerin büyük bir kısmı, Mısır’ın ayakta kalması için büyük fedakarlıklar yapan kahramanların ve şehitlerin anısınadır. Size ve tüm insanlara bir şey daha söylemek istiyorum. Tarih herkes için unutulmazdır. Allah’a yemin olsun ki devrilmemeye ve çatışmamaya dikkat ettik. Burada Mısır’ın tüm oğullarına ve kızlarına, Mısır’ın ailelerine ve şehitlerine sesleniyorum. Unutmayın ki çocuklarınız, anneleriniz ve kocalarınız, tiranlığa karşı savaşta öldüler. Allah’a yemin olsun ki biz zorbalık etmedik. Biz çabaladık. Söylenen her söz, insanlara dile getirdiğimiz bir gerçeğin ifadesiydi. Çünkü bu küçük çocuklar ayağa kalkıp büyüdüklerinde ve biz bu vatanı koruyan şehitlerin oğullarıyız dediğinde, kimse yalan söylememiş ve tarihi saptırmamış olacak. Size şunu bir kez daha söylemek istiyorum. Ortaya, binlerce kitap ve bin saatlik diyalog gibi ne kadar dramatik bir iş çıktığına bakın. Siz ne yaptığınızın tam olarak farkında değilsiniz. Bayram gününde olduğumuz için çok konuşmak istemiyorum.”

Cumhurbaşkanı Sisi, anayasanın askıya alındığını, Mursi’nin görevden alındığını ve Anayasa Mahkemesi Başkanı Müsteşar Adli Mansur’un ülke yönetimini üstlenmeye başladığını duyurduğu 3 Temmuz 2013 tarihli açıklamasına da değindi. Sisi bu çerçevede “Yaptığımız açıklamalarda bile bir çatışmadan kaçınmak için son derece dikkatli davrandık. Açıklamada cumhurbaşkanı görevden alındı demedik. Bir terör grubundan bahsetmedik” dedi.
Cumhurbaşkanı Sisi, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Şu an tam bir doğrulukla ve dürüstlükle söylüyorum. Mısırlıların 2013’te yaptıklarının kıymeti büyüktür. Çatışma olmadan meseleyi çözmek için çok uğraştık. Ama maalesef olmadı. Bu diziler, güvenlik birimlerinin sahnelerini içeriyor. Ama bunlar, gerçekte yaptıklarımın yanında az kalır. Ülkeyle ilgili gerçeklerden bahsediyorum. Size, ordunun üç kez doğrudan tehdit edildiği meselelerden söz etmek istiyorum. İlki, Hüseyin Tantavi ile çalıştığım dönemdeydi. Seçimler yapılıp Cumhurbaşkanı Mursi dışında biri seçilirken ülkenin alevleneceğiyle ilgiliydi. İkincisi, Hayrat Şatır’ın Ulusal Parti’nin binalarını yaktığımını söylediğinde. Üçüncüsü ise şahsen bana yönelikti. Bana, ‘Savaşacağız ve her yerden karşılık vereceğiz’ demişlerdi.”
Konuşmasında ayrıca 7 yıldır bir kez bile bunlardan bahsetmediğini ve şer ehline bu kirli işlerden ellerini çekmeleri için fırsat vermeye çalıştığını belirten söyleyen Sisi, “Allah hepimize hidayet versin” dedi.

Sisi sözlerini şöyle sürdürdü:
“Sadık olmak sadece bir rol değildir. Bu ülke hakkında gerçek bir farkındalık oluşturmaya yönelik bir dizi olarak bu sadakat, sizin omuzlarınızda olacak. Bu dizilerin, Mısırlılar tarafından sevildiğini ve onların zihinlerini aydınlattığını düşünüyorum. Bu konuda kimse farklı düşünmüyor. Kendi adıma ve tüm vatandaşlar adına sizlere teşekkür ediyorum.”
‘El-İhtiyar 3’ dizisi, ‘Karar’ başlığı altında, Cumhurbaşkanı Mursi’nin ülkeyi yönettiği dönemin dramatik sahnelerini, o dönemde Müslüman Kardeşler’in eylemlerini, ülkenin koşullarını, Mursi’yi devirmek üzere başlatılan ‘isyan’ hareketini anlatıyor. Ayrıca ordu ile başta Muhammed Mursi ve Hayrat Şatır olmak üzere Müslüman Kardeşler liderlerinin arasında, iktidarı üstlenmelerinden önce yapılan toplantılara dair gerçek grüntüleri de içeriyor.
Dizi, son iki sezonuyla geniş yankı uyandırırken ardı ardına üç yıl reyting rekorları kırdı. İlk sezonunda Mısır ordusunun terör örgütleriyle, özellikle Kuzey Sina’daki mücadelesi ele alındı. İkinci sezonda geçen yıl Ramazan Ayı boyunca geniş bir izleyici kitlesi kazandı. İkinci bölüm, Mısır İçişleri Bakanlığı’ndaki ‘gölge adamlar’ ve ulusal güvenliğin’ fedakarlıklarını ele alırken Mısır’ın 2013 ayaklanmasının ardından tanık olduğu güvenlik kargaşasına ışık tuttu.



İsrail'in Gazze Şeridi'ne yönelik bombardımanında son 24 saat içinde 100'den fazla kişi hayatını kaybetti

 Gazze İnsani Yardım Vakfı tarafından dağıtılan gıda yardımlarını taşıyan Filistinliler (AFP)
Gazze İnsani Yardım Vakfı tarafından dağıtılan gıda yardımlarını taşıyan Filistinliler (AFP)
TT

İsrail'in Gazze Şeridi'ne yönelik bombardımanında son 24 saat içinde 100'den fazla kişi hayatını kaybetti

 Gazze İnsani Yardım Vakfı tarafından dağıtılan gıda yardımlarını taşıyan Filistinliler (AFP)
Gazze İnsani Yardım Vakfı tarafından dağıtılan gıda yardımlarını taşıyan Filistinliler (AFP)

İsrail'in Gazze Şeridi'ne yönelik bombardımanı devam ederken ve son 24 saat içinde 100'den fazla kişi hayatını kaybederken, Gazze İnsani Yardım Vakfı bugün Gazze Şeridi'ndeki yardım dağıtım merkezlerinden birini yeniden açtı.

Vakıf, Hamas'ın kendisine yönelik tehditler savurduğunu iddia ederek dün yardım dağıtım merkezlerini kapatmıştı. Şarku’l Avsat’ın Alman haber ajansı DPA’dan aktardığına göre vakıf cuma günü de güvenlik gerekçesiyle yardım dağıtım merkezlerini kapatmış ve halka bu merkezlerden uzak durmaları çağrısında bulunmuştu.

Vakıf, Facebook sayfasında Arapça olarak yaptığı açıklamada, Gazze Şeridi'nin güneyindeki Refah'ta bulunan merkezlerinden birinin bugün öğlen 12'de yeniden açılacağını duyurdu.

Diğer yandan vakıf, bölge sakinlerinden çalışma saatlerinden önce merkeze yaklaşmamalarını, aksi takdirde gıda paketlerinin dağıtılamayabileceğini belirtti.

İsrail yaklaşık iki hafta önce Gazze Şeridi'ne yardım girişi üzerindeki ablukasını hafifletti. Vakıf, Birleşmiş Milletler (BM) yardım kuruluşlarını ve diğer girişimleri atlayarak yardımın dağıtılması sorumluluğunu üstlendi.

Vakıf, mevcut yardım ağlarını bypass etmenin yanı sıra sivilleri tehlikeye attığı ve tarafsız insani yardım için yaygın olarak kabul edilen standartları ihlal ettiği iddiasıyla eleştiriliyor.

Bu arada Gazze Şeridi’ndeki Sağlık Bakanlığı, İsrail'in Gazze Şeridi'ne yönelik saldırılarında 7 Ekim 2023'ten bu yana hayatını kaybedenlerin sayısının 54 bin 880'e yükseldiğini açıkladı. Bakanlık günlük istatistik raporunda, İsrail bombardımanı sonucunda son 24 saat içinde hastanelere 108 ölü ve 393 yaralının ulaştığını bildirdi.

Gazze Şeridi'ndeki Sivil Savunma Müdürlüğü bugün, İsrail bombardımanı sonucu on Filistinlinin yaşamını yitirdiğini, bunlardan beşinin Gazze Şeridi'nin güneyindeki Refah'ta bulunan bir yardım merkezine gıda maddesi almak için gitmekte olduğunu duyurdu.

İsrail ordusu, bölgede askerlerine yaklaşan ‘şüphelilere’ uyarı ateşi açtığını söyledi.

Sivil Savunma Müdürlüğü Sözcüsü Mahmud Basal AFP'ye yaptığı açıklamada, ekiplerinin ‘Refah'ın batısındaki el-Alem kavşağı bölgesinde beş şehit ve onlarca yaralıyı’ hastaneye naklettiğini söyledi. Basal, hayatını kaybedenlerin ‘Refah'ın batısındaki yardım dağıtım merkezine gitmeye hazırlanan binlerce yerinden edilmiş Filistinli’ arasında olduğunu açıkladı.

Basal, İsrail güçlerinin dağıtım merkezine ulaşmalarına yüzlerce metre kala sivillere ateş açtığını bildirdi.

AFP'nin bir sorusuna yanıt olarak İsrail ordusu şu cevabı verdi: “Dün gece bölgenin aktif bir çatışma bölgesi olduğuna dair yapılan uyarılara rağmen, bazı şüpheliler Refah bölgesinde faaliyet gösteren İsrail ordusu güçlerine tehditkâr bir şekilde yaklaşmaya çalıştı.”

Bu bölgede yardım için toplanan insanlara ilk kez ateş açılmıyor. Sivil Savunma Müdürlüğü son günlerde bölgede bu türden en az üç olayda onlarca kişinin öldüğünü duyurdu.

Daha önceki en az iki olayda İsrail ordusu ‘şüphelilere’ ateş açtığını kabul etmişti.

Bugün de Han Yunus'un batısındaki el-Mevasi bölgesinde yerlerinden edilmiş insanların kaldığı bir çadırın İsrail tarafından bombalanması sonucu aralarında iki çocuğun da bulunduğu beş Filistinli hayatını kaybetti.