Tunus’ta Nahda Hareketi kargaşa çıkarmakla itham edildi

Ülkenin muhtelif yerlerinde eş zamanlı yangınlar çıktı

Nahda Hareketi lideri Raşid Gannuşi (EPA)
Nahda Hareketi lideri Raşid Gannuşi (EPA)
TT

Tunus’ta Nahda Hareketi kargaşa çıkarmakla itham edildi

Nahda Hareketi lideri Raşid Gannuşi (EPA)
Nahda Hareketi lideri Raşid Gannuşi (EPA)

Tunus makamları, ülkenin muhtelif yerlerinde eş zamanlı çıkan yangınların sabotaj kaynaklı olma ihtimalini değerlendirerek geniş çaplı bir soruşturma başlattı. Kabes bölgesindeki bir pazarda, Bin Arus bölgesindeki bir ikinci el kıyafet deposunda, Binzert’teki bir hurdalık ve Napel’de bir otelde bayramın ilk gününde eş zamanlı olarak yangınlar çıktı.  
Söz konusu yangınların sabotaj kaynaklı olabileceğinin değerlendirilmesi üzerine, yangınları kimin çıkardığının tespit edilebilmesi için geniş çaplı bir soruşturma başlatıldı. Cumhurbaşkanı Kays Said’in destekçileri, Nahda Hareketi başta olmak üzere Said’in muhaliflerinin yangınlara sebebiyet vermiş olabileceğini iddia etti. Nahda ve muhalefetin, cumhurbaşkanını kamu yönetiminde aciz göstermek için böylesi bir komploya başvurmuş olabileceğini savunan Said destekçileri, bu yangınların kime yaradığının sorgulanması gerektiğini ve Nahda’nın kargaşa çıkarmak istediğini ifade ettiler. Öte yandan muhalefet ise, yangınların arkasında Cumhurbaşkanı Said’in destekçileri olabileceğini ve bu sayede muhalefeti suçlamak isteyebileceklerini ve partilerin kapatılması için gerekçe yaratmayı hedeflediklerini öngördü. 
Yetkililer yangınların arkasında kimlerin olduğunu bulmak için soruşturma açarken, bazı tarafsız siyasi partiler, Tunus'un geçmişte siyasi durum gerginleştiğinde birçok eş zamanlı suça tanık olduğunu hatırlatarak, söz konusu yangınların bazı terörist gruplar tarafından çıkarılmış olma ihtimalinin göz ardı edilmemesi gerektiğini açıkladı. Feshedilen Meclis’teki Yolsuzlukla Mücadele Komisyonu’nun başkanı Bedreddin Kamudi, “Bir gün içinde eşzamanlı olarak başlayan yangınlar yüksek ihtimalle sabotaj kaynaklıdır. Tunus halkı bu şekilde korkutulmak istenirken devlet kurumları nerede?” diye sordu.  
Ülkenin güneydoğusunda yer alan Kabes bölgesi açıklarında geçen ay akaryakıt yüklü bir gemi batmıştı. Ramazan Bayramı’nın ilk gününde geleneksel ürünlerin satıldığı pazarda çıkan yangın bölge sakinlerinin tepkisini çekti. Küçük çaplı bir protesto gösterisi düzenleyen vatandaşlar sorumluların yargılanmasını talep etti. Bazı dernekler, başka sabotaj saldırıları olabileceğini değerlendirdi ve özellikle hasat mevsimi yaklaşan buğday tarlalarının benzer saldırılara uğramaması için güvenlik önlemlerinin arttırılması çağrısında bulundu.  
Bu arada muhalif siyasi aktivistler, mevcut yönetime olan güvenin geri çekilmesi amacıyla sembolik bir işlevi olan imza kampanyası başlattı. Kampanyayı başlatanlar, ‘sosyal, ekonomik ve toplumsal sorunların çözümünde başarısız olan yönetimin istifa etmesi’ gerektiğini savundu. İnternet üzerinden başlatılan kampanyaya şu ana kadar 100 bin vatandaş imza atarak destek verdi. Tunus Cumhurbaşkanı Kays Said’in parlamentoyu, Yüksek Yargı Konseyi’ni ve Seçim Kurulu’nu feshetme kararı almasının ardından ülkede ciddi siyasi gerginlik yaşanıyor. Nahda’nın başını çektiği muhalefet, Said’in kararlarının meşru olmadığını ve bir darbe niteliği taşıdığını savunuyor. Cumhurbaşkanı Kays Said ise aldığı kararların, kapsamlı bir reform projesi başlatılabilmesi için zorunlu olduğunu iddia ediyor.  



Mezhep çatışmalarının Suriye'den Lübnan'a yayılmasını önlemek için siyasi ve dini girişimler

Çeşitli partilerin mezhep çatışmalarının Lübnan'a yayılmasını önleme çabaları sürüyor (İlerici Sosyalist Parti)
Çeşitli partilerin mezhep çatışmalarının Lübnan'a yayılmasını önleme çabaları sürüyor (İlerici Sosyalist Parti)
TT

Mezhep çatışmalarının Suriye'den Lübnan'a yayılmasını önlemek için siyasi ve dini girişimler

Çeşitli partilerin mezhep çatışmalarının Lübnan'a yayılmasını önleme çabaları sürüyor (İlerici Sosyalist Parti)
Çeşitli partilerin mezhep çatışmalarının Lübnan'a yayılmasını önleme çabaları sürüyor (İlerici Sosyalist Parti)

Özellikle Dürzilerin çoğunlukta olduğu bölgelerde bazı güvenlik olaylarının kaydedilmesinin ardından, Suriye'deki mezhep çatışmalarının Lübnan'a sıçramasını önlemek için çeşitli siyasi, güvenlik ve dini düzeylerde çabalar sarf ediliyor.

Bu bağlamda Cumhurbaşkanı Joseph Avn Cuma günü Yüksek Savunma Konseyi'ne başkanlık ederken Lübnan'daki iç istikrar ortamını ve Suriyeli mülteci krizini olumsuz etkileyebilecek her türlü yansımanın kontrol altına alınması gerektiğini vurguladı.

Dağ yolu üzerindeki Şabaniye kasabasında bulunan caminin imamı Şeyh Hüseyin Hamza'nın bir grup gencin saldırısına uğraması bölgede gerginliğe yol açmış, olayların büyümemesi için en üst düzeyde temaslarda bulunulmuş ve tüm taraflar çekişmenin içine çekilmek istemediklerini vurgulamışlardır. Sonuç olarak, İstihbarat Müdürlüğü bir dizi izleme ve takip operasyonunun yanı sıra diğer ordu birimlerinin desteğiyle baskınlar gerçekleştirmiş, bunun sonucunda olaya karışan iki vatandaş (J.A.) ve (B.A.) gözaltına alınmış ve haklarında yetkili yargının gözetiminde soruşturma başlatılmıştır. Ordu Komutanlığı yaptığı açıklamada vatandaşları ülkemizin içinden geçmekte olduğu hassas süreçte sorumlu davranmaya ve iç barışa zarar verebilecek eylemlerin içine dahil olmamaya çağırdı.

Dürzi Şeyhliği: Güvenlik ve istikrarı ihlal eden her türlü suçlunun himayesi kaldırılsın

Bu olayın ardından Dürzi Şeyhliği tarafından yapılan açıklamada Şabaniye yolunda ailesinin yanında bulunan Şeyh Hamza'nın, eylemleriyle her şeyden önce dağı, halkını ve ahlaki, sosyal ve dini değerlerini rencide eden bir grup genç tarafından teşhir ve taciz edilmesini kınadığı belirtilerek gerekçesi ne olursa olsun güvenlik ve istikrarı bozacak her türlü eylemin karşısında olunduğu ifade edildi. Grup, Suriye'deki olayların başlangıcından bu yana ilan ettiği ister yol keserek ister yakın bağlarımız ve birlikte yaşadığımız onurlu Sünni toplumdan ya da bölgelerimizdeki Suriyeli mültecilerden herhangi birine saldırarak olsun, her türlü kanun dışı uygulamayı reddettiğini bir kez daha ifade etti.

Olayı yorumlayan Şeyh Hamza, başına gelenlerin Lübnan'daki onurlu Dürzi toplumunu temsil etmeyen bireysel bir fitne eylemi olduğunu vurguladı.

Gelecek Hareketi ise yaptığı açıklamada Şeyh Hamza'ya yönelik olayın takipçisi olduğunu ve Lübnan Cumhuriyeti Başmüftüsü Şeyh Abdulatif Deryan, İlerici Sosyalist Parti liderliği, bölge liderleri, tepkileri kontrol altına almakla görevli güvenlik, askeri ve adli kurumlar ve Lübnan Demokrat Partisi ile temas halinde olduğunu duyurdu... Temaslarda saldırganların tutuklanmasına ve fitnenin önlenmesine yönelik tüm çabalar övüldü ve tüm mezheplerden insanların her zaman iç barışını korumak ve ortak bir arada yaşama bağlarını güçlendirmek için bir araya geldiği bir bölgede tepkilerin içine çekilmekten kaçınılması vurgulandı.