Etiyopya’nın Nahda (Hedasi) Barajı’nın üçüncü dolumuna yönelik çabalarının nasıl sonuçlanacağı beklenirken, Mısır Sulama Bakanlığı su konusunda ‘en büyük ihtiyaçları’ karşılamaya hazır olduğunu bildirdi. Resmi açıklamaya göre, Su Kaynakları ve Sulama Bakanı Muhammed Abdulati başkanlığındaki Nil Nehri Gelirini Düzenleme Daimi Komitesi dün, su kaynaklarının en iyi şekilde yönetilmesine yönelik prosedürlerin ve maksimum ihtiyaçların en yüksek verimlilikle ele alınmasına ilişkin prosedürlerin takibi için toplantı gerçekleştirdi.
Mısır, su ihtiyacının yüzde 90’ını karşılamak için Nil nehrinden sağlanan 55,5 milyar metreküplük su payına güveniyor. Ancak Etiyopya’nın inşa ettiği Nahda Barajı’nın çalışma başlatılması yaklaşırken bu su kotasında bir azalma bekleniyor. Su Kaynakları ve Sulama Bakanlığı’na göre Mısır, su ihtiyaçları 114 milyar metreküpe ulaşırken, kaynaklarının 74 milyar metreküp olması sebebiyle su kaynaklarında bir açık sebebiyle sıkıntı çekiyor.
Su Kaynakları ve Sulama Bakanı Abdulati, su ihtiyaçlarının karşılanması kapsamında su sisteminin en yüksek verimlilikle yönetilmesi için, tüm bakanlık kurumlarının yürüttüğü çalışmaların devam ettiğini ve bunun su şikayetlerini azaltılması ile sahaya yansıdığını belirtti.
Abdulati toplantı sırasında, mevcut tarım sezonun su ihtiyaçlarını karşılamak için çeşitli valiliklerdeki mevcut su durumunu gözden geçirdi ayrıca tüm sulama, drenaj ve mekanik birimlerinin iş akışını, kanal ve kanalizasyon dezenfeksiyon çalışmalarının gidişatındaki ilerlemeyi de ele aldı. Mısırlı Bakan, sulama sektörü yetkililerine, kanallarda ve giderlerde güvenli seviyeleri korumak ve su yollarında herhangi bir tıkanıklık durumda müdahale etmek için atık su transfer istasyonlarının ve acil durum birimlerinin hazır durumda olması gerektiğini vurguladı.
Bir aydan kısa bir süre önce, Mısırlı sulama uzmanları, Nahda Barajı’nın özellikle batı kısmının tepesinde betonarme çalışmalarına başlanmasına karşı uyarıda bulundu. Mısırlı su kaynakları uzmanı Abbas Şaraki inşaat çalışmalarındaki ilerlemenin boyutuna yönelik teyit edilmiş ayrıntılı bir veri bulunmadığını vurguladı. Şaraki “Uydular, barajın mevcut su miktarının, deniz seviyesinden 575 metre yükseklikte, yaklaşık 7 milyar metreküpe ulaştığı gözlemledi. Bu, 12 martta drenaj kapısının açılmasından bu yana bir milyar metreküp, ekimdeki selden sonra 580 metreye ulaşan en yüksek seviyesine göre 3 milyar metreküplük bir düşüş anlamına geliyor. Selin sona ermesinden sonra su miktarı 576 metre yükseklik ile yapılan 8 milyar metreküplük dolumla istikrarlı bir hal aldı. Bu miktar, geçtiğimiz iki yılda yapılan birinci ve ikinci dolumun toplamına denk geliyor.” ifadelerini kullandı.
Mısır Sulama Bakanı, nehrin su akışına ilişkin gerekli prosedürleri ele alma ve su durumunu takip etmek için komitenin sürekli toplanma halinde olması gerektiğini, bunun bakanlık birimlerinin su sistemini dinamik olarak yönetmesini sağlayacağını belirtti.
Nil Nehri suyunun paydaşları olan Kahire ve Hartum, Addis Ababa’ya barajın beklenen olumsuz etkilerinin sınırlanmasını garanti eden bağlayıcı bir yasal anlaşma imzalanmadan önce, baraj havuzunun doldurulması veya işletilmesine yönelik tek taraflı herhangi bir önlem almaktan kaçınılması çağrısında bulunuyor. Baraj krizi 10 yıldan uzun bir süredir kesintilerle de olsa sürüyor. Ancak henüz bir sonuç alınamadı.
Mısır su krizine karşı alınacak önlemleri görüşüyor
Etiyopya’nın Nahda Barajı’nı doldurma girişimi Mısır’ı yeni önlemler almaya itiyor
Mısır su krizine karşı alınacak önlemleri görüşüyor
لم تشترك بعد
انشئ حساباً خاصاً بك لتحصل على أخبار مخصصة لك ولتتمتع بخاصية حفظ المقالات وتتلقى نشراتنا البريدية المتنوعة