Bilim insanları bir kuyrukluyıldızın bıraktığı tuhaf izi keşfetti

(Arto Oksanen)
(Arto Oksanen)
TT

Bilim insanları bir kuyrukluyıldızın bıraktığı tuhaf izi keşfetti

(Arto Oksanen)
(Arto Oksanen)

Bir kuyrukluyıldızın ardında tuhaf şekilli bir toz izi bıraktığı tespit edildi.
Toz izi şimdiye kadar bir kuyrukluyıldızda kaydedilmiş en büyük patlamalardan biri sonucunda ortaya çıktı. Bu patlama 2007'de gözlenmişti. Kuyrukluyıldızdan fırlayan büyük miktarda parçacık o kadar çok güneş ışığı yansıtmıştı ki kuyrukluyıldızın parlaklığı 1 milyon kat artmış ve kısa süreliğine Güneş Sistemi'ndeki en parlak cisim haline gelmişti.
Bu, ilk kez 1892'de bir patlama sırasında tespit edilen ve 17P/Holmes olarak bilinen kuyrukluyıldızın tarihindeki son gelişmeydi.
Şimdi bilim insanları bu tarihi takip etti ve parçacıkların tuhaf bir kum saati şeklinde dışarı atıldığını buldu.
The Independent'ın haberine göre, araştırmacıların modeli, fırlatma sonucu ortaya çıkan toz izlerinin nasıl değiştiğini açıklamasını ve bu izlerin ilk patlamaya kadar izini sürmesini sağlıyor.
Ayrıca diğer kuyrukluyıldız patlamalarını hesaplamayı veya meteor yağmurlarının ne zaman gerçekleştiğini ve ne kadar yoğun olabileceğini tahmin etmeyi sağlayacağı düşünülüyor.
Modelin oluşturulması için Güneş'ten gelen radyasyon, Dünya, Ay ve Güneş Sistemi'ndeki diğer cisimlerin neden olduğu yer çekimi bozulmaları ve toz parçacıklarının doğdukları kuyrukluyıldızla arasındaki etkileşim gibi kuyrukluyıldızları etkileyen çok çeşitli etkenin hesaba katılması gerekti.
Model, yılın ilerleyen aylarında yaklaşacak kuyrukluyıldızın amatör gökbilimciler tarafından bile görülebileceğine ve bu gözlemlerin söz konusu kuyrukluyıldızın ve benzerlerinin anlaşılmasına katkı sağlayabileceğine işaret ediyor.
Makalenin yazarlarından Helsinki Üniversitesi'nden Maria Gritsevich "Varış zamanı ve kuyrukluyıldızın toz izinin karşılık geleceği koordinatlar hakkında yayımladığımız verilerle 17P/Holmes kuyrukluyıldızının 2022'de amatör gökbilimcilerin teleskoplarında bile görüleceğini tahmin ediyoruz" ifadelerini kullandı.
"Gözlemlerinin sonuçlarının parçacıkların sayısı ve büyüklüğüyle jeo-uzamsal dağılımları hakkında bize ek bilgi sağlamasını bekliyoruz. Bu veriler yeni modeller geliştirmek ve kuyrukluyıldıza ve kuyrukluyıldızın izine ne olduğunu anlamakta faydalı olacak."
Bulguların anlatıldığı "Evolution of the dust trail of comet 17P/Holmes" (17P/Holmes kuyrukluyıldızının toz izinin değişimi) başlıklı makale Monthly Notices of the Royal Astronomical Society adlı akademik dergide yayımlandı.



NASA'nın Artemis görevi gecikirken, Çin, Ay hedefine ilerliyor

Fotoğraf: NASA
Fotoğraf: NASA
TT

NASA'nın Artemis görevi gecikirken, Çin, Ay hedefine ilerliyor

Fotoğraf: NASA
Fotoğraf: NASA

Çin'in uzay ajansı, geçen hafta Ay'a iniş yapan uzay aracı denemesini erken gerçekleştirmesinin ardından yaptığı açıklamada, ülkenin 2030'a kadar Ay'a ayak basma planlarının testlerin programa uygun ilerlemesiyle yolunda gittiğini söyledi.

Asya devinin Ay'a astronot indirme takvimi, NASA'nın 2027'ye kadar ertelenen Artemis II mürettebatlı görevinin takviminin hâlâ gerisinde.

SCMP'nin haberine göre Çin uzay ajansı geçen hafta Mengzhou yeni nesil yeniden kullanılabilir uzay aracı prototipinin ve Lanyue ay yüzeyine iniş aracının başarılı bir şekilde denendiğini duyurdu ve bunların geliştirilmesinin "sorunsuz ilerlediğini" ekledi.

Uzay ajansı ilerleyen aylarda ülkenin üç aşamalı süper ağır roketi Uzun Yürüyüş 10'un yanı sıra Mengzhou uzay aracının da güvenlik ve güvenilirliğini test etmeyi planlıyor.

dcfgthy
Ay'a iniş aracı (CNSA)

Mengzhou'da iki modül var. Biri Dünya'ya dönecek, diğeriyse uzaydayken yaklaşık 6 astronottan oluşan mürettebata itiş gücü, güç ve yaşam desteği sağlayacak bir harcanabilir modül.

Çin İnsanlı Uzay Programı Ajansı (CMSA) Müdür Yardımcısı Lin Xiqiang, "Uzun Yürüyüş 10 ve Mengzhou uzay araçları planlandığı gibi prototip geliştirme ve test çalışmalarını yürütüyor" dedi.

Diğer yer testlerinde de uzay aracının fırlatma arızası durumunda mürettebatı güvenli bir yere götürmek için geliştirilen acil kaçış sistemleri değerlendirilecek.

Daha önceki raporlarda uzay ajansı, uzay aracının 2027-2028 civarında mürettebatlı uçuş kabiliyetine ulaşmasını beklediğini söylemişti.

CMSA Müdür Yardımcısı, "İnsanları planlandığı gibi Ay'a fırlatmak için sağlam bir temel oluşturmak üzere tüm testlerin başarıyla tamamlanmasını sağlamak adına çaba göstereceğiz" dedi.

Öte yandan NASA'nın Ay yüzeyine yönelik Artemis III mürettebatlı görevi bir dizi gecikmeyle karşı karşıya.

Hem Çin hem de Amerikan görevleri, üs kurmak için kritik bir kaynak olan su-buz açısından zengin olduğu düşünülen Ay'ın güney kutbuna yakın bir yere iniş yapmayı hedefliyor.

NASA aralık ayında, Orion uzay aracının ısı kalkanında sorunlar keşfedilmesinin ardından Ay'a ayak basma görevinin 2027 ortalarına erteleneceğini duyurmuştu.

Yapılan kapsamlı testler, uzay aracının ısı kalkanındaki malzemenin beklenenden farklı aşındığını ortaya koymuştu.

Orion, Dünya atmosferinden geçerken ısı kalkanının, yaklaşık 2 bin 760 santigrat derece sıcaklığa karşı mürettebata termal koruma sağlaması gerekiyordu.

Amerikan uzay ajansı, uzay aracının mürettebatı güvende tutabilmesini sağlamak için Orion'un yörüngesindeki değişiklikleri ve ısı kalkanındaki geliştirmeleri test ediyor.

NASA'nın Keşif Sistemleri Geliştirme Misyon Müdürlüğü'nden sorumlu yönetici yardımcısı Catherine Koerner, "Görev planlarımızda yapılan güncellemeler, Ay'daki hedeflerimize güvenli bir şekilde ulaşabilmemizi ve mürettebatlı Mars görevleri için gereken teknolojileri ve kabiliyetleri geliştirebilmemizi sağlama yolunda olumlu bir adım" dedi.

Independent Türkçe