Rusya, NATO güçleri sınırlarına yaklaştırırsa yanıt verme sözü verdi

Polonya'daki NATO tatbikatları (EPA)
Polonya'daki NATO tatbikatları (EPA)
TT

Rusya, NATO güçleri sınırlarına yaklaştırırsa yanıt verme sözü verdi

Polonya'daki NATO tatbikatları (EPA)
Polonya'daki NATO tatbikatları (EPA)

Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Aleksandr Gruşko bugün yaptığı açıklamada, Moskova’nın NATO’nun, Rusya sınırları yakınına nükleer kuvvetler ve asker konuşlandırması halinde uygun önlemleri alacağını söyledi.
Rusya'nın Finlandiya ve İsveç'e yönelik herhangi bir saldırgan niyeti olmadığını ve iki ülkenin NATO'ya katılması için "gerçek" bir neden görmediğini belirten Gruşko, Kremlin'in daha önceki açıklamalarına atıfta bulunarak Moskova'nın olası bir NATO genişlemesine tepkisi, ittifakın askeri teçhizatı Rusya sınırına nasıl aktardığına ve kullandığı altyapıya bağlı olduğunu bildirdi.
Finlandiya ve İsveç'in NATO üyeliğine başvurma niyeti, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in engellemeyi amaçladığını söylediği Batı askeri ittifakını genişletecek.
Konu hakkında dün bir açıklama yapan ABD Başkanı Joe Biden, İsveç Başbakanı Magdalena Andersson ve Finlandiya Cumhurbaşkanı Sauli Niinistö ile yaptığı görüşmede söz konusu iki ülkenin NATO üyelik sürecine destek vereceğini ifade etti.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Cuma namazı çıkışında Finlandiya ve İsveç’in NATO’ya katılacağına yönelik soruya, “Şu anda İsveç ve Finlandiya ile ilgili gelişmeleri takip ediyoruz ama olumlu bir düşünce içinde değiliz” ifadesini kullanmıştı.
Bloomberg, İsveç Dışişleri Bakanı Anne Linde'nin İsveç'in Türkiye'nin NATO üyeliğine karşı çıkacağına dair herhangi bir belirti almadığını söylediğini ve konuyu önümüzdeki hafta başında Berlin'de yapılacak bir toplantıda gündeme getireceğini duyurdu.
NATO dışişleri bakanlarının Cumartesi günü bir araya gelmeleri planlanıyor. Bir ABD Savunma Bakanlığı yetkilisine göre, ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin, Rus mevkidaşı Sergey Şoygu ile Rusya'nın Ukrayna'ya karşı savaşının başlamasından bu yana ilk kez bir telefon görüşmesi yaptığını ve görüşmenin yaklaşık bir saat sürdüğünü ifade etti.



Arakçi’nin cevabı İslamabad'ın ‘görüşme planlarını’ yerle bir etti

Pakistan Genelkurmay Başkanı Asım Münir, dün İslamabad'da İran Dışişleri Bakanı Abbas Arakçi ve beraberindeki heyetle bir araya geldi. (EPA)
Pakistan Genelkurmay Başkanı Asım Münir, dün İslamabad'da İran Dışişleri Bakanı Abbas Arakçi ve beraberindeki heyetle bir araya geldi. (EPA)
TT

Arakçi’nin cevabı İslamabad'ın ‘görüşme planlarını’ yerle bir etti

Pakistan Genelkurmay Başkanı Asım Münir, dün İslamabad'da İran Dışişleri Bakanı Abbas Arakçi ve beraberindeki heyetle bir araya geldi. (EPA)
Pakistan Genelkurmay Başkanı Asım Münir, dün İslamabad'da İran Dışişleri Bakanı Abbas Arakçi ve beraberindeki heyetle bir araya geldi. (EPA)

İran Dışişleri Bakanı Abbas Arakçi, dün İslamabad ziyaretini tamamlarken dünya, ABD/İsrail-İran savaşında bir çözüme ulaşmaya yönelik diplomatik çabalar çerçevesinde ABD Başkanı Donald Trump'ın özel temsilcilerinin iki taraf arasında dolaylı müzakereler yürütmek üzere Pakistan’ın başkentine ulaşmalarını dört gözle bekliyordu.

Arakçi'nin yanıtı ve İslamabad'dan ayrılışı, arabulucu Pakistan’ın bir önceki akşam ikinci bir müzakere turu için hazırladığı ‘görüşme planlarını’ yerle bir etti. Bu gelişme, İran heyetinin ziyaretinin Amerika ile görüşme amacı taşımadığını, Umman Sultanlığı ve Rusya'yı kapsayan bir turun parçası olduğunu daha önceden açıklamış olmasına karşın yaşandı. İran'ın resmi haber ajansı IRNA'nın gece saatlerinde Arakçi'nin Maskat ziyaretinin ardından Moskova'ya geçmeden önce Pakistan'ı yeniden ziyaret etmeyi planladığını bildirmesi dikkati çekti.

Arakçi, Pakistan Dışişleri Bakanı İshak Dar, Başbakan Şehbaz Şerif ve arabuluculuk sürecinde kilit bir rol üstlenen Ordu Komutanı Asım Münir ile görüştü. Arakçi, bu görüşmelerde İran'ın bir anlaşmaya ulaşmaya yönelik ABD tarafından sunulan öneriye verdiği yanıtı ilettiklerini belirterek "Washington'ın diplomasi konusunda gerçekten ciddi olup olmadığını görmemiz gerekiyor” dedi.

Öte yandan ABD Başkanı Trump, özel temsilcileri Steve Witkoff ve Jared Kushner'ın İslamabad'a yapması planlanan ziyareti iptal ettiğini duyururken bunun İran ile savaşın yeniden başlayacağı anlamına gelmediğini vurguladı.

Tahran'da şu an kimin yönetimin dizginlerini elinde tuttuğunu kimsenin bilmediğini belirten Trump, sosyal medya platformu Truth Social hesabından yaptığı açıklamada “Sözde liderliklerinde muazzam bir iç çatışma ve büyük bir kargaşa yaşanıyor” ifadelerini kullandı.


Netanyahu, İsrail ordusuna Hizbullah hedeflerini ‘Güçlü bir şekilde’ vurmasını emretti

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu (DPA)
İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu (DPA)
TT

Netanyahu, İsrail ordusuna Hizbullah hedeflerini ‘Güçlü bir şekilde’ vurmasını emretti

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu (DPA)
İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu (DPA)

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu dün İsrail ordusuna Lübnan'daki Hizbullah hedeflerini ‘güçlü bir şekilde’ vurması talimatını verdiğini açıkladı. Bu açıklama, İsrail ordusunun Hizbullah'ın ateşkesi ihlal ettiğini duyurmasının ardından yapıldı.

Başbakanlık ofisinden yapılan açıklamada Netanyahu’nun, Amerikan Başkanı Donald Trump'ın ateşkesi üç hafta uzatacağını ilan etmesinden iki gün sonra orduya ‘Lübnan'daki Hizbullah hedeflerini güçlü bir şekilde vurun’ emri verdiği belirtildi.

Açıklamanın ardından Lübnan'ın resmi haber ajansı NNA’nın haberine göre İsrail Güney Lübnan’a hava saldırıları düzenledi. NNA’ya göre İsrail, Lübnan’ın Hadasa, Zebkine, Harbata Selm ve Sultaniye beldelerine hava saldırısı düzenlerken İsrail ordusu, Hizbullah tarafından kullanıldığını öne sürdüğü askeri binaları hedef aldığını duyurdu.

Lübnan Sağlık Bakanlığı'na göre dün Güney Lübnan'a yönelik İsrail hava saldırılarında 6 kişi hayatını kaybetti. İsrail ordusu ise Hizbullah üyelerini hedef aldığını açıkladı.

Bakanlık ilk açıklamasında şu ifadeleri kullandı:

“Düşman İsrail’in Nebatiye’ye bağlı Yahmar eş-Şakif beldesinde bir kamyon ve bir motosiklete düzenlediği saldırıda 4 vatandaş öldü.”

Fransa Haber Ajansı AFP’nin aktardığına göre bakanlık ikinci açıklamasında ise "Düşman İsrail’in Bint Cübeyl’e bağlı Safed el-Batih beldesine yönelik saldırısında 2 kişi öldü, 17 kişi yaralandı” denildi. Bu rakamlarla Cuma gününden bu yana Güney Lübnan'ın çeşitli bölgelerindeki İsrail saldırılarında hayatını kaybedenlerin sayısı 12'ye yükseldi.

İsrail ordusu ise ‘savaş malzemesi yüklü bir pikap araçta’ seyahat eden üç Hizbullah üyesini ve Güney Lübnan'da motosikletle hareket eden bir üyeyi daha hedef aldığını açıkladı.

Tüm bunlar, Trump'ın perşembe günü Beyaz Saray'da Lübnan ve İsrail büyükelçileriyle yürütülen yeni bir görüşme turunun ardından 17 Nisan'da başlayan ateşkesi üç hafta uzatacağını ilan etmesine karşın yaşandı.

İşte çeviri:

Bu son savaş, 28 Şubat'ta başlayan ABD ve İsrail’in İran'a yönelik saldırısının ilk gününde İran Dini Lideri Ali Hamaney'in hayatını kaybetmesinin ardından Hizbullah'ın İsrail'e roketli saldırı düzenlediği 2 Mart'ta patlak verdi.

İsrail, Lübnan'a kapsamlı hava bombardımanı düzenleyerek kara kuvvetlerini güneydeki bölgelere sevk etti ve 17 Nisan'da ateşkesin yürürlüğe girmesinin ardından da bu bölgelerdeki varlığını sürdürdü.

Sağlık Bakanlığı'nın dün yayımladığı en güncel verilere göre 2 Mart'tan bu yana İsrail saldırılarında Lübnan'da 2 bin 496 kişi hayatını kaybetti, 7 bin 700'den fazla kişi yaralandı.


Şahbaz Şerif, Pakistan'ın İran ve Amerika Birleşik Devletleri arasında arabuluculuk yapma konusundaki kararlılığını teyit etti

Pakistan Başbakanı Şahbaz Şerif dün İslamabad'da İran Dışişleri Bakanı Abbas Arakçi ile görüştü (Reuters)
Pakistan Başbakanı Şahbaz Şerif dün İslamabad'da İran Dışişleri Bakanı Abbas Arakçi ile görüştü (Reuters)
TT

Şahbaz Şerif, Pakistan'ın İran ve Amerika Birleşik Devletleri arasında arabuluculuk yapma konusundaki kararlılığını teyit etti

Pakistan Başbakanı Şahbaz Şerif dün İslamabad'da İran Dışişleri Bakanı Abbas Arakçi ile görüştü (Reuters)
Pakistan Başbakanı Şahbaz Şerif dün İslamabad'da İran Dışişleri Bakanı Abbas Arakçi ile görüştü (Reuters)

Pakistan Başbakanı Şahbaz Şerif, ABD Başkanı Donald Trump'ın elçilerinin İslamabad'a yapmayı planladığı ziyareti iptal etmesinin ardından dün İran Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan ile yaptığı telefon görüşmesinde, ülkesinin Tahran ve Washington arasında arabuluculuk rolüne olan bağlılığını teyit etti.

sdbtrhy
İran Dışişleri Bakanı Abbas Arakçii, İslamabad'da Pakistan Başbakanı Şahbaz Şerif ile görüştü (Reuters)

Şerif, “X” platformunda yaptığı bir paylaşımda, “Bu akşam kardeşim Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan ile bölgesel durumdaki gelişmeler hakkında dostane ve yapıcı bir telefon görüşmesi yaptım. İran'ın, Dışişleri Bakanı Abbas Arakçi başkanlığındaki İslamabad ziyaretinde yer alan üst düzey heyet de dahil olmak üzere, sürdürdüğü iş birliğine duyduğum takdiri dile getirdim” ifadelerini kullandı.

Sözlerine şöyle devam etti: "Dostlarımızın ve ortaklarımızın desteğiyle Pakistan'ın dürüst ve tarafsız bir arabulucu olma taahhüdünü sürdürdüğünü ve bölgede sürdürülebilir barış ve kalıcı istikrarı sağlamak için yorulmadan çalıştığını bir kez daha teyit ettim."