Çin’in sterilizasyon hizmetleri, Kovid-19’a neden olan SARS-CoV-2 virüsünü yok etme çalışmalar kapsamında, salgınla mücadelede etkinliği sorgulanan bir çalışma olmasına rağmen, tonlarca kimyasal ile sokakları, apartmanları ve hatta evcil hayvanları dezenfekte ediyor. 2019 yılında Kovid-19’un ilk kez ortaya çıktığı yer olan Çin bu yılın başlarında, en kalabalık şehir olan Şanghay başta olmak üzere, tüm şehirlerinin kapanmasına neden olan Omikron varyantı ile salgının yeniden canlanmasına tanık oldu.
Yerel bir yetkilinin Mayıs ayı başlarında yaptığı açıklamaya göre, sıfır Kovid-19 stratejisinin bir parçası olan sterilizasyon kampanyası virüse karşı sistemik bir mücadele olarak görülüyor. Sosyal medyada yayılan videolar, sakinlerinin karantina merkezine nakledildiği dairelere tam koruma kitleri giymiş görevliler tarafından kimyasal püskürtüldüğünü gösterdi. Sakinlerinin karantina için ayrılmak zorunda kaldığı evlerde mobilya, giysi, yiyecek gibi hiçbir kişisel eşya, dezenfektandan kaçamadı.
Dışarıda, sterilizasyon çalışmaları kaldırımlara, binaların duvarlarına ve hatta bahçelere ulaştı. Fransız haber ajansı AFP’nin yaptığı ankete göre uzmanlar, temel olarak öksürürken veya hapşırırken hava yoluyla yayılan bir virüs karşısında bu tür çalışmaların işe yaramayacağına inanıyor. New York’daki Dış İlişkiler Konseyi’nin kıdemli üyesi Yanzhong Huang, “Geniş çaplı sterilizasyon gerekli değil, çünkü kontamine yüzeylere dokunulması, enfeksiyon için önemli bir bulaşma nedeni değildir.” ifadelerini kullandı.
Ancak bu, koruyucu giysili çalışanların çalışmalarını durdurmak için yeterli olmadı. Belediye Başkan Yardımcısı Liu Duo'ya göre, Nisan ayının başından bu yana kapanma önemleri altında olan Şanghay, 2 Mayıs’a kadar toplam 140 milyon metrekareye denk gelen bir alanda en az 13 bin apartman kompleksini dezenfekte etti.
Devlet Kapitalizmini esas alan rejimin ekonomiye ve kamu özgürlükleri konusunda maliyetlerine rağmen benimsediği sıfır Kovid-19 stratejisi, sonu bilinmeyen bir süre daha devam edeceği için Şangay sakinleri arasında giderek artan bir memnuniyetsizlik uyandırıyor. Zorla sterilizasyonun faydasız olduğu düşünülüyor. İsmini vermek istemeyen bir sakin AFP’ye verdiği röportajda, karantinadan döndükten sonra evinin iki kez dezenfekte edildiğini söyledi.
Her sterilizasyonda, ailesi ile birlikte bir saat kapıda beklemek zorunda kalıyordu. Diğer yandan uzmanlar bu önlemlerin faydasını sorguluyor. Huang, virüsün bazen kontamine yüzeyler yoluyla bulaşabileceğini, ancak virüsün insan vücudunun dışında uzun süre yaşamadığını söyledi. Klor gibi kimyasalların uygunsuz kullanımının sağlığı ve çevreyi olumsuz etkileyebileceğini belirtti. Singapur’da bulaşıcı hastalık uzmanı olan Leong Hoe Nam, açık havadaki sterilizasyonun ‘kesinlikle hiçbir faydası olmadığını’ söyledi.
Çin, Batı ülkelerinin aksine, şu ana kadar Kovid-19’a bağlı sınırlı sayıda ölüm kaydetti. Yönetim, bunu Kovid-19 ile mücadele politikasının üstünlüğünün kanıtı olarak görüyor. Leung, iç ve dış yüzeylerin temizliğini her şeyden önce politik bir yaklaşım olarak değerlendiriyor ve enfeksiyon sınırlamaya katkıda bulunmasa da “Üst düzey yetkilileri memnun hissettiren sıkça görünen bir müdahale” olduğunu açıkladı.
Yanzhong Huang, bu çalışmaların herkese komünist gücün virüsü yok etme konusundaki kararlılığını gösteren bir hareket olduğunu vurguladı. Bunun, görünmez bir düşmana karşı kahramanca bir savaşın görüntüsünü verdiğini söyledi.
Çin’den Kovid-19’a karşı kapsamlı temizlik operasyonu
Çin, Kovid-19 ile mücadele kapsamında geniş çaplı bir sterilizasyon kampanyası başlattı
Şanghay’da sokaklarında sterilizasyonu (AFP)
Çin’den Kovid-19’a karşı kapsamlı temizlik operasyonu
Şanghay’da sokaklarında sterilizasyonu (AFP)
لم تشترك بعد
انشئ حساباً خاصاً بك لتحصل على أخبار مخصصة لك ولتتمتع بخاصية حفظ المقالات وتتلقى نشراتنا البريدية المتنوعة