Irak’ta kuraklık temel gıda ürünlerini tehdit ediyor

Fotoğraf (AFP)
Fotoğraf (AFP)
TT

Irak’ta kuraklık temel gıda ürünlerini tehdit ediyor

Fotoğraf (AFP)
Fotoğraf (AFP)

Amber pirinci Irak’taki her sofrada bulunan bir ürün. Ancak geleneksel Irak yemeklerinin baştacı olan bu pirinç kuraklık nedeniyle yok olma tehlikesi ile karşı karşıya.
Şarku’l Avsat’ın AFP’den aktardığına göre 76 yaşındaki çiftçi Ebu Resul, 20 dönümlük arazide mahsulünü sulamasına yardımcı olan çeşmenin kuruduğunu belirtti. “Çocukluğumdan bu yana pirinç yetiştiriyorum. Biz bu topraklarda yaşıyoruz” dedi.
Yağışların 3 yıl boyunca az olması nedeniyle bu yılki pirinç üretimi sınırlı miktarda gerçekleşecek. Mayıs ayının ortasından yaz aylarına kadar su altında beklemesi gereken bu farklı pirinç türünü besleyecek su artık yok.
Necef Valiliği Su Kaynakları Müdürü Şakir Fayız Kazım, AFP’ye yaptığı açıklamada “Su kaynakları çok azaldı. 18 milyar metreküp olarak belirlenen tehlikeli seviyenin bile daha altında” ifadesini kullandı. Pirinç, ekim boyunca 10 ile 12 milyar metroküp su istiyor. Dolayısıyla yüksek su isteyen pirincin Necef ve diğer illerde yetiştirilmesi oldukça zor oluyor.
Irak Tarım Bakanlığı Sözcüsü Hamid el Nayef, geçtiğimiz yıl ekim ayında 350 bin dönüm pirinç ekildiğini ancak bu yıl Necef ve Divaniye’de sadece 10 bin dönüm pirinç ekilebileceğini bildirdi.
Irak’ta  et ve sebze gibi yiyeceklerin yanında genellikle pirinç kullanılan yemekler tercih ediliyor. Ancak geçmiş yıllarda ülkede 350 bin ton pirinç üretilirken bu miktar 2021 yılında 250 bin tona düştü.
Dicle ve Fırat nehirlerinin ülkenin kuzeyinden güneyine kadar bulunduğu Irak’ın su kaynaklarında alarm çanları çalıyor. Yetkililer, iki nehrin üzerine barajlar inşa edilmesine tepki gösteriyor.



Husiler, Kızıldeniz'i kasıp kavuruyor: Tamamen yalnızsınız

Husiler, Magic Seas'in batırılma görüntülerini de paylaşmıştı (Reuters)
Husiler, Magic Seas'in batırılma görüntülerini de paylaşmıştı (Reuters)
TT

Husiler, Kızıldeniz'i kasıp kavuruyor: Tamamen yalnızsınız

Husiler, Magic Seas'in batırılma görüntülerini de paylaşmıştı (Reuters)
Husiler, Magic Seas'in batırılma görüntülerini de paylaşmıştı (Reuters)

İran destekli Husilerin, Kızıldeniz'deki iki ticari gemiyi batırmasının yankıları sürüyor. 

Husilerin askeri sözcüsü Yahya Seri, 7 Temmuz'da yaptığı açıklamada Magic Seas isimli gemiyi, iki insansız deniz aracının yanı sıra üç drone ve 5 balistik füzeyle vurduklarını duyurmuştu. 

Sözcü, 9 Temmuz’daki açıklamasında da Eternity C adlı geminin vurulduğunu söylemişti. 

Wall Street Journal’ın (WSJ) haberinde, Liberya bandıralı iki geminin de Yunan şirketlerine ait olduğu belirtiliyor.

Haberde yardım çağrısı yapılmasına rağmen ABD ya da müttefiklerinin bölgedeki hiçbir gemisinin olaya müdahale etmediği aktarılıyor.

Pazar günü düzenlenen saldırıda Magic Seas mürettebatının gemiyi terk ettiği belirtiliyor. 

Ancak pazartesi gecesi düzenlenen ikinci saldırıda Eternity C mürettebatının Husilerle çatışmaya girdiği, bazı kişilerin Şii örgüt tarafından rehin alındığı aktarılıyor. En az üç kişinin gemide ölü bulunduğu, 15 kişinin kayıp olduğu, 10 kişininse kurtarıldığı yazılıyor. 

Britanyalı denizcilik teknolojisi firması VanguardTech’ten Ellie Shafik, "Bu, Husilerin 48 saat içinde yarattığı en ciddi hasar" diyor. 

Eski Birleşik Krallık Donanması Subayı Christopher Long da Husi militanlarının kontrolündeki bölgelerde askeri varlığın çok zayıf olduğunu, bunun da ticari gemileri savunmasız bıraktığını söylüyor. Long, "Oradaysanız, tamamen yalnızsınız" ifadelerini kullanıyor.

ABD Başkanı Donald Trump’ın talimatıyla Husilere ait hedeflere 15 Mart’ta saldırı başlatılmıştı. 6 Mayıs’ta örgütle ateşkes yapıldığı ve operasyonun sonlandırıldığı duyurulmuştu. 

WSJ’nin aktardığına göre ABD, Husiler Amerikan gemilerine saldırmadıkça ateşkesi geçerli sayıyor. Pentagon’un bölgedeki askeri duruşunu değiştirmediği aktarılıyor. 

Diğer yandan Husilerin saldırıları, Gazze’de yeni bir ateşkes anlaşması için görüşmelerin yoğunlaştığı bir dönemde meydana geldi. 

Katar’ın başkenti Doha’da süren müzakerelerde Tel Aviv yönetimi ve Hamas arasındaki anlaşmazlıkların büyük ölçüde çözüldüğü fakat İsrail'in Gazze Şeridi'nin güneyindeki Refah ve Han Yunus kentlerini ayıran Morag Koridoru'nda işgali sürdürme ısrarının henüz aşılamadığı kaydedilmişti.

Husiler, Kızıldeniz’deki saldırıları Hamas’ın 7 Ekim 2023’teki Aksa Tufanı operasyonuna destek olarak başlatmıştı.

Independent Türkçe, Wall Street Journal, AP