Pakistan: Karaçi'deki bombalı saldırgan İran'dan emir aldı

Saldırıyı hükümet karşıtı ayrılıkçı Sindudeş Devrimci Ordusu üstlenmişti

Pakistan'daki saldırıyı Sindli ayrılıkçılar üstlenmişti (AFP)
Pakistan'daki saldırıyı Sindli ayrılıkçılar üstlenmişti (AFP)
TT

Pakistan: Karaçi'deki bombalı saldırgan İran'dan emir aldı

Pakistan'daki saldırıyı Sindli ayrılıkçılar üstlenmişti (AFP)
Pakistan'daki saldırıyı Sindli ayrılıkçılar üstlenmişti (AFP)

Pakistan'daki terörle mücadele yetkilileri, geçen haftaki bombalı saldırıyı gerçekleştiren kişinin İran tarafından yetiştirildiğini öne sürdü.
12 Mayıs'ta Karaçi kentinin Saddar bölgesinde, bir çöp kutusunun yanında duran motosiklete yerleştirilmiş bombaların patlatılmasıyla düzenlenen saldırıda bir kişi hayatını kaybetmiş, 4'ü ağır toplam 13 kişi de yaralanmıştı.
Saldırıyı, ülkenin en büyük kenti Karaçi'nin de içinde bulunduğu Sind eyaletinde, hükümete karşı bağımsızlık mücadelesi veren ayrılıkçı Sindudeş Devrimci Ordusu (SRA) üstlenmişti.
Sind eyaletindeki Terörle Mücadele Teşkilatı'nın (CTD) perşembe günkü basın açıklamasında, patlamadan sonra özel bir soruşturma ekibinin oluşturulduğu ve saldırıyla ilişkili üç şüphelinin tespit edildiği belirtildi.
Şüphelilerden Allah Dino ve Nevvab Ali, çarşamba günü polisle çıkan çatışmada öldürülürken, kimliği paylaşılmayan üçüncü kişiyse kaçtı.
CTD, bombalı saldırıda Dino'nun "SRA'yı İran'dan yöneten Asgar Şah'tan emir aldığı" iddia edildi.
Terörle mücadele yetkilileri, Dino'nun "bomba yapımında uzman olduğunu ve askeri eğitimini komşu ülke İran'da tamamladığını" da öne sürdü.
Pakistan son dönemde patlamalarla sarsılıyor.
26 Nisan'da da Karaçi Üniversitesi'ndeki Konfüçyüs Enstitüsü çalışanlarını taşıyan bir minibüse düzenlenen bombalı saldırıdaysa üçü Çin vatandaşı 4 kişi hayatını kaybetmişti.
Bu saldırıyı Afganistan ve Pakistan'da etkin olan ayrılıkçı Belucistan Kurtuluş Ordusu üstlenmişti.
Independent Türkçe, Arab News, AFP



Malezya DEAŞ'a destek verdikleri şüphesiyle 36 Bangladeşliyi tutukladı

Malezya polisi alarmda (Arşiv)
Malezya polisi alarmda (Arşiv)
TT

Malezya DEAŞ'a destek verdikleri şüphesiyle 36 Bangladeşliyi tutukladı

Malezya polisi alarmda (Arşiv)
Malezya polisi alarmda (Arşiv)

Malezya polisi bugün, sosyal medya üzerinden DEAŞ ideolojisini yayarak ve bağış toplayarak DEAŞ’ı desteklediklerinden şüphelenilen 36 Bangladeşli göçmen işçinin tutuklandığını duyurdu.

Polis Genel Müfettişi Muhammed Halid Ismail, Malezya'ya fabrikalarda, şantiyelerde ve benzin istasyonlarında çalışmak üzere gelen Bangladeşlilerin, nisan ayından bu yana düzenlenen eşgüdümlü operasyonlarda tutuklandığını söyledi.

Bugün televizyonda yayınlanan basın toplantısında konuşan Halid, “Grup, Suriye'de ya da (Irak Şam İslam Devleti -DEAŞ) ile birlikte savaşmak üzere üye toplamaya çalıştı” dedi.

“Suriye'ye ve Bangladeş'e göndermek üzere para topladılar” diyen Halid, toplanan paranın e-cüzdanlar ve uluslararası para transfer hizmetleri aracılığı ile gönderildiğini kaydetti.

Şarku’l Avsat’ın edindiği bilgiye göre aşırılıkçı grup 2014 yılında Suriye ve komşu Irak'ta geniş alanların kontrolünü ele geçirerek sözde “halifelik” ilan etti ve 2017 yılında Irak'tan, 2019 yılında da Suriye'den çıkarıldı. Grup varlığını esas olarak Suriye'nin uçsuz bucaksız çöllerinde sürdürdü.

Malezyalı yetkililer tarafından tutuklananlardan 5’i terör örgütlerine üye olmak, aşırılıkçı ideolojileri yaymak ve terör faaliyetleri için fon toplamakla suçlanıyor.

Diğer 16 kişi aşırılık yanlısı grubu destekledikleri şüphesiyle soruşturma altında tutulurken, 15 kişinin de sınır dışı edilmesine karar verildi.

“WhatsApp gruplarında 100 ila 150 arasında üyeleri olduğunu düşünüyoruz” diyen Halid, soruşturmaların devam ettiğini ifade etti.

Halid, “Yıllık 118 $ (RM500) civarında bir üyelik ücreti topladılar, ilave bağışlar ise gönüllü olarak yapıldı” dedi.

Grubun diğer ülkelerdeki DEAŞ hücreleriyle bağlantıları olup olmadığı sorusuna Halid, polisin hala "diğer ülkelerdeki meslektaşlarımızla ve (Interpol) ile birlikte... terörist ağlarını ortaya çıkarmak için" çalıştığını söyledi.

Malezya, ülkenin ana imalat ve tarım sektörlerindeki işgücü piyasasının ihtiyaçlarını karşılamak için büyük ölçüde yabancı işçilere güveniyor. Her yıl on binlerce Bangladeş vatandaşı bu işleri doldurmak için ülkeye geliyor.