Meta, çalışanlarının kürtaj hakkında konuşmasını yasakladı

Sosyal medya şirketi, kürtaj hakkında konuşmanın "düşmanca bir çalışma ortamı" yaratabileceğini söyledi

AP
AP
TT

Meta, çalışanlarının kürtaj hakkında konuşmasını yasakladı

AP
AP

Meta'nın, çalışanlarına Facebook'un şirket içi versiyonu olan Workplace'te kürtaj hakkında konuşamayacaklarını çünkü bunun "düşmanca bir çalışma ortamı" yaratabileceğini söylediği bildirildi.
2019'da yürürlüğe girdiği iddia edilen fakat henüz gün yüzüne çıkan bu politika, şirketin ilk olarak The Verge tarafından haberleştirilen şirket içi "Saygılı İletişim Politikası"nın bir bölümüne göre çalışanları "kürtajın doğru veya yanlış olduğu, kürtajın ulaşılabilirliği veya kürtaj hakları ve konuyla ilgili siyasi, dini ve insani görüşler hakkındaki fikirleri belirtmekten veya tartışmaktan" alıkoyuyor.
"Metamates" (Meta arkadaşları) olarak bilinen Meta çalışanlarıyla yapılan ve herkesin katıldığı bir toplantının The Verge tarafından elde edilen kaydında, Meta'nın insan kaynakları başkan yardımcısı Janelle Gale'ın kürtajın Workplace'teki çalışanlar tarafından "en bölücü ve en çok rapor edilen konu" olduğunu, "insanlar saygılı olsa bile ve kürtaj hakkındaki görüşlerinde saygılı olmaya çalışsalar bile, insanların cinsiyetleri veya dinleri ekseninde hedef alındıklarını hissetmelerine neden olabileceğini" söylediği bildirildi.
Habere göre Gale, şöyle ekledi:
"Bu, koruma altındaki grubun çizgisini hemen hemen her seferinde aşan benzersiz bir konu."
Yakın zamanda, ABD Yüksek Mahkemesi'nin kürtaj hizmeti için onlarca yıllık anayasal korumayı sona erdirebilecek ve kürtajı ABD'nin yaklaşık yarısında yasadışı hale getirecek yasalar dalgasını tetikleyebilecek bir karar çıkarmaya hazırlandığı haberleri çıkmıştı.
Meta yöneticisi Sheryl Sandberg, herkese açık Facebook sayfasında kürtajı "en temel haklarımızdan biri" diye niteledi.
Sandberg "Her kadın, nerede yaşarsa yaşasın, anne olup olmayacağına ve ne zaman anne olacağına karar vermekte özgür olmalıdır" diye yazdı.

"Bu kadın sağlığı ve eşitliği için en önemli şeylerden biri."
Fakat Meta şirket içinde farklı bir yaklaşım benimsiyordu. Meta'nın ürün müdürü Naomi Gleit'ın Workplace'te şöyle yazdığı iddia edildi:
"İşyerinde bu konuya ilişkin çok hassasiyet var ve bu da Workplace'te konuyu ele almayı zorlaştırıyor."
Gleit'ın, çalışanların kürtajı işyerinde yalnızca "özel bir ortamda (örneğin canlı, sohbet vb.) güvenilir bir iş arkadaşıyla" ve "dayanışma göstermek için 5 kişiye kadar benzer fikirli kişilerden oluşan küçük bir grupla dinleme oturumunda" tartışabileceğini söylediği bildirildi.
Bununla birlikte Gleit, çalışanların, kişisel görüşlerini paylaşmak için Meta'nın Instagram ve Facebook gibi sosyal uygulamalarını kullanabileceğini ve Meta'nın "nerede yaşadıklarına bakılmaksızın çalışanlarına ABD'de üreme sağlığı hizmetlerine erişim sunmaya devam edeceğini" söyledi.
Meta, bu haber yayına girmeden önce The Independent'ın yorum talebini yanıtlamadı.



Scarlett Johansson kariyerinin başındaki "arzu nesnesi" rollerine değindi

Amerikalı aktris Scarlett Johansson, 2018'de ve 2019'da dünyanın en çok kazanan kadın oyuncusuydu (AP)
Amerikalı aktris Scarlett Johansson, 2018'de ve 2019'da dünyanın en çok kazanan kadın oyuncusuydu (AP)
TT

Scarlett Johansson kariyerinin başındaki "arzu nesnesi" rollerine değindi

Amerikalı aktris Scarlett Johansson, 2018'de ve 2019'da dünyanın en çok kazanan kadın oyuncusuydu (AP)
Amerikalı aktris Scarlett Johansson, 2018'de ve 2019'da dünyanın en çok kazanan kadın oyuncusuydu (AP)

Çocuk oyunculuktan Marvel evrenine ve ötesine uzanan kariyeri boyunca Hollywood'daki kadın temsiline dair büyük bir değişim gözlemlediğini söyleyen Scarlett Johansson, genç kadınlara sunulan rollerin geçmişe göre farklılaştığını belirtti.

İki kez Oscar'a aday gösterilen oyuncu, son yıllarda ekranlardaki kadın karakterlerin "erkek bakışına odaklı" anlatılardan uzaklaştığını ve bunun umut verici bir dönüşüm olduğunu ifade etti.

Birleşik Krallık'ın köklü gazetelerinden The Times'a konuşan Johansson, "Verilmek istenen mesajlar değişti. Artık çok daha fazla kadın rol modeli var, güçlü pozisyonlarda görünüyorlar ve tek boyutlu olmak zorunda kalmayan kadınları canlandırma fırsatım arttı" dedi.

Ancak kariyerinin başlarında bu fırsatların çok daha sınırlı olduğunu belirten oyuncu, "Gençken bana teklif edilen ya da peşinden gittiğim birçok rol, ya arzu nesnesi olmakla ya da bir erkek karakterin hikayesi etrafında şekillenen karakter arklarıyla sınırlıydı" ifadelerini kullandı. Johansson, "Bu artık daha az yaşanıyor, bir şeyler değişti" diye ekledi.

Sinema kariyerine Rob Reiner'ın 1994 yapımı filmi North'la henüz 9 yaşındayken başlayan Johansson, Atlara Fısıldayan Adam (The Horse Whisperer), Hayalet Dünya (Ghost World) ve Bir Konuşabilse (Lost in Translation) gibi yapımlarla dikkat çekmiş; ardından Marvel Sinematik Evreni'nde 10 yıla yayılan Black Widow karakteriyle küresel şöhrete kavuşmuştu. Bu sürecin sonu ise 2021'de vizyona giren Black Widow'la gelmişti.

40 yaşındaki oyuncu şu sıralar vizyondaki Wes Anderson filmi Fenike Planı'yla (The Phoenician Scheme) izleyici karşısına çıkarken, 4 Temmuz'da gösterime girecek Jurassic World: Yeniden Doğuş'la (Jurassic World Rebirth) yaz sezonunda adından söz ettirmeye hazırlanıyor. 

Johansson ayrıca geçen ay Cannes Film Festivali'nde dünya prömiyerini yapan Eleanor the Great'le ilk uzun metraj yönetmenlik denemesine de imza attı.

Independent Türkçe, Deadline, The Times