Biden: Herkes maymun çiçeği salgınından endişe etmeli

ABD Başkanı Joe Biden Güney Kore’de (AFP)
ABD Başkanı Joe Biden Güney Kore’de (AFP)
TT

Biden: Herkes maymun çiçeği salgınından endişe etmeli

ABD Başkanı Joe Biden Güney Kore’de (AFP)
ABD Başkanı Joe Biden Güney Kore’de (AFP)

ABD Başkanı Joe Biden, maymun çiçeği salgınının herkesin endişe duyması gereken bir salgın olduğunu söyledi.
Biden, Güney Kore ziyaretinin ardından bugün Japonya’ya gitmeden önce gazetecilere yaptığı açıklamada, “Herkes bu salgından endişe etmeli. Sağlık çalışanları ve devlet yetkilileri olası tedavi ve aşı yöntemleri için çalışmalarını sürdürüyor” dedi.
ABD’li sağlık yetkililerinin potansiyel aşılar ve tedavileri araştırdığını da sözlerine ekledi.
WHO vakaların artmasını bekliyor
Dünya Sağlık Örgütü (WHO), önümüzdeki günlerde dünya genelinde maymun çiçeği vakalarının artmasını beklediklerini bildirdi.
WHO tarafından dün yapılan açıklamada, virüsün endemik olmadığı 12 üye ülkeden 92 doğrulanmış vaka ve 28 şüpheli maymun çiçeği vakası bildirildiği ifade edildi.
WHO Salgın Hastalıklar Uzmanı Profesör David Heyman, önümüzdeki günlerde maymun çiçeğinin yayılmasının nasıl sınırlandırılacağı konusunda WHO’nun daha fazla rehberlik ve tavsiye sağlayacağını söyledi.
Heyman, uluslararası bir uzmanlar komitesinin, salgın hakkında neyin araştırılması gerektiğini değerlendirmek, asemptomatik yayılma olup olmadığı, kimin en fazla risk altında olduğu ve farklı bulaşma yolları da dahil olmak üzere halkı bilgilendirmek için video konferans yoluyla toplantı gerçekleştirdiğini bildirdi.
WHO yetkilisi, “Mevcut bilgiler, bir kişiden diğerine virüs bulaşmasının, semptom gösteren vakalarla yakın fiziksel temasta bulunan kişiler arasında gerçekleştiğini gösteriyor” dedi.
Hasta çocuklara bakan ebeveynler ve sağlık çalışanlarının risk altında olduğunu belirtti.
Bu nedenle, bazı ülkeler maymun çiçeği tedavi ekiplerine ilgili bir virüs olan çiçek hastalığı aşılarını aşılamaya başladı.
Maymun çiçeği virüsü, Batı ve Orta Afrika’nın bazı bölgelerinde endemik olan, genellikle hafif bulaşıcı bir hastalık.
Yakın temas yoluyla yayılıyor, bu nedenle kendini izole etme ve kişisel hijyen gibi önlemlerle nispeten daha kolay kontrol altına alınabilir.
Heyman, virüsün endemik olduğu ülkelerin dışına yayılmasının biyolojik olarak mümkün olduğunu, ancak yeni tip koronavirüs karantinaları, sosyal mesafe ve seyahat kısıtlamaları nedeniyle büyük bir salgına yol açmadığını söyledi.
Maymun çiçeği salgınının koronavirüsün ilk günlerine benzemediğini, kolay bulaşmadığını vurgulayan Heyman, “Virüse maruz kaldığından şüphelenenlerin veya kızarıklık ve ateş gibi belirtiler gösterenlerin başkalarıyla yakın temastan kaçınmaları gerek. Aşılar var, ancak en önemli mesaj kendinizi koruyabilmenizdir” diye ekledi.



Amerika Küba Devlet Başkanı'na yaptırım uyguluyor

Küba Devlet Başkanı Miguel Diaz-Canel Brezilya'daki BRICS zirvesine katılıyor (AP)
Küba Devlet Başkanı Miguel Diaz-Canel Brezilya'daki BRICS zirvesine katılıyor (AP)
TT

Amerika Küba Devlet Başkanı'na yaptırım uyguluyor

Küba Devlet Başkanı Miguel Diaz-Canel Brezilya'daki BRICS zirvesine katılıyor (AP)
Küba Devlet Başkanı Miguel Diaz-Canel Brezilya'daki BRICS zirvesine katılıyor (AP)

Amerika Birleşik Devletleri dün, komünist adanın daha önce hiç görmediği türden hükümet karşıtı gösterilerden dört yıl sonra, Küba Devlet Başkanı Miguel Diaz-Canel'e karşı benzeri görülmemiş yaptırımlar açıkladı.

ABD Dışişleri Bakanı Marco Rubio, “X” platformunda yaptığı paylaşımda, bakanlığın Küba Devlet Başkanı'na “Küba rejiminin Küba halkına yönelik vahşetindeki rolü nedeniyle” ülkeye giriş vizesi verilmesine kısıtlamalar getirdiğini belirtti. Rubio'ya göre yaptırımlar aynı zamanda Savunma Bakanı Alvaro Lopez Miera ve İçişleri Bakanı Lazaro Alberto Alvarez Casas gibi “Küba rejiminin kilit isimlerini” de hedef alıyor.