Tatile çıkanlara e-posta çözümü: İzlanda'dan üç at sizin yerinize yanıt verebilir

Üç at, dev bir klavyede yazı yazmak için eğitildi

Aralarından seçim yapabileceğiniz üç at var (Inspired by Iceland)
Aralarından seçim yapabileceğiniz üç at var (Inspired by Iceland)
TT

Tatile çıkanlara e-posta çözümü: İzlanda'dan üç at sizin yerinize yanıt verebilir

Aralarından seçim yapabileceğiniz üç at var (Inspired by Iceland)
Aralarından seçim yapabileceğiniz üç at var (Inspired by Iceland)

İzlanda''da başlatılan yeni bir girişim, ofis dışında atmaya alışık olduğumuz e-postaların yerine bir atın yazdığı yanıtları koyuyor.
Turizm acentesi Inspired by Iceland ve Horses of Iceland'in tuhaf girişimi, insanların işe ara verip her tatile çıktığında İzlandalı atların yazdığı özel bir mesaj talep etmesine olanak sağlıyor.
OutHorse adlı hizmet, e-posta sorumluluklarını üç attan birine devrediyor. Atlardan Litla Stjarna frá Hvítarholti, "hızlı bir yazman ancak uyuklayabilir" diye niteleniyor.
Öte yandan Hrímnir frá Hvammi "iddialı, verimli" ve aynı zamanda parlak saçlara sahip.
Hekla frá Þorkellshóli, arkadaş canlısı ve "kurumsal açıdan moda kelimelere dair eğitildiği" için büyük bir şirket ortamında çalışanlar açısından iyi bir seçim.

 
The Independent'ta yer alan habere göre atlara nasıl yazılacağını öğretmek için Inspired by Iceland, hayvanlara üzerinde yürürken rahat hissettirecek, özel olarak işlenmiş karolara sahip dev bir klavye replikası geliştirdi.
Icelandic Horses'tan Jelena Ohm "İzlanda atı gerçekten özel bir cins. Dünyadaki en saf ırklardan biri. Bu eğitim için klavyenin çok büyük bir replikasını aldık, böylece atlar onun üzerinde yürümeye alıştı" dedi.

Kampanya, Inspired by Iceland'in yaptığı bir anketin çalışanların en az yüzde 55'inin tatil sırasında e-postalarını kontrol ettiğini ortaya koymasının ardından geldi. Acente, tatildeyken işten gerçekten kopmanın önemini vurgulamayı hedeflediğini söyledi.
OutHorse sosyal medyada "dahi" diye övülürken, bir Twitter kullanıcısı kampanyanın "Slack entegrasyonunu" düşünüp düşünmeyeceğini sordu.
Bir başkası bunun "İzlanda atlarının gerçekten muhteşem olduğunu" hatırlattığını söyledi.
Bir kişi, "Akademik makaleler için de bir OutHorse hizmeti var mı? Lütfen" diyerek espri yaptı.
Inspired by Iceland buna şöyle cevap verdi:
"İşte bu ilginç bir fikir!  Yazmada epey yetenekli hale geldiler, bu yüzden bunu dikkate alacağız!"
Başka biri, "Kurumsal iletişim konusunda eğitimli ve tüm moda kelimeleri bilen Hekla frá Þorkellshóli adlı İzlandalı ata tüm e-postaları OutHorsing yapacağım!" diye yazdı.
Birleşik Krallık'ta (BK) Prospect sendikası, hükümeti çalışanlar için mesai saatleri dışında bir "çevrimdışı olma hakkı" getirmeye çağırıyor.
Nisan 2021'de Prospect'in yaptırdığı anket, halkın yüzde 66'sının BK İstihdam Yasası'na "çevrimdışı olma hakkının" eklenmesini destekleyeceğini ortaya koydu.
Kampanya, İrlanda Cumhuriyeti'nin geçen yıl çalışanlara mesai saatleri dışında mesaj, arama veya e-postalara yanıt vermeme hakkı tanıyan yeni tedbirler uygulamaya koymasından sonra geldi.



Rekor kıran enerji patlamasının sırrı çözüldü mü?

Düşük kütleye ve parlaklığa sahip kırmızı cüceler, galaksideki en yaygın yıldız türü (NASA)
Düşük kütleye ve parlaklığa sahip kırmızı cüceler, galaksideki en yaygın yıldız türü (NASA)
TT

Rekor kıran enerji patlamasının sırrı çözüldü mü?

Düşük kütleye ve parlaklığa sahip kırmızı cüceler, galaksideki en yaygın yıldız türü (NASA)
Düşük kütleye ve parlaklığa sahip kırmızı cüceler, galaksideki en yaygın yıldız türü (NASA)

Bilim insanları gizemli bir enerji patlamasının, kırmızı cüce bir yıldızdan ve ölü bir yıldızın kalıntısından geliyor olabileceğini buldu.

Gökbilimciler radyo dalgası yayan bir patlama türünü uzun zamandır anlamaya çalışıyor. Normalde bir bölgeden gelen art arda patlamalar arasında birkaç saniye hatta daha kısa süre olur.

Ancak 2006'dan beri, patlamalar arasındaki sürenin birkaç dakikadan birkaç saate kadar değişebildiği olaylar saptanmaya başladı.

Uzun periyotlu radyo geçişi denen bu olaylar neredeyse 20 yıldır bilim insanlarının kafasını karıştırıyor ve bu aralıklı patlamalarda nasıl radyo dalgası üretildiğini anlamaya çalışıyorlar.

Bunlar genellikle galaksinin kalabalık bölgelerinde görüldüğü için hangi cisimden geldiklerini anlamak da zorlu bir iş.

Bulguları hakemli dergi Astrophysical Journal Letters'ta 26 Kasım'da yayımlanan yeni çalışmadaysa Samanyolu'nun daha az gökcismi içeren eteklerinden gelen bir uzun periyotlu radyo geçişi incelendi.

GLEAM-X J0704-37 adı verilen bu olayda her üç saatte bir 30 ila 60 saniye süren patlamalar gerçekleşiyor. Uzun periyotlu radyo geçişi olayları arasında, art arda patlamaları arasında en çok süre olan GLEAM-X J0704-37 bu anlamda rekoru elinde tutuyor.

Güney Afrika'daki MeerKAT ve Şili'deki Güney Astrofizik Araştırma teleskoplarını kullanan bilim insanları, GLEAM-X J0704-37'nin M-tipi yıldız diye de bilinen bir kırmızı cüceden geldiğini gözlemledi.

Curtin Üniversitesi'nden çalışmanın ortak yazarı Natasha Hurley-Walker "M-tipi yıldızlar, Güneş'in kütlesinin ve parlaklığının çok azına sahip olan düşük kütleli yıldızlardır. Samanyolu'ndaki yıldızların yüzde 70'ini oluştursalar da hiçbiri çıplak gözle görülemez" diyerek ekliyor: 

M-tipi yıldız tek başına bizim gördüğümüz miktarda enerji üretemez.

Verileri tekrar inceleyen ekip kırmızı cücenin muhtemelen ikili bir sistem içinde yer aldığını buldu. Araştırmacılar diğer cismin, beyaz cüce yıldız olduğunu tahmin ediyor. 

Güneş gibi yıldızlar, süpernova patlaması geçirecek kütleye sahip olmadığı için yaşam döngülerinin sonuna geldiğinde dış katmanlarını atmaya başlıyor. Geriye kalan çekirdekse muazzam bir yoğunluğa sahip beyaz cüceye dönüşüyor. 

Bilim insanları sistemdeki güçlü manyetik alanların, hızla dönen nötron yıldızları (pulsar) gibi düzenli enerji patlamalarına yol açtığını öne sürüyor. 

Ekip halihazırda çalışmalarına devam ederek bu sistemi doğrulamaya ve radyo dalgalarını tam olarak nasıl ürettiğini anlamaya çalışıyor. 

Ayrıca teleskopların eski gözlemlerinde, GLEAM-X J0704-37'ye benzer patlamalar da bulmayı umuyorlar.

Independent Türkçe, Space.com, Science Daily, Astrophysical Journal Letters