Afgan erkek sunucular, peçe takmak zorunda olan kadın meslektaşlarıyla dayanışma göstererek maske takıyor

Tolo News kanalının sunucuları maskelerle (EPA)
Tolo News kanalının sunucuları maskelerle (EPA)
TT

Afgan erkek sunucular, peçe takmak zorunda olan kadın meslektaşlarıyla dayanışma göstererek maske takıyor

Tolo News kanalının sunucuları maskelerle (EPA)
Tolo News kanalının sunucuları maskelerle (EPA)

Afganistan’da Taliban’ın kadın haber spikerlerinin yüzlerini peçeyle kapatmalarını zorunlu kılmasının ardından bazı büyük kanallarda çalışan erkek spikerler dayanışma göstermek için yayına maskeyle çıktı.
The Guardian gazetesinin haberine göre, başta Tolo News olmak üzere birçok kanalda çalışan erkek sunucular, sosyal medyada başlayan #FreeHerFace (Onun yüzünü özgür bırak) adlı protestoya destek vererek yayında maske takıyor.
İyiliğe Davet ve Kötülükten Sakındırma Bakanlığı, tüm Afgan medya kuruluşlarına kadın sunucuların peçe takması yönünde talimat verdi.

Bakanlık, kararın kesin olduğu ve tartışmaya açık olmadığını da belirtti.
Özel bir televizyon kanalında çalışan ve güvenlik endişeleri nedeniyle isminin açıklanmasını istemeyen 29 yaşındaki bir erkek sunucu, The Guardian gazetesine kendisi ve diğer erkek meslektaşlarının son iki gün yayında maske taktığını söyledi.
Söz konusu erkek sunucu şu ifadelerle devam etti;
“Taliban’ın talimatı kanala ulaştığında kadın meslektaşlarımızın morali bozuldu. Dayanışma göstermemiz gerektiğine karar verdik. Ancak maske takarak çalışmak çok can sıkıcı. Nefes alamıyorum. Biri beni boğazımdan tutmuş gibi hissediyorum ve konuşamıyorum.”
Sunucu ayrıca kendisi ve meslektaşlarının, Taliban kararını yeniden gözden geçirene kadar protestoya devam edeceklerini söyledi.
İsminin açıklanmamasını talep eden başka bir erkek sunucu ise, son iki gündür maske takarken Afganistan gibi bir ülkede kadın olmanın ne kadar zor olduğunu anladığını dile getirdi.

Sunucu, “Bir meslektaşımın televizyona çıkmadan önce yüzüne peçe taktığını görünce çok ağladım. Ondan sonra protesto için ben de maske takmaya karar verdim” dedi.
Afganistan eski Devlet Başkanı Hamid Karzai, birkaç gün önce CNN’ye verdiği bir röportajda kadın sunucuları Taliban rejimine meydan okumaya ve peçe takmamaya çağırdı.
Bunun üzerine Taliban’ın Twitter hesabından Karzai’ye şu yanıt verildi;
“Bay Karzai, son 20 yılda Afgan kız kardeşler için her türlü özgürlüğü istedi ve yabancıları memnun edecek her türlü özgürlüğün önünü açtı. Ancak eşi, diğer Afgan kadınlar için istediği şekilde hiçbir medyada görünmedi.”
Taliban Ağustos’ta iktidara geldiğinden beri kademeli olarak kadınların özgürlüklerini kısıtladı ve cinsiyet ayrımcılığı biçimlerini dayattı.
Taliban liderlerinden Hibetullah Ahundzade, bu ayın başında kadınlara halka açık yerlerde burka giymeyi zorunlu kıldı.



Hong Kong'da tartışma yaratan öneri: "Yönetimin karalanması yasaklansın"

Hong Kong Baş Yöneticisi John Lee (Reuters)
Hong Kong Baş Yöneticisi John Lee (Reuters)
TT

Hong Kong'da tartışma yaratan öneri: "Yönetimin karalanması yasaklansın"

Hong Kong Baş Yöneticisi John Lee (Reuters)
Hong Kong Baş Yöneticisi John Lee (Reuters)

Shweta Sharma Muhabir 

Hong Kong'un yasama meclisi, milletvekillerinin yönetimi "karalamasını" yasaklayacak ve Pekin'in kent üzerindeki genel kontrolüne "samimi destek" verilmesini zorunlu kılacak bir dizi yeni etik kural teklif etti.

Sadakati sağlamayı amaçlayan kurallar, bunların ihlali durumunda uzaklaştırmalar ve maaş kesintilerini de içeren 5 aşamalı bir ceza sistemi öngörüyor.

Hong Kong Yasama Konseyi'ne (LegCo) bu hafta sunulan yeni etik kuralların, Meclis Komitesi tarafından incelendikten sonra bir sonraki yasama döneminin başında yürürlüğe girmesi bekleniyor.

Belgeye göre milletvekillerinin görevlerini yerine getirirken "Baş Yönetici'ye" ve Özel İdari Bölge (ÖİB) yönetimine "samimi destek" vermeleri ve yapıcı bir tutum sergilemeleri gerekiyor.

Metinde "Baş Yönetici'nin ve ÖİB yönetiminin görevlerindeki güvenilirliğini kasten karalamamalı; yürütmenin liderliğindeki yönetimin etkinliğini isteyerek zayıflatmamalı ya da baltalamamalılar" diye ekleniyor.

Ayrıca yalnızca Pekin'e ve Çin Komünist Partisi'ne (ÇKP) sadık kişilerin Hong Kong'da kamu görevi üstlenebileceği yönündeki emirlere atıfta bulunarak "Hong Kong'u vatanseverlerin yönetmesi" ilkesinin kapsamlı bir şekilde hayata geçirilmesi çağrısında bulunuyor.

Hong Kong Free Press'e göre LegCo Başkanı Andrew Leung, kuralların milletvekillerinin konuşmasını engellemeyeceğini söyledi ancak "kırmızı çizgiyi aşmamaları" gerektiğine dair onları uyardı.

LegCo yeni kuralları uygulamak için Üyelerin Menfaatleri Komitesi'nin rolünü genişleterek adını "Yasama Konseyi Denetleme Komitesi" olarak değiştirmeyi önerdi.

Yeniden yapılandırılan bu organ, milletvekilleri hakkındaki şikayetleri soruşturma ve disiplin cezaları uygulama yetkisine sahip olacak.

Gözlemciler bu etik kuralların, 2020'de çıkarılan ulusal güvenlik yasasından bu yana siyasi muhalefet üzerindeki denetimi sıkılaştırmak ve yalnızca Pekin yanlısı "vatanseverlerin" Hong Kong'u yönetmesini sağlamak amacıyla yürütülen daha geniş kapsamlı bir baskının parçası olduğunu belirtiyor.

Çin anakarasına sınır dışı edilmeleri öngören bir yasa tasarısına tepki olarak 2019'da patlak veren hükümet karşıtı kitlesel protestoların aylarca sürmesinin ardından Pekin, Haziran 2020'de ulusal güvenlik yasasını yürürlüğe koyarak muhalefeti etkin bir şekilde susturdu.

O zamandan beri, önde gelen birçok aktivist ya yargılanıyor ya hapse atılıyor, demokrasi yanlısı medya kuruluşları kapatılıyor ve sivil toplum örgütleri dağılıyor veya faaliyetlerini gizlice sürdüyor.

Mart 2021'de Pekin, Hong Kong'u yalnızca "vatanseverlerin" yönetebilmesini sağlamayı amaçlayan bir yasa çıkardı.

Bu reformla yasama meclisindeki demokratik temsil azaldı, seçimlere daha sıkı denetim geldi ve adayları değerlendirmek için Pekin yanlısı bir inceleme komitesi kuruldu.

Hong Kong yönetimi bu değişikliğin kentin istikrarını ve refahını koruyacağını iddia etse de demokrasi yanlısı adayların seçime girmesini fiilen engellediği için uluslararası kamuoyundan geniş çapta eleştiriye maruz kaldı.

 Independent Türkçe, independent.co.uk/asia