Rus güçleri, Ukrayna’nın Severodonetsk şehrine yönelik saldırılarını artırdı

Donetsk’teki Rus yanlısı güçler Ukrayna güçlerine saldırdı (AP)
Donetsk’teki Rus yanlısı güçler Ukrayna güçlerine saldırdı (AP)
TT

Rus güçleri, Ukrayna’nın Severodonetsk şehrine yönelik saldırılarını artırdı

Donetsk’teki Rus yanlısı güçler Ukrayna güçlerine saldırdı (AP)
Donetsk’teki Rus yanlısı güçler Ukrayna güçlerine saldırdı (AP)

Rus güçleri, Ukrayna’nın stratejik açıdan önemli olan Lyman şehrini ele geçirmelerinin ardından Severodonetsk şehrine yönelik saldırılarını artırdı.
Kiev ise saldırıyı püskürtmeye çalışıyor ve Batı’dan uzun menzilli silahlar göndermesini talep ediyor.
Reuters’ın haberine göre, Rusya’nın kazanımları son günlerdeki yavaş da olsa, şu anda dördüncü ayına giren savaşta bir dönüm noktasına işaret ediyor.
Görünüşe göre Rus güçleri, Donbas’ın tüm Lugansk bölgesinin kontrolünü ele geçirmenin eşiğinde.
Rusya Savunma Bakanlığı tarafından dün yapılan açıklamada, Ukrayna’nın Lyman şehrinin artık Rus ve ayrılıkçı güçlerin tam kontrolü altında olduğunu bildirdi.
Lyman, önemli bir demiryolu merkezi ve Donetsk Nehri üzerindeki önemli demiryolu ve karayolu köprülerine erişim noktası.
Ancak Ukrayna Savunma Bakan Yardımcısı Hanna Malyar, Lyman savaşının devam ettiğini söyledi.
Nehrin doğu tarafında, Lyman’dan yaklaşık 60 kilometre uzaklıkta bulunan Severodonetsk, hala Ukrayna’nın kontrolü altındaki en büyük Donbas şehri ve şu anda Rusların şiddetli saldırısı altında.

Rus kuvvetleri Severodonetsk’e girdi
Luhansk Bölge Valisi Serhiy Gaidai, Cuma günü Rus kuvvetlerinin Severodonetsk’e girdiğini bildirdi.
Gaidai, “Kendimizi savunmak için ileride yeterli güce ve kaynağa sahip olacağız. Ancak kuşatılmamak için geri çekilmemiz gerekebilir” dedi.
Severodonetsk’teki binaların yaklaşık yüzde 90’ının hasar gördüğünü ve son saldırıda 14 binanın yıkıldığını söyleyen Gaida, saldırılar nedeniyle sağlık personelinin hastanelere ulaşmakta zorluk çektiğini de ekledi.

Ukrayna: Etkili silahlara ihtiyacımız var
Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy’nin danışmanı ve müzakere heyeti üyesi Mykhailo Podolyak, ABD yapımı uzun menzilli çok namlulu roketatar çağrısını tekrarladı.
Podolyak, Twitter paylaşımında “70 kilometre uzaktan saldırıya uğradığınızda ve savaşacak hiçbir şeyiniz olmadığında savaşmak zor. Ukrayna, Rusya’yı Demir Perde'nin arkasına geri gönderebilir, ancak bunu yapabilmek için etkili silahlara ihtiyacımız var” yazdı.
ABD’li yetkililer Reuters’e, bu tür silahların gönderilmesinin ciddi olarak düşünüldüğünü ve önümüzdeki günlerde muhtemelen bir kararın verileceğini söyledi.
Ukrayna ordusu, son 24 saat içinde Donetsk ve Luhansk’a yönelik sekiz saldırıyı püskürttüklerini bildirdi.
İngiltere Savunma Bakanlığı’nın günlük istihbarat raporuna göre, Rusya’nın bu bölgeleri ele geçirmeyi başarması halinde, Kremlin muhtemelen bunu işgali haklı çıkarmak için kullanılabileceği önemli bir siyasi başarı olarak görecek.

Rus güçleri zorluklarla karşılaşabilir
Washington merkezli Savaş Araştırmaları Enstitüsü’ndeki analistler, Rus kuvvetlerinin Severodonetsk’in kontrolünü sağlama arayışlarında büyük olasılıkla zorluklarla karşılaşacaklarını vurguladı.
Analistler, “Rus kuvvetleri, savaş boyunca yoğun nüfuslu kentsel alanlardaki operasyonlarda kötü performans gösterdi” yorumunda bulundu.

Zelenskiy: Donbas Ukrayna’ya ait kalacak
Devlet Başkanı Zelenskiy, dün gece geç saatlerde yayınlanan bir videoda, “İşgalciler Lyman ve Severodonetsk’in kendilerine ait olacağını düşünüyorlarsa yanılıyorlar. Donbas Ukrayna’ya ait kalacak” dedi.
Zelenskiy, Ukrayna’nın işgalin başladığı 24 Şubat’tan bu yana kaybettiği tüm toprakları geri alması halinde Rusya’nın görüşmeleri kabul edeceğine inandığını söyledi.
Yine de Zelenskiy, Kırım da dahil Rusya’nın 2014’ten bu yana ele geçirdiği tüm toprakları geri almak için güç kullanma fikrini reddederek, “Tüm topraklarımızı askeri yollarla geri alabileceğimize inanmıyorum. Bu şekilde gitmeye karar verirsek yüz binlerce insanı kaybederiz” diye konuştu.
Savaş nedeniyle binlerce insan öldürüldü ve birkaç milyon kişi ülke içinde ya da yurt dışında güvenli bölgelere göç etti.

Macron ve Scholz Putin ile görüştü
Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ve Almanya Başbakanı Olaf Scholz, diplomatik çabalar sarf ederek dün Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile görüştü.
İki lider Putin’e, Ukrayna’nın tahıl ihracatına izin vermek için Odessa limanındaki Rus ablukasını kaldırmaya çağırdı.
Kremlin’in açıklamasına göre, Putin ise Moskova’nın Ukrayna’nın Karadeniz limanlarından tahıl sevkiyatını yeniden başlatma yollarını görüşmeye hazır olduğunu söyledi.
Ukrayna ana tahıl ihracatçılarından biri ve ihracatın kesintiye uğraması birçok ülkede gıda kıtlığına neden olabilir.
Ukrayna Savunma Bakanı Oleksiy Reznikov, Ukrayna’nın Danimarka’dan Harpoon gemisavar füzeleri ve ABD’den kundağı motorlu obüsler almaya başladığını söyledi.
Ancak Kiev, daha fazla destek için çağrılarını yeniledi.

NATO’ya çağrı
Ukrayna Başbakan Yardımcısı Olga Stefanişina, NATO’nun Rus işgaline karşı birleşik bir yanıt oluşturmadığını vurguladı.
Stefanişina Facebook’ta yaptığı açıklamada, “Ukrayna yenilirse bunun tüm Avrupa’nın geleceği için feci sonuçları olacağı konusunda açıkça konuşmamız gerekiyor” ifadelerini kullandı.
Başbakan Yardımcısı, “NATO liderlerinin 29-30 Haziran’da yapacakları zirvede, Ukrayna’nın ittifakını ve savunma kapasitesini güçlendirmeye yönelik çok somut ve cesur kararlar alması önemli” diye yazdı.

 



Magen Oz... İsrail neden Han Yunus'ta yeni bir eksen inşa ediyor?

TT

Magen Oz... İsrail neden Han Yunus'ta yeni bir eksen inşa ediyor?

Magen Oz... İsrail neden Han Yunus'ta yeni bir eksen inşa ediyor?

İsrail ordusu bugün, aynı bölgede Hamas'a ait üç kilometreden uzun büyük bir tünelin imha edildiğini duyurduktan bir gün sonra, kuvvetlerinin “Majin Oz” adı verilen yeni bir eksenin açılışını tamamladığını açıklayarak Gazze Şeridi'ndeki Filistinlileri, özellikle de Han Yunus sakinlerini şaşırttı.

İsrail ordusundan yapılan açıklamada, “188. Tugay ve Golani Tugayı güçleri Han Yunus'un doğusu ve batısını ayıran Majin Oz ekseninin açılışını tamamladı. Eksen yaklaşık 15 kilometrelik bir mesafe boyunca uzanıyor.”

Yeni “Majin Oz” ekseni Han Yunus'un doğusunu batıdan ayıracak ve Han Yunus'un Refah'tan ayrılmasını “Morag” ekseniyle de devam ettirecek.

Resim  İsrail ordusu tarafından yayınlanan, soldan sağa çapraz olarak uzanan ve Morag ekseni ile bir noktada kesişen Magen Oz ekseninin görüntüsü

Han Yunus bölgesindeki son hamleler, İsrail'in “insani şehir” olduğunu iddia ettiği ve Refah'taki (Gazze Şeridi'nin güneyi ve Han Yunus) yüz binlerce Gazzeli’nin bir çadır alanına tıkıştırılmasına yol açacak planla aynı zamana denk geliyor.

İsrail ordusuna göre bu yeni eksen, Hamas üzerindeki “baskının” ve Han Yunus Tugayı'na karşı yürütülen savaşın çözümünün merkezi bir parçası.

Bir parçalama politikası

Ancak İsrail, Gazze'yi parçalamak ve Doha'da devam eden dolaylı müzakerelerde İsrail'in Şerit'ten tamamen çekilmesinde ısrar eden Hamas üzerinde baskı kurmak için tesadüfi coğrafi eksenler dayatma politikası izliyor.

Gazze'deki saha kaynakları Şarku’l Avsat'a yaptıkları açıklamada, "Yeni eksen İsrail'in kontrolü altındaki birçok bölgeyi kapsıyor: Kizan en-Neccar, Curti el-Lut, Şeyh Nasır, Mean, Menara, Huza'a, Absan, al-Kara'a ve Beni Suheyla." Kaynaklar, “bu bölgenin, herhangi bir Filistinlinin sınıra yaklaşmasını önlemek için sınırdan 2 kilometreden daha uzağa ulaşan geniş tampon bölgeler oluşturmayı amaçladığını,

bunun da Han Yunus'un doğu bölgesinde yaşayan yüz binlerce kişinin İsrail güçlerinin orada kalması halinde, evlerine dönmesini engellemek anlamına geldiğini” belirtti.

İsrail ordusundan yapılan açıklamaya göre yeni “Magen Oz” ekseninin ilan edilmesiyle Hamas üzerinde daha fazla baskı kurulması amaçlanıyor.

İsrail, Refah'ı Han Yunus'tan ayıran Morag ekseninden çekilmemekte ısrar ederken, İbrani medyasının Refah'ın yaklaşık 2 kilometreye kadar olan bazı bölümlerinde askeri kontrolü sürdürmesi koşuluyla “eksenden çekilmek için müzakerelerde esneklik önerdiği” yönündeki haberleri Hamas reddediyor. Hamas, tamamen çekilene kadar kademeli bir çekilme için harita ve belirli tarihler konusunda ısrar ediyor.

Hamas, özellikle geçtiğimiz ocak ayında gerçekleşen ateşkes sırasında İsrail ordusu tarafından kurulan Netzarim ekseninin (Gazze Şehri'nin güneyinde, Gazze Şeridi'nin kuzeyini merkezinden ve güneyinden ayıran) büyük bir kısmı ve Gazze Şeridi'nin kuzeyinde geçici olarak kurulan eksenlerin bir kısmını ortadan kaldırmayı başardıktan sonra, kademeli geri çekilme ve bu yeni eksenlerin ortadan kaldırılması taleplerinde ısrarcı görünüyor.

Büyük Tünel Yıkıldı

Bu arada İsrail ordusu dün, iki aydan uzun bir süre önce Han Yunus'ta yapılan operasyonlar sırasında keşfedilen büyük bir Hamas tünelini yıktığını duyurdu.

İsrail ordusundan yapılan açıklamada, güçlerinin "merkezi bir yeraltı yolunda bulunan tüneli keşfettiğini ve tamamen yok ettiğini" belirterek, tünelin "yaklaşık 3,5 kilometre uzunluğunda olduğunu ve içinde birkaç sığınak bulunduğu" kaydedildi.

Şarku'l Avsat'a konuşan Filistinli saha kaynaklarına göre “bu tünel Hamas'ın askeri kolu olan El Kassam Tugaylarına ait en uzun tünellerden biri ve tünelden birçok tünel ve açılım bulunuyor, savunma tünelleri, komuta ve kontrol için kullanılan tüneller var.”

“Tünelin Mean, Al-Menara ve Han Yunus'un güneydoğusundaki diğer bölgelerde yer aldığını” belirten kaynaklar, “tünelin Kassam Tugayları savaşçıları için savaş düğümleri içerdiğine ve bu tüneli gerek bu bölgelerde gerekse büyük tünelin açıldığı yakın bölgelerde İsrail güçleriyle savaşmak için kullandıklarına” işaret etti.

Kaynaklar, son birkaç haftalarda bu bölgelerde çok sayıda operasyon gerçekleştirildiğini ve İsrail araçlarının patlayıcı düzenekler ve tanksavar füzeleriyle hedef alındığını belirtti.

Kaynaklar, savaşın belirli bir döneminde, büyük tünelin içinde, saha komutanlarının İsrail güçlerine karşı muharebeleri yönettiği, bu güçlerin hareketlerinin izlendiği ve onlara karşı saldırı planlamak için hareketlerinin belgelendiği komuta ve kontrol için özel tüneller bulunduğuna dikkat çekti.

rtgy6u
Gazze tünelinin içindeki bir İsrail askeri, Kasım 2023 (Reuters)

İsrail güçleri, savaşın başlangıcında ve Netzarim ekseninin kontrolünde duyurulduğu gibi, bazıları 2 ve 3 kilometre uzunluğa ulaşan, bazıları Gazze Şeridi'nin kuzeyi ile merkezini birbirine bağlayan ve araçların geçtiği çeşitli büyüklükteki tünellerin imha edildiğini sık sık duyurdu.

İsrail güçleri Gazze Şeridi'nde 20 aydan fazla bir süredir faaliyet göstermelerine, Hamas'ın kabiliyetlerini önemli ölçüde yok etmeyi başardıklarını iddia etmelerine rağmen, Han Yunus örneğinde olduğu gibi girdikleri bölgelere her yeniden girişlerinde daha fazla tünel ortaya çıkarmakta ve bunları yok etmek için çalışmaktadırlar. Saha kaynakları İsrail ordusunun daha önce bu bölgede en az bir kez, bazı bölgelerde ise iki kez operasyon düzenlediğini vurguluyor.