Kuveyt, her alanda Yemen’e desteğine arttıracak

Yemen’in Kuveyt Büyükelçisi Bin Sefa’dan Şarku’l Avsat’a: Başkanlık Konseyi Başkanı Uleymi’nin Kuveyt ziyareti çok verimli geçti

Kuveyt Veliaht Prensi Meşal el-Ahmed el-Cabir es-Sabah, Yemen Başkanlık Konseyi Başkanı Uleymi’yi Bayan Sarayı’nda ağırlarken (SABA)
Kuveyt Veliaht Prensi Meşal el-Ahmed el-Cabir es-Sabah, Yemen Başkanlık Konseyi Başkanı Uleymi’yi Bayan Sarayı’nda ağırlarken (SABA)
TT

Kuveyt, her alanda Yemen’e desteğine arttıracak

Kuveyt Veliaht Prensi Meşal el-Ahmed el-Cabir es-Sabah, Yemen Başkanlık Konseyi Başkanı Uleymi’yi Bayan Sarayı’nda ağırlarken (SABA)
Kuveyt Veliaht Prensi Meşal el-Ahmed el-Cabir es-Sabah, Yemen Başkanlık Konseyi Başkanı Uleymi’yi Bayan Sarayı’nda ağırlarken (SABA)

Kuveyt, Yemen’e siyasi, ekonomik ve insani alanlar başta olmak üzere her alanda desteğini arttıracağını açıkladı. Yemen, 7 yılı aşkın bir süredir Eylül 2014’te Husi milislerin darbesi ile başlayan ve iç savaşa dönüşen krizle mücadele ediyor.
Kuveyt Veliaht Prensi Meşal el-Ahmed el-Cabir es-Sabah, Yemen Başkanlık Konseyi Başkanı Reşad el-Uleymi ile Beyan Sarayı’nda gerçekleştirdiği görüşmesinde iki ülke arasındaki ilişkilere ve iş birliğine vurgu yaptı.
Veliaht Prens Meşal el-Ahmed, Yemen’de barış, güvenlik ve istikrarın sağlanması ve Yemen halkının çektiği acılara son verilmesine ilişkin samimi dileklerini dile getirerek Kuveyt’in Yemen’de meşru hükümeti destekleyen Arap Koalisyonu’nun yanında olduğunu açıkladı. Yapılan açıklamada Yemen’in Suudi Arabistan’ın Yemen’in güvenliği ve istikrarı, Yemen halkının kalkınması ve refaha kavuşması için çalışmaları ile uluslararası ve bölgesel çabalara destek verdiğini belirtildi.
Uleymi, Kuveyt’in Yemen halkına verdiği destek karşısında teşekkürlerini dile getirdi. Alimi, Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirliği (BAE) başta olmak üzere koalisyon ülkelerinin İran’ın desteklediği Husi milislerine karşı mücadele etmesine övgüde bulundu.
Yemen’in Kuveyt Büyükelçisi Ali bin Sefa, Uleymi ve beraberindeki heyet ile Kuveyt’e yaptıkları ziyareti ‘oldukça başarılı’ olarak nitelendirdi. Sefa, Şarku’l Avsat’a ile verdiği özel röportajda “Uleymi ve beraberindeki heyet, Kuveyt Veliaht Prensi Meşal el-Ahmed ile Kuveyt’in Yemen’e sağladığı destek, Husi milislerine karşı duruşunu ve BM ateşkesini ele aldılar” dedi.
Büyükelçi, “Kuveyt, bölgedeki ve dünyadaki liderler ile çok iyi ilişkilere sahip. Kuveyt, Yemen’in meşruiyetine olan isteğini ortaya koymuş, bu açıdan Yemen’i güçlendirmeye çalışmaktadır. Savaş nedeniyle ara verilen finansman fonlarının etkinleştirilmesi ve canlandırılması konusunda mutabakata varıldı. Kuveyt’teki sağlık, eğitim sektörleri ve gurbetteki vatandaşlara verilen hizmetler ele alındı” açıklamasında bulundu.
Büyükelçi Sefa, “Kuveyt, Yemen’i siyasi, ekonomik ve her alanda desteklemek için hiçbir çabadan kaçınmayacaktır” dedi.
Uleymi ve beraberindeki heyet, Kuveyt Başbakanı Şeyh Sabah Halid el-Hamed es-Sabah ile bir araya geldi. Şeyh Sabah, Kuveyt Emiri Şeyh Nevvaf el-Ahmed el-Cabir es-Sabah ve Veliaht Prens Meşal el-Ahmed’in Yemen halkına ve siyasi liderliği için yeni bir büyükelçi atanması ve Kuveyt’in Yemen’deki projelerini yönetmesi için bir koordinatör belirlenmesi için isteklerini aktardı.
Kuveytli yetkililer, görüşme sırasında güvenlik ve askeri alanlarda verilen akademik bursların sayısının arttırılması, Kuveyt’teki Yemen vatandaşları için gerekli olanakların sağlanması başta olmak üzere insani, siyasi ve ekonomik alanlarda iki ülke arasındaki iş birliğine verilen desteğin arttırılmasının önemini vurguladı.
Kuveyt Dışişleri Bakanı Ahmed Nasır el-Muhammed es-Sabah, Kuveyt’in KİK’in Körfez Girişimi, Ulusal Diyalog Konferansı’nda alınan kararlar ve Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin (BMGK) 2216 sayılı kararını içeren üç referansa göre Yemen krizine siyasi bir çözümü destekleyen tüm çalışmalara destek verdiğini belirtti.



Suudi Arabistan, Trump'ın İsrail ile İran arasında ateşkes anlaşmasına varıldığını duyurmasını memnuniyetle karşıladı

 Tahran'da İsrail hava saldırısının ardından yükselen dumanlar (Reuters)
Tahran'da İsrail hava saldırısının ardından yükselen dumanlar (Reuters)
TT

Suudi Arabistan, Trump'ın İsrail ile İran arasında ateşkes anlaşmasına varıldığını duyurmasını memnuniyetle karşıladı

 Tahran'da İsrail hava saldırısının ardından yükselen dumanlar (Reuters)
Tahran'da İsrail hava saldırısının ardından yükselen dumanlar (Reuters)

Suudi Arabistan Dışişleri Bakanlığı bugün yaptığı açıklamada, ABD Başkanı Donald Trump'ın bölgedeki gerilimin iki tarafı arasında ateşkes anlaşmasına varıldığı yönündeki açıklamasını memnuniyetle karşıladı ve gerilimin düşürülmesi için sarf edilen çabaları takdir etti.

Açıklamada, “Suudi Arabistan önümüzdeki dönemin tüm tarafların sükûnet ve güç kullanımı ya da tehdidinden kaçınma taahhüdüne tanıklık edeceğini, bu anlaşmanın bölgede güvenlik ve istikrarın yeniden tesis edilmesine katkıda bulunacağını ve gerilimin devam etmesi tehlikesini ortadan kaldıracağını umuyor. Krallık, devletlerin egemenliğine saygı gösterilmesi ve bölgede güvenlik, istikrar, refah ve huzurun pekiştirilmesi ilkesi temelinde, bölgesel anlaşmazlık ve çatışmaların çözümü için diyalog ve diplomatik yolların desteklenmesi konusundaki kararlı tutumunu yineliyor” ifadeleri yer aldı.

Trump bugün sosyal medya platformu Truth Social üzerinden yaptığı paylaşımda, İsrail ile İran'ın ateşkes konusunda anlaştıklarını duyurdu. Trump, “İsrail ile İran arasında 12 saat sürecek kapsamlı bir ateşkes konusunda tam bir anlaşma sağlandı... Bu süre sonunda savaş sona ermiş sayılacak!” dedi.

ABD Başkanı daha sonra, İran ile İsrail arasındaki ateşkesin yürürlüğe girdiğini duyurdu ve her iki tarafa da anlaşmayı ihlal etmemeleri çağrısında bulundu.