Rusya: Ukrayna’da yabancı paralı savaşçıların konuşlandırıldığı merkezi imha ettik

AA
AA
TT

Rusya: Ukrayna’da yabancı paralı savaşçıların konuşlandırıldığı merkezi imha ettik

AA
AA

Rusya Savunma Bakanlığı, Ukrayna'nın Harkiv bölgesinde yabancı paralı savaşçıların konuşlandırıldığı merkezin havadan fırlatılan yüksek hassasiyetli füzelerle imha edildiğini bildirdi.
Rusya Savunma Bakanlığı Sözcüsü İgor Konaşenkov, ülkesinin 24 Şubat'ta Ukrayna’ya yönelik başlattığı savaştaki Rus ordusunun eylemleri hakkında başkent Moskova'da bilgi verdi.
Rus ordusunun Ukrayna'da saldırılara devam ettiğini belirten Konaşenkov, "Harkiv bölgesinde bulunan Andriivka yerleşim biriminin yakınlarındaki yabancı paralı savaşçıların konuşlandırıldığı merkez, havadan fırlatılan yüksek hassasiyetli füzelerle imha edildi. Ayrıca son 24 saatte Ukrayna Silahlı Kuvvetleri'ne ait asker ve askeri teçhizatın bulunduğu 9 bölge ve Buk M-1 hava savunma füze sistemi vuruldu." dedi.
Rus hava muharebe taktik birliklerinin 48 askeri alanına yönelik saldırı düzenlediğini kaydeden Konaşenkov, şunları söyledi:
"Bu saldırılarda, 170 Ukraynalı milliyetçi, 5 tank, 6 topçu teçhizatı, 8 özel araç ve Krasnopilye yerleşim biriminin yakınlarında bulunan mühimmat deposu yok edildi. Rus hava savunma sistemleriyle son 24 saatte Ukrayna Hava Kuvvetleri'ne ait Mig-29 tipi savaş uçağı Mıkolayiv bölgesinde ve Su-25 tipi uçağı Harkiv bölgesinde düşürüldü. Ayrıca, 12 insansız hava aracı da vuruldu."
Ukrayna ordusuna ait 3 "Uragan" çok namlulu roketatarının da ele geçirildiğini dile getiren Konaşenkov, Rus topçu birliklerinin 13 yönetim merkezi ile 42 askeri alanı vurduğunu aktardı.
Bu saldırılarda "300 Ukraynalı milliyetçi, 11 askeri teçhizat, 2 'Grad' çok namlulu roketatar, 10 roket ve topçu teçhizatı, 9 özel araç ve 9 mühimmat ve yakıt deposunun yok edildiğini ifade eden Konaşenkov, "Bugüne kadar Ukrayna’da 198 uçak, 130 helikopter, 1180 insansız hava aracı, 337 hava savunma füze sistemi, 3 bin 503 tank ve zırhlı araç, 506 çok namlulu roketatar, 1859 obüs ve havan topu, 3 bin 545 özel askeri araç yok edildi." dedi.



Şam'da Şera ile SDG lideri Abdi arasında Barrack'ın da katıldığı bir toplantı gerçekleşiyor

Suriye Cumhurbaşkanı Ahmed eş-Şera (Reuters)
Suriye Cumhurbaşkanı Ahmed eş-Şera (Reuters)
TT

Şam'da Şera ile SDG lideri Abdi arasında Barrack'ın da katıldığı bir toplantı gerçekleşiyor

Suriye Cumhurbaşkanı Ahmed eş-Şera (Reuters)
Suriye Cumhurbaşkanı Ahmed eş-Şera (Reuters)

Suriye Cumhurbaşkanı Ahmed eş-Şera ile Suriye Demokratik Güçleri (SDG) lideri Mazlum Abdi başkanlığındaki Kürt heyeti arasında, ABD’nin Suriye Özel Temsilcisi Tom Barrack'ın da katıldığı görüşme Şam'da başladı.

Görüşme, eş-Şera ve Abdi'nin 10 Mart'ta ABD himayesinde imzaladıkları ve ‘sınır kapıları, havaalanı, petrol ve doğalgaz sahaları dahil olmak üzere Suriye'nin kuzeydoğusundaki tüm sivil ve askeri kurumların Suriye devletinin idaresine dahil edilmesini’ öngören bir dizi maddeden oluşan anlaşmadan dört ay sonra gerçekleşti.

Ancak Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi daha sonra anayasal deklarasyon ve çeşitliliği yansıtmadığını söylediği bir hükümetin kurulması nedeniyle Suriye yönetimini eleştirdi. Geçtiğimiz ay Kürt güçleri ‘demokratik ve adem-i merkeziyetçi’ bir devlet talep etmiş, Şam da buna yanıt olarak ülkede ‘bölücü bir gerçeklik dayatma girişimlerini’ reddettiğini açıklamıştı.

Şarku'l Avsat'ın AFP'den aktardığı habere göre  adının açıklanmasını istemeyen bir Kürt kaynak, “SDG liderinin başkanlığındaki bir Kürt heyeti bugün DEAŞ’la Mücadele Uluslararası Koalisyonu (DMUK) temsilcilerinin eşliğinde Şam'a gitti ve şu anda Cumhurbaşkanı Ahmed eş-Şera ile görüşüyor. Görüşmede ABD’nin Suriye Özel Temsilcisi Tom Barrack da yer alıyor” ifadelerini kullandı.

Toplantının gündemi hakkında bilgi sahibi olan kaynak, ‘görüşmelerde dört ana dosyanın ele alındığını, bunların Suriye devletinin yapısı, Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi ile Şam hükümeti arasındaki ilişki, ekonomi ve askeri güç olduğunu’ söyledi.

Çatışmaların patlak vermesinden önce onlarca yıl ötekileştirme ve dışlanmaya maruz kalan Kürtler, yeni yönetimin karar alma mekanizmasını merkezileştirme ve kilit unsurları geçiş sürecinin yönetiminden dışlama girişimini eleştiriyor.

Abdi, mayıs sonunda bir televizyon kanalına verdiği röportajda, “Şam ile vardığımız mutabakata bağlıyız ve şu anda uygulama komiteleri aracılığıyla bu anlaşmayı hayata geçirmek için çalışıyoruz” dedi. Abdi ayrıca, tüm bileşenlerin tam haklarla yaşadığı ve hiç kimsenin dışlanmadığı adem-i merkeziyetçi bir Suriye’ye olan bağlılığını vurguladı.

Eş-Şera'nın Şam'a gelişinden kısa bir süre sonra tüm silahlı askeri grupları dağıtacağını açıklamasına rağmen, ABD destekli Kürtler, 2019'da son kalesinden çıkarılana kadar DEAŞ'la mücadelede etkili olduğunu kanıtlayan organize askeri güçlerini korumakta ısrar ediyor.

Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi, Şam'ın ihtiyaç duyduğu büyük petrol ve doğalgaz sahaları da dahil olmak üzere kuzey ve doğu Suriye'nin büyük bölümünü kontrol ediyor.

Suriye Dışişleri Bakanı Esad Hasan eş-Şeybani daha önce Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi ile imzalanan anlaşmanın şartlarının uygulanmasının ‘ertelenmesinin’ ülkedeki ‘kaosu uzatacağı’ uyarısında bulunmuştu.