Koronavirüs, Pekin’in en kalabalık bölgelerini felce uğrattı

Fotoğraf (AFP)
Fotoğraf (AFP)
TT

Koronavirüs, Pekin’in en kalabalık bölgelerini felce uğrattı

Fotoğraf (AFP)
Fotoğraf (AFP)

Pekin'in en kalabalık semti olan Chaoyang, geçtiğimiz hafta bir barda ve alışveriş alanında ortaya çıkan koronavirüs vakasının ardından yayılımı kontrol altına almak için üç tur toplu tarama yapıldığını duyurdu.
Pekin’de geçtiğimiz nisan ayında uygulanan kısıtlamalar kısa bir süre önce hafifletilmişti. Reuters haber ajansına göre il sağlık yetkilileri, Sanlitun bölgesindeki Heaven Süpermarket’te başlayan salgınla bağlantılı şimdiye kadar 166 onaylanmış vaka olduğunu bildirdi. Yetkililer yaptıkları basın açıklamasında barın bulunduğu Chaoyang bölgesinde de pazartesi ve çarşamba günleri arasında toplu testlerin gerçekleştirileceğini kaydetti.
Çin’de koronavirüs kaynaklı vaka ve ölüm sayısı birçok ülkeye kıyasla oldukça düşük.
Çoğu ülke kısıtlamaları gevşetmiş olmasına rağmen Çinli yetkililer salgını erken evrede ortadan kaldırmak adına ‘sıfır kovid’ politikasını sürdürüyor. Hareketleri kısıtlıyor ve toplu testler yapıyor.
Pekin şehir hükümeti sözcüsü Şu Hejian dün gazetecilere yaptığı açıklamada başkentteki salgının ‘agresif’ olduğunu söyledi. Hejian açıklamasında  “Şu an daha fazla yayılma riski halen var. Öncelikli görev salgının kaynağını izlemek ve aynı zamanda riskleri yönetmektir” dedi.
Bir konut komitesi çalışanı da Reuters’e, vaka görülmesinin ardından Chaoyang yerleşkesinde yüzlerce sakini barındıran iki binaya kapanma tedbiri getirildiğini bildirdi.
Şanghay şehir yetkilileri önceki gün semptomlar tepit edilen üç vaka olduğunu duyurdu. Yetkililer, 25 milyon sakin için test yapılacağı duyurusunda bulundu. Yetkililer, hafta sonu Şanghay'ın 16 bölgesinden 15'inde tüm sakinler için bir PCR testi yapılması talimatı verdi. Beş bölgede, test süresi boyunca halkın evden çıkmaları engelleniyor. Bir şehir yetkilisi dün düzenlediği basın toplantısında, Şanghay sakinlerinin 31 Temmuz’a kadar haftada en az bir test olması gerektiğini söyledi.
Yeni test kararı, koronavirüsü yayılmasını engellemeyi amaçlayan iki aylık karantinanın kaldırılmasından 10 gün sonra geldi. Bu süre zarfında gelir kaybı, özgürlük kısıtlaması, yakınların ölümü ve hatta açlığa maruz kalma birçok kişide endişe yarattı.

Şanghay’da yetkililere ceza
Şanghaylı yetkililer, koronavirüsün Omikron varyantından kaynaklı vakalar sebebiyle yurt dışından gelenleri izole etmek için kullanılan bir oteldeki yasal boşluklar nedeniyle bölge düzeyindeki birkaç yetkiliyi işten çıkardıklarını duyurdu. Açıklamada, son birkaç gün içinde işçiler arasında üç vaka tespit edilmesiyle devlete ait bir şirkette bazı yöneticilerin uyarıldığı ve diğerlerinin ise işten çıkarıldığı aktarıldı. Bazı personelin günlük test olma talimatına uymadığına dikkat çekildi.
Ulusal Sağlık Komisyonu, Çin’in önceki gün 134'ü semptomatik ve 141'i asemptomatik olmak üzere 275 yeni vaka tespit edildiğini duyurdu. Toplam ölü sayısı ise 5 bin 226 oldu. Çin’deki toplam vaka sayısı 886 bin olarak bildirildi.



Arakçi: Tahran, uranyum zenginleştirme hakkına saygı göstermeyen hiçbir anlaşmayı imzalamayacaktır

İran Dışişleri Bakanı Abbas Arakçi (DPA)
İran Dışişleri Bakanı Abbas Arakçi (DPA)
TT

Arakçi: Tahran, uranyum zenginleştirme hakkına saygı göstermeyen hiçbir anlaşmayı imzalamayacaktır

İran Dışişleri Bakanı Abbas Arakçi (DPA)
İran Dışişleri Bakanı Abbas Arakçi (DPA)

İran Dışişleri Bakanı Abbas Arakçi bugün yaptığı açıklamada, ülkesinin uranyum zenginleştirme hakkına saygı göstermeyen hiçbir anlaşmayı imzalamayacağını teyit etti ve müzakerelere büyük zarar vereceği için askeri güç kullanımına karşı uyarıda bulundu.

Devlet televizyonu Arakçi'nin, "İran'ın nükleer programı barışçıldır ve barışçıl kalacaktır ve Tahran uluslararası anlaşmalardan çekilmemiştir" dediğini aktararak, İran'ın barışçıl nükleer programına olan bağlılığını vurguladı.

Arakçi, Tahran'ın UAEK ile iş birliğinin sona ermeyeceğini, ancak ülkesinin nükleer tesislerinin güvenliğini sağlamak için “gelecekte farklı bir şekil” alacağını vurguladı.

Arakçi nükleer tesislere yönelik saldırının, İran'ın nükleer politikasının değişmesine yardımcı olabileceği uyarısında bulunurken, tesislere yönelik saldırıların radyasyonun yayılmasının yanı sıra ABD saldırısının geride bıraktığı patlamamış mühimmat nedeniyle büyük bir tehlike oluşturabileceğini vurguladı.

Geçtiğimiz ay ABD, İran'ın Fordo, Natanz ve İsfahan'daki ana nükleer tesislerini hedef alan, sığınak delici bombalarla donatılmış uçaklarıyla saldırı gerçekleştirmişti.

Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı (UAEA) Genel Müdürü Rafael Grossi, ABD saldırılarının İran nükleer programının “tamamen yok olmasına” neden olmadığını ve Tahran'ın uranyum zenginleştirmeye “aylar içinde” yeniden başlayabileceğini söyleyerek, saldırının İran'ın nükleer tesislerini “yok ettiğini” defalarca tekrarlayan ABD Başkanı Donald Trump'ın açıklamalarıyla çelişti.