İsrail, vatandaşlarını İran tehditlerine karşı Türkiye’yi terk etmeye çağırdı

İstanbul’da bir vapurda dev bir yolcu gemisini izleyen yolcular (AFP)
İstanbul’da bir vapurda dev bir yolcu gemisini izleyen yolcular (AFP)
TT

İsrail, vatandaşlarını İran tehditlerine karşı Türkiye’yi terk etmeye çağırdı

İstanbul’da bir vapurda dev bir yolcu gemisini izleyen yolcular (AFP)
İstanbul’da bir vapurda dev bir yolcu gemisini izleyen yolcular (AFP)

İsrail Dışişleri Bakanı Yair Lapid, İran’ın İsraillileri hedef almaya yönelik son tehditleri nedeniyle Türkiye’deki İsrail vatandaşlarını ülkeye geri dönmeye çağırdı.
Bakan bugün yaptığı açıklamada, İran’ın İstanbul’a tatile gelen İsraillilere yönelik terör saldırıları düzenleme girişimi olduğunu bildirdi.
Lapid, “İsraillilere gerekmedikçe İstanbul ve Türkiye’ye seyahat etmemeleri çağrısında bulunuyoruz. Halihazırda İstanbul’daysanız, mümkün olan en kısa sürede İsrail’e dönün” dedi.
İsrail medyası, bugün erken saatlerde İsrail güvenlik servislerinin İran’ın Türkiye’deki İsrail hedeflerine saldırma girişimlerini engellediğini bildirdi.
Jerusalem Post’un aktardığına göre, İsrail güvenlik yetkilileri, İran’ın İsraillilere Türkiye topraklarında bir saldırı başlatma niyetini Türk mevkidaşlarına bildirdi ve saldırıların önlenmesi için yardımlarını talep etti.
Mayıs ayı sonunda, İsrail’deki ulusal güvenlik yetkililerinin İsraillilere Türkiye’ye seyahat etmemeleri konusundaki uyarılarını sıkılaştırdıklarına dair haberler çıktı.
İranlı Albay Hasan Seyyid Hüdayi suikastının ardından, Tahran İsrail içi veya dışında misilleme yapma sözü verdi.
Bu nedenle yetkililer, Türkiye veya İran ile sınırı paylaşan diğer ülkelerde İsrail’i hedef alacak saldırıların yaşanabileceği konusunda uyardı.
New York Times’ta yer alan bir habere göre, İsrail bu suikastın Hüdayi’nin mensubu olduğu İran Devrim Muhafızları Kudüs Gücü’nün operasyonlarını durdurması için İran’a bir uyarı olduğunu bildirdi.
Londra merkezli Iran International’da geçtiğimiz ay yer alan haberde, bir Kudüs Gücü ajanının Türkiye’deki İsrail Konsolosluğu’nda çalışan bir kişi de dahil, üç kişiyi öldürme emri aldığı ifade edildi.
İsrailli yetkililer, Mossad’ın söz konusu saldırıyı engellediğini duyurdu.



“İnsani durumu yakından takip ediyor”... Prens William Filistinli yardım görevlilerini ağırladı

İngiliz Prensi William, Londra'da katıldığı bir konferansta konuşuyor (DPA)
İngiliz Prensi William, Londra'da katıldığı bir konferansta konuşuyor (DPA)
TT

“İnsani durumu yakından takip ediyor”... Prens William Filistinli yardım görevlilerini ağırladı

İngiliz Prensi William, Londra'da katıldığı bir konferansta konuşuyor (DPA)
İngiliz Prensi William, Londra'da katıldığı bir konferansta konuşuyor (DPA)

İngiltere Prensi William, Ortadoğu'daki acılardan duyduğu endişeyi dile getirerek Filistinli yardım görevlilerini ağırladı.

Prens William, perşembe günü İngiliz Kızılhaçı ve Filistin Kızılayı temsilcileriyle bir araya geldi.

Şarku'l Avsat'ın The Telegraph gazetesinden aktardığına göre, her iki yardım kuruluşunun da öncelikleri arasında yer alan Gazze'deki çatışmalar, görüşmelerin ana gündem maddesi oldu.

Uluslararası bir devlet adamı olarak rolü giderek artan Prens, 7 Ekim 2023'te Hamas'ın saldırısından bu yana İsrail ve Gazze'deki gelişmeleri yakından takip ediyor.

Kensington Sarayı sözcüsü dün yaptığı açıklamada, “Galler Prensi, Ortadoğu'daki insani durumu yakından takip etmeye devam ediyor” ifadelerini kullandı.

Filistin Kızılayı Derneği'nden bin 600'den fazla çalışan ve gönüllü, Gazze'de hayat kurtaran destek sağlıyor, acil yardım malzemeleri dağıtıyor ve 100 binden fazla kişiye tıbbi destek sunuyor.

Filistin Kızılayı Derneği'nden sekiz sağlık görevlisi mart ayında, Gazze'de görev yaparken öldürüldü ve bir meslektaşları hala kayıp. Dernek, Gazze'deki insani durumun “dayanılmaz” olduğunu ve hızla kötüleştiğini ifade etti.

Prens, Şubat 2024'te, İsrail ile diplomatik anlaşmazlığın fitilini ateşlemekle tehdit eden sert ifadeli bir müdahalede bulunarak, çatışmaların sona erdirilmesi çağrısında bulundu.

Prens'in açıklaması, insani yardım çalışmalarına katılan İngiliz Kızılhaç çalışanlarıyla yaptığı görüşme ve bölgede çalışan meslektaşlarına hitaben yaptığı konuşma sırasında yapıldı. Prens, şiddetin kendisini “bir baba olarak çok etkilediğini” belirtti.

Prens, "Çok sayıda kişinin öldüğünü" söyleyerek, daha fazla insani yardım, rehinelerin serbest bırakılması ve "çatışmaların en kısa sürede sona erdirilmesi" çağrısında bulundu.

Bu müdahalesi, İngiliz başbakanının desteğini aldı ve başbakan, ulusun “tek ses” olarak konuşması gerektiğini söyledi.