Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah Sisi, Etiyopta’nın Nil Nehri üzerinde inşa ettiği Nahda (Rönesans) Barajı rezervuarını doldurma planını tamamlaya doğru ilerlediği bir zamanda, Mısır’ın su payına ‘yaklaşılmaması’ uyarısında bulundu. Ülkesinin, anlaşmazlığın ele alınmasında ‘diplomatik’ yaklaşıma bağlı kaldığını vurguladı.
Etiyopya 2011’den bu yana, elektrik üretmek amacıyla Mavi Nil (Nil Nehri’nin ana kolu) üzerine dev bir baraj inşa ediyor. Etiyopya’nın Rusya Büyükelçisi Alemayehu Tegenu’ya göre barajın inşasının yüzde 88’i tamamlandı. Tegenu, ülkesinin baraj inşaatını 2023 yılı sonuna kadar tamamlamayı beklediğini vurguladı.
Rus Sputnik haber ajansına verdiği röportajda Tegenu, baraj hakkındaki açıklamasında “Etiyopya tarafından, halkın yardımıyla inşa edilmiş bir yapıdır. Bu yüzden sadece Etiyopyalılar tarafından yönetilecek” dedi. Tegenu bununla birlikte, gerektiğinde aşağı havzadaki ülkelerle bilgi paylaşımı yapılabileceğini de belirtti. Ayrıca baraj konusunda anlaşmaya varılması için, Afrika Birliği çerçevesinde, Mısır ve Sudan ile diyalog kurulması gerektiğini vurguladı.
Addis Ababa, Nil’in aşağısındaki iki ülke (Mısır ve Sudan) ile gerilimi daha fazla artırması beklenen bir adımla, barajın rezervuarının doldurulmasının üçüncü aşamasını önümüzdeki haftalarda başlayacak olan yıllık yağışlı mevsimde başlatmayı planlıyor.
Bir dizi kalkınma projesinin açılışı kapsamında bazı medya çalışanları ve gazetecilerle dün akşam bir araya gelen Sisi açıklamasında “Kimse Mısır’ın Nil sularındaki payına yaklaşamaz” dedi. Sisi, Addis Ababa’nın Kahire’nin tüm tarafların çıkarlarını güvence altına alan yasal bir anlaşma imzalama çağrılarını görmezden gelmesine rağmen anlaşmazlıkla mücadelede siyasi yaklaşımın sürdürüleceğini vurguladı. Mısır Cumhurbaşkanı sözlerini şöyle sürdürdü:
“Mısır diplomasi ile konuşuyor, zekâsı ve sabrı var. Mısır’ın aynı zamanda su kaynaklarından faydalanmak ve dünyada benzeri olmayan bir şekilde geri dönüştürmek için gerçekleştirilen bazı projeleri de bulunuyor. Sabır gösterme ve fırsat verme konusunda yapılabilecek her şeyi yaptım. Su kaynaklarını en üst düzeye çıkarmak için çalıştım.”
Kahire söz konusu barajın, 100 milyonu aşan nüfusu için şu an bile yetersiz kalan içme suyu ve tarımda kullanılan su kaynaklarının yüzde 90’dan fazla bir oranla azalmasına neden olmasından korkuyor. Mısır, taleplerini nehrin sularındaki ‘tarihi haklarına’ dikkat çekerek uluslararası anlaşmalara dayandırıyor.
Addis Ababa, Sudan sınırına yakın bir bölgede inşa edilen projenin, tahmini 6 bin megavattan fazla elektrik üretim kapasitesiyle Afrika’daki en büyük elektrik enerjisi kaynağı olmasını hedeflediği için, ülkenin ekonomik büyümesi açısında hayati önem taşıdığını söylüyor.
Sisi’den Mısır’ın su payına ‘yaklaşılmaması’ uyarısı
Etiyopya, Nahda Barajı sürecinin tamamlanılmasını bekliyor.
Sisi’den Mısır’ın su payına ‘yaklaşılmaması’ uyarısı
لم تشترك بعد
انشئ حساباً خاصاً بك لتحصل على أخبار مخصصة لك ولتتمتع بخاصية حفظ المقالات وتتلقى نشراتنا البريدية المتنوعة