Fransa’daki seçimlerde bir temizlik görevlisi eski bakanla yarışıyor

Rachel Keke. (Şarku’l Avsat)
Rachel Keke. (Şarku’l Avsat)
TT

Fransa’daki seçimlerde bir temizlik görevlisi eski bakanla yarışıyor

Rachel Keke. (Şarku’l Avsat)
Rachel Keke. (Şarku’l Avsat)

Fransa genel seçimlerinin ikinci turunda, Paris’teki bir otelde temizlik görevlisi olarak çalışan Rachel Keke eski bakanlardan Roxana Maracineanu ile karşı karşıya geliyor. Bu mücadele, Parlamento'da Val-de-Marne bölgesinden bir sandalye kazanmak adına veriliyor. Jean-Luc Mélenchon liderliğindeki sol ittifak için yarışan Rache Keke ilk turda iyi sonuçlar elde etti.
Rachel Keke seçim yarışını kazanması halinde parlamentodaki ilk kadın temizlik çalışanı olacak. Asıl memleketi Fildişi Sahili olan Rachel Keke 48 yaşında bir Afrikalı göçmen ve beş çocuğu var. Keke ilk turda, sağa olan bağlılığıyla bilinen bir seçim çevresinde oyların yüzde 37'sinden fazlasını elde etti. Kazanması kesin olan bir seçim bölgesinde yarışmayı reddeden Rachel Keke, cumhurbaşkanlığı koalisyonu tarafından desteklenen ve kendisinin 13 puan önünde olan eski Spor Bakanı Roxana Maracineanu ile rekabet etmeye karar verdi.
Rachel Keke 15 yıldır bir otelde temizlik işçisi olarak çalışıyor. Fransa'nın her yerine yayılan Ibis otel zincirine karşı temizlik görevlilerinin tarihi grevine öncülük ederek çevresinde ün kazandı. Bu durum kendisini, kamuya açık şekilde çalışma fikrine yakınlaştırdı. Bunun üzerine bu alanda ilerlemeyi ve ‘sosyal ve ekolojik yeni halk birliği’ bayrağı altında genel seçimlere katılmayı düşündü.
Afrika doğumlu aday, kendisini tanıtmak ve oy kazanmak için bir grup destekçisine güveniyor. Seçim bölgesindeki evleri dolaşmaktan, kapıları çalmaktan, insanlarla sohbet etmekten, tüm bahar şenliklerine katılmaktan, çarşılarda yer almaktan çekinmiyor. Halkın siyasetten soğumasına ve seçmen oranındaki düşüşe katkıda bulundukları için basit, kaygılardan uzak meseleler hakkında konuşan politikacılara tahammül edemiyor.
Rachel Keke, siyasete temkinli yaklaşıyor. Mélenchon hareketinin bunu benimsemesinden ve ikna olmasından memnun. Genel kurula girerse maaşları yeniden düzenlemek, işçilere saf pamuktan yeni bir üniforma sağlamak ve keyfi işten çıkarmaları durdurmak istiyor. Son günlerde geleneksel Afrika kıyafetleriyle halka açık toplantılarda boy gösteren Rachel Keke’nin diğer adaylar gibi bir halkla ilişkiler uzmanından yardım aldığı açık.
Keke, BFM kanalına verdiği röportajda kendisini ‘bir otelde temizlik işçisi olarak sunmaktan rahatsız olmadığını’ belirtti.



Trump İngiltere'de: Eşi benzeri görülmemiş törenler ve milyar dolarlık anlaşmalar

Kral Charles ve Kraliçe Camilla dün Windsor Kalesi'nde Başkan Trump ve eşi Melania'ya eşlik etti (AP)
Kral Charles ve Kraliçe Camilla dün Windsor Kalesi'nde Başkan Trump ve eşi Melania'ya eşlik etti (AP)
TT

Trump İngiltere'de: Eşi benzeri görülmemiş törenler ve milyar dolarlık anlaşmalar

Kral Charles ve Kraliçe Camilla dün Windsor Kalesi'nde Başkan Trump ve eşi Melania'ya eşlik etti (AP)
Kral Charles ve Kraliçe Camilla dün Windsor Kalesi'nde Başkan Trump ve eşi Melania'ya eşlik etti (AP)

Birleşik Krallık, dün Windsor Kalesi'nde ABD Başkanı Donald Trump'a iki günlük resmi ziyaretinin ilk gününde kraliyet karşılama töreni düzenledi.

Ziyaret, Kral Charles’ın genellikle ikinci döneminde olan ABD başkanlarını sarayda akşam yemeğine davet etmesi nedeniyle benzeri görülmemiş bir olaydı. Ayrıca, Birleşik Krallığa gerçekleşen resmi ziyaretlerin tarihindeki en büyük şeref kıtası da bu ziyaret sırasında görüldü.

Bu yaklaşım, teknoloji sektöründe milyar dolarlık anlaşmalar yoluyla Washington ile Londra arasındaki ‘özel ilişkiyi’ güçlendirmeyi amaçlayan Başbakan Keir Starmer hükümetinin çabalarıyla örtüşüyor. Trump, Birleşik Krallığa ikinci kez resmi ziyaretle kabul edilmenin kendisi için ‘büyük onur’ olduğunu ifade etmekten çekinmediğinden, Londra'nın stratejisi meyvesini veriyor gibi görünüyor.

Trump'ın bugün İngiliz liderin kırsaldaki inziva yeri Chequers'a gitmesi ve burada başbakan ve hükümet üyeleriyle bir araya gelerek Ukrayna'daki savaş ve gümrük vergileri başta olmak üzere çeşitli konuları görüşmesi bekleniyor.


İngiltere, Trump'ın ziyaretinin ardından Filistin Devleti'ni resmen tanıyacak

The Times: İngiltere Başbakanı Keir Starmer (DPA)
The Times: İngiltere Başbakanı Keir Starmer (DPA)
TT

İngiltere, Trump'ın ziyaretinin ardından Filistin Devleti'ni resmen tanıyacak

The Times: İngiltere Başbakanı Keir Starmer (DPA)
The Times: İngiltere Başbakanı Keir Starmer (DPA)

Reuters, İngiliz gazetesi The Times’ın dün İngiltere'nin önümüzdeki hafta başlarında ABD Başkanı Donald Trump'ın resmi ziyaretinin ardından, ancak Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurul toplantılarından önce Filistin devletini resmen tanıyacağını aktardığını bildirdi.

Gazete, İngiltere Başbakanı Keir Starmer’ın bu konunun bugün ABD Başkanı Donald Trump ile yapacakları ortak basın toplantısını domine edeceğinden endişe ettiği için Filistin devletinin tanınmasına ilişkin açıklamasını Trump'ın Birleşik Krallık’tan ayrılmasından sonraya ertelediğini kaydetti.

İngiltere Başbakanı Keir Starmer, geçtiğimiz temmuz ayında İsrail'in Gazze Şeridi’ndeki acıları hafifletmek için adımlar atmaması ve Hamas ile yaklaşık iki yıldır süren savaşta ateşkes sağlamaması halinde Londra'nın bu adımı atacağını duyurmuştu.

Öte yandan İsrail, Filistin devletinin tanınmasının Hamas'a verilecek bir ödül olacağını öne sürüyor. Fransa, Kanada ve Avustralya bu adımı bu ay atacaklarını önceden açıklamışlardı.

Gazete, Trump'ın perşembe günü gezisini tamamladıktan sonra İngiltere'nin bir açıklama yapacağını yazdı, ancak bilginin kaynağını belirtmedi. İngiltere Dışişleri Bakanlığı konuyla ilgili yorum talebine henüz yanıt vermedi.

Şu an İngiltere'ye daha önce eşi benzeri görülmemiş ikinci resmi ziyaretini gerçekleştiren Trump, İngiltere'nin geçtiğimiz temmuz ayında böyle bir adım atmasının sorun olmayacağını söylemişti. Ancak ABD, o tarihten bu yana Avrupalı müttefiklerinin bu tür bir eyleme karşı olduğunu açıkça belirtmekten de çekinmedi.

İşçi Partisi'ndeki bazı kesimlerden İsrail'e karşı daha sert bir tutum sergilemesi yönünde baskı gören Başbakan Starmer, İsrail'in Gazze'deki durumu hafifletmek için önemli adımlar atmaması halinde, İngiltere'nin önümüzdeki hafta BM Genel Kurul toplantılarında Filistin devletini tanıyacağını söyledi.

İngiltere, bölgedeki çatışmayı sona erdirmek için uzun süredir ‘iki devletli çözümü’ desteklese de daha önce bunun ancak zamanı geldiğinde gerçekleşeceğini belirtmişti.


ABD'nin Pensilvanya eyaletinde meydana gelen silahlı saldırıda 3 polis öldü, 2 polis de yaralı

Polis, silahlı saldırı mahallini kordon altına aldı (AP)
Polis, silahlı saldırı mahallini kordon altına aldı (AP)
TT

ABD'nin Pensilvanya eyaletinde meydana gelen silahlı saldırıda 3 polis öldü, 2 polis de yaralı

Polis, silahlı saldırı mahallini kordon altına aldı (AP)
Polis, silahlı saldırı mahallini kordon altına aldı (AP)

Polis, dün Güney Pensilvanya'da meydana gelen silahlı saldırıda üç polis memurunun öldüğünü, iki polis memurunun da yaralandığını bildirdi.

Vali Josh Shapiro, "Bu eyalete ve bu ülkeye hizmet eden üç değerli canın kaybından dolayı yas tutuyoruz" dedi.

Yetkililer, soruşturmanın devam ettiğini söyledi.