Kartal, yemek için avladığı şahin yavrusunu evlat edindi

Sürpriz evlat edinme olayı yaban hayatı gönüllülerini çok şaşırttı: "Çok güzel"

Kel kartal, yavru kartal ve yavru şahin (GROWL/YouTube)
Kel kartal, yavru kartal ve yavru şahin (GROWL/YouTube)
TT

Kartal, yemek için avladığı şahin yavrusunu evlat edindi

Kel kartal, yavru kartal ve yavru şahin (GROWL/YouTube)
Kel kartal, yavru kartal ve yavru şahin (GROWL/YouTube)

The Independent'ta yer alan habere göre Kanada'daki doğal hayatı koruma görevlileri, yavru bir şahini yuvasından kaçırırken görüntülenen kel kartalın sonradan küçük kuşu evlat edindiğini söyledi.
Pazartesi günü Kanada'nın CBC Radio One kanalına konuşan yaban hayatı gönüllüsü Pam McCartney, "evlat edinme" olayının bu ay Gabriola Adası'nda yaşandığını söyledi.
McCartney, kel kartalın 4 Haziran'da muhtemelen kızıl kuyruklu bir şahinin adadaki yuvasına saldırdığını ve küçük kuşla birlikte uçup gittiğini söyledi.
Kel kartalın yavru şahini akşam yemeği için yemesini bekleyen McCartney, bunun yerine avcı kuşun şahini yuvasına bıraktığına tanık olduğunu söyledi.
Bu olağanüstü an, Britanya Kolumbiyası eyaletinin Vancouver kentinin yaklaşık 55 kilometre batısındaki Gabriola Adası'ndaki doğal yaban hayatı kurtarmayı ve korumayı hedefleyen, kâr amacı gütmeyen kuruluş GROWL'un yaptığı bir canlı yayında yakalandı.
McCartney şöyle konuştu:
"Genellikle, örneğin David Attenborough'yu ve onun programlarını izlediğimde gözlerimi kapatabilir veya ileri sarabilirim ama bu, o an canlıydı ve sadece 'Aman Tanrım, aman Tanrım' dedim. Kuşu sadece bıraktı ve anlarsınız ya, kuş canlandı. Ve yavru kartal 'Ne oluyor anne? Bu ne? Neden hareket ediyor?' der gibiydi."
McCartney, şahin yavrusu ve kartalların tuhaf değilse de küçük bir aile haline gelmeden önce iki yavru kuşun kısa bir süre ayrı oturduğunu söyledi.

Montreal'daki McGill Üniversitesi'nden yaban hayatı biyoloğu fahri profesör David Bird, CBC'ye yaptığı açıklamada "mucize" olayın aslında Britanya Kolumbiyası'nda bir ilk olmadığını söyledi ve 2019'daki benzer duruma atıfta bulundu.
Radyo kanalına, "Bu kuş muhtemelen yetişkin kel kartalların avladığı bir kızıl kuyruklu şahin yuvasından geldi" dedi.
Sonra bir bakmışsınız, küçük şahin zıplıyor ve anında yiyecek için yalvarmaya başlıyor. Hayatını kurtaran şey bu oldu.
Bird, "Hayatım boyunca bunu göreceğime inanacağımı sanmazdım. Bu epey nadir görülen bir şey" diye itiraf etti.
Bird, GROWL kameralarının sadece birkaç yuvayı kayda alabildiğini ve bunun da canlı yayını daha şaşırtıcı hale getirdiğini söyledi.
Kartal-şahin ailesini insan ilişkilerinin karmaşıklığıyla kıyaslayan McCartney, "Bize benziyor. Hepimiz geleneksel veya herkesin olmamız gerektiğini düşündüğünün aynısı değiliz; biz farklıyız, güzeliz ve bu çok güzel" dedi.
 



Gen düzenleme tedavisinde çığır açıcı adım

Bilim insanları, KJ Muldoon'ın gelişimini yakından takip edecek (AP)
Bilim insanları, KJ Muldoon'ın gelişimini yakından takip edecek (AP)
TT

Gen düzenleme tedavisinde çığır açıcı adım

Bilim insanları, KJ Muldoon'ın gelişimini yakından takip edecek (AP)
Bilim insanları, KJ Muldoon'ın gelişimini yakından takip edecek (AP)

Gen düzenleme tedavisiyle ilk kez bir bebek iyileştirildi.

New England Journal of Medicine'de perşembe yayımlanan çalışmada, CPS1 eksikliği teşhisi konan bir bebeğin gen düzenleme yöntemiyle tedavi edildiği belirtiliyor.

Yaklaşık 1 milyon bebekten birini etkileyen bu genetik rahatsızlık, amonyağın vücuttan atılmasını sağlayan bir enzimin eksikliğinden kaynaklanıyor. Amonyağın kanda birikmesiyle zehirlenme yaşanabiliyor. Bazı bebeklerde karaciğer nakli gerekebiliyor.

ABD'de yapılan araştırmanın yazarlarından Pensilvanya Üniversitesi’nden Dr. Kiran Musunuru, tedavinin çığır açıcı olduğunu vurguluyor:

Bu, henüz kesin bir çaresi bulunmayan çeşitli nadir genetik bozuklukları tedavi etmek için gen düzenlemenin kullanılmasına yönelik ilk adım.

Philadelphia Çocuk Hastanesi ve Pensilvanya Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden ekiplerin ortak çalışmasıyla yürütülen tedavide, Clustered Regularly Interspaced Palindromic Repeats (CRISPR) adlı gen düzenleme teknolojisi kullanıldı. CRISPR, genetik uzmanları ve tıp araştırmacılarının DNA üzerinde ekleme-çıkarma yaparak dizilimini değiştirmelerine olanak tanıyor.

KJ Muldoon adlı bebeğe önce şubatta, daha sonra da mart ve nisanda CRISPR teknolojisiyle tedavi uygulandı.

Uzmanlar, tedavinin şimdilik olumlu sonuç verdiğini fakat bebeğin gelişiminin yıllarca takip edilmesi gerekeceğini belirtiyor. Araştırmanın yazarlarından Dr. Rebecca Ahrens-Nicklas, KJ Muldoon’ın “her geçen gün büyüdüğüne ve geliştiğine dair işaretler gördüklerini” söylüyor.

Bilim insanları, KJ Muldoon’la ilgili çalışmadan elde ettikleri verilerle gen düzenleme tedavisini yaygınlaştıracak araştırmalar yapılacağını belirtiyor. Çalışmada yer almayan nörolog Carlos Moraes, gen düzenleme tedavisinin geleceğine dair şu ifadeleri kullanıyor:

Birisi böyle bir buluşa imza attığında, diğer ekiplerin bundan elde edilen bilgilerle hareket edip ilerlemesi çok sürmez. Engeller var ama önümüzdeki 5 ila 10 yılda bunların aşılacağını tahmin ediyorum.

Independent Türkçe, CNN, New York Times