Zelenskiy, Ukrayna'ya, AB'ye "aday ülke" statüsü verilmesini "zafer" olarak nitelendirdi

Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy (AA)
Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy (AA)
TT

Zelenskiy, Ukrayna'ya, AB'ye "aday ülke" statüsü verilmesini "zafer" olarak nitelendirdi

Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy (AA)
Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy (AA)

Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, Avrupa Birliği (AB) ülkelerinin liderlerinin, Ukrayna'ya "aday ülke" statüsü vermesini bir "zafer" olarak değerlendirdi.
Zelenskiy, Ukrayna'ya "aday ülke" statüsü verilmesi kararına ilişkin Instagram hesabından paylaştığı görüntülü mesajında, "Bu bir zaferdir. 120 gün, 30 yıl bekledik" ifadelerini kullandı.
Ülkesinin geleceğinin AB'de olduğunu belirten Zelenskiy, "Bu, Ukrayna ile Avrupa Birliği arasındaki ilişkilerde benzersiz ve tarihi bir andır. Ukrayna'nın geleceği AB'de" dedi.
Ülkesinin Rusya'ya karşı savaştığını hatırlatan Zelenskiy, bir yandan zaferi elde etmek, diğer yandan AB üyesi olmak için durmadan çalışacaklarını kaydederek "Ama kesinlikle kazanacağız" diye konuştu.
Öte yandan AB liderlerinin Brüksel'deki zirve toplantısına video konferans yoluyla hitap eden Zelenskiy, Ukrayna'yı destekleyen tüm liderlere teşekkür etti.
Söz konusu kararın, bugün Rusya'ya karşı kendini savunan Ukrayna'ya destek vermek anlamına geldiğini söyleyen Zelenskiy, "Devletimizin 30 yıllık bağımsızlığı için Ukrayna için en önemli kararlardan biri ancak bu karar sadece Ukrayna için geçerli değil. Bu, Avrupa'yı güçlendirmeye yönelik" ifadelerini kullandı.

Ukrayna ve Moldova'ya "aday ülke" statüsü verilmesi
AB ülkelerinin liderleri, bugün Ukrayna ve Moldova'ya "aday ülke" statüsü verilmesini kararlaştırmıştı. Karar, AB liderlerinin Brüksel'deki zirve toplantısı devam ederken açıklanmıştı.
AB Konseyi Başkanı Charles Michel, sosyal medyadaki Ukraynaca ve Rumence açıklamasında, kararı "tarihi" şeklinde nitelendirmişti.
"Bugünkü karar AB yolunda çok önemli bir adımı ifade ediyor" diyen Michel, Ukrayna ve Moldova halklarını tebrik etmişti.
 



Netanyahu'nun sözcüsü görevinden ayrıldı: Sebep eşi Sara ile yaşanan anlaşmazlıklar mı?

Sara Netanyahu, eşi Binyamin Netanyahu’nun arkasında dururken (AFP)
Sara Netanyahu, eşi Binyamin Netanyahu’nun arkasında dururken (AFP)
TT

Netanyahu'nun sözcüsü görevinden ayrıldı: Sebep eşi Sara ile yaşanan anlaşmazlıklar mı?

Sara Netanyahu, eşi Binyamin Netanyahu’nun arkasında dururken (AFP)
Sara Netanyahu, eşi Binyamin Netanyahu’nun arkasında dururken (AFP)

Dün İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun ofisinden yapılan açıklamada, Başbakanlık Sözcüsü Omer Dostri'nin görevinden ayrılacağını duyurdu. Açıklamaya göre Dostri, Başbakan Netanyahu’ya ‘görevinden ayrılma isteğini ve yeni bir yol izleme niyetini’ bildirdi.

Times of Israel gazetesi, bu açıklamanın, Başbakan Netanyahu’nun Dostri'yi görevden aldığına dair basında çıkan haberlerin ardından yapıldığını aktardı. Başbakanlık Ofisi, Dostri'nin ‘çok cepheli bir savaşın yaşandığı en çalkantılı ve karmaşık yıllardan birinde’ yaptığı çalışmalara övgüde bulundu ve Netanyahu'nun Dostri'ye ‘ilkeleri, özverisi ve profesyonelliği için’ teşekkür ettiğini belirtti.

frgtyu
Sara Netanyahu (AFP)

Açıklamaya göre Başbakan Netanyahu’nun İsrail ve tüm Yahudi halkı için hayati kararları nasıl aldığını yakından görme fırsatı bulan Dostri, Başbakan Netanyahu'nun İsrail'i barış içinde parlak bir geleceğe doğru yönlendirmeye devam edeceğinden emin olduğunu söyledi. Daha önce İsrail’in Kanal 13 televizyonu Dostri'nin Başbakan'ın eşi Sara Netanyahu ile yaşadığı bazı anlaşmazlıklar nedeniyle görevden alındığını bildirmişti. Ancak bu iddiayı yalanlayan Netanyahu'ya yakın kaynaklar kararın Netanyahu’nun Dostri'nin deneyim ve yetkinlikten yoksun olduğu görüşünden kaynaklandığını söylediler. Jerusalem Post gazetesine göre Dostri, geçtiğimiz yılın ağustos ayından bu yana Başbakan Netanyahu’nun resmi sözcüsü ve medya danışmanı olarak görev yapıyordu.

İsrail merkezli Walla haber sitesine göre Netanyahu'ya yakın kaynaklar, geçtiğimiz ay savaş sırasında ekibi güçlendirmek amacıyla Netanyahu’nun basın ekibine katılan Likud Partisi üyesi Zeev Agmon'un, Sara Netanyahu'ya özellikle yakın olduğunu belirttiler.

Öte yandan Dostri, Netanyahu'nun önümüzdeki ABD ziyaretine katılmayacak, onun yerine Agmon ve Netanyahu'nun medya danışmanı Tupaz Luk yer alacak.