Yahudi yerleşimciler Kisan köyü camisine İsrail bayrağı astı

 İsrail güçleri dün Nablus yakınlarında protesto gösterisi düzenleyen Filistinli gençlere gaz bombalarıyla müdahale etti. (DPA)
İsrail güçleri dün Nablus yakınlarında protesto gösterisi düzenleyen Filistinli gençlere gaz bombalarıyla müdahale etti. (DPA)
TT

Yahudi yerleşimciler Kisan köyü camisine İsrail bayrağı astı

 İsrail güçleri dün Nablus yakınlarında protesto gösterisi düzenleyen Filistinli gençlere gaz bombalarıyla müdahale etti. (DPA)
İsrail güçleri dün Nablus yakınlarında protesto gösterisi düzenleyen Filistinli gençlere gaz bombalarıyla müdahale etti. (DPA)

İsrail askerlerinin, işgal altındaki Batı Şeria'da, yasa dışı Yahudi yerleşim birimleri karşıtı protesto eylemlerine müdahalesinde, bir kısmı plastik mermiyle olmak üzere onlarca Filistinli yaralandı.  
İsrail güvenlik güçleri dün (Cuma) El-Halil kentindeki cebel Şerif bölgesinde bir düğün törenini basarak, davetlilere sert bir şekilde davrandı ve üst araması yaptı. İsrail güçleri ayrıca, El-Halil kenti Yatta beldesinde, bölgedeki tehcir politikalarının ele alınacağı bir etkinliğe katılmak isteyen yerli ve yabancı aktivistleri engelledi.  
El-Halil'deki ‘ayrımcı duvar ve yasa dışı yerleşim karşıtı’ ulusal komitenin koordinatörü Ratıb el-Cebbur, Saint Eve Katolik İnsan Hakları Merkezi gönüllülerinin Musafir beldesindeki yerleşim karşıtı eylemlere destek vermek amacıyla bölgeye geldiklerini ancak geçişlerinin, İsrail askerleri tarafından engellendiğini aktardı. Cebbur, Musafir ve Yatta beldesi halkının Ayn Beyda bölgesinde cuma namazının ardından, bölgedeki yasa dışı yerleşim yerlerini birbirine bağlayan yeni yolla ilgili bir protesto gösterisi düzenlediğini bildirdi. Söz konusu yol inşa edilirken, Filistinlilere ait binlerce dönüm toprağın gasp edildiğini söyleyen Cebbur, ‘’Bu yolun inşası asla meşru değildir, Dais, Ebu Zuhre, Muhamire ve diğer ailelere ait olan binlerce dönüm toprağı gasp ettiler’’ dedi.  

Filistin Kızılayı: İsrail askerlerinin yaraladığı 131 kişiye müdahale edildi
Filistin Kızılayı, ekiplerinin Batı Şeria’nın çeşitli bölgelerinde İsrail askerlerinin müdahalesi sonucu yaralanan 131 kişiye müdahale ettiğini duyurdu. Beyt Decin, Beyta, Karyut, Burin ve Kefr Kadum beldelerinde toplanan Filistinliler, Yahudi yerleşim birimleri karşıtı eylemler düzenledi. İsrail askerleri Filistinlilere, kauçuk kaplı mermi ve gaz bombalarıyla müdahale etti. Filistin Kızılayı'ndan yapılan açıklamada, 9 kişinin kauçuk kaplı mermiyle, 4 kişinin darp ve düşme sonucu, bir sağlık görevlisinin ise gaz bombasının yüzüne isabet etmesi sonucu yaralandığı, ayrıca onlarca kişinin göz yaşartıcı gaz bombalarından etkilendiği belirtildi. Filistinliler, Ayrım Duvarı ve yasa dışı Yahudi yerleşim birimleri inşasına karşı her hafta cuma günü protestolar düzenliyor. 
Dün yapılan protestolara Yahudi yerleşimciler de saldırdı. Yerleşimciler Kalkiliye'nin doğusunda Uzbet Tabib köyü yakınlarında Filistinlilerin araçlarını taşladı. Yerel kaynaklar, Yahudi yerleşimcilerin Nablus-Kalkiliye yolundan geçen Filistinlilerin araçlarına taş attığını ve maddi zarara sebebiyet verdiğini aktardı. Beytüllahim’in doğusundaki Kisan köyüne güvenlik güçlerinin koruması altında giren Yahudi yerleşimciler, köyün camisine İsrail bayrağı astı. Filistinlilerin direnerek yerleşimcilerin camiye girmesine izin vermemesi üzerine, yerleşimciler caminin üzerine çıkıp İsrail bayrağı astı. Kisan köyü bir süredir güvenlik güçlerinin koruması altında yerleşimciler tarafından taciz ediliyor. İsrail askerleri Kisanlıların tarımsal faaliyetlerini engelliyor, bazen sürülerini sulamalarına izin vermiyor. Ayrıca köylülere ait yüzlerce dönüm toprağa el konulmuş durumda, bunun daha da artmasından endişe ediliyor.  

Mescid-i Aksa’da 50 bin Müslüman Cuma namazı kıldı
Kudüs Mescid-i Aksa’da 50 binin üzerinde Müslüman Cuma namazını eda etti. Kaynaklar, İsrail askerlerinin bölgede yoğun güvenlik önlemleri aldığını, Mescid-i Aksa kapılarında oluşturduğu kontrol noktalarında kimlik kontrolü yaptıklarını ve çok sayıda kişinin Harem-i Şerif’e girmesine izin vermediğini aktardı. Mescid-i Aksa’daki sabah namazında da binlerce kişi hazır oldu. Filistiniler arasında Mescid-i Aksa’nın korunması için bir seferberlik başlatılmış durumda.  
Mescid-i Aksa’nın yönetiminden sorumlu Kudüs İslami Vakıflar İdaresi, İsrail otoritesinin, Mescid-i Aksa’nın altında ve çevresinde kazı çalışmaları yaptığını ve bu çalışmaların kutsal mabede zarar verebileceği uyarısında bulunmuştu. Vakıflar İdaresi’nden yapılan yazılı açıklamada, "İsrail Tarihi Eserler Kurumu ve yerleşimci Elad örgütü, bir süredir Mescid-i Aksa çevresinde gizli ve şüpheli kazılar yapıyor. Özellikle Mescid-i Aksa’nın bitişiğinde güney ve batı yönlerinde, Burak Duvarı ve Emevi Sarayları alanlarında kazı faaliyetleri yürütüyorlar. Kutsal mabedin güney surlarının bitişiğindeki duvar kenarına toprak ve molozların atıldığı ve oyukların açıldığı gözlendi. Yapılan kazıları gizlemek amacıyla geçiş koridorlarını boşaltıyorlar’’ denilmişti. Açıklamada ayrıca, Mescid-i Aksa ve Kudüs'teki vakıfların hukuki olarak Ürdün’e bağlı Kudüs İslami Vakıflar İdaresinin himayesinde bulunduğu hatırlatılmış ve Ürdün Kralı 2. Abdullah’tan, Mescid-i Aksa'daki bu tehlikeli durumu durdurmak için doğrudan müdahale etmesi istenmişti. 



Filistin Yönetimi, Netanyahu ve Trump'ın açıklamalarından sonra Gazze Şeridi'nin devletleşmesi ve yönetilmesi konusunda ısrarcı

ABD Başkanı Donald Trump, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile Beyaz Saray’da bir araya geldi. (DPA)
ABD Başkanı Donald Trump, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile Beyaz Saray’da bir araya geldi. (DPA)
TT

Filistin Yönetimi, Netanyahu ve Trump'ın açıklamalarından sonra Gazze Şeridi'nin devletleşmesi ve yönetilmesi konusunda ısrarcı

ABD Başkanı Donald Trump, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile Beyaz Saray’da bir araya geldi. (DPA)
ABD Başkanı Donald Trump, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile Beyaz Saray’da bir araya geldi. (DPA)

Filistin Başbakanı Muhammed Mustafa dün yaptığı açıklamada, İsrail'in bir Filistin devletinin kurulmasını ve Filistin Yönetimi’nin Gazze Şeridi’ne geri dönmesini engelleme planının başarılı olamayacağını belirtti.

Bakanlar Kurulu toplantısının başında yaptığı açıklamada Mustafa, “Kesin resmi pozisyonumuz, Gazze Şeridi'ndeki halkımıza yardım sağlayabilmemiz ve uzun zamandır beklenen bağımsız Filistin devletinin somutlaşmasına yol açacak yeniden inşa sürecini kolaylaştırabilmemiz için tek bir siyasi sistem, birleşik ulusal kurumlar ve tek bir güvenlik kurumu altında herkesin iş birliğini gerektiren Filistin topraklarında Filistin devletinin somutlaştırılmasıdır” dedi.

Mustafa sözlerine şöyle devam etti: “İsrail tarafı bu vizyonla savaşıyor. Tüm kurum ve kuruluşları ulusal otoriteyi zayıflatmak, Gazze Şeridi'ndeki halkımıza karşı sorumluluklarını yerine getirmemesi için mali abluka altına almak ve geniş bir uluslararası mutabakatın konusu haline gelen Filistin devletinin kurulmasını engellemek için çalışıyor… İsrail planının desteklenmesi başarılı olamayacak. Zira halkımızın iradesi güçlü. Tüm gücümüz ve kararlılığımızla ulusal görevlerimizi yerine getirmek için sorumluluklarımızı üstlenmeye kararlıyız.”

Mustafa, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun ABD Başkanı Donald Trump ile görüşmesi sırasında ‘bir Filistin devletinin kurulmasına izin vermeyeceğini’ açıklamasının ardından Filistin Yönetimi'nin bir Filistin devleti kurma ve Gazze Şeridi'ndeki sorumluluklarını üstlenme konusundaki ısrarından bahsetti. Mustafa ayrıca, Netanyahu’nun Gazze Şeridi'ndeki Filistinlileri kabul etmek için bir dizi ülkeyle iletişim halinde olduğunu ifade etti.

cdfgthy
İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu pazartesi akşamı Beyaz Saray'daki yemekte ABD Başkanı Donald Trump'ı Nobel Barış Ödülü'ne aday gösteren mektubun bir kopyasını elinde tutuyor. (DPA)

Netanyahu'ya Washington ziyaretinde eşlik eden üst düzey bir yetkili, İsrail'in bir süre daha Gazze Şeridi'nde kalabileceğini doğruladı. Yetkili, Netanyahu'ya eşlik eden gazetecilere yaptığı açıklamada, Gazze Şeridi'nde Filistin Yönetimi'nin olmayacağını söyledi.

‘Ertesi gün’ meselesi

Maariv gazetesi ve Walla internet sitesine göre Netanyahu ve Trump, ‘Gazze Şeridi'nde ertesi gün’ gibi merkezi ve karmaşık bir meseleyi görüştü. Görüşmenin ardından bir siyasi yetkili, “Ertesi gün elbette Filistinliler olacak ama Filistin Yönetimi olmayacak” dedi.

Maariv, toplantının ardından yalnızca Amerikalı gazetecilerin içeri alınmasına izin verilmesinin ardından Netanyahu'nun, İsrailli gazetecilerin üst düzey bir yetkili tarafından brifing verilmek üzere çağrılmasını istediğini bildirdi.

scdfgrthy
İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu pazartesi akşamı Beyaz Saray'da ABD Başkanı Donald Trump'la yediği yemekte konuşuyor. (EPA)

Yetkili, ertesi gün ile ilgili olarak şu ifadeleri kullandı: “Ana ve gerekli koşul Gazze Şeridi'nde Hamas'ın olmamasıdır. Hamas silahsızlandırılmalı ve liderleri sürgün edilmeli. Başka bir güç Gazze Şeridi'ni kontrol etmeli ve silah kullanımını engellemeli.”

Hangi gücü kastettiği sorulduğunda ise “Bunu tartışıyoruz. İsrail ordusu her türlü tehdidi engellemek için her zaman hazır bulunacak. Gazze Şeridi'nde güvenlikten İsrail sorumlu olacak” yanıtını verdi.

Yetkili, Gazze Şeridi’nin sivil kontrolü konusunda şunları söyledi: “Gazze Şeridi'nde gündelik hayatı yöneten bir hükümet sistemi olmalı. Belki belli bir süre için orada olacağız ve bu konuda endişelenmemeliyiz. Eğer ilk aşamada orada olmazsak, iktidarı başka bir tarafa devredebileceğimizden emin olamayız. Gazze Şeridi'ndeki yönetim sistemi Filistinliler tarafından yürütülecek. Kesinlikle Filistinliler olacak ama Filistin Yönetimi olmayacak. Filistin Yönetimi Gazze Şeridi'ni yönetmeyecek.”

Üçüncü görüşme

Trump ile Netanyahu arasında pazartesi akşamı Beyaz Saray'da gerçekleşen görüşme, Trump'ın geçtiğimiz ocak ayında başkanlık koltuğuna oturmasından bu yana gerçekleşen üçüncü görüşmeydi.

Filistinlilerle barış istediğini ifade eden İsrail Başbakanı, Filistinlilerin gelecekte kuracakları bağımsız bir devleti İsrail'in yıkımı için bir platform olarak tanımladı ve bu nedenle egemen güvenlik yetkisinin İsrail'de kalması gerektiğini savundu.

dfrgty
ABD Başkanı Donald Trump, pazartesi akşamı Beyaz Saray'da İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile birlikte (DPA)

Trump, gazetecilerin iki devletli bir çözümün mümkün olup olmadığı sorusuna “Bilmiyorum” dedi ve soruyu Netanyahu'ya yönlendirdi.

Netanyahu soruyu, “Filistinlilerin kendi kendilerini yönetmek için tüm yetkilere sahip olmaları gerektiğine inanıyorum, ancak bizi tehdit edecek herhangi bir yetkiye değil” diye yanıtladı.

Netanyahu ayrıca, Filistinlilerin Gazze Şeridi'nden çıkarılması konusuna da değinerek, İsrail ve ABD'nin, savaştan zarar gören Gazze Şeridi'nden ayrılmak isteyen Filistinlileri kabul edecek ‘birkaç ülke bulmaya yakın’ olduğunu söyledi.

Netanyahu, “Başkan Trump'ın seçim özgürlüğü diye harika bir vizyonu var. Eğer insanlar kalmak istiyorlarsa kalabilirler ama gitmek istiyorlarsa da gidebilmeliler” şeklinde konuştu.

Üst düzey bir İsrailli yetkili yemekten sonra yaptığı açıklamada, İsrail'in Trump'ın Gazzelileri gönüllü olarak göç etmeye teşvik etme konusunda ciddi olduğuna ikna olduğunu belirtti.

Söz konusu açıklamaların ardından Filistin Yönetimi'nden bir kaynak Şarku’l Avsat'a şunları söyledi: “Onların tutumu biliniyor. Ancak biz siyasi bir süreç başlatmak için uğraşıyoruz. Batı Şeria, Gazze Şeridi ve Doğu Kudüs'ü kapsayan bir devlet kurma hakkımızdan taviz vermeyeceğiz.”