Mısır, COP27’de ortak bir Afrika tutumu sağlamaya çalışıyor

Çevre Bakanı iklim değişikliğine karşı mücadelede fikir birliğine varılmasına övgüde bulundu

Mısır Çevre Bakanı Yasmine Fuad (Mısır Hükümeti)
Mısır Çevre Bakanı Yasmine Fuad (Mısır Hükümeti)
TT

Mısır, COP27’de ortak bir Afrika tutumu sağlamaya çalışıyor

Mısır Çevre Bakanı Yasmine Fuad (Mısır Hükümeti)
Mısır Çevre Bakanı Yasmine Fuad (Mısır Hükümeti)

Mısır Çevre Bakanı Yasmine Fuad, Afrika devlet ve hükümet liderlerine iklim eylemi konusunda ortak bir tutum oluşturmak üzere öncelikli olan alanları belirlemeye başlamaya çağrısında bulundu. Bakan iklim değişikliği sorunu ile mücadelenin finanse edilmesinin önemini vurguladı. Bunun devletin bütçesinden ve kamu kaynaklarından konuyla ilgili olarak tahsis edilen meblağları artırmaya yönelik ulusal taahhütlerin hayata geçirilmesinde son derece önemli bir faktör olduğunu vurguladı. 
Bakanın açıklamaları, Lizbon’da düzenlenen 2022 Birleşmiş Milletler (BM) Okyanus Konferansı’nda kapsamında, “Afrika Devlet ve Hükümet Başkanları İklim Değişikliğini Komitesi” toplantısında, 27. Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Taraflar Konferansı (COP27) başkanı olarak atanan Dışişleri Bakanı Samih Şukri adına yaptığı konuşmada geldi.
Fuad ülkesinin, Kasım ayında Şarm eş-Şeyh’te düzenlenecek COP27 konferansı sırasında, iklim değişikliğinin çeşitli yönlerinde uygulanabilecek bir dizi ciddi ve etkili girişim önerilmesinin yanı sıra, tarafların en önemli konularda fikir birliğine varmalarını ve umulan ilerlemeyi sağlamaları için uygun ortamı yaratmaya istekli olduğunu belirtti. 
Çevre Bakanı, Mısır’ın şu anda, iklim değişikliğinin etkileri azaltma ve bunlara uyum sağlamanın yanı sıra iklim değişikliği ile mücadele finansmanı konularında bir dizi girişim hazırladığını, bunlar tamamlandığında, küresel ve bölgesel girişimler arasındaki ve farklı sektörler arasındaki dengeyi göz önüne alınarak sunulacağını belirtti.
Bakan, Birleşik Krallık hükümetinin Glasgow’da düzenlenen COP26 konferansını başarılı ile tamamlaması ve Mısır’ın bir sonraki konferansta başkanlığını desteklemeye yönelik çabalarını takdir etti. Mısır’ın COP27 için İngiliz ve Mısır liderlikleri arasında yakın koordinasyon yoluyla tüm müzakere yolunda dengeli ilerleme sağlamak için, daha önce gerçekleştirilen gelişmelerin üzerine inşa etmek ve elde edilen siyasi ivmeden yararlanmak istediğini belirtti.
Çevre Bakanı konuşmasında, iklim değişikliği sorunu ile mücadelenin finanse edilmesinin önemini vurguladı, bunun devletin bütçesinden ve kamu kaynaklarından konuyla ilgili olarak tahsis edilen meblağları artırmaya yönelik ulusal taahhütlerin hayata geçirilmesinde son derece önemli olduğunu vurguladı. Fuad Mısır’ın henüz karbon nötrlüğü ile ilgili herhangi bir girişime katılmadığını ancak Paris Anlaşmasına olan bağlılığına uygun olarak Hedeflenen Ulusal Olarak Belirlenmiş Katkıları (INDC) artırmak için çalıştığını böylece uluslararası iklim değişimi ile mücadele hedefine liderlik etme ve mücadeleyi artırma konusunda bir örnek oluşturduğunu belirtti.



İsrail savaş uçakları, Husilere ait 53 noktayı bombaladı, Galaxy Leader gemisini batırdı

Yemen'in Hudeyde Limanı’nda, İsrail'in yakıt depolarını hedef almasının ardından büyük bir yangın çıktı (AFP)
Yemen'in Hudeyde Limanı’nda, İsrail'in yakıt depolarını hedef almasının ardından büyük bir yangın çıktı (AFP)
TT

İsrail savaş uçakları, Husilere ait 53 noktayı bombaladı, Galaxy Leader gemisini batırdı

Yemen'in Hudeyde Limanı’nda, İsrail'in yakıt depolarını hedef almasının ardından büyük bir yangın çıktı (AFP)
Yemen'in Hudeyde Limanı’nda, İsrail'in yakıt depolarını hedef almasının ardından büyük bir yangın çıktı (AFP)

 

İsrail ordusu dün, Hudeyde, Ras İsa ve Salif limanlarında Husilere ait hedefleri ve Ras el-Hatib’deki elektrik santralini vurduğunu açıkladı.

İsrail Ordu Sözcüsü Avichay Adraee yaptığı açıklamada, İsrail’in onlarca savaş uçağıyla Husilere ait altyapı tesislerini bombaladığını ve tahrip ettiğini söyledi. Adraee açıklamasında, “Bu saldırılar, Husi rejiminin İsrail Devleti'ne, vatandaşlarına ve sivil altyapısına karşı topraklarına yönelik insansız hava araçları (İHA) ve karadan karaya füzeler fırlatılması da dahil olmak üzere tekrarlanan saldırıları çerçevesinde gerçekleştirildi” dedi.

İsrail ordusu, hedeflerinin arasında Husilerin 2023 yılının kasım ayında ele geçirdiği ‘Galaxy Leader’ adlı ticari geminin de bulunduğunu açıklarken, Husilerin gemide uluslararası sularda deniz araçlarını izlemek için bir radar sistemi kurduğunu öne sürdü. İsrail basını, saldırı sırasında Yemen'e 53 bomba atıldığını bildirdi.

Husiler, Galaxy Leader'ın İsrail gemisi olduğunu ve ticari gemilerin İsrail'e gitmesini engellemek amacıyla Kızıldeniz'den Hudeyde'ye götürdüklerini açıklamıştı. İsrail ise geminin İngiltere'ye ait olduğunu ve Japonya tarafından işletildiğini duyurmuştu.

Husilerin kontrolündeki medya kuruluşları, İsrail'in Hudeyde, Ras Isa ve Salif limanları ve Ras Hatib’deki elektrik santraline karşı hava saldırıları düzenlendiğini doğruladı. İsrail saldırıları sonucunda ölen veya yaralananların olduğu yönünde henüz bir haber gelmedi.

İsrail ordusu dün akşam Yemen'deki Hudeyde, Ras İsa ve Salif limanları ile Ras el-Hatip’deki elektrik santralinin tahliye edilmesi gerektiği konusunda uyarıda bulunmuştu. İsrail Ordu Sözcüsü Adraee, yazılı olarak yaptığı açıklamada, “Hudeyde, Ras İsa ve Salif limanları ile Ras el-Hatip’deki elektrik santralinde bulunanlara, terörist Husi rejiminin kontrolü altında bulunanlara acil uyarı. İsrail ordusu, bu bölgelerde yürütülen askeri faaliyetler nedeniyle yakın zamanda bu bölgelere hava saldırıları düzenleyecektir. Güvenliğiniz için, belirtilen bölgelerde bulunanların yanı sıra bu bölgelere yakın demirlemiş gemilerin de derhal tahliye edilmesini tavsiye ederiz” ifadelerini kullandı.

Deniz güvenlik kaynakları dün sabah, ‘Magic Seas’ adlı Liberya bandıralı Yunan yük gemisinin önce sekiz küçük tekne tarafından silahlı ve roketli saldırıya uğradığını, ardından da dört deniz aracı tarafından saldırı düzenlendiğini bildirdi.

İran ile ittifak halindeki Yemenli Husiler, 2023 yılının kasım ayından bu yana Kızıldeniz’de seyrüsefer halinde olan nakliye gemilerine karşı 100'den fazla saldırı düzenledi. Husiler, bu saldırıları İsrail ile Hamas arasındaki savaşta Filistinlilerle olan dayanışmalarının bir göstergesi olarak nitelendiriyor.

Şarku’l Avsat’ın edindiği bilgiye göre Husiler bu süre zarfında iki gemiyi batırdı, bir gemiyi ele geçirdi ve en az dört denizciyi öldürdü. Bu saldırılar küresel seyrüsefer trafiğini aksattı ve denizcilik şirketlerini rotalarını değiştirmek zorunda bıraktı. Bu durum, ABD'yi bu yıl Husilere karşı yoğun saldırılar düzenlemeye itti.

ABD Başkanı Donald Trump geçtiğimiz mayıs ayında, ülkesinin Yemen'deki Husilere ait hedefleri bombalamayı durdurduğunu açıkladı ve milislerin Ortadoğu'daki önemli seyrüsefer güzergahlarından akışı engellemeyi bırakmayı kabul ettiğini belirtti.

Husiler geçtiğimiz haziran ayında, Washington'ın İsrail'in İran'a yönelik saldırılarına katılması halinde, Kızıldeniz'deki ABD gemilerini hedef alacakları tehdidinde bulunsa da ABD'nin geçtiğimiz ay İran'ın nükleer tesislerine yönelik saldırısının ardından şimdiye kadar bu tehdidi gerçeğe dönüştürüp dönüştürmeyeceklerini açıkça ifade etmediler.