İsveç Başbakanı Andersson: Suçluların Türkiye'ye iadesinde ülkemizin yasaları ve uluslararası hukuk gözetilecek

Andersson, suçluların iadesindeki herhangi bir artışın İsveç'in Türkiye'den alacağı bilgilere bağlı olacağını ve tüm işlemlerin İsveç yasaları ve uluslararası hukuk çerçevesinde yapılacağını söyledi

Fotoğraf: AA
Fotoğraf: AA
TT

İsveç Başbakanı Andersson: Suçluların Türkiye'ye iadesinde ülkemizin yasaları ve uluslararası hukuk gözetilecek

Fotoğraf: AA
Fotoğraf: AA

İsveç Başbakanı Magdalena Andersson, NATO Zirvesi'nde Türkiye ile varılan mutabakata ilişkin açıklamalarda bulundu.
Andersson, suçluların iadesindeki herhangi bir artışın İsveç'in Türkiye'den alacağı bilgilere bağlı olacağını ve tüm işlemlerin İsveç yasaları ve uluslararası hukuk çerçevesinde yapılacağını açıkladı.
"Türkiye'den bu konuda hangi bilgiyi aldığımıza bağlı" diyen Andersson, "Suçluların iadesiyle ilgili (tüm işlemlerde) İsveç yasalarını, uluslararası hukuku ve tabii ki Avrupa Konvansiyon'unu gözetmeye devam edeceğiz" dedi.
Madrid'de gerçekleşen görüşmelerin ardından Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan dün İsveçli ve Finlandiyalı mevkidaşları ile iki ülkenin ittifaka katılmasının önünü açacak olan bir dizi güvenlik önlemi üzerinde anlaşmaya varmıştı.
Independent Türkçe, Reuters



Norveç kasabasında Rus ajanı paranoyası

Kirkenes kasabasındaki bazı yerlerde savaş karşıtı broşürler yer alıyor (Reuters)
Kirkenes kasabasındaki bazı yerlerde savaş karşıtı broşürler yer alıyor (Reuters)
TT

Norveç kasabasında Rus ajanı paranoyası

Kirkenes kasabasındaki bazı yerlerde savaş karşıtı broşürler yer alıyor (Reuters)
Kirkenes kasabasındaki bazı yerlerde savaş karşıtı broşürler yer alıyor (Reuters)

Norveç'in Kirkenes kasabasında Rus ajan paniği yaşanıyor.

Wall Street Journal'ın (WSJ) haberinde, Norveç'in Rusya sınırına en yakın kasabalarından Kirkenes'in casusluk üssüne dönüştüğü yazılıyor. 

Eskiden huzurlu bir sınır yerleşimi olarak bilinen bu küçük İskandinav kasabasında, Ukrayna savaşının ardından paranoyanın hakim olduğu belirtiliyor. 

Norveç'in iç güvenlik teşkilatı PST'yle birlikte devriyeye çıkan WSJ muhabirlerinin aktardığına göre kasaba sakinleri, tanımadıkları kişiler tarafından takip edildiklerini ve yollarda plakasız araçlar gördüklerini söylüyor. 

Murmansk'tan gelen Rus balıkçı teknelerinin sık sık Kirkenes limanına uğradığı fakat bunların artık potansiyel tehdit olarak görüldüğü belirtiliyor. Murmansk'ın, Rusya'nın Kuzey Filosu ve stratejik nükleer cephaneliği için merkez konumunda olduğu hatırlatılıyor.

Sınırda görevli Norveçli askerler çoğunlukla 18-19 yaşındaki erlerden oluşuyor. 19 yaşındaki Magnus Karlsvik, kendine verilen görevi şöyle tanımlıyor. 

Bizim işimiz, Rus birliklerinin askeri altyapımızın fotoğraflarını çekmesini engellemek.

Askerler, kış aylarında sınırdaki ayak izlerini takip ettiklerini ve düzenli olarak dürbünlerle Rus askerlerinin faaliyetlerini raporladıklarını belirtiyor.

PST'nin bölge sorumlusu Johan Roaldsnes, Kremlin'in "hibrit savaş" taktikleri kullandığını, bu tür faaliyetlerin savaş ve barış arasındaki çizgiyi belirsizleştirdiğini söylüyor:

Bir şeylerin yanlış olduğunu hissetsek de tam olarak ne olduğunu söyleyemiyoruz. Burada, kuzeyin bu köşesinde her şeye kuşkuyla yaklaşmalıyız.

Norveç, casusluk faaliyetleri yürüttükleri gerekçesiyle Rusya'nın en büyük balıkçılık şirketlerinden Norebo ve Murman Seafood'a pazartesi günü yaptırım listesine almıştı. 

Norveç Dışişleri Bakanı Espen Barth, bu firmaların Norveç'in altyapısını hedef alan Kremlin destekli bir istihbarat operasyonun parçası olduğunu savunmuştu. 

Independent Türkçe, Wall Street Journal, Odessa Journal