İnsanlığın Beşiği'ndeki hominin fosilleri çok daha eski çıktı

İnsanın en eski atalarından Australopithecus kalıntıları uzaydan gelen enerjik parçacıklarla incelendi

Araştırmacılar, Sterkfontein Mağaraları’nda yüzlerce Australopithecus kalıntısına rastladıklarını ifade ediyor (Wikimedia Commons)
Araştırmacılar, Sterkfontein Mağaraları’nda yüzlerce Australopithecus kalıntısına rastladıklarını ifade ediyor (Wikimedia Commons)
TT

İnsanlığın Beşiği'ndeki hominin fosilleri çok daha eski çıktı

Araştırmacılar, Sterkfontein Mağaraları’nda yüzlerce Australopithecus kalıntısına rastladıklarını ifade ediyor (Wikimedia Commons)
Araştırmacılar, Sterkfontein Mağaraları’nda yüzlerce Australopithecus kalıntısına rastladıklarını ifade ediyor (Wikimedia Commons)

Güney Afrika'da "İnsanlığın Beşiği" diye bilinen fosil bölgesindeki bazı kalıntıların düşünüldüğünden 1 milyon yıl daha eski olduğu keşfedildi.
Bu bölgeye İnsanlığın Beşiği adının verilmesinin nedeni insanın atalarına ait kalıntıların da aralarında yer aldığı çok sayıda fosile ev sahipliği yapması.
Hakemli bilimsel dergi PNAS’ta yayımlanan yeni keşfin arkasındaki ekip, bölgedeki Sterkfontein Mağaraların’dan alınan kemikleri analiz etmek için "kozmojenik nüklid tarihleme" adı verilen yeni bir yönteme başvurdu.
Uzaydan gelen enerjik parçacıklar veya kozmik ışınların kullanılmasını içeren tarihleme çalışmasında kozmik ışınların kayalara çarpmasıyla ortaya çıkan alüminyum ve berilyum gibi elementler, kalıntıların yaşını belirlemek için kullanıldı.
Çalışmanın sonucunda Latince adı Australopithecus olan eski hominin (insansı maymun) cinsine ait bazı fosillerin 3,6 milyon yıl öncesine kadar uzandığı keşfedildi.
Australopithecus, sonunda Homo sapiens'i ortaya çıkaran ilk homininlerden oluşan bir aileydi. Araştırmacılar, Sterkfontein Mağaraları’nda yüzlerce Australopithecus kalıntısına rastladıklarını ifade etti.
Purdue Üniversitesi'nde dünya, atmosfer ve gezegen bilimleri profesörü Darryl Granger liderliğindeki araştırmacılar, "Güney Afrika'da, Sterkfontein'deki en zengin hominin yatağından alınan Australopithecus fosilleri, daha önce tartışıldığından çok daha eski" diye yazdı.

Yerleşik düşüncelere meydan okuyor
Keşif, Australopithecus'un tarihçesini yeniden şekillendiriyor ve insan evrimine yönelik yerleşik düşüncelere de meydan okuyor.
Zira bulgular, Sterkfontein bireylerinin insanın en eski atalarından biri olan ünlü "Lucy" fosilini içeren Australopithecus afarensis türüyle çağdaş olduğunu gösteriyor.
Öte yandan önceden bilim camiasında bu mağara sakinlerinin A. afarensis'ten türediği fikri kabul görüyordu.
Araştırma makalesinde, "İki türün çağdaş olması, insanın evrimsel sürecinin başlarında daha karmaşık bir soy ağacının hüküm sürdüğünü gösteriyor" ifadeleri yer aldı.
Lucy’nin yaklaşık olarak 3,2 milyon yıl önce şu anda Etiyopya diye bilinen topraklarda dolaştığı biliniyor. Yeni çalışma da Australopithecus'un hemen hemen aynı dönemde Afrika’da dolaştığını gösteriyor.
Granger, bu gerçeğin Sterkfontein bireylerinin Australopithecus afarensis'ten geldiği teorisini çürüttüğünü vurguluyor:
"Bir yerlerde daha eski bir ortak ata olmalı."
1974'te keşfedilen Lucy, adını The Beatles'ın "Lucy in the Sky with Diamonds" şarkısından almıştı. Lucy’nin fosilleri bugün Etiyopya Ulusal Müzesi'nde tutuluyor.
Independent Türkçe, VICE, Business Insider



Cep telefonu deneyinin sonuçları bilim insanlarını şaşırttı

Fotoğraf: Unplash
Fotoğraf: Unplash
TT

Cep telefonu deneyinin sonuçları bilim insanlarını şaşırttı

Fotoğraf: Unplash
Fotoğraf: Unplash

Araştırmacılar, işyerinde akıllı telefonunuzu kenara koymanın ertelemeyi durdurmak için yeterince iyi bir strateji olmayabileceğini söyledi.

Akıllı telefon erişiminin sınırlandırılması kullanımın azalmasına sağlasa da yakın zamanda yapılan çalışmada, katılımcıların sadece odaklarını farklı bir cihaza kaydırdığı tespit edildi.

Londra Ekonomi Okulu'ndan araştırmacı Dr. Maxi Heitmayer yaptığı açıklamada, "Bu çalışma, akıllı telefonu bir kenara bırakmanın işin bölünmesini ve ertelemeyi azaltmak ya da odaklanmayı artırmak için yeterli olmayabileceğini gösteriyor" dedi.

Sorun cihazın kendisinden değil, cihazlarımızla geliştirdiğimiz alışkanlık ve rutinlerden kaynaklanıyor.

Heitmayer, Frontiers in Computer Science adlı akademik dergide yayımlanan çalışmanın yazarı.

Bu küçük deneyde Londra'da yaşayan, çalışan ya da okuyan 22 katılımcı yer aldı. Çoğunluğu kendini kadın olarak tanımlıyordu ve yaşları 22'yle 31 arasındaydı.

Katılımcılardan iki gün boyunca özel, ses geçirmez odada çalışmaları ve normalde iş için yanlarında bulundurdukları cihazları getirmeleri istendi. Özellikle, bildirim ayarlarında herhangi bir değişiklik yapmadılar.

Deneylerden birinde telefonlar doğrudan katılımcıların masasına yerleştirildi. Bir diğerindeyse telefon, yaklaşık 1,5 metre uzaklıktaki ayrı bir masaya yerleştirildi. Telefon daha uzakta olduğunda, araştırmacılar daha az kullanıldığını ancak dikkatin daha yakındaki dizüstü bilgisayara kaydığını tespit etti.

Heitmayer, "Bu sizin sevdiklerinizle ve işinizle olan bağlantınız. Navigasyon sisteminiz, çalar saatiniz, müzik çalarınız ve bilgi kaynağınız. Beklendiği üzere kişiler, her şeyi yapan araca yöneliyor" dedi.

Net amacınız olmasa bile, sosyal medya hesaplarınızı içerdiğini ve eğlence sağlayabileceğini biliyorsunuz.

Kişilerin işin bölünmesinin önüne geçmek için yapabileceği şeyler var. Bildirimlerini belirli zamanlarda gelecek şekilde ayarlayabilirler. Telefonlarını sessize alabilirler.

Ancak özellikle sosyal medya uygulamalarının cazibesinden ötürü çekim gücü epey yüksek. Reviews.org'un 2023'teki araştırmasına göre, Amerikalıların yüzde 40'ından fazlası telefonlarına bağımlı olduğunu kabul ediyor.

Heitmayer, "Telefonlarımızı kullanırken her birimizin verdiği ve hiç adil olmayan bir savaş var" diye açıkladı.

Telefonların içinde bulunan ve en çok dikkat çeken şeyler, onları kullanma isteğimize karşı koyamamamızdan büyük kazanç sağlayan büyük şirketler tarafından geliştiriliyor. Tüm bunlar kelimenin tam anlamıyla bile bile yapılıyor.

Independent Türkçe