Artan fiyatlar Suriye’nin kuzeyinde kurban satımını engelliyor

İdlib'in kuzeyindeki Hazra Çarşısı'nda koyun yetiştiricisi (Şarku'l Avsat)
İdlib'in kuzeyindeki Hazra Çarşısı'nda koyun yetiştiricisi (Şarku'l Avsat)
TT

Artan fiyatlar Suriye’nin kuzeyinde kurban satımını engelliyor

İdlib'in kuzeyindeki Hazra Çarşısı'nda koyun yetiştiricisi (Şarku'l Avsat)
İdlib'in kuzeyindeki Hazra Çarşısı'nda koyun yetiştiricisi (Şarku'l Avsat)

Suriye’de bu yıl yaklaşan Kurban Bayramı ile birlikte kurban fiyatlarındaki artış, İdlib ve Halep kırsalında çok sayıda Suriyelinin buruk sevinç yaşamasına neden oldu.
Ekonomik koşullar ve hayat pahalılığı Suriyelilerin kurban almasını engelledi. Tüccarlar ve hayvan yetiştiricileri ise pazarlarda kurbanlık hayvan alımına talep olmaması ihtimali karşısında büyük mali kayıplardan korkuyor.
El-Hac Ebu Ahmed (65 yaşında), İdlib'in kuzeyinde hayvan satmak için Bardaklı hayvan pazarına geldiğinde, fahiş kurban fiyatları karşısında şoka uğradı. Ebu Ahmed elindeki parayla (120 dolar) kurban satın alamayacağını anlayarak hayal kırıklığı yaşadı.
İdlib'in kuzeyindeki Dana kasabasında yaşayan Ebu Ahmed, Dana’da sebze ve meyve satarak bir yıl boyunca 120 dolar biriktirdi. Bu yıl Kurban Bayramı'nın yaklaşmasıyla kurban almak için Bardaklı hayvan pazarına gitmeye karar verdi. Ancak pazara geldiğinde hayal kırıklığına uğradı. Piyasadaki kurban fiyatlarının 200 dolar veya üzeri olduğunu duyan Ebu Ahmed, elindeki paranın kurban almaya yetmediğini düşünse de uygun fiyatlı bir kurban aramak için pazarda dolaşmaya karar verdi. Ancak sadece zayıf veya hasta bazı koyunlara parasının yettiğini görüp bunları satın almak istemedi. Böyle bir hayvanı kurban etmek konusunda Allah'tan utandığını ifade eden Ebu Ahmed, fiyatların düşmesi ümidiyle evine döndü.
İdlib'in kuzeyindeki Sarmada kasabasında yaşayan Hacı Meryem (69 yaşında) ise şunları söyledi: “Önceki yıllarda her Kurban Bayramı'nda, çalışan iki oğlumdan kurban bedelini alır; kurbanı keser, fakir ve muhtaçlara dağıtırdım. Ancak, son zamanlarda çocuklarının gelirindeki düşüş ve iş bulma ve para biriktirme fırsatlarının olmaması bu yıl kurban kesilememesine yol açtı.” Hacı Meryem ve ailesi bu yıl derin bir üzüntü ve hayal kırıklığı yaşadı.

Kurbansız bayram
İş olanaklarının azalması, geçim masraflarının yüksek olması ve Türk lirasının (Suriye'nin kuzeybatısında tedavülde olan para birimi) ABD doları karşısında değer kaybetmesi nedeniyle et dahil olmak üzere emtia fiyatları arttı.
Yaklaşık dört buçuk milyon sivilin yaşadığı kuzeybatı Suriye’de nüfusun yarısı yerinden edilmiş kişilerden oluşuyor. Kişi başına düşen ortalama gelir 60 doları geçmiyor. İnsanların çoğu istediğini alamıyor ve Kurban Bayramı ibadetlerini (kurban kesmek ve fakirlere dağıtmak) yerine getiremiyor.
Halep'in güney kırsalından yerinden edilmiş bir kişi olan ve İdlib'in kuzeyindeki Deir Hassan kampında ikamet eden 48 yaşındaki Ebu Samer, “Yerinden edilmiş kişinin inşaat ve sanayi sektörlerindeki çalışmalarından elde ettiği gelir ayda 50 dolar. Bu miktar tabii ki aile reisine canının istediği her şeyi satın almasına imkan vermez. Yerinden edilenler olarak bizler için zor bir rüya haline gelen et; fiyatların artmasından beri 7 aydır çadırlarımıza girmedi ve bir kilosu 120 liraya ulaştı. Fiyatlar yükseldi ve artık kimse et satın alamıyor. Belki de bu yıl kampımızda ve diğer kamplarda kimse et görmeyecek veya tadamayacak” dedi.
 
Beklenen kayıp
İdlib kırsalındaki Maarrat Misrin bölgesinde tüccar ve koyun yetiştiricisi olan Ebu Mustafa, durumdan şikayetçi. Ebu Mustafa "İdlib Valiliği'ndeki hayvan pazarlarının çoğunda yüksek fiyatlar nedeniyle kurbanlık alımında talepte gözle görülür bir düşüş yaşanıyor. Kurbanlık bir koyunun fiyatı 250 ile 300 dolar arasında değişiyor. Kurbanların fiyatları ağırlığına göre değişiyor. 70 ila 100 kilogram arasındaki kurbanın bir kilosu 50 ila 60 Türk lirası arasında seyrediyor. Geçen yıl fiyatları 200 ile 250 dolar arasında değişen kurbanın bir kilosunun fiyatı 25 TL'yi geçmemişti. Bunun nedeni, Türk lirasının dolar karşısında değer kaybederek 17 liraya yükselmesi” dedi.
Bir yıl boyunca kurbanlık 80 koyun yetiştirdiğini söyleyen Ebu Mustafa, “Geçen hafta boyunca hayvan pazarlarını dolaşmama rağmen sadece 15 tanesini satabildim. Şu anda, 50 hayvanı satmak için bir insani yardım derneği ile kârdan feragat ederek düşük maliyete pazarlık yapıyorum. Tüccarlar ve hayvan yetiştiricileri bu yıl kurbanlık koyun satış hacmindeki düşüş nedeniyle ağır kayıplardan korkuyorlar. Bu yıl fiyatların yüksek olmasının nedeni koyun yetiştirme maliyetlerinin yüksek olması. Yem ve ilaç fiyatları arttı. Bir torba yemin fiyatı (25 kilogram) 35 doları aştı. Hayvan ilaçlarının fiyatlarının yüksek olmasının yanı sıra rejim güçlerinin Suriye'nin geniş alanlarını kontrol altına almasının ardından hayvan otlatma alanları da daraldı. Ayrıca hayvan sayısı da azaldı. Her yıl çok sayıda hayvan komşu ülkelere kaçırılıyor” dedi.



Suriye topraklarında FHKC-GK’ya ne kaldı?

Suriye’nin başkenti Şam'da bulunan Yermuk Filistin Mülteci Kampı’ndaki yıkımdan (Şarku’l Avsat)
Suriye’nin başkenti Şam'da bulunan Yermuk Filistin Mülteci Kampı’ndaki yıkımdan (Şarku’l Avsat)
TT

Suriye topraklarında FHKC-GK’ya ne kaldı?

Suriye’nin başkenti Şam'da bulunan Yermuk Filistin Mülteci Kampı’ndaki yıkımdan (Şarku’l Avsat)
Suriye’nin başkenti Şam'da bulunan Yermuk Filistin Mülteci Kampı’ndaki yıkımdan (Şarku’l Avsat)

Suriye makamlarının Filistin Halk Kurtuluş Cephesi- Genel Komutanlık (FHKC-GK) Genel Sekreteri Talal Naci'yi birkaç saat gözaltında tuttuktan sonra serbest bırakması, 8 Aralık 2024'te gerçekleşen Suriye devriminin ardından bu ‘cephenin’ (savaşçıları, silahları, mülkleri, ofisleri ve kampları) ve halen Suriye'de bulunan diğer Filistinli grupların akıbetinin ne olacağı sorusunu gündeme getirdi.

Beşşar Esed'in devrik rejimi döneminde Suriye'deki en büyük ve en aktif Filistinli gruplardan biri olan FHKC-GK, Suriye devrimi yıllarında, özellikle Şam'ın güneyindeki Yermuk Filistin Mülteci Kampı’nda, eski rejimin ordusu ve müttefikleriyle birlikte savaşmakla suçlanıyor.

Adının açıklanmasını istemeyen Filistinli bir kaynak, yeni Suriye yönetiminin ülkede iktidarı ele geçirdikten sonra Ebu Abdurrahman eş-Şami adlı bir kişiyi FHKC-GK da dahil olmak üzere Filistinli grupların dosyalarını yönetmekle görevlendirdiğini açıkladı.

op
Filistin Halk Kurtuluş Cephesi- Genel Komutanlık (FHKC-GK) Genel Sekreteri Talal Naci, 2008 (Arşiv – AP)

Şarku’l Avsat'a konuşan kaynak, eş-Şami'nin halen Suriye'de bulunan grupların liderleriyle birçok toplantı yaptığını ve FHKC-GK temsilcilerinin de bu toplantılara katıldığını, toplantılarda grupların durumu, faaliyetleri, silahları, mülkleri ve Suriye topraklarındaki kamplarının ele alındığını söyledi.

Şarku’l Avsat'ın edindiği bilgilere göre Naci ve FHKC-GK'nin ikinci ve üçüncü kademe liderlerinin çoğu Esed rejiminin devrilmesinden sonra Suriye'de kalırken, Filistinli kaynaklar Esed rejiminin yanında savaşan Filistinli grupların bir dizi liderinin rejimin devrilmesinden hemen sonra Suriye topraklarını terk ettiğini doğruladı.

dvfgthy
Suriye Cumhurbaşkanı Ahmed eş-Şera, Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas ile birlikte 18 Nisan'da Şam'da bir araya geldi. (AP)

Kaynak, Filistinli grupların temsilcileriyle yapılan toplantılarda eş-Şami'nin Suriyelilere karşı işlenen cinayetlere karışanlardan hesap sorulması, Filistinli grupların silahlarını ve askeri teçhizatlarını yeni Suriye yönetimine teslim etmeleri ve faaliyetlerini ‘insani yardım çalışmaları’ ile sınırlandırmaları gerektiğine odaklandığını belirtti.

Filistinli kaynaklar Şarku’l Avsat'a, eski FHKC Genel Sekreteri Ahmed Cibril'in (ölümü 2021) oğlu Ebu el-Omrin'in savaş yıllarında FHKC savaşçılarını denetlemek üzere birden fazla kez Yermuk Filistin Mülteci Kampı’ndaki cephede görüldüğünü doğruladı.

Filistinli kaynaklar ayrıca, eski rejimin yanında savaşırken Suriyelilere karşı suç işleyenlerin yargılanması kapsamında bir dizi FHKC-GK savaşçısının gözaltına alındığını ve yeni Suriye hükümetinin Genel Güvenlik Dairesi’ne teslim edilerek sorumlu tutulduklarını bildirdi.

dfgthy
Filistin İslami Cihad Hareketi’nin Suriye Temsilcisi Halid Halid (Arşiv)

Şarku’l Avsat'a konuşan kaynağa göre Suriyeli yetkililer, Fetih el-İntifada ve Özgür Filistin Hareketi'nin ofislerinin yanı sıra, henüz Suriye topraklarını terk etmeyen Muhammed Kays liderliğindeki es-Saika Güçleri'nin Şam'ın merkezindeki askeri komutanlığının karargâhı da dahil olmak üzere, Esed rejiminin yanında savaşan Filistinli grupların bir dizi karargâh ve ofisine el koydu.

Kaynak, ‘Filistinli grupların kamu ve özel Suriye bankalarına yatırdıkları paraların da dondurulduğunu’ belirtirken, bu kararın FHKC-GK’yi etkileyip etkilemediğinin bilinmediğini kaydetti.

Filistinli kaynaklar FHKC-GK’nin Suriye topraklarında kurduğu ve başta Şam kırsalı, Dera, Halep ve Suveyda olmak üzere birçok vilayete yayılan eğitim kamplarını yeni Suriyeli yetkililere devrettiğini öne sürdü. Bir kaynak Şarku’l Avsat'a şunları söyledi: “Durum çok hassas ve herkes endişeli. Muhtemelen onları teslim ettiler.”

Şarku’l Avsat'a göre, eski rejimin yanında savaşan ve rejimin devrilmesinden sonra Suriye'yi terk eden Filistinli grupların liderleri arasında şunlar yer alıyor: Filistin Halk Mücadelesi Cephesi Genel Sekreteri Halid Abdulmecid, Fetih el-İntifada Genel Sekreteri Ziyad es-Sağir, Kudüs Tugayı lideri Muhammed es-Said ve Özgür Filistin Hareketi lideri Said Abdulal. Basında yer alan haberlere göre bu kişiler Lübnan da dahil olmak üzere farklı ülkelere kaçtı.

xsfgthy
Suriye’nin başkenti Şam'da bulunan Yermuk Filistin Mülteci Kampı’ndaki mezarlıkta yakınlarının mezarlarını ziyaret eden insanlar (Arşiv- AFP)

Suriye'de yaklaşık beş ay önce yeni yönetimin işbaşına gelmesinin ardından, Suriye'de bulunan Filistinli gruplar akıbetleri konusunda son derece endişeli ve temkinli. Suriyeli yetkililer cumartesi günü FHKC-GK Genel Sekreteri’ni birkaç saat gözaltında tuttuktan sonra serbest bırakırken, hem FHKC-GK hem de Şam gözaltının nedenleri konusunda bir açıklama yapmadı.

Talal Naci'nin gözaltına alınması, Filistin İslami Cihad Hareketi’nin Suriye Temsilcisi Halid Halid ve Suriye Organizasyon Komitesi Başkanı Ebu Ali Yaser'in Suriye makamları tarafından geçen ayın ortasından beri nedenleri açıklanmadan gözaltında tutulmaya devam edildiği bir dönemde oldu.

Bu grupların liderleri ve yetkililerinin Suriye'de faaliyet gösteren Arap ve yabancı medya kuruluşlarının muhabirlerine yaptıkları açıklamalarda isimlerinin zikredilmemesini istemeleri dikkat çekici.

Mart 2011'de Suriye devriminin patlak vermesinden önceki yıllarda, Suriye'de 13'ten fazla Filistinli grup vardı. Savaş yılları boyunca, Esed rejiminin yönlendirmesiyle onun saflarında savaşmak üzere çoğunluğu Filistinli mültecilerden oluşan yeni gruplar kuruldu.