1,4 milyon yumurta toplayan genç, arka bahçesinde "kurbağa ordusu" kurdu

Biyologlar, TikTok’ta viral olan videoları görünce alarma geçti

Fotoğraf: Tiktok/Thinfrog
Fotoğraf: Tiktok/Thinfrog
TT

1,4 milyon yumurta toplayan genç, arka bahçesinde "kurbağa ordusu" kurdu

Fotoğraf: Tiktok/Thinfrog
Fotoğraf: Tiktok/Thinfrog

Birleşik Krallık’ta genç bir sosyal medya kullanıcısı, arka bahçesinde kurduğu "kurbağa ordusuyla" TikTok’ta fenomen oldu.
Sosyal medya platformunda "Thinfrog" adını kullanan fenomen, evinin arka bahçesine kurduğu havuzda tam bir milyondan fazla iribaş yetiştirdi.
TikTok kullanıcısı, "evinin yakınındaki sığ bir gölette bir çeşit yumurta" fark ettikten sonra bir "kurbağa ordusu" kurmaya karar verdiğini söylüyor. 
Platformda çok sayıda yumurtanın ve yavrunun görüldüğü bir dizi video paylaşan kullanıcı, sonunda iribaşlara dönüşen, yaklaşık 1,4 milyon yumurta topladığını öne sürüyor.
Videolardan birinde, "Tarihin en büyük kurbağa ordusunu yaratmak istedim" diyen kullanıcı, sözlerini şöyle sürdürüyor:
"Gelecek yıl 10 milyon kurbağa için dev bir gölet oluşturacağım."
Kurbağaların önce TikTok fenomeninin ve komşularının bahçesine, sonra da "mahallenin her yerine" yayıldığı öne sürüldü.
Guardian’ın haberine göre kullanıcı, gazetenin yorum taleplerine yanıt vermiyor. Bu nedenle paylaşımlarının doğruluğu teyit edilemedi.
Ancak videoların popülaritesi bilim insanlarını endişelendirmeye yetti.
"Kurbağa ordusu" liderinin 2 milyondan fazla takipçisi var. Kurbağa videoları 20 milyonun üzerinde beğeni topladı. Dahası birçok kullanıcı, kendi yumurtalarını nasıl toplayabileceklerini sordukları yorumlar yaptı.
Britanyalı deniz biyoloğu Dawood Qureshi, bu türden bir yırtıcı akınının çevredeki böceklerin sayısını azaltabileceğini ve "tozlaşma gibi önemli süreçler üzerinde olumsuz etki yaratabileceğini ifade etti.
Biyolojik Çeşitlilik Merkezi'nde görev alan biyolog Tierra Curry de, "Bu durum beni korkutuyor" diye konuştu.
Curry, kurbağa veya kelebek gibi bazı türlerin yerlerinin değiştirilmesinin ciddi sonuçları olacağını belirtti:
"Bu TikTok kullanıcıları, topladıkları hayvanlara ve onları saldıkları ortamdaki tüm hayvanlara zarar veriyor. Hastalık ve istilacı türler için bir aracı yaratıyor."
Örneğin, geçmişte amfibilerin (kurbağa gibi hem suda hem karada yaşayan canlılar) yerlerini değiştiren insanların neden olduğu bir mantar salgını, 90’dan fazla kurbağa türünün yok olmasıyla sonuçlanmıştı.
ABD Balık ve Yaban Hayatı Servisi’nde nesli tükenmekte olan türler üzerine çalışan kıdemli biyolog Chris Nagano, "Bu, istenmeyen sonuçlar yasasıdır" ifadelerini kullandı:
"Bu kişinin iyi bir şey yaptığını düşünmüş olabileceğinden şüphem yok ama aslında bu popülasyonları yok oluşa itiyor olabilir."
Independent Türkçe, Guardian, Futurism



Trump’tan Küba radyosuna yayın yasağı: Castro kardeşlerin yapamadığını gerçekleştirdi

Trump ilk döneminde de radyonun fonunda kesintiye gitmişti (Reuters)
Trump ilk döneminde de radyonun fonunda kesintiye gitmişti (Reuters)
TT

Trump’tan Küba radyosuna yayın yasağı: Castro kardeşlerin yapamadığını gerçekleştirdi

Trump ilk döneminde de radyonun fonunda kesintiye gitmişti (Reuters)
Trump ilk döneminde de radyonun fonunda kesintiye gitmişti (Reuters)

ABD Başkanı Donald Trump, Florida’dan Küba'ya İspanyolca haber akışı sağlayan Radyo Marti’nin faaliyetlerine son verdi.  

New York Times (NYT), Trump yönetiminin cumartesi günü gönderdiği bir e-postayla 40 yıllık Radyo Marti’nin faaliyetlerinin sonlandırılacağını duyurduğunu aktarıyor.

ABD’de yaşayan ve 2021’de Küba’da patlak veren protestoları destekleyen Ramon Saul Sanchez, bu haberin radyo çalışanlarının kendisiyle söyleşi yapmayı planladığı sırada geldiğini belirtiyor:

Kafaları çok karışmıştı. Bana ‘İşimize son verildiğini öğrendik. Gitmemiz gerekiyor’ dediler.

Trump, başta Amerika’nın Sesi (VOA) olmak üzere federal hükümet tarafından finanse edilen bazı medya kuruluşlarında bütçe ve personel sayısının azaltılması kararını vermişti.

Kararda, VOA, Özgür Avrupa ve Asya Radyosu’yla Küba'ya İspanyolca haber akışı sağlayan Radyo Marti'ye ev sahipliği yapan ABD Küresel Medya Ajansı'nın fonksiyonlarının minimum seviyeye çekilmesi yönünde talimatlar yer almıştı.

VOA çalışanları ve bazı medya örgütleri, “hukuka aykırı” olduğu gerekçesiyle kararı mahkemeye taşımıştı.

ABD Kongresi’ndeki Küba kökenli üç siyasetçiden biri olan Mario Diaz-Balart, Trump’la görüşerek radyonun faaliyetlerinin yeniden başlamasını talep edeceğini belirtiyor.

ABD Dışişleri Bakanlığı ise “durumun karmaşık ve değişken olduğunu” bildiriyor. Trump’ın atadığı Dışişleri Bakanı Marco Rubio da Küba kökenli. Cumhuriyetçi liderin Latin Amerika Özel Temsilcisi Mauricio Claver-Carone sınırlı da olsa radyonun faaliyetlerini sürdüreceğini düşündüğünü ifade ediyor.

Radyo, 1983’te dönemin ABD Başkanı Ronald Reagan tarafından kurulmuştu. Fidel Castro ve Küba Komünist Partisi karşıtı lobicilik faaliyetleriyle tanınan Küba kökenli iş insanı Jorge Mas Canosa’nın talebiyle hayata geçirilen radyo, Soğuk Savaş’ta adaya sansürsüz yayın yapmayı hedefliyordu.

NYT, Trump’ın bu kararla “Castro kardeşlerin 40 yıldır yapamadığını tek hamlede gerçekleştirdiğini” yazıyor.

Diğer yandan Radyo Marti, Soğuk Savaş'tan kalma modası geçmiş bir yayın kuruluşu olarak da görülüyordu. Radyoyu eleştirenler, Küba’daki komünist yönetim hakkında tek taraflı yayınlar yapıldığına dikkat çekiyor. Radyo, defalarca Kongre raporlarına konu olan yolsuzluk skandallarına da karışmıştı. Kuruluşa bağlı televizyon kanalı TV Marti ise Küba’da o kadar sık engellendi ki adada “Görünmeyen TV” diye adlandırılıyor.

ABD'nin Küba'ya yönelik ambargoları ilk kez 1960'da başlatıldı ve ilerleyen yıllarda kapsamı daha da genişletildi. Öte yandan ABD'nin Küba'ya yönelik ambargosunu kaldırmasına dair karar tasarısı 2012'den bu yana her yıl Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'nda (BMGK) kabul ediliyor. Fakat bağlayıcılığı bulunmayan BMGK kararı sadece tavsiye niteliği taşıyor ve uluslararası toplumun tutumunu gösteriyor.

Independent Türkçe, New York Times, El Pais