Johnny Depp, zorlu davanın ardından müzik albümü çıkarttı

Ünlü aktör Johnny Depp (AFP)
Ünlü aktör Johnny Depp (AFP)
TT

Johnny Depp, zorlu davanın ardından müzik albümü çıkarttı

Ünlü aktör Johnny Depp (AFP)
Ünlü aktör Johnny Depp (AFP)

Ünlü aktör Johnny Depp, eski eşi Amber Heard ile yaşadığı sorunlu davanın bitmesinin ardından, Avrupa turnesi yapmaya hazırlanan ünlü gitarist Jeff Beck ile birlikte bir albüm yayınladı.
‘18’ isimli albüm, ünlü eserlerin yeni versiyonlarını içeriyor. Albüm, The Yardbirds grubunun 78 yaşındaki üyesi Beck için önemli bir gelişme olmayacak. Beck, David Bowie’nin yanında gitar çalıyordu.
Beck ve Depp’in uyumu, John Lennon’un ‘Isolation’ şarkısında açıkça görülürken ikili, Marvin Gay’in ‘What’s Going On’ şarkısını da seslendirdi. Ancak müzik eleştirmenleri Depp’in şarkının orijinaline göre eseri daha kötü seslendirdiğini düşünüyor.
Depp ve Beck, The Velvet Underground’un ‘Venus in Furs’ (Kürklü Venüs) isimli şarkısının rock versiyonunu çaldı. Bu şarkıda da Depp’in sesi, şarkının orijinalinden daha başarısız. Sözlerinin sadomazoşist olduğu düşünüldüğünde şarkının, Depp ve Heard arasındaki davadan sonra ‘garip bir seçim’ olduğu düşünülüyor.
Depp’in bestelediği iki şarkıdan biri olan ‘This Is A Song for Miss Hedy Lamarr’ isimli eser, çok sayıda yorum topladı. Ünlü aktör, eserinde kendisini yıldız yapan kadından bahsederek insanlara güven duymadığını anlatıyor.
Karayip Korsanları’nın ünlü aktörü Depp, kendisini ‘aile içi şiddeti temsil eden bir halk figürü’ olarak tanımladıktan sonra 50 milyon dolar tazminat talep eden eski karısında dava açmıştı.
Altı hafta süren davanın ardından jüri, tarafların birbirine tazminat ödemesine hükmetmişti. Karara göre Heard, Depp’e 10 milyon dolar öderken Depp, Heard’e 2 milyon dolar ödeyecek.
Depp uzun yıllardır rock müzik ile ilgili. 21 Jump Street dizisi ile yıldızı yükselmeden önce Depp, ismi daha sonra The Kids olacak olan Bad Boys grubunun bir üyesiydi. Depp, ünlü müzisyen Iggy Pop’un konserinde bile yer aldı ancak hiçbir zaman şarkıcılık kariyerine ağırlık vermedi.  



Dinozorlar asteroit çarpmasa da yok olmaya mahkum muydu?

Dinozorlar asteroit çarpmasa da yok olmaya mahkum muydu?
TT

Dinozorlar asteroit çarpmasa da yok olmaya mahkum muydu?

Dinozorlar asteroit çarpmasa da yok olmaya mahkum muydu?

Dinozorların asteroit çarpmasından önce çöküşe geçtiği teorisinin doğru olmadığı öne sürüldü.

Milyonlarca yıl boyunca yeryüzüne hükmeden dinozorların soyu, 66 milyon yıl önce Dünya'ya çarpan bir göktaşının etkisiyle tükenmişti. 

Bugüne kadar bulunan bazı fosiller, dinozorların bu olaydan önce sayı ve çeşitlilik açısından gerilediğine işaret ediyordu. Özellikle göktaşından önceki yıllarda fosil sayısının azalması bu teoriyi destekliyordu. Bazı bilim insanları, asteroit gezegene çarpmasa bile bu sürüngelerin yok olma sürecine girdiğine inanıyordu. 

University College London'dan paleontolog Chris Dean "Dinozorların asteroit çarpmadan önce de yok olmaya mahkum olup olmadığı 30 yılı aşkın süredir tartışılan bir konu" diyor.

Dean ve ekip arkadaşları bu soruya yanıt bulmak için 66 milyon ila 84 milyon yıl önce Kuzey Amerika'da yaşamış 4 dinozor türüne ait 8 binden fazla fosili inceledi. 

Bulguları hakemli dergi Current Biology'de dün (8 Nisan) yayımlanan çalışmada dinozor çeşitliliğinin yaklaşık 76 milyon yıl önce zirveye ulaştığı ve ardından kitlesel yok oluşa kadar azaldığı bulundu. Bu eğilim, dinozorların soyu tükenmeden önceki 6 milyon yılda daha belirgindi. 

Ancak araştırmacılar, paleontologların asteroit çarpmasından önceki yıllarda ne kadar araziye erişebildiğini ve bu bölgelerde kaç kazı çalışması yapıldığını hesaplayınca, bilim insanlarının elinde pek örnek olmadığını tespit etti. Ekip, bu döneme ait jeolojik kayıtların açığa çıkmadığını veya üstünün bitki örtüsüyle kaplı olduğunu buldu.

Ayrıca çevresel koşullar veya diğer faktörlerin bu düşüşü açıklayamadığını söylüyorlar. Geliştirdikleri modellere göre dinozorların sayısı, göktaşı çarpmasına kadar stabildi. 

Bilim insanlarına göre dinozorlar kitlesel yok oluştan önce muhtemelen çökmeye başlamamıştı. Bu izlenimin, döneme ait fosillerin iyi korunmamış ya da bulunmasının zor olmasından kaynaklandığını düşünüyorlar. 

Makalenin bir diğer yazarı Alfio Alessandro Chiarenza, "Dinozorlar muhtemelen kaçınılmaz bir yok oluşa mahkum değildi" diyerek ekliyor: 

Eğer o asteroit olmasaydı, hâlâ bu gezegeni memeliler, kertenkeleler ve hayatta kalan torunları olan kuşlarla paylaşıyor olabilirlerdi.

Diğer yandan bazı bilim insanları yeni çalışmanın, dinozorların türlerinin azalmaya başladığı teorisini çürütmediğini savunuyor.

Reading Üniversitesi'nden Manabu Sakamoto'nun araştırmasına göre dinozorların yaşadığı 175 milyon yıl boyunca, yeni dinozor türlerinin ortaya çıkma hızı genel olarak yavaşlamıştı ve yeni türlerinin gelişmesinden çok daha fazla sayıda türün nesli tükeniyordu. 

Sakamoto, yeni araştırma mevcut fosillerde sapma olduğunu öne sürmesine karşın dinozor çeşitliliğindeki bu uzun vadeli düşüşün geçerliliğini koruduğunu söylüyor: 

Bu iki durum aynı anda geçerli olabilir.

Independent Türkçe, Live Science, New Scientist, Current Biology