Kuveyt Başbakanı ‘anayasayı ve ulusal kazanımları’ koruma sözü verdi

Kuveyt'in yeni Başbakanı Şeyh Ahmed Nevaf el-Ahmed es-Sabah (KUNA)
Kuveyt'in yeni Başbakanı Şeyh Ahmed Nevaf el-Ahmed es-Sabah (KUNA)
TT

Kuveyt Başbakanı ‘anayasayı ve ulusal kazanımları’ koruma sözü verdi

Kuveyt'in yeni Başbakanı Şeyh Ahmed Nevaf el-Ahmed es-Sabah (KUNA)
Kuveyt'in yeni Başbakanı Şeyh Ahmed Nevaf el-Ahmed es-Sabah (KUNA)

Kuveyt Emiri Şeyh Nevaf el-Ahmed es-Sabah, dün, Şeyh Ahmed Nevaf el-Ahmed’i başbakan olarak atayan bir kararname yayınladı. Yeni Başbakan Şeyh Ahmed yaptığı açıklamada, ‘anayasayı, demokrasiyi ve ulusal kazanımları’ koruma sözü verdi.
Yeni Kuveyt Başbakanı, kapsamlı yenilik, kalkınma ve gelişim için tüm çabayı göstermek gerektiğini ifade etti.
Yeni görevinin ardından Kuveyt Emiri’ne bir mesaj gönderen Şeyh Ahmed, ‘Kuveyt'in ve onurlu halkının hizmetinde sadakat ve samimiyeti’ teyit ederek, ulusal kazanımları, anayasayı ve demokrasiyi koruma sözü verdi.
Yeni Başbakan mesajında, ‘ülkede kapsamlı bir yenilik, kalkınma ve Kuveytlilerin ilerleme ve refah açısından beklentilerini karşılamaya’ vurgu yaptı.
Kuveyt Emiri Şeyh Nevaf el-Ahmed es-Sabah, Şeyh Ahmed Nevaf el-Ahmed’i başbakan olarak atayan bir kararname yayınladı. Veliaht Prens Şeyh Meşal el-Ahmed el-Cabir es-Sabah’ın imzasıyla yayınlanan kararname ile Kuveyt Emiri’nin bazı yetkileri başbakana devredildi.

Şeyh Ahmed Nevaf el-Ahmed kimdir?
Kuveyt Emiri Nevaf el-Ahmed’in en büyük oğlu olan Şeyh Ahmed Nevaf el-Ahmed el-Cabir es-Sabah, 1956 yılında Kuveyt'te doğdu. Üniversite eğitimine kadar Kuveyt okullarında eğitim gördü ve Kuveyt Üniversitesi'nden Ticaret Lisans derecesi aldı.
Emniyet kademelerinde görev almış Orgeneral rütbesine sahip bir asker olan Şeyh Ahmed el-Nevaf, 9 Mart 2022'den bu yana Başbakan yardımcılığı ve İçişleri Bakanlığı görevini yürütmektedir. Bu görevinden önce Ulusal Muhafız Başkan Yardımcılığı yaptı.
Şeyh Ahmed el-Nevaf, 1985 yılında Savunma Bakanlığı'na katılarak üsteğmenlik rütbesini almasını sağlayan çeşitli askeri kursları tamamladı. Sonrasında yüzbaşı rütbesiyle polis teşkilatında görev aldı.
İçişleri Bakanlığı'nda Vatandaşlık ve Pasaport İşlerinden Sorumlu Müsteşar Yardımcılığı, ardından İçişleri Bakanlığı'nda Eğitim ve Öğretim İşleri Müsteşar Yardımcılığı görevlerinde bulundu.
2014 yılında İçişleri Bakanlığı'ndan ayrılarak Havalli Valisi olarak atandı. 2020 yılında Ulusal Muhafız Başkan Yardımcılığı görevine getirilen Şeyh Ahmed, geçtiğimiz Mart ayında İçişleri Bakanı olarak atandı.



Trump: Amerika ile Suudi Arabistan arasındaki güçlü ilişki bozulamaz

Prens Muhammed bin Salman ve Başkan Trump, Suudi-Amerikan Yatırım Forumunda (SPA) 
Prens Muhammed bin Salman ve Başkan Trump, Suudi-Amerikan Yatırım Forumunda (SPA) 
TT

Trump: Amerika ile Suudi Arabistan arasındaki güçlü ilişki bozulamaz

Prens Muhammed bin Salman ve Başkan Trump, Suudi-Amerikan Yatırım Forumunda (SPA) 
Prens Muhammed bin Salman ve Başkan Trump, Suudi-Amerikan Yatırım Forumunda (SPA) 

ABD Başkanı Donald Trump, Kral Selman bin Abdülaziz ve Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman ile ilişkilerinin güçlü olduğunu vurguladı. Katar başkentine yaptığı ziyarette şunları söyledi: "ABD'nin Suudi Arabistan ile ilişkisi çok güçlü ve kimse bu ilişkiyi bozamayacak. Veliaht Prens ve kraliyet ailesiyle olan ilişkim sayesinde kimse bunu sarsamaz. İlişki gerçekten güçlü ve Kral Selman ve Suudi Veliaht Prensi Muhammed bin Selman ile güçlü ilişkilerim var."

Başkan Trump, Körfez turunu dün Birleşik Arap Emirlikleri'ni ziyaret ederek tamamladı. Katar ziyaretinin ardından Birleşik Arap Emirlikleri'nde Şeyh Muhammed bin Zayid ile bir toplantı gerçekleştirdi.

ABD Başkanı, BAE Devlet Başkanı ile görüşmesinde iki ülke arasındaki stratejik ilişkinin gücüne övgüde bulunarak, Şeyh Muhammed bin Zayid'in liderlik vizyonunu takdir etti. Şeyh Muhammed bin Zayid ise Emirlik kurumlarının önümüzdeki 10 yıl içerisinde ABD'ye yatırım yapmayı planladığı 1,4 trilyon dolarlık yatırım planını duyurdu. Şarku’l Avsat’ın aldığı bilgiye göre yatırımların odak noktası yeni ekonomi, ileri teknoloji, enerji, yapay zekâ ve sanayi alanları olacak.

ABD Başkanı, Suudi Arabistan'dan başlayan ziyaretinin üçüncü ve son ayağında BAE'ye ulaştı. George W. Bush'un 2008'deki ziyaretinden sonra ülkeyi ziyaret eden ikinci ABD başkanı oldu.