Mısır: 7 ay yetecek buğday stoku var

Kahire’den gelecek olan sevkiyat bekleniyor.

Mısır Tedarik Bakanlığı Facebook sayfası
Mısır Tedarik Bakanlığı Facebook sayfası
TT

Mısır: 7 ay yetecek buğday stoku var

Mısır Tedarik Bakanlığı Facebook sayfası
Mısır Tedarik Bakanlığı Facebook sayfası

Ukrayna’da devam eden savaş nedeniyle tarımda alternatif kaynaklar arayışında olan Mısır, ülkede yedi ay yetecek buğday stoku olduğunu açıkladı.  Daha önce yapılan açıklamalar buğday sevkiyatlarından birinin Ukrayna limanlarında mahsur kaldığı yönündeydi.
Mısır Başbakanı Mustafa Medbuli buğday stokunun yedi ay yeterli olacağını belirttiği basın açıklamasında. “Mısır’ın küresel krize karşı aldığı önlemler başarılı. Uluslararası kurumlar, Mısır’ın bu krizden en çok zarar gören ülkelerden biri olduğunu görüşünde” dedi.
Mısır Tedarik ve İç Ticaret Bakanı Ali Musaylihi ise Sputnik’e yaptığı açıklamada şunları söyledi:
“Mısır, Ukrayna’dan yapılması planlanan sevkiyatlar yerine başta Romanya ve Fransa olmak üzere birçok ülkeden buğday ithal etti. Ukrayna’dan dört sevkiyatın iptal edilmesi gerçek değildir. Savaştan önce yapılan bir ihale vardı ancak onaylanmadı. Bu nedenle sevkiyata ait detaylar tam olarak belirlenmedi ve prosedürler tamamlanmadı. Ukraynalı yetkililer, ihaleye dahil olan dört sevkiyatı tedarik edemeyeceklerini bildirdi. İşlemleri tamamlanan sadece 63 bin tonluk bir sevkiyat oldu. Bu sevkiyat limanda bekliyor. Limanlar açıldığında Mısır’a gelecek.”
Savaşın neden olduğu tahıl krizini azaltmak için Türkiye, Rusya, Ukrayna ve Birleşmiş Milletler (BM) bir tahıl koridoru üzerinde anlaşmaya vardı. Anlaşma ile Ukrayna’nın hasat ettiği buğdayın yeniden ihraç edilmesi bekleniyor. Kaynaklar, Mısır’ın geçtiğimiz aralık ayında Ukrayna’dan 240 bin ton buğday tedarik etme sözleşmesinin iptal edildiğini aktarmıştı. Kremlin Sözcüsü Dmitri Peskov, anlaşmanın iptal edildiğine dair yaptığı açıklamada konunun Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov’un Kahire’ye yaptığı ziyaret ile ilgili olmadığını belirtti. Russia Today’ın haberine göre Peskov, “Mısır’ın diğer ülkelerle olan ilişkisi kendi meseledir. Rusya bu konuyla ilgili değildir” dedi.
Mısır, Rusya-Ukrayna krizinin başlamasıyla birlikte buğday tedarik edebileceği alternatif ülke aramaya başladı. Mısırlı yetkililerin açıklamalarına göre Fransa, Romanya, Rusya ve Almanya'dan 660 bin ton buğday ithal edildi.
Buğday ihraç edilen ülkelerin çeşitlendirilmesine ilişkin çalışmalara rağmen Parlamento Kurulu Başkanı Atıf Mağaveri, ‘bu çalışmaların geçici çözümler olduğunu ve ithalatın sınırlandırılması gerektiğini’ belirtti. Mağaveri, Şarku’l Avsat’a verdiği demeçte “Mısır, buğday ekilen alanların artırılması konusunu ciddi bir şekilde ele almalı. Buğday konusunda yabancı ülkelerin kararına bağlı kalamayız. Bu durum, silahlardan daha tehlikeli” ifadesini kullandı. Mağaveri, hükümetin daha önce kemirgenlerin ve böceklerin neden olduğu zarara karşı attığı adımlara da dikkat çekti.
Resmi verilere göre Mısır, ulusal proje kapsamında 2014 yılında 1,2 milyon ton olan buğday silolarının kapasitesini 2021 yılının sonuna kadar 3,4 milyon tona çıkarmayı başardı. Kapasitenin bu yıl yaklaşık 3,6 milyon tona çıkması bekleniyor.  



Şam'da Şera ile SDG lideri Abdi arasında Barrack'ın da katıldığı bir toplantı gerçekleşiyor

Suriye Cumhurbaşkanı Ahmed eş-Şera (Reuters)
Suriye Cumhurbaşkanı Ahmed eş-Şera (Reuters)
TT

Şam'da Şera ile SDG lideri Abdi arasında Barrack'ın da katıldığı bir toplantı gerçekleşiyor

Suriye Cumhurbaşkanı Ahmed eş-Şera (Reuters)
Suriye Cumhurbaşkanı Ahmed eş-Şera (Reuters)

Suriye Cumhurbaşkanı Ahmed eş-Şera ile Suriye Demokratik Güçleri (SDG) lideri Mazlum Abdi başkanlığındaki Kürt heyeti arasında, ABD’nin Suriye Özel Temsilcisi Tom Barrack'ın da katıldığı görüşme Şam'da başladı.

Görüşme, eş-Şera ve Abdi'nin 10 Mart'ta ABD himayesinde imzaladıkları ve ‘sınır kapıları, havaalanı, petrol ve doğalgaz sahaları dahil olmak üzere Suriye'nin kuzeydoğusundaki tüm sivil ve askeri kurumların Suriye devletinin idaresine dahil edilmesini’ öngören bir dizi maddeden oluşan anlaşmadan dört ay sonra gerçekleşti.

Ancak Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi daha sonra anayasal deklarasyon ve çeşitliliği yansıtmadığını söylediği bir hükümetin kurulması nedeniyle Suriye yönetimini eleştirdi. Geçtiğimiz ay Kürt güçleri ‘demokratik ve adem-i merkeziyetçi’ bir devlet talep etmiş, Şam da buna yanıt olarak ülkede ‘bölücü bir gerçeklik dayatma girişimlerini’ reddettiğini açıklamıştı.

Şarku'l Avsat'ın AFP'den aktardığı habere göre  adının açıklanmasını istemeyen bir Kürt kaynak, “SDG liderinin başkanlığındaki bir Kürt heyeti bugün DEAŞ’la Mücadele Uluslararası Koalisyonu (DMUK) temsilcilerinin eşliğinde Şam'a gitti ve şu anda Cumhurbaşkanı Ahmed eş-Şera ile görüşüyor. Görüşmede ABD’nin Suriye Özel Temsilcisi Tom Barrack da yer alıyor” ifadelerini kullandı.

Toplantının gündemi hakkında bilgi sahibi olan kaynak, ‘görüşmelerde dört ana dosyanın ele alındığını, bunların Suriye devletinin yapısı, Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi ile Şam hükümeti arasındaki ilişki, ekonomi ve askeri güç olduğunu’ söyledi.

Çatışmaların patlak vermesinden önce onlarca yıl ötekileştirme ve dışlanmaya maruz kalan Kürtler, yeni yönetimin karar alma mekanizmasını merkezileştirme ve kilit unsurları geçiş sürecinin yönetiminden dışlama girişimini eleştiriyor.

Abdi, mayıs sonunda bir televizyon kanalına verdiği röportajda, “Şam ile vardığımız mutabakata bağlıyız ve şu anda uygulama komiteleri aracılığıyla bu anlaşmayı hayata geçirmek için çalışıyoruz” dedi. Abdi ayrıca, tüm bileşenlerin tam haklarla yaşadığı ve hiç kimsenin dışlanmadığı adem-i merkeziyetçi bir Suriye’ye olan bağlılığını vurguladı.

Eş-Şera'nın Şam'a gelişinden kısa bir süre sonra tüm silahlı askeri grupları dağıtacağını açıklamasına rağmen, ABD destekli Kürtler, 2019'da son kalesinden çıkarılana kadar DEAŞ'la mücadelede etkili olduğunu kanıtlayan organize askeri güçlerini korumakta ısrar ediyor.

Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi, Şam'ın ihtiyaç duyduğu büyük petrol ve doğalgaz sahaları da dahil olmak üzere kuzey ve doğu Suriye'nin büyük bölümünü kontrol ediyor.

Suriye Dışişleri Bakanı Esad Hasan eş-Şeybani daha önce Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi ile imzalanan anlaşmanın şartlarının uygulanmasının ‘ertelenmesinin’ ülkedeki ‘kaosu uzatacağı’ uyarısında bulunmuştu.