Abbas, FKÖ içerisinde temizlik yapıyor

Abbas, Fetih liderini el-İstiklal Üniversitesi’ndeki görevinden azletti

Tevfik et-Tiravi, Eriha'daki el-İstiklal Üniversitesi’ndeki en önde gelen kurucularından biri (WAFA)
Tevfik et-Tiravi, Eriha'daki el-İstiklal Üniversitesi’ndeki en önde gelen kurucularından biri (WAFA)
TT

Abbas, FKÖ içerisinde temizlik yapıyor

Tevfik et-Tiravi, Eriha'daki el-İstiklal Üniversitesi’ndeki en önde gelen kurucularından biri (WAFA)
Tevfik et-Tiravi, Eriha'daki el-İstiklal Üniversitesi’ndeki en önde gelen kurucularından biri (WAFA)

Halil Musa
Filistin Yönetimi'nin bel kemiğini teşkil eden Fetih Hareketi içerisindeki güç merkezleri arasındaki gerilim arttığı sırada Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas ise el-İstiklal Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanlığı'nda yer alan Fetih Hareketi lideri Tevfik et-Tiravi’yi görevinden azletti.
Söz konusu gelişmenin öncesinde Tiravi’nin Filistin Kurtuluş Örgütü (FKÖ) Yürütme Konseyi Genel Sekreterliği görevine Hüseyin eş-Şeyh’i eleştirdiği ses kayıtları sızdırılmıştı. Verilen karar neticesinde Tiravi’nin evinin çevresindeki güvenlik görevlileri geri çekildi.
Başkan Abbas, 2008 yılında Tiravi'yi atanmasının yaklaşık 1 buçuk yıl ardından İstihbarat Servisi Başkanlığı görevinden almıştı. Fetih Hareketi Merkez Komitesi üyeliğine seçilen Tiravi, 2007’de açılan İstiklal Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanlığı'na getirilmişti.
Güvenlik, askeriye ve polislik alanları yüksek öğreniminde uzman İstiklal Üniversitesi, Filistin güvenlik hizmetlerinin temelini oluşturuyor.
Üniversitenin Mütevelli Heyeti'ni yeniden oluşturmaya karar veren Başkan Abbas, konseyi iki gün içinde bir konsey başkanı, yardımcısı ve sekreteri seçmek üzere toplanmaya davet etmek üzere Yürütme Komitesi üyesi Ziyad Ebu Amr’ı görevlendirdi.
Yeni konseyde güvenlik servislerinden liderler, FKÖ Yürütme Komitesi’nden üç üye, Fetih Hareketi Merkez Komitesi’nden dört üye, Filistin İçişleri Bakanı, Ramallah ve el-Bire Valileri ve Başkan’ın Hukuk Danışmanı yer alıyor. Yeni üyelerin Abbas’a yakınlığı dikkat çekiyor.
Görevden neden alındığını açıklamayı reddeden Tiravi, bu sorunun Abbas’a sorulması gerektiğini vurguladı.
Tiravi, kendisine atfedilen ses kayıtlarında Filistin Yönetimi’ndeki en güçlü isimlerden sayılan, Abbas’a yakınlığı ile bilinen Hüseyin eş-Şeyh’i eleştiriyor. Ancak bu ses kayıtlarının asla kendisine ait olmadığını söyleyen Tiravi, bunun ulusal ve toplumsal dokuya darbe vurmayı, Filistin birliğini baltalamayı hedefleyen bir düzmece olduğunu vurguladı.
Merkez Komitesi üyeliğinden ve liderliğinden duyduğu gururu dile getiren Tiravi, buradakiler ile fikir ayrılığına düşse dahi her türlü platformda kendilerini savunduğunu ifade etti. Aynı zamanda başta Cibril er-Racub, Mahmud el-Alul, Azzam el-Ahmed ve Hüseyin eş-Şeyh olmak üzere Merkez Komitesi’ndeki üyeler ile ilişkilerinin bozulacağına dair şüpheli mesajlar aldığını bildirdi.
Şarku’l Avsat’ın Independent Arabia’dan aktardığı habere göre Yaklaşık bir ay önce Fetih Hareketi’nde Halk Örgütleri Temsilciliği başkanlığından istifa eden Tiravi, bu istifanın sebebini ise açıklamamış, Abbas’a yazdığı istifa mektubunda bu hususa açıkça değindiğini dile getirmişti.
İktidar ve siyaset üzerine araştırmacı Cihad Harb, Tiravi’nin istifasının siyasi sistemin geleceği hususunda Fetih Hareketi’ndeki güç merkezleri arasındaki çatışma kapsamına girdiğini öne sürdü.



Şam'da Şera ile SDG lideri Abdi arasında Barrack'ın da katıldığı bir toplantı gerçekleşiyor

Suriye Cumhurbaşkanı Ahmed eş-Şera (Reuters)
Suriye Cumhurbaşkanı Ahmed eş-Şera (Reuters)
TT

Şam'da Şera ile SDG lideri Abdi arasında Barrack'ın da katıldığı bir toplantı gerçekleşiyor

Suriye Cumhurbaşkanı Ahmed eş-Şera (Reuters)
Suriye Cumhurbaşkanı Ahmed eş-Şera (Reuters)

Suriye Cumhurbaşkanı Ahmed eş-Şera ile Suriye Demokratik Güçleri (SDG) lideri Mazlum Abdi başkanlığındaki Kürt heyeti arasında, ABD’nin Suriye Özel Temsilcisi Tom Barrack'ın da katıldığı görüşme Şam'da başladı.

Görüşme, eş-Şera ve Abdi'nin 10 Mart'ta ABD himayesinde imzaladıkları ve ‘sınır kapıları, havaalanı, petrol ve doğalgaz sahaları dahil olmak üzere Suriye'nin kuzeydoğusundaki tüm sivil ve askeri kurumların Suriye devletinin idaresine dahil edilmesini’ öngören bir dizi maddeden oluşan anlaşmadan dört ay sonra gerçekleşti.

Ancak Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi daha sonra anayasal deklarasyon ve çeşitliliği yansıtmadığını söylediği bir hükümetin kurulması nedeniyle Suriye yönetimini eleştirdi. Geçtiğimiz ay Kürt güçleri ‘demokratik ve adem-i merkeziyetçi’ bir devlet talep etmiş, Şam da buna yanıt olarak ülkede ‘bölücü bir gerçeklik dayatma girişimlerini’ reddettiğini açıklamıştı.

Şarku'l Avsat'ın AFP'den aktardığı habere göre  adının açıklanmasını istemeyen bir Kürt kaynak, “SDG liderinin başkanlığındaki bir Kürt heyeti bugün DEAŞ’la Mücadele Uluslararası Koalisyonu (DMUK) temsilcilerinin eşliğinde Şam'a gitti ve şu anda Cumhurbaşkanı Ahmed eş-Şera ile görüşüyor. Görüşmede ABD’nin Suriye Özel Temsilcisi Tom Barrack da yer alıyor” ifadelerini kullandı.

Toplantının gündemi hakkında bilgi sahibi olan kaynak, ‘görüşmelerde dört ana dosyanın ele alındığını, bunların Suriye devletinin yapısı, Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi ile Şam hükümeti arasındaki ilişki, ekonomi ve askeri güç olduğunu’ söyledi.

Çatışmaların patlak vermesinden önce onlarca yıl ötekileştirme ve dışlanmaya maruz kalan Kürtler, yeni yönetimin karar alma mekanizmasını merkezileştirme ve kilit unsurları geçiş sürecinin yönetiminden dışlama girişimini eleştiriyor.

Abdi, mayıs sonunda bir televizyon kanalına verdiği röportajda, “Şam ile vardığımız mutabakata bağlıyız ve şu anda uygulama komiteleri aracılığıyla bu anlaşmayı hayata geçirmek için çalışıyoruz” dedi. Abdi ayrıca, tüm bileşenlerin tam haklarla yaşadığı ve hiç kimsenin dışlanmadığı adem-i merkeziyetçi bir Suriye’ye olan bağlılığını vurguladı.

Eş-Şera'nın Şam'a gelişinden kısa bir süre sonra tüm silahlı askeri grupları dağıtacağını açıklamasına rağmen, ABD destekli Kürtler, 2019'da son kalesinden çıkarılana kadar DEAŞ'la mücadelede etkili olduğunu kanıtlayan organize askeri güçlerini korumakta ısrar ediyor.

Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi, Şam'ın ihtiyaç duyduğu büyük petrol ve doğalgaz sahaları da dahil olmak üzere kuzey ve doğu Suriye'nin büyük bölümünü kontrol ediyor.

Suriye Dışişleri Bakanı Esad Hasan eş-Şeybani daha önce Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi ile imzalanan anlaşmanın şartlarının uygulanmasının ‘ertelenmesinin’ ülkedeki ‘kaosu uzatacağı’ uyarısında bulunmuştu.