SANA: DEAŞ liderlerinden biri Suriye’nin güneyinde kendini havaya uçurdu

Dera’daki Suriyeli unsurlar (Arşiv)
Dera’daki Suriyeli unsurlar (Arşiv)
TT

SANA: DEAŞ liderlerinden biri Suriye’nin güneyinde kendini havaya uçurdu

Dera’daki Suriyeli unsurlar (Arşiv)
Dera’daki Suriyeli unsurlar (Arşiv)

Suriye resmi haber ajansı SANA’ya göre, terör örgütü DEAŞ’ın bir lideri ülkenin güneyinde rejim güçleri tarafından kuşatıldıktan sonra kendini havaya uçurdu.
SANA’nın bir güvenlik kaynağına dayandırdığı haberinde, güvenlik güçlerinin Dera bölgesinde terörist Ebu Salim el-Iraki’ye yönelik bir operasyon düzenlediği bilgisi verildi.
Habere göre rejim güçleri Ebu Salim Iraki’nin etrafını kuşatarak ateş açtı. Yaralanan terörist üzerindeki patlayıcı kemerle kendisini havaya uçurdu.
Güvenlik kaynağı, Ebu Salim Iraki’nin ülkenin güneyindeki radikal örgütün askeri lideri olduğunu bildirdi.
Suriye İnsan Hakları Gözlemevi (SOHR), dün, rejim güçleri ve yerel silahlı kişiler tarafından kuşatılan Iraki’nin öldüğünü doğruladı.
SOHR ayrıca 2018’den beri bölgede saklandığını ve zaman zaman buradaki suikast ve saldırılara katıldığını da belirtti.
Dera’nın büyük kısmı 2018’den beri rejim kontrolü altında, ancak muhalif gruplar Şam’ın müttefiki Rusya ile yapılan ateşkes anlaşması kapsamında bazı bölgeleri kontrol etmeye devam ediyor.
2011’de halk protestolarının beşiği olan Dera’da, 2018 yılından bu yana güvenlik anlamında kaos hakim oldu.
Rejim güçlerine yönelik saldırıların yanı sıra ve rejim yanlıları, eski muhalifler ve hatta devlet kurumlarında çalışan sivillere yönelik suikastlar oldu. DEAŞ, çok sayıda saldırının sorumluluğunu üstlendi.
2019’da örgütün ortadan kaldırıldığının açıklanmasından bu yana, DEAŞ unsurları Humus ve Deyrizor valilikleri arasındaki çöle çekildi.
Rejim güçleri, Rusya’nın hava desteğiyle zaman zaman DEAŞ hücreleriyle çatışıyor ve bunlar her iki tarafta da ölümlere neden oluyor.
Örgütün bazı liderleri ve unsurları da farklı köy ve bölgelerde saklanıyor.
Washington liderliğindeki Uluslararası Koalisyon, örgütün liderlerini takip ediyor ve Deyrizor ve İdlib başta olmak üzere onları yakalamak için operasyonlar yürütüyor.
ABD, Şubat ayında DEAŞ lideri Ebu İbrahim el Haşimi el Kureyşi’nin Suriye’nin kuzeybatısındaki sığınağında düzenlenen askeri operasyon sonucu öldüğünü duyurdu.
Suriye, 2011’den bu yana yarım milyona yakın insanın ölümüne, altyapı ve üretim sektörlerinde büyük yıkıma ve milyonlarca insanın ülke içi ve dışında yerinden edilmesine yol açan kanlı bir çatışmaya tanık oluyor.



ABD ve Suriye Dışişleri Bakanları kimyasal silahlar, yaptırımlar ve ‘İran'ın müdahalesini’ görüştü

ABD Dışişleri Bakanı Marco Rubio, Suriyeli mevkidaşı Esad eş Şeybani ile el sıkışıyor (AFP)
ABD Dışişleri Bakanı Marco Rubio, Suriyeli mevkidaşı Esad eş Şeybani ile el sıkışıyor (AFP)
TT

ABD ve Suriye Dışişleri Bakanları kimyasal silahlar, yaptırımlar ve ‘İran'ın müdahalesini’ görüştü

ABD Dışişleri Bakanı Marco Rubio, Suriyeli mevkidaşı Esad eş Şeybani ile el sıkışıyor (AFP)
ABD Dışişleri Bakanı Marco Rubio, Suriyeli mevkidaşı Esad eş Şeybani ile el sıkışıyor (AFP)

Suriye Dışişleri Bakanlığı bugün yaptığı açıklamada, Dışişleri Bakanı Esad eş Şeybani'nin ABD'li mevkidaşı Marco Rubio ile telefonda kimyasal silahlar, yaptırımlar ve “İran'ın müdahalesi” konularını görüştüğünü bildirdi.

Bakanlığın açıklamasında eş Şeybani'nin, Şam'ın yaptırımların, özellikle de Sezar Yasası'nın kaldırılması için Washington ile birlikte çalışma arzusunu dile getirdiği belirtilerek, iki tarafın bu yasanın devam etmesinin “şirketlerin ve yatırımcıların uzun vadede Suriye'de ekonomik faaliyette bulunma kabiliyetlerini kısıtladığını” vurguladığı kaydedildi.

Açıklamada Rubio'nun, ABD yönetiminin, Başkan Donald Trump'ın Suriye'ye uygulanan yaptırımların kaldırılması yönündeki direktiflerini uygulamaya devam ettiği ve “önümüzdeki aylarda Sezar Yasası'nın yürürlükten kaldırılması için Kongre ile birlikte çalışacaklarını” söylediği aktarıldı.

Suriye Dışişleri Bakanı Esad eş Şeybani, (AFPSuriye Dışişleri Bakanı Esad eş Şeybani, (AFP

Açıklamada, iki ülkenin katılımıyla kimyasal silahlar konusunda özel bir komite kurulması için tarafların ortak koordinasyon içinde hareket ettiği duyuruldu.

İran'la ilgili olarak Şam, “özellikle Tahran'a yönelik son saldırıların ardından İran'ın Suriye'nin iç işlerine karışma girişimleri” olarak tanımladığı durumdan duyduğu endişeyi dile getirirken, Washington da “mevcut meşguliyetlerine rağmen Tahran'ın Suriye'deki güç dengesini değiştirme arayışından vazgeçmeyeceği” uyarısında bulundu.

Suriye Dışişleri Bakanlığı'na göre iki bakan terörle mücadele dosyasını da ele aldı ve özellikle Şam'daki Mar Elias Kilisesi'ne yapılan son saldırıdan sonra DEAŞ'ın hala “gerçek bir tehdit oluşturduğunu” teyit etti.

Açıklamada, ABD tarafının DEAŞ'ın “şu anda Suriye hükümetine yönelik en büyük tehdit” olduğunu vurguladığı ve bu alanda istihbarat paylaşımı ve Suriye'nin kabiliyetlerinin geliştirilmesi konusundaki kararlılığını ifade ettiği ifade edildi.

Golan Tepeleri'ndeki Kuneytra geçidi yakınlarında BM gözlemci bölgesindeki İsrail askerleri, (UNDOF)Golan Tepeleri'ndeki Kuneytra geçidi yakınlarında BM gözlemci bölgesindeki İsrail askerleri, (UNDOF)

İki taraf ayrıca İsrail'in, Suriye'nin güneyine yönelik tekrarlanan saldırılarını da ele aldı ve eş Şaybani Suriye'nin 1974 tarihli Ayrılma Anlaşmasına geri dönmek için ABD ile işbirliği yapma arzusunu dile getirdi.

Şarku’l Avsat’ın açıklamadan aktardığına göre Rubio, “bölgenin tanık olabileceği en kötü şeyin Suriye'nin bölünmesi ya da iç savaşa dönmesi” olduğu uyarısında bulundu.

Rubio, ülkesinin Şam'daki büyükelçiliğini yeniden açma arzusunu dile getirerek, “iki ülke arasındaki diplomatik ilişkilerin yeniden başlatılmasına yönelik somut değişimi teyit eden bir adım olarak” eş Şeybani'ye mümkün olan en kısa sürede Washington'u ziyaret etmesi için resmi davette bulundu.