Mısır’daki kilise yangını nedeniyle birçok ülkeden dayanışma mesajı

Ebu Sefein kilisesinde çıkan yangının oluşturduğu hasardan bir kesit (DPA)
Ebu Sefein kilisesinde çıkan yangının oluşturduğu hasardan bir kesit (DPA)
TT

Mısır’daki kilise yangını nedeniyle birçok ülkeden dayanışma mesajı

Ebu Sefein kilisesinde çıkan yangının oluşturduğu hasardan bir kesit (DPA)
Ebu Sefein kilisesinde çıkan yangının oluşturduğu hasardan bir kesit (DPA)

Kahire’nin batısındaki Ebu Sefein kilisesinde dün sabah meydana gelen ve 41 kişinin yaşamını yitirmesine neden olan yangın nedeniyle birçok ülke Mısır ile dayanışma mesajı verdi.
Ürdün Dışişleri ve Gurbetçiler Bakanlığı, ‘acı verici’ olayın kurbanları için taziye dileklerinde bulundu.
Bakanlık Sözcüsü Heysem Ebu Ful, Ürdün’ün Mısır hükümeti ve halkıyla dayanışmasını belirterek, Amman’ın yaralılara şifa dileğini iletti.
Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) Dışişleri ve Uluslararası İşbirliği Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, Mısır hükümeti, kardeş halkı ve bu trajik kazada hayatını kaybedenlerin ailelerine en içten taziye dilekleri sunuldu.
Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi’ye taziye mesajı gönderdi.
Abbas mesajında, “Bu trajik kaybın üzüntüsünü paylaşıyor, hükümetinize, kardeş halkına ve kurbanların ailelerine en derin taziyelerimizi sunuyoruz” ifadelerine yer verdi.
Bahreyn de Mısır hükümetine taziyelerini iletti ve Mısır liderliği, hükümeti ve halkıyla dayanışmasını vurguladı.
Lübnan Meclis Başkanı Nebih Berri, Sisi’ye taziye mesajı gönderdi ve mesajında yaralılara şifa ve Mısır’ın güvenlik, ilerleme ve istikrarı sürdürmesini diledi.
Berri, İskenderiye Kıpti Ortodoks Patrikhanesi Papası 2. Tawadros ve St. Mark Makamı Patriği’ne de başsağlığı mesajları gönderdi.
Kanada’nın Kahire Büyükelçisi Louis Dumas Twitter hesabından yaptığı açıklamada, “Bugün Ebu Sefein Kilisesi’nde meydana gelen trajedinin ardından Mısır’a en içten taziyelerimi sunuyorum. Kalbimiz sevdiklerini kaybedenlerle birlikte” ifadelerini kullandı.
Rusya’nın Kahire Büyükelçiliği’nden yapılan açıklamada, “Ebu Sefein Kilisesi’nde çıkan ve çok sayıda kişinin ölümüne neden olan yangın nedeniyle Mısır hükümetine, halkına kurbanların ailelerine ve yakınlarına en içten taziyelerimizi sunar ve yaralılara acil şifalar dileriz” denildi.
Fransa’nın Kahire Büyükelçiliği de yangında hayatını kaybedenlerin ailelerine taziye ve yaralılara acil şifa dilekleri ifade etti.
Arap Parlamentosu Başkanı Adil Abdurrahman el-Usumi ise, bu acı olayda Mısır ile dayanışmalarını ve krizi kontrol altına almak için aldığı önlemlere tam desteklerini belirtti.



Şam'da Şera ile SDG lideri Abdi arasında Barrack'ın da katıldığı bir toplantı gerçekleşiyor

Suriye Cumhurbaşkanı Ahmed eş-Şera (Reuters)
Suriye Cumhurbaşkanı Ahmed eş-Şera (Reuters)
TT

Şam'da Şera ile SDG lideri Abdi arasında Barrack'ın da katıldığı bir toplantı gerçekleşiyor

Suriye Cumhurbaşkanı Ahmed eş-Şera (Reuters)
Suriye Cumhurbaşkanı Ahmed eş-Şera (Reuters)

Suriye Cumhurbaşkanı Ahmed eş-Şera ile Suriye Demokratik Güçleri (SDG) lideri Mazlum Abdi başkanlığındaki Kürt heyeti arasında, ABD’nin Suriye Özel Temsilcisi Tom Barrack'ın da katıldığı görüşme Şam'da başladı.

Görüşme, eş-Şera ve Abdi'nin 10 Mart'ta ABD himayesinde imzaladıkları ve ‘sınır kapıları, havaalanı, petrol ve doğalgaz sahaları dahil olmak üzere Suriye'nin kuzeydoğusundaki tüm sivil ve askeri kurumların Suriye devletinin idaresine dahil edilmesini’ öngören bir dizi maddeden oluşan anlaşmadan dört ay sonra gerçekleşti.

Ancak Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi daha sonra anayasal deklarasyon ve çeşitliliği yansıtmadığını söylediği bir hükümetin kurulması nedeniyle Suriye yönetimini eleştirdi. Geçtiğimiz ay Kürt güçleri ‘demokratik ve adem-i merkeziyetçi’ bir devlet talep etmiş, Şam da buna yanıt olarak ülkede ‘bölücü bir gerçeklik dayatma girişimlerini’ reddettiğini açıklamıştı.

Şarku'l Avsat'ın AFP'den aktardığı habere göre  adının açıklanmasını istemeyen bir Kürt kaynak, “SDG liderinin başkanlığındaki bir Kürt heyeti bugün DEAŞ’la Mücadele Uluslararası Koalisyonu (DMUK) temsilcilerinin eşliğinde Şam'a gitti ve şu anda Cumhurbaşkanı Ahmed eş-Şera ile görüşüyor. Görüşmede ABD’nin Suriye Özel Temsilcisi Tom Barrack da yer alıyor” ifadelerini kullandı.

Toplantının gündemi hakkında bilgi sahibi olan kaynak, ‘görüşmelerde dört ana dosyanın ele alındığını, bunların Suriye devletinin yapısı, Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi ile Şam hükümeti arasındaki ilişki, ekonomi ve askeri güç olduğunu’ söyledi.

Çatışmaların patlak vermesinden önce onlarca yıl ötekileştirme ve dışlanmaya maruz kalan Kürtler, yeni yönetimin karar alma mekanizmasını merkezileştirme ve kilit unsurları geçiş sürecinin yönetiminden dışlama girişimini eleştiriyor.

Abdi, mayıs sonunda bir televizyon kanalına verdiği röportajda, “Şam ile vardığımız mutabakata bağlıyız ve şu anda uygulama komiteleri aracılığıyla bu anlaşmayı hayata geçirmek için çalışıyoruz” dedi. Abdi ayrıca, tüm bileşenlerin tam haklarla yaşadığı ve hiç kimsenin dışlanmadığı adem-i merkeziyetçi bir Suriye’ye olan bağlılığını vurguladı.

Eş-Şera'nın Şam'a gelişinden kısa bir süre sonra tüm silahlı askeri grupları dağıtacağını açıklamasına rağmen, ABD destekli Kürtler, 2019'da son kalesinden çıkarılana kadar DEAŞ'la mücadelede etkili olduğunu kanıtlayan organize askeri güçlerini korumakta ısrar ediyor.

Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi, Şam'ın ihtiyaç duyduğu büyük petrol ve doğalgaz sahaları da dahil olmak üzere kuzey ve doğu Suriye'nin büyük bölümünü kontrol ediyor.

Suriye Dışişleri Bakanı Esad Hasan eş-Şeybani daha önce Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi ile imzalanan anlaşmanın şartlarının uygulanmasının ‘ertelenmesinin’ ülkedeki ‘kaosu uzatacağı’ uyarısında bulunmuştu.