Hindistan ve Pakistan arasında bölünen ailelerin birleşme umudu

Hindistan ve Pakistan'ın bölünmesiyle parçalanan aileler hala yeniden birleşmenin hayalini kuruyor

Arşiv-AA
Arşiv-AA
TT

Hindistan ve Pakistan arasında bölünen ailelerin birleşme umudu

Arşiv-AA
Arşiv-AA

Hindistan ve Pakistan’ın bölünmesinin ardından geçen 75 yılda, Ali Hasan Bekai ve Abid Hasan Bekai kardeşler, iki ailenin yeniden birleşme özleminin yerini almayan görüntülü görüşmeler dışında birbirini görmenin yolunu bulamıyor.
1947’de Birleşik Krallık’tan bağımsızlığını ilan eden her iki ülkede Bekai kardeşler gibi parçalanan binlerce aile var.
Yeni Delhi’deki Abid Hasan Reuters’a yaptığı açıklamada, “Onlara dokunamadığım için üzgünüm” diyerek, kardeşi Ali Hasan ve ailesinin Karaçi’de görmesinin güzel olduğunu ancak bunun “sarılma, dokunma, el sıkışma ve konuşma” ile kıyaslanamayacağını söyledi.
Müslüman çoğunluklu Pakistan dün günü bağımsızlığını kutlarken, ezeli rakibi Hindistan da bugün bağımsızlık gününü kutluyor.
Şarku’l Avsat’ın Independent Arabia’dan aktardığı habere göre Ali Hasan ve Abid Hasan aileleri en son sekiz yıl önce Yeni Delhi’de bir araya geldi. Her iki kardeş, iki ailenin defalarca görüşmeye çalıştığını ancak vize taleplerinin her iki tarafça da reddedildiğini söyledi.
Dinsel göç ve şiddet
Pakistan ve Hindistan, bağımsızlıktan bu yana, tam olarak iddia ettikleri tartışmalı Himalaya bölgesi Keşmir için üç kez savaştı. İki ülke arasındaki gerginlik Pakistan ve Hindistan’ın her ülkenin hava sahasına savaş uçağı gönderdiği 2019 yılında zirve yaptı.
Birleşik Krallık’ın II. Dünya Savaşı'ndan sonra küçülmesi sırasında “Britanya Hindistanı” bölünerek iki yeni devlet kurulması, katliamlarla gölgelenen iki taraflı kitlesel göçlere yol açtı.
Bölünme, yaklaşık 15 milyon insanın din temelinde yeni bir ülkeye yerleşmek için evlerinden ayrılmasına yol açarken, bağımsız tahminler 1947'deki bölünme döneminde din eksenli Hindu-Müslüman çatışmalarında bir milyondan fazla kişinin öldürüldüğünü gösteriyor.
Bölünme sıkıntısını yaşayanlar arasında en mutlu gün ve hüzünlü anlarında birbirinin yanında olamayan Bekai ailesi de var. Ali Hasan’ın, annesi ve kız kardeşinin Yeni Delhi’deki cenaze törenlerine katılmasına izin verilmedi.



Norveç kasabasında Rus ajanı paranoyası

Kirkenes kasabasındaki bazı yerlerde savaş karşıtı broşürler yer alıyor (Reuters)
Kirkenes kasabasındaki bazı yerlerde savaş karşıtı broşürler yer alıyor (Reuters)
TT

Norveç kasabasında Rus ajanı paranoyası

Kirkenes kasabasındaki bazı yerlerde savaş karşıtı broşürler yer alıyor (Reuters)
Kirkenes kasabasındaki bazı yerlerde savaş karşıtı broşürler yer alıyor (Reuters)

Norveç'in Kirkenes kasabasında Rus ajan paniği yaşanıyor.

Wall Street Journal'ın (WSJ) haberinde, Norveç'in Rusya sınırına en yakın kasabalarından Kirkenes'in casusluk üssüne dönüştüğü yazılıyor. 

Eskiden huzurlu bir sınır yerleşimi olarak bilinen bu küçük İskandinav kasabasında, Ukrayna savaşının ardından paranoyanın hakim olduğu belirtiliyor. 

Norveç'in iç güvenlik teşkilatı PST'yle birlikte devriyeye çıkan WSJ muhabirlerinin aktardığına göre kasaba sakinleri, tanımadıkları kişiler tarafından takip edildiklerini ve yollarda plakasız araçlar gördüklerini söylüyor. 

Murmansk'tan gelen Rus balıkçı teknelerinin sık sık Kirkenes limanına uğradığı fakat bunların artık potansiyel tehdit olarak görüldüğü belirtiliyor. Murmansk'ın, Rusya'nın Kuzey Filosu ve stratejik nükleer cephaneliği için merkez konumunda olduğu hatırlatılıyor.

Sınırda görevli Norveçli askerler çoğunlukla 18-19 yaşındaki erlerden oluşuyor. 19 yaşındaki Magnus Karlsvik, kendine verilen görevi şöyle tanımlıyor. 

Bizim işimiz, Rus birliklerinin askeri altyapımızın fotoğraflarını çekmesini engellemek.

Askerler, kış aylarında sınırdaki ayak izlerini takip ettiklerini ve düzenli olarak dürbünlerle Rus askerlerinin faaliyetlerini raporladıklarını belirtiyor.

PST'nin bölge sorumlusu Johan Roaldsnes, Kremlin'in "hibrit savaş" taktikleri kullandığını, bu tür faaliyetlerin savaş ve barış arasındaki çizgiyi belirsizleştirdiğini söylüyor:

Bir şeylerin yanlış olduğunu hissetsek de tam olarak ne olduğunu söyleyemiyoruz. Burada, kuzeyin bu köşesinde her şeye kuşkuyla yaklaşmalıyız.

Norveç, casusluk faaliyetleri yürüttükleri gerekçesiyle Rusya'nın en büyük balıkçılık şirketlerinden Norebo ve Murman Seafood'a pazartesi günü yaptırım listesine almıştı. 

Norveç Dışişleri Bakanı Espen Barth, bu firmaların Norveç'in altyapısını hedef alan Kremlin destekli bir istihbarat operasyonun parçası olduğunu savunmuştu. 

Independent Türkçe, Wall Street Journal, Odessa Journal