Mısır’da kilise yangınında hayatını kaybedenlerin cenaze töreninde yas vardı

Mısırlı bir kadın Ebu Sefein Kilisesi kurbanlarının cenazesi sırasında ağlıyor (AFP)
Mısırlı bir kadın Ebu Sefein Kilisesi kurbanlarının cenazesi sırasında ağlıyor (AFP)
TT

Mısır’da kilise yangınında hayatını kaybedenlerin cenaze töreninde yas vardı

Mısırlı bir kadın Ebu Sefein Kilisesi kurbanlarının cenazesi sırasında ağlıyor (AFP)
Mısırlı bir kadın Ebu Sefein Kilisesi kurbanlarının cenazesi sırasında ağlıyor (AFP)

Mısır’ın Giza vilayetinde bulunan Ebu Sefein kilisesinde dün sabah meydana gelen ve 41 kişinin yaşamını yitirmesine neden yangın ülkede herkesi şok etti.
Magda Nabih (61) isimli vatandaş, son duaları olduğunu bilmeden, Pazar sabahı kızları Irina (34) ve Mirna’nın (25) yanı sıra torunları Meryem (5), Barcena (5) ve Abram (3) ile birlikte kiliseye gitmişti.
İmbaba’daki kilisenin kreşinde olan Maharael (5), Yusuf (4) ve Floptier (3 yıl) isimli üç çocuğunu birlikte kaybeden annenin acısı da büyük oldu.

Kilisedeki klimalarda meydana gelen elektrik arızası nedeniyle meydana geldiği açıklanan yangın sonucu 41 kişinin öldü ve en az 14 kişi yaralandı.
Yangın, yoğun dumanın yayılmasına neden oldu ve bu da yaralanma ve ölümlerin ana nedeni oldu.

Kilisenin yakınında oturan ve kurtarma operasyonu sırasında bacağını kırılan Muhammed Yahya (38) gazetecilere şu açıklamayı yaptı:
“Büyük bir çığlık sesiyle uyandım ve pencereden dışarı baktığımda kiliseden yoğun duman ve alevler çıktığını gördüm. Hemen kiliseye koştum. Etraftakilerin yardımıyla kapıyı kırmayı başardık ve mümkün olduğunca çocukları dışarı çıkarmaya çalıştık. Kreşte yaklaşık 80-90 çocuk vardı. Siyah dumanlara maruz kalmış çocukları görünce kalbim sıkıştı. Baygın olduklarını sandım ancak birçoğu boğulup öldü. Benim de kreştekilerin yaşlarında dört küçük çocuğum var.”

Kilisenin içinden birçok çocuğu kurtaran Yahya, “Yangında buradan nasıl çıkacağım umurumda değildi, tek düşünebildiğim çocuklar ve insanlardı. Kiliseye gidenlerden biri olan George Amca’yı kurtarırken, dar merdivenlerde düştüm. Bacağım kırıldı ve duman nedeniyle bayılmışım” diye konuştu.
Ebu Sefein Kilisesi’nin rahibi Abdul Masih Bakhit de yangında yaşamını yitirdi.

Bugün düzenlenen cenaze töreninde rahibin oğlu Adil, kilise cemaati ve çocukları kurtarmaya çalışırken ölen babasının kahramanca çabaları için herkesten takdir alırken sessizce ağladı.
İskenderiye Kıpti Ortodoks Patrikhanesi’nin Papası 2. Tavadros, kazayla ilgili tüm konuları ilgili makamlarla takip ettiğini belirterek, kurbanlara taziyelerini iletti.

Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi’nin talimatıyla, yangının hemen ardından restorasyon çalışmaları başladı.



Şam'da Şera ile SDG lideri Abdi arasında Barrack'ın da katıldığı bir toplantı gerçekleşiyor

Suriye Cumhurbaşkanı Ahmed eş-Şera (Reuters)
Suriye Cumhurbaşkanı Ahmed eş-Şera (Reuters)
TT

Şam'da Şera ile SDG lideri Abdi arasında Barrack'ın da katıldığı bir toplantı gerçekleşiyor

Suriye Cumhurbaşkanı Ahmed eş-Şera (Reuters)
Suriye Cumhurbaşkanı Ahmed eş-Şera (Reuters)

Suriye Cumhurbaşkanı Ahmed eş-Şera ile Suriye Demokratik Güçleri (SDG) lideri Mazlum Abdi başkanlığındaki Kürt heyeti arasında, ABD’nin Suriye Özel Temsilcisi Tom Barrack'ın da katıldığı görüşme Şam'da başladı.

Görüşme, eş-Şera ve Abdi'nin 10 Mart'ta ABD himayesinde imzaladıkları ve ‘sınır kapıları, havaalanı, petrol ve doğalgaz sahaları dahil olmak üzere Suriye'nin kuzeydoğusundaki tüm sivil ve askeri kurumların Suriye devletinin idaresine dahil edilmesini’ öngören bir dizi maddeden oluşan anlaşmadan dört ay sonra gerçekleşti.

Ancak Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi daha sonra anayasal deklarasyon ve çeşitliliği yansıtmadığını söylediği bir hükümetin kurulması nedeniyle Suriye yönetimini eleştirdi. Geçtiğimiz ay Kürt güçleri ‘demokratik ve adem-i merkeziyetçi’ bir devlet talep etmiş, Şam da buna yanıt olarak ülkede ‘bölücü bir gerçeklik dayatma girişimlerini’ reddettiğini açıklamıştı.

Şarku'l Avsat'ın AFP'den aktardığı habere göre  adının açıklanmasını istemeyen bir Kürt kaynak, “SDG liderinin başkanlığındaki bir Kürt heyeti bugün DEAŞ’la Mücadele Uluslararası Koalisyonu (DMUK) temsilcilerinin eşliğinde Şam'a gitti ve şu anda Cumhurbaşkanı Ahmed eş-Şera ile görüşüyor. Görüşmede ABD’nin Suriye Özel Temsilcisi Tom Barrack da yer alıyor” ifadelerini kullandı.

Toplantının gündemi hakkında bilgi sahibi olan kaynak, ‘görüşmelerde dört ana dosyanın ele alındığını, bunların Suriye devletinin yapısı, Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi ile Şam hükümeti arasındaki ilişki, ekonomi ve askeri güç olduğunu’ söyledi.

Çatışmaların patlak vermesinden önce onlarca yıl ötekileştirme ve dışlanmaya maruz kalan Kürtler, yeni yönetimin karar alma mekanizmasını merkezileştirme ve kilit unsurları geçiş sürecinin yönetiminden dışlama girişimini eleştiriyor.

Abdi, mayıs sonunda bir televizyon kanalına verdiği röportajda, “Şam ile vardığımız mutabakata bağlıyız ve şu anda uygulama komiteleri aracılığıyla bu anlaşmayı hayata geçirmek için çalışıyoruz” dedi. Abdi ayrıca, tüm bileşenlerin tam haklarla yaşadığı ve hiç kimsenin dışlanmadığı adem-i merkeziyetçi bir Suriye’ye olan bağlılığını vurguladı.

Eş-Şera'nın Şam'a gelişinden kısa bir süre sonra tüm silahlı askeri grupları dağıtacağını açıklamasına rağmen, ABD destekli Kürtler, 2019'da son kalesinden çıkarılana kadar DEAŞ'la mücadelede etkili olduğunu kanıtlayan organize askeri güçlerini korumakta ısrar ediyor.

Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi, Şam'ın ihtiyaç duyduğu büyük petrol ve doğalgaz sahaları da dahil olmak üzere kuzey ve doğu Suriye'nin büyük bölümünü kontrol ediyor.

Suriye Dışişleri Bakanı Esad Hasan eş-Şeybani daha önce Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi ile imzalanan anlaşmanın şartlarının uygulanmasının ‘ertelenmesinin’ ülkedeki ‘kaosu uzatacağı’ uyarısında bulunmuştu.