Fransa, Batı Afrika’daki terör örgütleriyle mücadele için konuşlandırdığı askeri güçleri, 9 yıllık ardından 15 Ağustos’ta Bamako’daki iktidarda bulunan askeri cunta ile arasındaki gergin ilişkiler zemininde Mali’deki askeri varlığına son verdi.
Fransa Genelkurmay Başkanlığı’na göre Mali topraklarında bulunan Barkhane kuvvetinin son taburu, Mali ve Nijer arasındaki sınırı terk etti.
Fransa’nın çekilme kararının sebepleri arasında bölgedeki terör tehdidinin azalması ve yerel halkın Fransız güçlerinden duyduğu rahatsızlık yer alıyor. Çekilen son taburun mevzilendiği bölgede son aylarda sıklıkla protesto gösterileri düzenleniyor.
Gösterinin organizatörleri ve yerel yetkililer, Fransız haber ajansı AFP’ye yaptıkları açıklamada Barkhane kuvvetlerinin ayrılışını hızlandırmak için Mali’nin kuzeyinde düzenlenen bir gösterinin ardından Fransızların geri çekildiğini belirttiler.
Mali’nin kuzeyindeki Gao şehrinde kendilerini ‘zinde güçler’ olarak tanıtan protestocular, “14 Ağustos 2022 Pazar günü itibariyle Barkhane’nin son taburunun ayrılışı için 72 saatlik ültimatomda bulunuyoruz” dedi. Gao, Nijer’e gitmek üzere Mali’deki son Fransız askerlerine ev sahipliği yapıyor.
Bamako ve Paris’te iktidardaki askeri cunta arasındaki ilişkiler, özellikle Rus Wagner şirketine mensup paramiliter güçlerin Mali’ye gelmesinden bu yana son aylarda sert bir şekilde kötüleşti. Bu durum, Fransa’nın bölgede aktif olan terör örgütleriyle 9 yıl mücadele ettikten sonra, iki ülkenin ilişkileri kopma noktasına geldi.
Eylemciler, gösteri sırasında ellerinde ‘Barkhane defol’, ‘Terör örgütlerinin ve müttefiklerinin vaftiz babası Barkhane’ ve ‘Hiçbir yabancı güç Mali’yi ganimet haline getiremez’ yazılı pankartlar taşıdı.
Fransa, Askeri Konsey Başkanı Albay Asimi Goita’nın ülkedeki geçiş süresini 26 Mart 2022’den Mart 2024’e uzatma kararının ardından Askeri Konsey’in iktidarı elinde tutma arzusuna karşı çıkıyor.
Afrika uzmanı siyaset bilimci Dr. Hamdi Abdurrahman tarafından hazırlanan ve El-Mustakbel İleri Araştırmalar ve Çalışmalar Merkezi tarafından yayınlanan araştırma, Fransa’nın bölgeden geri çekilmesinin farklı nedenlerden kaynaklandığını belirtti. Bamako sokaklarındaki kitlelerin protestolarında görüldüğü gibi, Fransız varlığına karşı artan halk öfkesi de bu nedenler arasında yer alıyor.
Genel olarak Afrika Sahel bölgesindeki ve özel olarak Mali’deki Fransız askeri varlığının azalması, ittifakların yapısını değiştirdi ve Mali’nin askeri yöneticilerini bu güvenlik boşluğunu doldurmak için Rusya’ya başvurmaya yöneltti. Dr. Hamdi Abdurrahman, uygun Rus desteğinin Malili yöneticileri Şubat 2022’de yapılması planlanan cumhurbaşkanlığı seçimlerini ertelemeye teşvik ettiğini dile getirirken, “Albay Goita liderliğindeki Askeri Konsey, iktidara geldiğinden beri başarısız Batılı ve uluslararası askeri yaklaşımlara alternatif olarak Moskova ile flört ediyor” dedi.
Geçen hafta Mali’deki Askeri Geçiş Konseyi, Rus müttefikinden 5 uçak ve bir askeri helikopter de dahil olmak üzere yeni askeri teçhizat ve cihazlar teslim aldı. Mali Savunma Bakanı’na göre Rus askeri desteği, Mali’nin keşif ve saldırı yeteneklerini L39 ve Sukhoi 25 savaş uçaklarıyla güçlendirmeyi içeriyor.
Fransa, Mali’den çekildi
Fransa terörle mücadele için Batı Afrika’ya gönderdiği askeri güçleri 9 yıl sonra geri çekti

Fransız kuvvetleri Mali’yi terk etti (AFP)
Fransa, Mali’den çekildi

Fransız kuvvetleri Mali’yi terk etti (AFP)
لم تشترك بعد
انشئ حساباً خاصاً بك لتحصل على أخبار مخصصة لك ولتتمتع بخاصية حفظ المقالات وتتلقى نشراتنا البريدية المتنوعة