Riyad ve Taşkent teknoloji ve petrokimya endüstrilerinde işbirliğini genişletecek

Suudi Arabistan merkezli ACWA Power şirketi, Özbekistan’daki yenilenebilir enerji projelerini genişletecek (Şarku’l Avsat)
Suudi Arabistan merkezli ACWA Power şirketi, Özbekistan’daki yenilenebilir enerji projelerini genişletecek (Şarku’l Avsat)
TT

Riyad ve Taşkent teknoloji ve petrokimya endüstrilerinde işbirliğini genişletecek

Suudi Arabistan merkezli ACWA Power şirketi, Özbekistan’daki yenilenebilir enerji projelerini genişletecek (Şarku’l Avsat)
Suudi Arabistan merkezli ACWA Power şirketi, Özbekistan’daki yenilenebilir enerji projelerini genişletecek (Şarku’l Avsat)

Özbekistan’ın Riyad Büyükelçiliği, Cumhurbaşkanı Şevket Mirziyoyev’in Suudi Arabistan’a yapacağı ziyaretin ışığında enerji, bilgi teknolojisi, telekomünikasyon, sağlık, eczacılık, biyoteknoloji, tarım, ormancılık, yapı malzemeleri üretimi, hafif sanayi, kimya ve petrokimya, turizm, kültür, spor, bilim, eğitim ve çevre alanlarında işbirliğinin hızlanmasına dair beklentilerini açıkladı.
Özbekistan hükümeti, yatırımlar için çekici bir iklim yaratma stratejisi doğrultusunda, 2030 Vizyonu programları kapsamında işbirliği yapmak istediğini ifade ederken, yakın zamanda Suudi yetkililerle enerji alanında anlaşmalar imzalandı.
Riyad ve Taşkent arasındaki işbirliğini bu yönde yoğunlaştırmak için iki ülkenin muazzam potansiyellerinden yararlanarak büyük fırsatların sunulması bekleniyor.
İki ülke, ticaret, ekonomi ve yatırım faaliyetlerini geliştirmeyi amaçlıyor.
Özbekistan Başbakan Yardımcısı, Yatırımlar ve Dış Ticaret Bakanı Serdar Umurzakov Suudi Arabistan’a yaptığı son ziyarette, birçok sektörlerde işbirliğini genişletmenin yollarını tartıştı.
Taşkent, ekonomisini çeşitlendirmek ve iki ülke arasındaki ekonomik ve yatırım faaliyetlerini yoğunlaştırmak amacıyla, 2030 Vizyonu doğrultusunda çeşitli gelecek vaat eden endüstri ve sektörlerde yeni yatırım projelerinin uygulanmasında ortak eylemi güçlendirmeye doğru ilerliyor.
Geçtiğimiz günlerde, Özbekistan Enerji Bakanlığı ile Suudi Arabistan merkezli ACWA Power şirketi arasında işbirliği kuruldu ve yaklaşık 3 milyar dolarlık bir dizi yatırım anlaşması imzalandı.
ACWA Power, Karakalpakistan bölgesinde bin 500 megavat üretim kapasiteli rüzgar enerjisi projesi dahil, iki taraf arasında imzalanan anlaşmalar uyarınca birçok projenin uygulamasını, geliştirilmesini, inşasını ve işletmesini üstleniyor.
Tesis faaliyete geçtiğinde, Orta Asya bölgesinde türünün en büyüğü ve dünyanın en büyük rüzgar santrallerinden biri olacak.
ACWA Power, Şubat ayında Özbekistan’da kamu-özel ortaklığında hayata geçirilen ilk yenilenebilir enerji projesi olan 100 megavatlık, 108 milyon değer değerindeki Nukus rüzgar santrali projesi için anlaşma imzaladı.
ACWA Power ve Özbekistan Enerji Bakanlığı, 25 yıllık enerji alımı ve Şirin şehrinde gaz türbinli bir elektrik santrali geliştirmek, inşa etmek ve işletmek için toplam 1,2 milyar dolarlık yatırım anlaşmasına da imza attı.
Bu projelerin, Özbekistan’da 2030 yılına kadar toplam yenilenebilir enerji üretim kapasitesinin yüzde 30’a çıkarılmasına katkıda bulunması bekleniyor.



Trump: Şi, temel metallerin ABD'ye akmasına izin verecek

ABD Başkanı, Beyaz Saray'daki ofisinde yürütme emirlerini imzaladı (Arşiv-AP)
ABD Başkanı, Beyaz Saray'daki ofisinde yürütme emirlerini imzaladı (Arşiv-AP)
TT

Trump: Şi, temel metallerin ABD'ye akmasına izin verecek

ABD Başkanı, Beyaz Saray'daki ofisinde yürütme emirlerini imzaladı (Arşiv-AP)
ABD Başkanı, Beyaz Saray'daki ofisinde yürütme emirlerini imzaladı (Arşiv-AP)

ABD Başkanı Donald Trump, Çin Devlet Başkanı Şi Cinping'in nadir toprak metalleri ve elementlerin ABD'ye ihracatına izin verdiğini söyledi. Bu adım, dünyanın en büyük iki ekonomisi arasındaki gerilimi azaltacak.

Bir gazeteci, başkanlık uçağında Trump'a Şi'nin bunu kabul edip etmediğini sorduğunda, Trump “Evet, kabul etti” diye cevap verdi.

Trump'ın bu yorumu, haftalardır bu konuda artan ticari gerilimi çözmek amacıyla Şi Cinping ile yaptığı nadir telefon görüşmesinden bir gün sonra geldi.

Trump, o dönemde görüşmelerin “oldukça olumlu sonuçlandığını” belirterek, “nadir metal ürünlerinin akışkanlığıı konusunda hiçbir şüphe olmaması gerektiğini” belirtti.

Bu konudaki gerginliğin azaldığına dair bir başka işaret olarak, Çin, konuyla ilgili iki kaynağa göre, en büyük üç Amerikan otomobil üreticisinin nadir metal tedarikçilerine geçici ihracat lisansları verdi.

ABD başkanının üst düzey yardımcıları, pazartesi günü Londra'da Çinli meslektaşlarıyla bir araya gelerek görüşmeleri sürdürecek.

Trump dün gazetecilere yaptığı açıklamada, “Çin anlaşmasında büyük ilerleme kaydettik” dedi.

İki ülke, 12 Mayıs'ta İsviçre'nin Cenevre kentinde, Trump'ın ocak ayında göreve gelmesinden bu yana birbirlerine uyguladıkları gümrük vergilerinin çoğunu 90 gün süreyle kaldırmak üzere anlaşmaya vardı. Bu haberin ardından ticaretin bozulmasından endişe duyan finans piyasaları canlandı. Ancak Çin'in nisan ayında nadir toprak elementlerinin ihracatını askıya alma kararı, dünya çapında otomobil üreticileri, bilgisayar çipi üreticileri ve askeri müteahhitlerin ihtiyaç duyduğu tedarikleri kesintiye uğratmaya devam etti.

Trump, Çin'i Cenevre Anlaşması'nı ihlal etmekle suçladı ve çip tasarım programları ile Çin'e yapılan diğer sevkiyatlara kısıtlamalar getirilmesini emretti. Pekin bu iddiayı reddetti ve karşı önlemler alacağı tehdidinde bulundu.

Şarku’l Avsat’ın edindiği bilgiye göre nadir metaller ve diğer temel elementler Çin için bir güç kaynağıdır ve şirketlerin metalden üretilen ürünleri üretememesi nedeniyle ekonomik büyüme yavaşlarsa Trump iç siyasi baskıya maruz kalabilir.

Trump, ocak ayında Beyaz Saray'a döndüğünden beri ticaret ortaklarını bir dizi cezai önlem uygulamakla tehdit etti, ardından bazılarını son anda iptal etti. Bu tutarsız yaklaşım, dünya liderlerini şaşırttı ve şirket yöneticilerini endişeye sevk etti.