Esed rejimi Dera kırsalında askeri gerilimi arttırıyor

Şam rejiminden Dera’ya bağlı Câsim kasabasına saldırı tehdidi

Rus güçleri Suveyda’da insani yardım dağıtıyor (Şarku’l Avsat)
Rus güçleri Suveyda’da insani yardım dağıtıyor (Şarku’l Avsat)
TT

Esed rejimi Dera kırsalında askeri gerilimi arttırıyor

Rus güçleri Suveyda’da insani yardım dağıtıyor (Şarku’l Avsat)
Rus güçleri Suveyda’da insani yardım dağıtıyor (Şarku’l Avsat)

Esed rejimi, Dera'nın kuzey kırsalındaki Câsim kasabasını, yerleşim biriminde terör örgütü DEAŞ’a bağlı hücreler olduğu iddiasıyla kuşatma altında tutuyor. Şam rejimi Câsim’deki muhaliflerin tahliyesini, DEAŞ’lıların da teslim edilmesini talep ediyor. Kasabadaki yerel yönetim ise DEAŞ iddialarını yalanlıyor. Esed güçleri daha önce de aynı  bölgede yer alan Tafas kasabasını benzer gerekçelerle kuşatmış ve sonrasında çatışmalar çıkmıştı.
Şarku’l Avsat’ın Câsim’deki yerel kaynaklardan aktardığına göre Şam rejimine bağlı Güvenlik Komitesi, kasabanın ileri gelenleri ve müzakerecilerden DEAŞ unsurlarını şehirden çıkarmalarını talep etti. Aksi halde teröristleri yakalamak için askeri operasyon düzenleneceğini belirtti. Güvenlik Komitesi kasaba ileri gelenlerini il merkezi olan Dera’da müzakerelere katılmaya çağırdı. Ancak bu çağrıyı reddeden ve müzakerelerin Câsim’de yapılmasını yerel yöneticiler, “Bu talepler, muhaliflere yönelik bir askeri operasyonun uygulanmasına yol açacak iddialardır” vurgusunda bulundu.
Kaynaklar, “Güvenlik Komitesi, rejimin arananları şehirden çıkarma yönünde baskı yapmak için askeri gerilim politikası izlediği Tafas senaryosunu tekrarlamaya çalışıyor” ifadelerini kullandı.
Son günlerde rejime bağlı askeri güçlerin Câsim şehrine girdiği, şehri çevreleyen noktalarda takviyelerin yapıldığı görülmüştü. Çeşitli suikastların kaydedildiği Câsim şehri ve çevresinde de Dera’daki diğer bölgelerde gibi kaos hakim. 2018’de kaydedilen uzlaşma anlaşmasının uygulandığı alanlara dahil olduğundan bu yana Câsim şehri, müzakere komiteleri ve Güvenlik Komitesi arasında çeşitli anlaşmalara tabi tutuluyor. Rejime bağlı komite, DEAŞ’ın hücrelerini teşkil ettiği ve Suriye ordusu aleyhinde saldırılar düzenlediği iddiasıyla kasabada aranan yabancıların teslim edilmesi talebinde bulunuyor. DEAŞ ile bağlantılı olmayan ılımlı muhalefet gruplarından liderler ve muhalifler ise Câsim’den ayrılmayı reddediyor. Aynı zamanda bulundukları yerde kalmaları ve üzerlerindeki güvenlik baskısının kaldırılması karşılığında anlaşmayı kabul ediyorlar.
Dürzilerin çoğunlukta olduğu Suveyda hususunda ise "Suveyda 24" adlı yerel haber ağının bildirdiğine göre Rus güçleri, Suveyda’nın batı kırsalındaki Ara kasabasına son kullanma tarihi geçmiş yoğunlaştırılmış süt paketlerinin de yer aldığı gıda yardım paketleri dağıttı. Rus Uzlaşı Merkezi, dört gün önce Ara kasabasında ihtiyaç sahibi ailelere 500 adet insani yardım paketinin dağıtıldığını açıklamıştı.
Bazı vatandaşlar bu hususta “Suriye'nin milyarlarca dolarlık servetini yağmalayan Rusya, medyadaki imajını tazelemek için ise basit yardımlarda bulunuyor” vurgusunda bulundu. Diğerleri ise “Ruslar, doğudaki petrol ve gaz sahalarının kontrolünü ele geçiren A   BD gibi ülkenin zenginliğinden nemalanıyor. Suriye halkının çektiği acılara kayıtsızlar. Buradaki varlıklarını yardım iddiası ile haklı çıkarıyorlar. Suriye'de kullandıkları silahlar maddi desteğe evrilmiş olsa, Suriye halkı en zengin halklardan olabilirdi. Savaştan bitkin düşen, sefaletten nasibini almış Suriyelilerden ihtiyaç sahibi kalmazdı” ifadelerine başvurdu.
Geçtiğimiz günlerde Suveyda halkı devlet kurumlarının önünde su, elektrik gibi hizmetlerin eksikliğini protesto etti. Yerel er-Rasid haber ağının bildirdiğine göre protestolar bilhassa Atil ve el-Gariye kasabalarında yoğunlaştı. Hizmetlerde kötüleşme ile daha da bıkkın hale gelen halk, protesto düzenlemekten başka bir yol bulamıyor.



Gazze Şeridi'ndeki gıda krizi nedeniyle Filistinliler kaplumbağa eti yiyor

 Filistinli çocuklar, Gazze Şeridi'nin merkezindeki Nuseyrat mülteci kampında biraz yiyecek alırken (AFP)
 Filistinli çocuklar, Gazze Şeridi'nin merkezindeki Nuseyrat mülteci kampında biraz yiyecek alırken (AFP)
TT

Gazze Şeridi'ndeki gıda krizi nedeniyle Filistinliler kaplumbağa eti yiyor

 Filistinli çocuklar, Gazze Şeridi'nin merkezindeki Nuseyrat mülteci kampında biraz yiyecek alırken (AFP)
 Filistinli çocuklar, Gazze Şeridi'nin merkezindeki Nuseyrat mülteci kampında biraz yiyecek alırken (AFP)

Magda Qinan, İsrail'in uyguladığı boğucu abluka ve yardımların engellenmesi nedeniyle açlık tehlikesiyle karşı karşıya olan Gazze Şeridi'nin güneyindeki Han Yunus'ta bir çadırda yaşayan yerinden edilmiş ailesini doyurmak için üçüncü kez kaplumbağa pişirmek zorunda kaldı.

61 yaşındaki Magda eti temizliyor, un ve sirkeyle karıştırıyor, yıkıyor ve eski, hasarlı bir tencerede kaynatıp kızarttıktan sonra soğan, domates ve biberle çeşnilendiriyor. “Çocuklar kaplumbağadan korkuyorlardı, biz de onlara dana eti kadar lezzetli olduğunu söyledik,” diyerek odun ateşinde pişen kırmızı eti izlerken AFP'ye “Bazıları yedi, bazıları ise reddetti” diyor.

İsrail 2 Mart'ta Gazze'ye tam bir abluka uygulayarak ateşkesle birlikte yeniden başlayan uluslararası yardımların girişini engelledi ve ana tuzdan arındırma tesisine giden elektrik arzını kesti.

Bir grup uluslararası sivil toplum kuruluşu bu hafta “kıtlık sadece bir risk değil; Gazze'nin neredeyse tüm bölgelerinde hızla gelişiyor gibi görünüyor” uyarısında bulundu.

Filistinli bir çocuk, Gazze Şeridi'nin merkezindeki Nuseyrat mülteci kampında kısıtlı yemeğini yiyor (AFP)Filistinli bir çocuk, Gazze Şeridi'nin merkezindeki Nuseyrat mülteci kampında kısıtlı yemeğini yiyor (AFP)

İsrail'in çarşamba günü Gazze'ye insani yardım girişini engellemeye devam edeceğini açıklamasının ardından, Hamas perşembe günü yaptığı açıklamada İsrail'i “açlığı bir silah olarak kullanmakla” suçladı. Şarku’l Avsat’ın AFP'den aktardığına göre Hamas bu kararın “baskı araçlarından biri... ve bir savaş suçunun kamuoyu önünde yeniden kabulü” olduğunu belirtti.

Magda Qinnan, “Sınır kapıları kapalı. Pazarda domates, salatalık ve biberden başka bir şey yok” diyerek 80 şekele (19 avro) iki küçük torba sebze aldığını ve hiç et olmadığını belirtiyor. Kaplumbağaları yakalayıp kestikten sonra pişirdiklerini “birkaç aileye paylaşmaları için dağıttığını” söyleyen kadın, “bunların satılık olmadığını” ifade etti.

 Filistinliler, Gazze Şeridi'nin merkezindeki Nuseyrat mülteci kampında sıcak yemekten paylarını almak için yiyecek dağıtım noktasının önünde bekliyor (AFP)Filistinliler, Gazze Şeridi'nin merkezindeki Nuseyrat mülteci kampında sıcak yemekten paylarını almak için yiyecek dağıtım noktasının önünde bekliyor (AFP)

“Bir gün kaplumbağa yiyeceğimizi hiç düşünmemiştik” diyen balıkçı akrabası Abdul Halim Qinan, kaplumbağa etinin yiyecek yerine geçtiğini belirtti: “Savaş başladığından beri ne bize ne de başkasına yiyecek var. İhtiyacımız olan protein ve besin maddelerini yerine koymaya çalışıyoruz. Et yok, kümes hayvanı yok, sebze yok” şeklinde konuştu.

Birleşmiş Milletler İnsani İşler Koordinasyon Ofisi (OCHA) bu hafta “insani durumun savaşın başlamasından bu yana geçen 18 ay içinde muhtemelen en kötü durumda olduğu” uyarısında bulunarak “Gazze'ye geçişlere bir buçuk aydır izin verilmediğini, bunun bugüne kadarki en uzun tedarik kesintisi dönemi olduğunu” kaydetti.

Filistinli çocuklar, Gazze Şeridi'nin merkezindeki Nuseyrat mülteci kampında sıcak yemekten paylarına düşen kısıtlı miktarı alabilmek için sırada bekliyor (AFP)Filistinli çocuklar, Gazze Şeridi'nin merkezindeki Nuseyrat mülteci kampında sıcak yemekten paylarına düşen kısıtlı miktarı alabilmek için sırada bekliyor (AFP)

Dünya Sağlık Örgütü Doğu Akdeniz Bölge Direktörü Hanan Balkhi haziran ayında, Gazze sakinlerinin lağım suyu içmeye ve hayvan yemi yemeye zorlandığı uyarısında bulundu.

İsrail ordusu, 19 Ocak'ta başlayan ateşkes ve esirlerin serbest bırakılması anlaşmasının çökmesinin ardından 18 Mart'ta yeniden saldırıya geçmesinden beri Gazze Şeridi'nde hava bombardımanını yoğunlaştırdı ve kara operasyonlarını genişletti.