3. Charles resmen Kral ilan edildi ve göreve başladı

Kral 3. Charles (Reuters)
Kral 3. Charles (Reuters)
TT

3. Charles resmen Kral ilan edildi ve göreve başladı

Kral 3. Charles (Reuters)
Kral 3. Charles (Reuters)

İngiltere Kralı 3. Charles, tarihi bir törenle dün resmen Birleşik Krallık Kralı ilan edildi ve annesi Kraliçe 2. Elizabeth’in ölümünden bir gün önce kurulan Liz Truss başkanlığındaki hükümet üyeleri ve muhalefet liderleriyle görüşerek göreve başladı.
Londra’da St. James Sarayı’nda düzenlenen tören ilk kez televizyonlardan canlı olarak yayınlandı.
Charles, kendisine intikal eden ağır görev ve sorumlulukların bilincinde olarak, annesinin tahtta 70 yıl üstlendiği mirası devraldı.
Söz konusu törene, Kraliyet Danışma Meclisi Üyeleri, Prens William, Charles’ın eşi Camilla, ülkenin eski Başbakanları David Cameron, Gordon Brown ve Tony Blair katıldı.
Charles törende yaptığı konuşmada, “Bu büyük mirasın ve egemenliğin bana intikal eden görev ve ağır sorumluluklarının derinden farkındayım. Kraliçe 2. Elizabeth tarafından Anayasal hükümeti desteklemek için ortaya konan ilham verici örneği takip etmeye çalışacağım” dedi.
Charles, Birleşik Krallık’ın yanı sıra Commonwealth bölgesi üyesi Avustralya, Kanada, Yeni Zelanda ve Papua Yeni Gine dahil 14 ülkenin daha devlet başkanı oldu.


Kral 3. Charles dün Buckingham Sarayı’nda muhalefet liderleriyle bir araya geldi (AFP)

73 yaşındaki Charles, annesinin ölümünden sonra varis olarak yerine geçti, ancak Tahta Geçiş Konseyi dün resmi göreve başladığını duyurmak için toplandı.
Oğlu ve varisi William, eşi Camilla, yeni Başbakan Liz Truss ve İskoçya Başbakanı Nicola Sturgeon Charles’ın yeminine tanık oldu.
Charles konuşmasının ilk bölümünü annesini onurlandırmaya adayarak şu ifadeleri dile getirdi;
“Sevgili annem Kraliçe'nin ölümünü size duyurmak benim en acı görevimdir. Sizin, tüm ulusun ve sanırım tüm dünyanın ne kadar derinden acı çektiğimizi biliyorum, telafisi mümkün olmayan kayıpta bana sevgi duyuyorsunuz. Bu kadar çok kişinin kız kardeşime ve erkek kardeşlerime gösterdiği sempatiyi ve bu kadar büyük bir sevgi ve desteğin tüm ailemize iletilmesi gerektiğini bilmek benim için en büyük teselli.”
Charles, Konsort Kraliçe (Kral’ın eşi olarak Kraliçelere verilen unvan) ismi alan eşi Camilla’ya övgüde bulunmayı da unutmadı ve “Sevgili eşimin devam eden desteği beni derinden cesaretlendiriyor” dedi.
Bu unvanı alan son kişi, 2002 yılında 101 yaşında hayatını kaybeden 2. Elizabeth'in annesi ‘ana Kraliçe’ oldu.


Kral dün Buckingham Sarayı’nda Liz Truss ve bakanları kabul etti (AFP)

Yeni kral, annesinin ölümünden sonra ulusa ilk hitabında Cuma günü ülkesine sadakat, saygı ve sevgi ile hizmet etme sözü verdi.
Ayrıca 40 yaşındaki en büyük oğlu William’a, Kral Charles’ın 50 yıldan fazla bir süredir elinde tuttuğu ve geleneksel olarak tahtın varislerine verilen bir unvan olan Galler Prensi unvanını verdiğini duyurdu.
96 yaşındaki Kraliçe Elizabeth’in ölümü Perşembe günü açıklandı.
ABD Başkanı Joe Biden ve Japonya İmparatoru Naruhito da dahil olmak üzere çok sayıda liderin katılımının beklendiği cenaze töreni için uzun zaman önce ayrıntılı planlar hazırlanmıştı.
Ülkede ilan edilen ulusal yas Kraliçe 2. Elizabeth’in devlet töreni ile gömüleceği günün akşamına kadar sürecek. 
Cenazeden sonra, Kraliyet ailesi yedi günlük bir yas dönemine başlayacak ve Charles’ın kral olarak taç giyme töreninin ne zaman yapılacağı henüz net değil ve bu aylar sürebilir.

Siyasi istişareler
Kraliyet Danışma Meclisi üyeleri Başbakan Lizz Truss’ın da aralarında olduğu 670 üst düzey politikacıdan oluşuyor.
Londra Belediye Başkanı ve hükümdarın devlet başkanı olduğu diğer 14 bölgedeki üst düzey bürokratlar da konseyde yer alıyor.
Seçilmiş temsilcilerin yanı sıra Lordlar Kamarası üyeleri ve Canterbury Başpiskoposu da dahil olmak üzere İngiltere Kilisesi piskoposları da katılıyor.
Meclis Norman döneminden beri krallara danışmanlık yapıyor.
Danışmanların çoğu açılışa davet edilirken, açılış salonundaki sınırlı alan nedeniyle törene hepsi katılamadı.
Birleşik Krallık son yıllarda hızlı bir hükümet başkanı değişikliğine tanık olduğu için, halen hayatta olan altı eski başbakan açılış törenine katıldı.
Eski başbakanlar John Major, Gordon Brown, Tony Blair, David Cameron, Theresa May, Boris Johnson ve diğer katılımcılar Charles’ın Kral ilan edilmesinin ardından “Tanrı Kralı korusun” diye bağırdı.
Jartiyer Baş Silah Kralı David White, geleneksel kıyafetleriyle Charles’ın İngiltere’nin yeni Kralı olarak resmi ilanını okudu.


Eski hükümet bakanları dün St James Sarayı’ndaki açılış törenine katıldı (Reuters)

Törenin ardından, ana muhalefet partisi İşçi Partisi’nin lideri Keir Starmer de dahil olmak üzere üst düzey siyasiler, olağanüstü bir oturumda yeni Krala bağlılık yemini etmek için Avam Kamarası’na gitti.
Charles resmen Kraliyet görevlerini üstlenirken, Buckingham Sarayı’nda başbakan Truss ve hükümet üyeleriyle bir araya geldi.

Taç giyme töreni
Charles resmen kral ilan edildi ancak taç giyme töreni aylar sonra gerçekleşebilir.
Kralın, yas süresine saygı nedeniyle, selefinin ölümü üzerine hemen taç giymemesi ve törenin düzenlenmesi için zaman tanınması gelenek gereği.
Babasının öldüğü 6 Şubat 1952 tarihinde Kraliçe olan 2. Elizabeth, 15 ay sonra 2 Haziran 1953’te Westminster Abbey’de sekiz binden fazla kişinin huzurunda taç giydi.
AFP’nin haberine göre Birleşik Krallık, taç giyme törenleri sırasında hala kraliyet kostümleri ve özellikleri kullanan Avrupa’daki tek monarşi.



Binlerce Amerikalı Trump karşıtı gösteri düzenledi

New York'taki protestocular, Trump'ı Hitler benzeri bir bıyıkla gösteren pankartlar taşıdı. (DPA)
New York'taki protestocular, Trump'ı Hitler benzeri bir bıyıkla gösteren pankartlar taşıdı. (DPA)
TT

Binlerce Amerikalı Trump karşıtı gösteri düzenledi

New York'taki protestocular, Trump'ı Hitler benzeri bir bıyıkla gösteren pankartlar taşıdı. (DPA)
New York'taki protestocular, Trump'ı Hitler benzeri bir bıyıkla gösteren pankartlar taşıdı. (DPA)

Binlerce Amerikalı, iki hafta içinde ikinci kez düzenlenen Trump karşıtı protestolar için dün New York ve diğer büyük ABD kentlerinde sokaklara çıktı.

New York'taki göstericiler, üzerinde ‘Zorbalığa direnelim’ gibi ifadelerin yer aldığı pankartların yanı sıra ABD Başkanı'nın yüzünde Hitler benzeri bir bıyık bulunan resimlerini taşıdılar.

Holokost'tan kurtulan bir ailenin kızı olan 73 yaşındaki Kathy Valle AFP'ye verdiği demeçte, “Demokrasi büyük bir tehlike altında” dedi. Valle, anne ve babasının 1930'larda Nazizmin yükselişi hakkında kendisine anlattıklarının ‘şu anda burada (ABD) yaşandığını’ belirtti.

“Diğer faşistlerden farkı, Trump'ın etkili olamayacak kadar aptal olması” diyen Valle, Trump’ın ekibinin bölünmüş durumda olduğunu söyledi.

dsvfgfrt
Trump karşıtı protestocular Idaho'daki Broadway Köprüsü'nde toplandı. (AFP)

Protestocular özellikle, Yüksek Mahkeme'nin Trump'ın başvurduğu ve geçmişi 1798 yılına dayanan ‘yabancı düşmanlar’ yasası yoluyla göçmenlerin sınır dışı edilmesini askıya aldığı bir dönemde Beyaz Saray'ın göçmen karşıtı politikasını kınadı.

Cumhuriyetçi milyarderin sahibi olduğu ünlü Trump Tower’ın yakınında, ABD'nin en büyük şehrinin kütüphanesinin önünde protestocular ‘Göçmenler buraya hoş geldiniz’ diye slogan attı.

Protestocular ayrıca, Washington'daki Beyaz Saray'ın önünde de toplandılar. Ancak 5 Nisan'da on binlerce kişinin katıldığı bir önceki gösteriden daha az sayıda oldukları görüldü.

juı
ABD'nin Illinois eyaletinin Chicago kentinde Trump karşıtı bir gösteri sırasında protestocular ‘Demokrasiden elinizi çekin’ yazılı bir pankart tutuyor. (AFP)

41 yaşındaki Benjamin Douglas, Trump yönetiminin ‘hukukun üstünlüğüne saldırdığını’ söyledi.

Başına kefiye takan Douglas, Gazze Şeridi'ndeki savaşa karşı protestolar düzenlediği için geçen ay New York'ta gözaltına alınan ve sınır dışı edilmekle tehdit edilen Filistinli öğrenci Mahmud Halil'e destek veren bir pankart tuttu.

cdfvgt
‘Göçmenleri Koru... Gezegeni Koru’ sloganı altında New York'ta düzenlenen yürüyüş (AFP)

Douglas, Cumhuriyetçi yönetimi ‘yabancı düşmanlığını arttırmak ve köklü yasal korumaları baltalamak için’ bireyleri hedef almakla suçladı.

Muhafazakâr Teksas eyaletinde, Meksika Körfezi kıyısındaki 50 bin nüfuslu Galveston kentinde bir gösteri düzenlendi.

63 yaşındaki yazar Patsy Oliver, “Bu benim dördüncü gösterim. Genelde bir sonraki seçime kadar beklerim ama bu artık mümkün değil. Zaten çok şey kaybettik” ifadelerini kullandı.

fgthy
Trump karşıtı protestocular Cocoa, Florida'da bir miting için toplanıyor. (AFP)

Batı Yakasında ise yüzlerce kişi San Francisco'da bir meydanda toplanarak kuma dev harflerle ‘İstifa et’ yazdı.

Trump tarafından hükümetteki sivil iş gücünü küçültmekle görevlendirilen Elon Musk'ın sahibi olduğu Tesla otomobillerini satan bayilerin önünde de gösteriler düzenlendiği bildirildi.

Protestolar, Cumhuriyetçi milyardere karşı tek bir harekete yönelik olarak ülkenin 50 eyaletindeki 50 gösteriye eşdeğer bir sayı olan ‘50501’ adlı bir grup tarafından organize edildi.

Grup internet sitesinde bunun ‘Trump yönetimi ve müttefiklerinin anti-demokratik ve yasadışı eylemlerine karşı hızlı ve merkezi olmayan bir yanıt’ olduğunu açıkladı.

sdfgth
Protestocular 50501 pankartını taşıyarak Chicago şehir merkezinde toplandılar. (AFP)

Milyonlarca insanı sokağa çıkmaya çağıran gruba göre, gün boyunca yaklaşık 400 gösteri planlanıyor.

Yin ve Yang

Çin'in ABD Büyükelçisi Xie Feng, Washington'a Pekin ile uzlaşma ve barış içinde bir arada yaşama çağrısında bulunurken, ticaret savaşının şiddetlenmesi halinde Çin'in karşılık vermeye hazır olduğunu vurguladı.

Washington'da düzenlenen ve ayrıntıları Çin Büyükelçiliği'nin internet sitesinde yayınlanan bir etkinlikte konuşan Xie, gümrük vergilerinin küresel ekonomiyi tahrip edeceğini söyledi ve Büyük Buhran ile ABD'nin 1930 yılında uyguladığı gümrük vergilerini karşılaştırdı.

Geleneksel Çin tıbbındaki yin ve yangın karşıt güçlerini dengeleme ihtiyacı gibi kavramlara atıfta bulunan Xie, dünyanın en büyük iki ekonomisi arasındaki ilişkilerin uyum içinde olması gerektiğini söyledi.

cvfgh
Trump karşıtı protestocular Chicago şehir merkezinde bir araya geldi. (AFP)

Xie, “Dünya hem Çin'i hem de ABD'yi barındıracak kadar geniş. Yüz yüze çatışmak yerine barış içinde bir arada yaşamaya çalışmalı ve birbirimizin başarısına yardımcı olmalıyız” ifadelerini kullandı.

Dünyanın en büyük iki ekonomisi arasındaki devasa ticaret, ticaret savaşı nedeniyle neredeyse durma noktasına geldi. Her iki yönde de yüzde 100'ü aşan gümrük tarifeleri ve bir dizi ticaret, yatırım ve kültürel kısıtlamalar var.

Şarku’l Avsat’ın Reuters'tan aktardığına göre Çin'in en büyük gemi inşa birliği dün ABD'nin Çin bağlantılı gemilere liman ücreti uygulama planına tepki gösterdi.

Japonya, Tayvan ve diğer ülkeler Başkan Donald Trump'ın gümrük vergileri konusunda Washington ile görüşmelerde bulunurken ya da görüşmeye hazırlanırken, Çin ile şu anda planlanan üst düzey bir diyalog yok.

Trump cuma günü yaptığı açıklamada, iki ülke arasındaki ticaret savaşının ortasında ABD'nin Çin ile iyi görüşmeler yaptığını söyledi.

Beyaz Saray'da gazetecilere verdiği demeçte “Bu arada Çin ile iyi görüşmelerimiz var” diyen Trump, başka herhangi bir ayrıntı vermedi.

Çin, iki taraf arasında herhangi bir görüşmenin gerçekleşebilmesi için ABD'nin saygı göstermesi gerektiğini söylüyor.

Çin Büyükelçisi ülkesinin ticaret savaşına karşı olduğunu vurguladı, ancak kendisine gümrük vergisi uygulayan her ülkeye karşılık vereceğini kaydetti.