Mısır: El-Ezher Rektörü’nün ilk defa kadın danışman atamasına övgüler

Nahla Al- Saidi, "Uluslararası Öğrenciler" dosyasında görevlendirildi.

Dr. Nahla Saidi (El Ezher Üniversitesi Medya Merkezi)
Dr. Nahla Saidi (El Ezher Üniversitesi Medya Merkezi)
TT

Mısır: El-Ezher Rektörü’nün ilk defa kadın danışman atamasına övgüler

Dr. Nahla Saidi (El Ezher Üniversitesi Medya Merkezi)
Dr. Nahla Saidi (El Ezher Üniversitesi Medya Merkezi)

El-Ezher Üniversitesi'ndeki akademisyenler ve alimler, El-Ezher Üniversitesi Rektörü Dr. Ahmed et-Tayyib’in, Dr. Nahla es-Saidi'yi Uluslararası Öğrenci İşlerinden Sorumlu Danışman olarak atama kararını “Mısırlı kadınları güçlendiren yerinde bir karar” olarak nitelendirdiler.  El-Ezher Üniversitesi Medya Merkezi ise, "El-Ezher tarihinde ilk kez bir kadının El-Ezher rektörüne danışman olarak seçildiğini" belirtti.
El-Ezher Üniversitesi Davet ve Medya Fakülteleri eski Dekan Yardımcısı, İslam Kültürü Profesörü Dr. Mahmud es-Savi, “El-Ezher rektörünün kararı tamamen doğru ve yerindedir. Bu karar, El-Ezher rektörünün Mısırlı kadınlara verdiği desteği göstermektedir” dedi. Savi, Şarku'l Avsat'a yaptığı açıklamada, "Üniversitedeki bazı görevlerde Dr. Nahla es-Saidi ile birlikte çalıştım. O, herkesin de şahit olduğu üzere, görevlerini ciddiye alan ve hızlı bir şekilde tamamlayan örnek biri. İki yıl boyunca İslami İlimler Fakültesi'nde uluslararası öğrencilere bazı lisansüstü dersleri birlikte verdik” diyerek Saidi'nin "Mısır'a gelen uluslararası öğrencilerin dosyasında önemli bir rol oynadığını" vurguladı.
El-Ezher Üniversitesi Kız İslam ve Arap Araştırmaları Fakültesi'nin Belâgat Anabilim Dalı'na atanmış olan Saidi, öğretmenlikten yardımcı doçentliğe kadar çeşitli kademelerde çalışarak profesörlüğe yükseldi. Dr. Saidi, halihazırda Uluslararası Öğrencilerin İslami İlimler Fakültesi Dekanlığı ve El-Ezher'deki Uluslararası Öğrenci Eğitim Geliştirme Merkezi Başkanlığı görevini de yürütmektedir.
El-Ezher Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Dr. Selame Davud, Saidi'yi tebrik ederek, "uluslararası öğrencilerin dosyasındaki rolünü" övdü. Mısır Ulusal Kadın Konseyi Başkanı Dr. Maya Mursi, Facebook'taki kişisel sayfasında, El-Ezher rektörüne övgüde bulunarak, "İlk kez bir kadın El-Ezher rektörünün danışmanı pozisyonuna atanıyor" ifadelerini kullandı.
Mısır Temsilciler Meclisi Üyesi Milletvekili Samira El-Cezzar, Mısır'da El-Ezher rektörünün danışmanı pozisyonunu üstlenen ilk kadın olduğunu belirterek, "Saidi'nin sorumluluğunu en iyi şekilde yerine getireceğine güveninin tam olduğunu" vurguladı.
Cezzar, "El-Ezher, rektörü önderliğinde, toplumdaki birçok yanlış fikir ve inanışın düzeltilmesine yönelik olumlu bir gelişmeye tanık oluyor. Bu mesele, İslam dünyasının bilgi meşalesi El-Ezher'in kadınlara yönelik aşırı fikirlere karşı bir zaferidir" değerlendirmesinde bulundu.



Tunus, Gannuşi dahil olmak üzere önde gelen siyasetçilere ağır hapis cezaları verdi

Nahda Hareketi lideri Raşid el-Gannuşi (DPA)
Nahda Hareketi lideri Raşid el-Gannuşi (DPA)
TT

Tunus, Gannuşi dahil olmak üzere önde gelen siyasetçilere ağır hapis cezaları verdi

Nahda Hareketi lideri Raşid el-Gannuşi (DPA)
Nahda Hareketi lideri Raşid el-Gannuşi (DPA)

Tunus merkezli radyo istasyonu Mosaique FM dün bir mahkemenin, Nahda Hareketi lideri Raşid el-Gannuşi ve eski güvenlik yetkilileri de dahil olmak üzere önde gelen siyasetçilere komplo kurmak suçlamasıyla 12 ila 35 yıl arasında hapis cezaları verdiğini bildirdi.

Bu davada devlete karşı komplo kurmakla suçlananlar arasında, Cumhurbaşkanı Kays Said'in eski Özel Kalem Müdürü Nadia Akkaşa da bulunuyor.

Hakkında 35 yıl hapis cezası bulunan Akkaşa ülkeden kaçtı.

Mosaique FM, bu davada sanık olan eski Başbakan Yusuf eş-Şahid'in, kendisini ceza mahkemesine sevk eden iddianame kararını temyiz ettiğini, temyiz sonucu beklendiği için bu kararın şimdiye kadar hükümlerin kapsamına girmediğini belirtti.

İslami çizgideki Nahda Hareketi’nin deneyimli lideri Gannuşi (84), 14 yıl hapis cezasına çarptırıldı.

Cumhurbaşkanı Said tarafından feshedilen meclisin başkanı olan Gannuşi, 2023 yılından beri hapiste ve son birkaç ay içinde ayrı davalarda toplam 27 yıl hapis cezasına çarptırıldı.

Bu davada 21 kişiye suçlama yöneltildi, bunlardan 10'u halihazırda hapiste, 11'i ise ülkeden kaçtı.

Mahkeme, eski İstihbarat Teşkilatı Başkanı Kemal Keyzani'yi 35 yıl hapis cezasına, eski dışişleri bakanı Rafik Abdusselam’ı 35 yıl hapis cezasına ve Raşid Gannuşi'nin oğlu Muaz Gannuşi'yi 35 yıl hapis cezasına çarptırdı. Üçü de ülkeden kaçtı.

Cumhurbaşkanı Said, 2021 yılında meclisi feshetti ve ülkeyi kararnamelerle yönetmeye başladı. Ardından bağımsız yargı yüksek konseyini feshetti ve onlarca yargıcı görevden aldı. Şarku’l Avsat’ın aldığı bilgiye göre muhalefet bu hamleyi, 2011 yılında ‘Arap Baharı’ ayaklanmalarını tetikleyen ‘yeni doğan demokrasiyi baltalayan bir darbe’ olarak nitelendiriyor.

Cumhurbaşkanı Said ise bu suçlamaları reddediyor ve attığı adımların yasal olduğunu ve siyasi elitler arasında yıllardır süren kaos ve yolsuzluğu sona erdirmeyi amaçladığını söylüyor.

Cumhurbaşkanı Said'in 2021 yılında iktidarın büyük bir kısmını ele geçirmesinden bu yana muhalefet liderlerinin çoğu, bazı gazeteciler ve Said'i eleştirenler hapiste tutuluyor.

Bu yıl, başka bir mahkemede muhalefet liderleri, iş adamları ve avukatlara yine komplo suçlamasıyla 5 ila 66 yıl arasında değişen hapis cezaları verildi. Muhalefet, bu davanın Cumhurbaşkanı Said’in muhaliflerini bastırmak için uydurulmuş olduğunu söylüyor.

İnsan hakları grupları ve aktivistler, Said'in Tunus'u açık bir hapishaneye dönüştürdüğünü ve yargı ve polisi siyasi rakiplerini hedef almak için kullandığını söylüyorlar.

Tüm bu suçlamaları reddeden Cumhurbaşkanı Said, diktatör olmayacağını, kim olursa olsun, hangi makamda olursa olsun, hiç kimsenin kanunların üstünde olmadığını söylüyor.