Avrupa Birliği’nden Rusya'ya yeni yaptırım paketi

Avrupa Birliği’nden Rusya'ya yeni yaptırım paketi
TT

Avrupa Birliği’nden Rusya'ya yeni yaptırım paketi

Avrupa Birliği’nden Rusya'ya yeni yaptırım paketi

Avrupa Birliği (AB), Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in nükleer silaha başvurma tehditlerine Moskova'ya uygulanan yaptırımların çıtasını yükselterek karşılık verdi. Yeni yaptırım paketini açıklayan AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, AB'nin Ukrayna'ya askeri destek sağlamaya devam edeceğini ifade etti. Ancak söz konusu desteğin türü veya miktarı hakkında herhangi bir ayrıntı vermedi.
Borrell, “Ortaklarımızla koordineli bir şekilde, mümkün olan en kısa sürede Rusya'ya karşı kısıtlayıcı ek yaptırımlar uygulamaya karar verdik. Rusya, kısmi seferberlik ilan ederek, şuan işgal altındaki Ukrayna topraklarında yasadışı referandum düzenlenmesini destekleyerek, aynı zamanda yine kitle imha silahları kullanma tehdidinde bulunarak çatışma yolunu seçti. Nükleer silahlara yönelik işaretler; Ukrayna'nın yanında durma yönündeki kararlılığımızı ve birliğimizi, Ukrayna'nın toprak bütünlüğü ve egemenliğini ne olursa olsun savunma yeteneğine kapsamlı desteğimizi sarsmayacaktır” dedi.
AB dışişleri bakanları, dün New York'ta Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'nun (BMGK) oturum aralarında olağanüstü bir toplantı düzenlemiş, bilhassa askeri olmayan teknolojik ekipmanların Rusya'ya ihracına yönelik bir dizi adım atmaya karar vermişti. Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, Rusya Devlet Başkanı'nın ilan ettiği seferberlik kararının ve nükleer silah kullanma tehdidinin ‘Rusya’nın zayıflığını yansıttığını ve savaşı kaybettiğini gösterdiğini’ vurguladı.
Avrupa Komisyonu’ndan Şarku’l Avsat’a konuşan kaynaklar, Rusya ile ilgili son zamanlardaki gerilimin üye ülkeleri Moskova’ya sert bir karşılık verme talebinde bulunmaya ittiğini söyledi. Yeni yaptırımlar ve Ukrayna'ya askeri yardım paketinin önümüzdeki ayın başlarında yapılacak olan görüşmenin gündeminde olacağını belirtti. Moskova'nın gaz savaşındaki yükselişinin, bu neticede enerji fiyatlarındaki keskin artışın bu yeni yaptırım paketinin kabulüne engel teşkil edebileceğini söyleyen söz konusu kaynaklar, Putin ile yakınlığı ile bilinen Macaristan Başbakanı Viktor Orban'ın Rusya'nın çıkarlarından çok Avrupa çıkarlarına zarar verdiğini öne sürdüğü yaptırımları reddeden tutumunu yinelediğine dikkati çekti.
Avrupa Komisyonu, Moskova'ya yönelik yaptırımların amacına ulaşamadığı, AB ülkelerindeki tüketicilere yansıdığı konusunda yanlış iddiaların servis edilmesi hususunda uyarıda bulunmuştu. Böylece kamuoyu ve siyasi güç çevrelerinde komisyon karşıtı protesto çemberi genişlemişti.
Rusya'ya karşı son Avrupa yaptırım paketinin onaylanması en az dört hafta sürmüştü. Rus endüstrisi için birçok temel ekipman, enerji ve uzay sektörleri ekipmanı ve teknolojisini kapsayan yaptırımlar; Rusya'dan kömür, çelik, odun ve çimento ithalatının durdurulması, tüm Rus havayollarının AB ülkelerinin hava sahasına girmesinin yasaklanmasını öngörüyordu.



Polonya Başbakanı: Avrupa “savaş öncesi döneme” girdi

Polonya Başbakanı Donald Tusk (DPA)
Polonya Başbakanı Donald Tusk (DPA)
TT

Polonya Başbakanı: Avrupa “savaş öncesi döneme” girdi

Polonya Başbakanı Donald Tusk (DPA)
Polonya Başbakanı Donald Tusk (DPA)

Polonya Başbakanı Donald Tusk, Ukrayna'daki çatışmanın Avrupa için oluşturduğu tehdit konusunda uyarıda bulunarak, kıtanın İkinci Dünya Savaşı'nın sona ermesinden bu yana ilk kez "savaş öncesi döneme" girdiğini söyledi.

Tusk, Avrupa gazetelerinin en büyük ittifakını içeren “LENA” medya ağına verdiği röportajda şunları söyledi:

 “Savaş artık geçmişte kalan bir kavram değil. Bu gerçek ve iki yıldan fazla bir süre önce başladı. Şu anda en endişe verici olan şey, herhangi bir senaryonun mümkün olmasıdır. 1945'ten beri böyle bir durum görmedik."

Tusk sözlerini şöyle sürdürdü: “Bunun özellikle genç nesil için kulağa yıkıcı geldiğini biliyorum, ancak yeni bir dönemin başladığı gerçeğine alışmamız gerekiyor: savaş öncesi dönem. Abartmıyorum, bu, her geçen gün daha da netleşiyor."

Rusya'nın iki yıldan fazla bir süre önce Ukrayna'yı işgal etmesi Avrupalı ​​liderlerin savaş sonrasındaki istikrarlı barış duygusunu sarstı ve birçok Avrupa ülkesini Kiev'e ve güçleri için ihtiyaç duyduğu silahları sağlamak için üretimlerini hızlandırmaya yöneltti.

Ülkesi komşu Ukrayna'nın en önde gelen destekçilerinden biri olan eski Avrupa Konseyi başkanı Cuma günü, Kiev'in savaşı kaybetmesi halinde Avrupa'da kimsenin kendini güvende hissetmeyeceğini belirtti.

Kıtanın endişelerinin başında, eski ABD Başkanı Donald Trump'ın, özellikle NATO'ya yönelik bilinen şüpheci duruşunun ardından Beyaz Saray'a dönme olasılığı da etkili oluyor.

Tusk verdiği röportajda, "Misyonumuz, Amerikan başkanının kim olduğuna bakılmaksızın transatlantik ilişkilerini güçlendirmektir" ifadelerini kullandı.