BM: Belarus, siyasi nedenlerle bin 300 kişiyi tutukladı

Belarus Devlet Başkanı Aleksandr Lukaşenko (AP)
Belarus Devlet Başkanı Aleksandr Lukaşenko (AP)
TT

BM: Belarus, siyasi nedenlerle bin 300 kişiyi tutukladı

Belarus Devlet Başkanı Aleksandr Lukaşenko (AP)
Belarus Devlet Başkanı Aleksandr Lukaşenko (AP)

Birleşmiş Milletler (BM), siyasi nedenlerle bin 300 kişiyi tutuklayan Belarus’taki insan hakları gelişmeleri hakkında açıklamada bulundu.
BM İnsan Hakları Yüksek Komiseri Vekili Nada el Nashif, yaptığı konuşmada “Belarus’taki baskı ortamı, medeni ve siyasi hakların ağır ihlallere uğramasına, bazı insanların cezalandırılmasına neden oluyor” dedi. İnsan Hakları Yüksek Komiserliği, Belarus’ta halka, medyaya, insanlara karşı bir baskı olduğunu ifade etti.
Şarku’l Avsat’ın AFP’den aktardığına göre Belarus, İnsan Hakları Yüksek Komiserliği’nin açıklamasını reddetti.
BM İnsan Hakları Yüksek Komiseri, Aleksandr Lukaşenko’nun altıncı dönemde görevini sürdürmesine izin veren 2020 seçimleri öncesinde Belarus’taki insan haklarının durumu üzerine çalışıyordu.
Komiserlik, Mayıs 2020 ile Mayıs 2021 dönemleri arasında Belarus’ta en az 37 bin kişinin tutuklandığını, birçoğunun serbest bırakılmasına rağmen yeni gözaltıların sürdüğünü açıkladı.
El Nashif yaptığı açıklamada, siyasi nedenlerle tutuklanan kişi sayısının bin 296’ya yükseldiğini belirtti. Komiserlik, Mart ayında yaptığı açıklamada bin 85 kişinin gözaltında olduğunu açıklamıştı.  
Muhalifler, siyaset, insan hakları aktivistleri, sendika ve gazetecilerden oluşan binlerce tutuklu, vergi kaçakçılığı ve aşırılıkçı faaliyetler nedeniyle, hatta ‘vatan hainliği’ suçlamaları ile gözaltına alındı.
Belaruslu yetkililer, ülkede insan hakları örgütleri dahil olmak üzere 630’dan fazla örgütü kapatmak için harekete geçti. Son iki yılda en az 370 örgüt, olası suçlamalar ile karşı karşıya kalmamak için faaliyetlerini durdurdu.
Belarus Yüksek Mahkemesi, Temmuz ayında ülkedeki bir sivil toplum kuruluşunu feshetti ve bağımsız medyanın ‘aşırılıkçı teşkilatlanma’ olduğunu belirterek yasaklandığını açıkladı.



Arakçi: Nükleer silah peşinde değiliz ve İsrail'in nükleer silah cephaneliğine sahip olmasına izin verilmemeli

İran Dışişleri Bakanı Abbas Arakçi (AFP)
İran Dışişleri Bakanı Abbas Arakçi (AFP)
TT

Arakçi: Nükleer silah peşinde değiliz ve İsrail'in nükleer silah cephaneliğine sahip olmasına izin verilmemeli

İran Dışişleri Bakanı Abbas Arakçi (AFP)
İran Dışişleri Bakanı Abbas Arakçi (AFP)

İran Dışişleri Bakanı Abbas Arakçi bugün yaptığı açıklamada ABD’nin İran'la müzakerelerdeki amacının İran'ı ‘nükleer haklarından’ mahrum bırakmak olması halinde Tahran'ın bu haklarından asla vazgeçmeyeceğini söyledi.

Katar’ın başkenti Doha’da düzenlenen Arap-İran Diyalog Forumu'nda konuşan Arakçi, ülkesinin nükleer silah sahibi olmayı bir tabu olarak gördüğünü, ancak uranyumu barışçıl yollarla zenginleştirme hakkı konusunda ısrarcı olduğunu belirtti. Aynı zamanda İsrail'in nükleer silah cephaneliğine sahip olmasına izin verilmemesi gerektiğini vurgulayan İranlı Bakan, ülkesinin diyalog ilkesine inandığını ve bölge ülkeleri arasında diyalog çağrısında bulunduğunu vurguladı. İran'ın bölgesel diyalogda daha üst bir aşamaya geçtiğini belirten Arakçi, “bölge ülkeleriyle ilk konferansı gerçekleştirmeyi başardık” dedi.

İran’ın resmi haber ajanslarının aktardığına göre İran ve ABD arasında Umman’da yapılması planlanan yeni müzakere turunun başlamasına bir gün kala yaptığı açıklamada Arakçi, İran'ın ABD ile görüşmelerini ‘iyi niyetle’ sürdürdüğünü söyledi.

İran Dışişleri Bakanı, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Ancak müzakerelerin amacının İran'ı nükleer haklarından mahrum bırakmaksa, İran'ın hiçbir hakkından vazgeçmeyeceğini açıkça vurguluyorum.”

İran defalarca kez uranyum zenginleştirme hakkının müzakere edilemez olduğunu ileri sürerek bazı ABD’li yetkililer tarafından dile getirilen ‘sıfır uranyum zenginleştirme’ talebini reddetti.

Fakat ABD Başkanı Donald Trump'ın Özel Temsilcisi Steve Witkoff cuma günü verdiği bir röportajda, ABD ile yapılacak herhangi bir anlaşma kapsamında İran'ın uranyum zenginleştirme tesislerinin lağvedilebileceğini belirtti.

rfgthyju
Arakçi ve Witkoff (AP)

Trump, İran'ın nükleer programına ilişkin uzun süredir devam eden anlaşmazlığı çözecek yeni bir anlaşmaya varılmaması halinde İran'ı bombalamakla tehdit etti. Göreve geldiği ilk dönemde Trump, ülkesinin Tahran ile dünya güçleri arasında 2015 yılında imzalanan ve İran'ın nükleer faaliyetlerini dizginlemeyi amaçlayan nükleer anlaşmadan tek taraflı olarak çekildiğini açıklamıştı.

Batılı ülkeler, ABD'nin 2015 tarihli nükleer anlaşmadan çekilmesinin ardından Tahran'ın hız verdiği nükleer programının nükleer silah üretmeye yönelik olduğunu söylerken, İran bu çalışmaların sadece sivil amaçlı olduğunda ısrar ediyor.

Arakçi, sözlerini şöyle noktaladı:

“İran, ABD ile yaptığı dolaylı müzakerelerde nükleer enerjinin barışçıl amaçlarla kullanılması hakkını vurguluyor ve nükleer silah edinmenin peşinde olmadığını açıkça ifade ediyor. İran müzakereleri iyi niyetle sürdürüyor. Eğer bu görüşmelerin amacı nükleerleşmemeyi sağlamaksa bir anlaşmaya varılabilir. Eğer amaç İran'ın nükleer haklarını kısıtlamaksa, İran bu haklarından asla vazgeçmeyecektir.”