Almanya’dan Avrupa'ya İran'a yaptırım çağrısı

Berlin yönetimi söz konusu çağrıyı İran’ın protestoculara uyguladığı baskı nedeniyle yaptı.

Tahran protestolara sahne oluyor. (AFP)
Tahran protestolara sahne oluyor. (AFP)
TT

Almanya’dan Avrupa'ya İran'a yaptırım çağrısı

Tahran protestolara sahne oluyor. (AFP)
Tahran protestolara sahne oluyor. (AFP)

Berlin yönetimi dün Avrupa Birliği'ne göstericilere karşı güç kullanması nedeniyle İran'a yaptırım uygulaması çağrısında bulundu. Diğer yandan İran Dışişleri Bakanlığı, ‘Mahsa Amini'nin ölümünden bu yana İran'da devam eden protesto hareketine karşı güvenlik güçlerinin uyguladığı şiddetli baskıyı’ kınayan Paris'i içişlerine karışmakla suçlayarak Fransız Maslahatgüzarı’nı çağırdı.
Almanya Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock, Twitter'dan şu açıklamada bulundu:
"Avrupa Birliği içinde, İran'da kadınları ölümüne darp eden ve protestocuları din adına baskılayanlara yaptırım uygulamak için elimden gelen her şeyi yapıyorum. Coplar ve göz yaşartıcı gaz bir yönetim aracı değildir. İran rejimi tarafından bu şiddet yoluyla ifade edilen saf korkudur. Şiddete yönetenler, seslerini duyuran kadınlardan başka hiçbir şeyden korkmazlar. İran makamları acımasız eylemlerini derhal durdurmalı. Sadece Mahsa Amini'nin değil, protestocuların ölümü de aydınlatılmalıdır.”
İran Dışişleri Bakanlığı ise yaptığı açıklamada, ‘Fransa Dışişleri Bakanlığı ve bazı Fransız yetkililerin yanlış açıklamalarla İran'ın içişlerine müdahalesini’ kabul etmediğini söyledi. AFP’nin haberine göre bakanlık, ‘üç Fransız yetkilinin Paris'teki gösterilere katılmasına ve Charlie Hebdo dergisinin aşağılayıcı girişimine cevaben, Tahran'daki Fransız Büyükelçiliği Maslahatgüzarı'nın Dışişleri Bakanlığı'na çağrıldığını’ belirtti.
İran Dışişleri Bakanlığı açıklamasının devamında şu ifadelere yer verdi:
"Fransa Dışişleri Bakanlığı'nın açıklaması, kamu malını ve insanların can ve malını yok etmekten başka hiçbir amacı olmayan isyancıları haklı çıkarmayı amaçlıyor.”
Şarku’l Avsat’ın edindiği bilgilere göre Paris yönetimi pazartesi günü, ‘ahlak polisi’ tarafından durdurulan genç kadın Mahsa Amini'nin ölümünden bu yana İran'da devam eden gösterilere karşı İran güvenlik güçlerinin uyguladığı şiddetli baskıyı güçlü bir şekilde kınadı.
Fransa Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, "Bu acımasız şiddet, son günlerde düzinelerce göstericinin ölümüne yol açtı" denilerek Fransa'nın Avrupalı ​​ortaklarıyla ‘İran'da bata kadınlara olmak üzere meydana gelen tüm insan hakları ihlallerine yanıt vermek için mevcut seçenekleri tartıştığı’ kaydedildi.
Fransa Dışişleri Bakanlığı, ‘İran'ın bu sert baskıya son vermesi, uluslararası insan hakları anlaşmalarına tam olarak saygı duyması ve özellikle internette barışçıl toplanma, örgütlenme ve düşünce ve ifade özgürlüğünü güvence altına alması’ çağrısında bulundu.
Uluslararası Af Örgütü de ‘güvenlik güçlerinin yasa dışı güç ve acımasız şiddete başvurmasın’ tepki gösterdi.
Londra merkezli sivil toplum kuruluşu, internet ve cep telefonlarının sürekli ve kasıtlı bir biçimde kesintiye uğradığı İran'da kadınlara atş açıldığını, darp edildiğini ve cinsel saldırılara maruz kaldığını bildirdi.
Uluslararası Af Örgütü Genel Sekreteri Agnes Callamard da "Aralarında çocukların da olduğu onlarca insan öldürüldü, yüzlercesi de yaralandı" açıklamasında bulundu.



Afganistan Talibanı: Pakistan'ın hava saldırılarında 46 kişi öldü

Kandahar'daki güvenlik noktasında yoldan geçenleri arayan Afgan Talibanı güvenlik görevlisi (AP)
Kandahar'daki güvenlik noktasında yoldan geçenleri arayan Afgan Talibanı güvenlik görevlisi (AP)
TT

Afganistan Talibanı: Pakistan'ın hava saldırılarında 46 kişi öldü

Kandahar'daki güvenlik noktasında yoldan geçenleri arayan Afgan Talibanı güvenlik görevlisi (AP)
Kandahar'daki güvenlik noktasında yoldan geçenleri arayan Afgan Talibanı güvenlik görevlisi (AP)

Afgan Taliban hareketi, salı günü Pakistan'ın Afganistan'ın doğusundaki Paktika vilayetine düzenlediği hava saldırılarında çoğu çocuk ve kadın en az 46 kişinin öldürüldüğünü belirterek, misillemesözü verdi.

Taliban hükümet sözcü yardımcısı Hamdullah Fitrat dün yaptığı açıklamada, bombalamanın Afganistan'da dört bölgede meydana geldiğini, bir başka saldırıda da 6 kişinin yaralandığını belirtti.

Pakistan hükümeti ve askeri yetkililer yorum taleplerine henüz yanıt vermedi.

Afganistan Dışişleri Bakanlığı, Kabil'deki Pakistan misyonunun başkanını, Pakistan askeri uçakları tarafından başlatılan bombalamayla ilgili İslamabad'a resmi bir protesto notası iletmek üzere çağırdığını ve kendisinin bu eylemlerin sonuçları konusunda uyarıldığını açıkladı.

Afganistan Milli Savunma Bakanlığı sözcüsü Inayetullah Harezmi “Afganistan bu vahşi eylemi tüm uluslararası ilkelerin açık bir ihlali ve açık bir saldırganlık olarak görmektedir, İslam Emirliği bu korkakça eylemin cevapsız kalmasına izin vermeyecektir” dedi.

Şarku’l Avsat’ın Reuters'ten aktardığına göre isminin açıklanmasını istemeyen Pakistanlı bir yetkili, Pakistan'ın, Pakistan Talibanı grubunun bir kampına hava saldırısı düzenlediğini söyledi.

Pakistan Talibanı, Afgan Talibanı'na bağlılık yemini ediyor ve adını ondan alıyor ancak Afganistan'ı yöneten grubun doğrudan bir parçası değil. Açıkladıkları hedefleri, Taliban'ın Afganistan'da yaptığı gibi Pakistan'da da “şeriat yönetimi” uygulamaktır.

vfbghy
Pakistan saldırısında yaralananlar Afganistan'ın doğusundaki Paktika vilayetinde bir hastanede tedavi görüyor (AFP)

Afganistan'da hedef alınan kampın bulunduğu bölgeye doğrudan sınırı olan Pakistan'ın Güney Veziristan bölgesinde cumartesi günü Pakistan Talibanı tarafından düzenlenen büyük bir saldırıda, 16 Pakistanlı güvenlik personeli öldürüldü.

Afganistan Savunma Bakanlığı Pakistan bombardımanında ölenleri “çoğunlukla Veziristan mültecileri” olarak tanımladı ve Pakistan'ın Veziristan eyaletinden olduklarını öne sürdü.

İki komşu ülke arasındaki ilişkiler, Pakistan'ın kendi topraklarına yönelik militan saldırılarının bir kısmının Afgan topraklarından yapıldığını söylemesi ve bu suçlamanın Afgan Talibanı tarafından reddedilmesi nedeniyle gergin.

Mart ayında Afgan Talibanı Pakistan'ı, Afganistan'da beş kadın ve çocuğun ölümüne neden olan iki hava saldırısı düzenlemekle suçladıktan sonra ilişkiler daha da karmaşık bir hal aldı.

Pakistan o dönemde Afganistan'da “istihbarata dayalı terörle mücadele operasyonları” düzenlediğini kabul etti ancak operasyonların niteliğini belirtmedi.