Suriye’de zamlar sebebiyle halk yaklaşan kıştan endişeli

Suriye’de ısınma malzemelerinin fiyatlarındaki dikkat çekici artış endişe veriyor

İdlib’in kuzeyinde yer alan Hazra bölgesindeki odun satış merkezi (Şarku’l Avsat)
İdlib’in kuzeyinde yer alan Hazra bölgesindeki odun satış merkezi (Şarku’l Avsat)
TT

Suriye’de zamlar sebebiyle halk yaklaşan kıştan endişeli

İdlib’in kuzeyinde yer alan Hazra bölgesindeki odun satış merkezi (Şarku’l Avsat)
İdlib’in kuzeyinde yer alan Hazra bölgesindeki odun satış merkezi (Şarku’l Avsat)

Suriye’nin kuzeybatısında gerek köylerde ve kasabalarda gerekse yerinden edilmiş kişilerin kaldığı kamplardaki sivillerin yaşam koşulları her geçen gün daha da zorlaşıyor.
Motorin, yakacak odun, fıstık ve ceviz kabuğu gibi ısınma malzemelerinin fiyatlarındaki dikkat çekici artış, kış mevsimi yaklaşırken halkın kaygı ve şikayetlerinin her geçen gün artmasına neden oluyor.
Havaların soğuması ile kışın yaklaştığı bölgede hissedilirken, İdlib'in 40 kilometre kuzeyinde bulunan ed-Dana bölgesinden, 34 yaşındaki Halid, alacağı bir ton yakacak odun için piyasadaki en düşük fiyatı arama yolculuğuna ed-Dana, Sarmada ve İdlib şehirlerini birbirine bağlayan ana yollar üzerindeki yakacak odun, fıstık ve ceviz kabukları satış merkezlerinden başladı. Halid, yakacak fiyatları geçen yıla göre fiyatları iki kattan fazla artmasının ardından fiyatların belki de kış mevsiminde daha fazla artış gösterecek olması sebebiyle arama yolculuğuna erken başladı. Suriye’nin kuzeybatısında yakacak odun fiyatları eşi görülmemiş seviyelere ulaştı. Zeytin ağaçlarından elde edilen bir ton yakacak odunun fiyatı 225 dolara yükselirken, son yıllarda Suriyelilerin kışın ısınmak için kullandığı ‘sağlıklı’ olarak nitelendirilen bir ısınma aracı haline gelen fıstık, ceviz ve badem kabuğu fiyatları da aynı şekilde yükseldi.
Şarku’l Avsat’a konuşan Halid, “Kış gelmeden önce, kış aylarında yakacak odun da dahil olmak üzere ısıtma malzemelerinin fiyatlarında yeni bir artış olacağı korkusuyla, ed-Dana’da yakacak odun merkezlerinden birinin sahibi ile zeytin ağaçlarından bir ton yakacak odun satın almak için zorlu bir pazarlıktan sonra, nihayet satıcıyı bir tonun fiyatını 210 dolardan 200 dolara düşürmeye ikna etmeyi başardım” dedi. Halid, daha büyük miktarda odun almayı umduğunu ancak pazardaki yüksek yakacak odun fiyatlarının bunu engel olduğunu belirtti ve “Elbette bir bebek de dahil olmak üzere 7 kişilik aileme benzer bir ailenin kışın ısınması için bir ton odun yetmez. Bu yüzden, kış sonuna kadar ailemin ihtiyaçlarını karşılamak için daha fazla odun almak için bir miktar daha para biriktirmek için çok çalışacağım. Kışın İdlib’in kuzeyindeki soğuk çok sert ve ne yaşlı ne de küçük dinlemez” dedi.
Halep’in batısındaki Hazra bölgesinde bir yakacak malzemeleri satış merkezinin sahibi olan Ebu Muhammed, “Bu yılki yakacak odun, fıstık ve ceviz kabuğunun satışlarının, üretici veya ithalatçıdan gelen yüksek fiyatlar nedeniyle geçen yılın satışlarından çok daha düşük olması bekleniyor. Bir ton kuru zeytin ağacının fiyatı son zamanlarda 230 dolara ulaşırken, bir ton yaş zeytinin ağacının fiyatı 170 ile 190 dolar arasında değişiyor. Fıstık, ceviz, badem ve fındık kabukları son dönemde ton başına 250 dolara ulaştı. Tabi bu fiyatlar, vatandaşların zaten kötüleşen maddi koşullarına uygun değil” ifadelerini kullandı.
Isınma malzemelerinin fiyatlarının yüksek olması, üretici ve ithalatçının maliyetlerinin yüksek olmasından kaynaklanıyor. Yakacak malzemeleri satan bir merkezin sahibinin belirttiğine göre, Türkiye’den yapılan nakliye ücretleri, bunlara bağlı vergiler ve bunların kuzey Suriye bölgeleri arasında nakliyelerinin yapılmasına yönelik ücretler fiyatların artmasına katkıda bulunuyor. Ayrıca bu yıl Türkiye’den gelen yakacak ürünler de önceki yıllara göre çok daha az bir miktarda bulunuyor. Türkiye’den gelen miktarın az olması, ekonomik ve yaşamsal krizin gölgesinde yakacak malzemelerin Türkiye kullanılmasından kaynaklanıyor.
Halep’in güney kırsalından yerinden edilmiş bir kişi olan, 48 yaşındaki Um Muhammed, Suriye kamplarındaki yerinden edilmiş çoğu insan gibi, İdlib’in kuzeyindeki el-Hanan Kampı’nda 6’sı çocuk olan ailesiyle birlikte yaşıyor. Yerel bir sakinin inek çiftliğinden hayvan gübresi toplayarak her gün çok sıkı çalışan Ümmü Muhammed, topladığı tezekleri kurutuyor ve çadırının yanında naylon bir örtünün depoluyor. Naylonları ise iki çocuğu Muhammed (11 yaşında) ve Hasan (10 yaşında), kampın bitişiğindeki Deir Hassan köyü ve ed-Dana’daki çöp konteynırlarından topluyor. Ümmü Muhammed, tezekleri kışın ısınmak için kullanıyor. Yaşadığı mali zorluk ve bugün piyasadaki yüksek fiyatlar, yakacak veya mazot almasına engel oluyor.
Ümmü Muhammed “Duman kaplıyor ama soğuk öldürmüyor! Kuru hayvan gübresi kokusunun, kışın yakılırken sobadan hoş olmayan bir koku ve zararlı duman çıkardığı doğru. Ancak soğuktan ve şiddetli soğuğun neden olduğu hastalıklardan daha iyidir. Evlerimizden göç ettiğimizden beri bu haldeyiz” ifadelerini kullandı.
Suriyeliler maddi durumlarına göre çeşitli ısınma yöntemleri kullanıyorlar. Geçen kışta, “temiz” ısınma malzemeleri alacak parası olmayan bazı Suriyeliler tarafından naylon, kullanılmış plastik, karton, mantar ve araba lastikleri, insan sağlığına yönelik zararları göz ardı edilerek ısınma aracı olarak kullanılıyordu. Dizel, yakacak odun, fıstık, badem kabuğunun kullanımları ise maddi durumu görece daha yerinde ve uygun geliri olanlarla sınırlı kalıyor. Elbette savaştan bıkmış bir ülkede, bunları alabilen Suriyeli oldukça az bir seviyede bulunuyor.



Gazze ateşkesi: Arabulucular garanti krizini nasıl aşacak?

Gazze Şeridi'nde yıkılan binaların ardından güneş batarken (AFP)
Gazze Şeridi'nde yıkılan binaların ardından güneş batarken (AFP)
TT

Gazze ateşkesi: Arabulucular garanti krizini nasıl aşacak?

Gazze Şeridi'nde yıkılan binaların ardından güneş batarken (AFP)
Gazze Şeridi'nde yıkılan binaların ardından güneş batarken (AFP)

ABD Başkanı Donald Trump'ın önümüzdeki hafta İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile Beyaz Saray'da bir araya gelerek Gazze Şeridi'nde olası bir ateşkesle ilgili gelişmeleri ele alması bekleniyor.

Ancak Şarku’l Avsat'a konuşan uzmanların tahminlerine göre, Netanyahu'nun siyasi geleceğinin parçalanmasından korkarak Gazze'deki savaşı kalıcı olarak durdurmayı reddetmesi ışığında, Hamas'ın ısrar ettiği savaşı durdurma garantisi krizi bir ‘ikilem’ olmaya devam ediyor. Arabulucuların savaşı sona erdirecek tüm fikir ve önerilerin tartışıldığı kısmi bir ateşkese gitmekten başka çareleri olmadığına dikkat çeken uzmanlar, Trump'ın İsrail Başbakanı’yla görüşmesi sırasında bu konuyu çözmek için yapacağı baskıya güveniyor.

Hamas dün bu garantilerin önemini vurguladı.

Hamas Siyasi Büro Başkanı’nın Medya Danışmanı Tahir en-Nunu CNN'e verdiği demeçte, “Ciddiyiz ve bir anlaşmaya varmaya hazırız; savaşı sona erdirmek için gerekli şartlar açık olduğu takdirde her türlü teklifi kabul etmeye hazırız” dedi.

dsfrg
İsrail'in dün Gazze Şeridi'ne düzenlediği bombardıman sırasında yükselen dumanlar (AFP)

Hamas liderlerinden Mahmud Merdavi dün yaptığı açıklamada, herhangi bir anlaşmanın ‘saldırganlığın tamamen durdurulması, işgal güçlerinin geri çekilmesi, insani protokole uyulması ve varılacak herhangi bir anlaşmanın fiilen uygulanmasını sağlayacak açık garantilere’ bağlı olması gerektiğini söyledi.

Garanti ikilemi

Geçtiğimiz ay İsrail ile İran arasındaki çatışmaların durmasının ardından yeniden gündeme gelen garanti talebi, müzakerelerin ivme kazandığı bir dönemde güçlü bir şekilde ortaya çıktı.

Mısır Dışişleri Bakanı Bedr Abdulati pazar akşamı televizyonda yayınlanan bir röportajda şunları söyledi: “Şu anda masada olan ve üzerinde çalıştığımız şey, bir dizi esirin serbest bırakılması ve ateşkesin sürdürülmesi için gereken ivmeyi yaratacağı umuduyla insani ve tıbbi yardımın mümkün olan en kısa sürede girmesi karşılığında İsrail saldırganlığının 60 günlük bir ateşkesle durdurulmasıdır.”

Abdulati, “İsrail ve İran arasında ateşkes sağlandıktan sonra Gazze Şeridi'ne odaklanmak isteyen bir Amerikan vizyonu var. Gelecekteki herhangi bir anlaşmanın ateşkesin sürdürülebilirliğini sağlamak ve İsrail'in Gazze Şeridi'ne yönelik saldırganlığının yeniden başlamasını önlemek için yeterli miktarda garanti içermesi gerektiğine dair bir Amerikan anlayışı var” ifadelerini kullandı.

xscdfgt
Gazze Şeridi'ndeki İsrail saldırılarında hayatını kaybedenlerin cenaze töreninde gözyaşı döken Filistinliler (Reuters)

Şarku’l Avsat’ın Reuters'tan aktardığına göre, son ateşkes çabaları hakkında bilgi sahibi olan Filistinli ve Mısırlı kaynaklar, arabulucu rolü oynayan Katar ve Mısır'ın savaşın her iki tarafıyla temaslarını yoğunlaştırdığını, ancak yeni bir görüşme turu için henüz bir tarih belirlenmediğini belirtti.

Katar Başbakanı ve Dışişleri Bakanı Şeyh Muhammed bin Abdurrahman Al Sani ile dün bir telefon görüşmesi yapan Mısır Dışişleri Bakanı, Gazze Şeridi'ndeki son gelişmeleri ve iki ülkenin ‘ateşkesi yeniden başlatmak, Filistin halkını bu zulümden kurtarmak, esir ve mahkûmları serbest bırakmak ve Gazze Şeridi'ne acil ve engelsiz insani yardım akışını sağlamak’ için ABD ile ortak çabalarını ele aldı.

Hamas, savaşı sona erdirecek bir anlaşmanın parçası olması halinde kalan tüm esirleri serbest bırakmaya hazır olduğunu ifade ederken, İsrail esirlerin serbest bırakılması gerektiğini ve savaşın sona ermesinin Hamas'ın silahsızlanmasına ve Gazze Şeridi'ni yönetmekten uzaklaşmasına bağlı olduğunu savunuyor.

‘Dikenli konular’

Mısır Düşünce ve Stratejik Araştırmalar Merkezi Genel Müdür Yardımcısı Tümgeneral Muhammed İbrahim ed-Duveyri, Hamas'ın talep ettiği garanti krizinin çözümünün kolay olmadığını düşünüyor. Ed-Duveyri, “İsrail'in reddetme ısrarı var. Zira savaşın sona ermesi şu anda Netanyahu hükümetinin yıkılması anlamına geliyor (...) Bu, Filistin hareketinin silahsızlandırılması ve liderlerinin sürgüne gönderilmesi konusundaki ısrarına ek olarak gerçekleşiyor” şeklinde konuştu.

Ed-Duveyri, arabulucuların, fikirlerin ortaya atılacağı, garantiler hakkında tartışmaların yapılacağı ve şartlarının anlaşmada açıkça belirtileceği geçici bir ateşkese gitmekten başka çaresi olmadığına inanıyor. Ed-Duveyri, “Garantiye ihtiyaç duyan tek şey savaşın durması değil; İsrail'in nihai çekilmesi de bir kriz ve Hamas'ın silahları gibi çetrefilli bir konu. Bu ve benzeri konular nihai statü müzakerelerine ertelenmeli” dedi.

fgthy
Gazze Şeridi'nin orta kesimindeki Deyr el-Balah'a düzenlenen İsrail saldırısında hayatını kaybeden Filistinlilerin cenaze töreninde gözyaşı döken bir çocuk (Reuters)

Filistinli siyasi analist Eymen er-Rakab, mevcut krizin garantiler ve Washington'un gelecekte savaşı durdurma garantisi konusundaki tutumuna karar vermemiş olmasıyla ilgili olduğuna inanıyor. Er-Rakab, Gazze Şeridi'ndeki zor koşullar ışığında Hamas'ın kabul edeceği geçici bir ateşkesin sonuçlanmasının ardından garantiler krizinin arabulucular tarafından yapılacak sonraki görüşmelerin bir parçası olmasını bekliyor.

Hamas'ın garantiler konusundaki ısrarı, Trump'ın dün yaptığı açıklamada pazartesi günü Beyaz Saray'da Netanyahu ile yapacağı görüşmede Gazze ve İran'daki durumu ele alacağını duyurmasıyla birlikte geldi. Şarku’l Avsat’ın Reuters'tan aktardığına göre Trump, “Gazze Şeridi'nde ateşkes sağlanmasını ve esirlerin geri dönmesini umuyoruz ve bunun önümüzdeki hafta içinde gerçekleşmesini bekliyoruz” dedi.

dfgth
Gazze Şeridi'nin orta kesiminde İsrail tarafından bombalanan bir bölgeyi inceleyen Filistinliler (Reuters)

Netanyahu dün yaptığı açıklamada, geçen ay İran ile 12 gün süren savaşta elde ettiğini söylediği ‘büyük zaferin’ ardından Trump ile görüşmek üzere önümüzdeki hafta ABD'ye gideceğini söyledi.

Beyaz Saray Sözcüsü Karoline Leavitt pazartesi günü düzenlediği basın toplantısında, Netanyahu'ya yakınlığıyla bilinen İsrail Stratejik İşler Bakanı Ron Dermer'in Gazze savaşının sona erdirilmesi konusunu görüşmek üzere Beyaz Saray yetkilileriyle bir araya gelmek üzere bu hafta Washington'da olacağını belirtti.

Bilgi sahibi Mısırlı kaynaklar dün yerel medyaya, ‘İsrail ve Hamas'ın sadece geçici bir ateşkes değil, kapsamlı bir takas anlaşması yapmaları için son saatlerde Mısır'ın artan baskısı’ hakkında konuştu.

Kaynaklar, çeşitli taraflardan heyetlerin önümüzdeki 72 saat içinde Kahire'ye gelmesinin beklendiğini, her iki tarafı temsil eden şahsiyetlerin ise anlaşmazlık noktalarını çözmek üzere halihazırda Kahire'de bulunduğunu söyledi.

sdfrgty
İsrail'in Gazze şehri sahiline düzenlediği saldırıda hayatını kaybeden akrabasının cenazesi başında gözyaşı döken Filistinli bir kadın (AFP)

Kaynaklara göre Netanyahu, ‘kapsamlı bir anlaşmaya varma ihtimali olan müzakereleri engellerken, Amerikalı arabulucu tam bir ateşkesi içeren anlaşmayı onaylaması karşılığında Netanyahu'nun siyasi kariyerini hapishanede sonlandırmayacak şekilde İsrail içinde tam bir beraat üzerinde çalışmayı teklif ediyor.’

Trump ile Netanyahu arasında Gazze konusunda yeni bir geçici anlaşmaya varılması için daha fazla görüşme yapılmasını bekleyen ed-Duveyri, ‘Washington'un bu krizi sona erdirmek için oynayacağı büyük bir rol olduğunu, önyargılı olmaması ve krizi mümkün olan en kısa sürede sona erdirmek için Mısır ve Katar ile birlikte çalışması gerektiğini’ belirtti.

Netanyahu'nun Washington ziyaretinin Gazze Şeridi için yeni bir anlaşmaya varılmasında ‘belirleyici’ olacağına inanan er-Rakab, Trump'ın Netanyahu’ya baskı yaparak Washington'dan ateşkes ilan edebileceğini ve bunun gerçekleşmesi halinde Hamas'ın ateşkesi kabul edeceğini ve ABD’nin anlaşmanın uygulanması sırasında garantilerin görüşüleceği sözünü vereceğini düşünüyor.